Blansko má mistra světa i vícemistra světa v biketrialu

22. srpna 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1463×

Hned dva skvělé úspěchy zapsali blanenští biketrialisté na závodech Mistrovství světa v biketrialu 2022. Ve španělské Reinose vybojoval jednatřicetiletý Vašek Kolář titul mistra světa v nejtěžší kategorii Elite, patnáctiletý Radim Ženatý pak získal stříbro a titul vícemistra v kategorii U16. Oběma blanenským biketrialistům dnes přímo na blanenské radnici poděkovali zástupci vedení města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Je to obrovský úspěch být nejlepší na světě. Stojí to spoustu dřiny a poštěstí se to málokomu. Mám opravdu velkou radost, že má Blansko takové sportovce, kteří je takto úspěšně reprezentují na světových závodech. Za to vám patří velký dík,“ poděkoval oběma biketrialistům za vedení města starosta Jiří Crha.

Oběma blanenským biketrialistům poděkovali zástupci vedení města. FOTO: Pavla Komárková

„Strašně moc si toho letošního titulu vážím. Mistrovství světa se jelo po dvouleté přestávce způsobené covidem. Do přípravy jsem dal tentokrát všechno, od prosince jsem upravil stravu, nasadil jsem dvoufázové tréninky. Vůbec jsem netušil, jaké to po té pauze bude a jak to dopadne, přeci jen je většina soupeřů daleko mladší než jsem já,“ svěřil se Vašek Kolář.

Mistrovství se skládalo ze závodů na dvou tratích, jedna byla v horách, druhá ve městě. I když první závod Kolář vyhrál, před druhým si moc nevěřil. „Ten první závod byl zřejmě vůbec nejtěžší závod, který jsem jel, byla to dlouhá a velice obtížná trať ve vysoké nadmořské výšce, jelo se v horách a v obrovském vedru. Jel jsem na hranici svých sil. Pak jsem měl problém s regenerací, přeci jen jsou moji soupeři o osm i deset let mladší. Nakonec to vyšlo, byl jsem z toho až dojatý,“ připustil novopočený mistr světa, který na městské trati ve Španělsku skončil druhý a díky velkému náskoku z horské trati potvrdil celkové prvenství.

„Vnímáme, že je to rok od roku těžší, udržet se ve světové špičce, o to větší úspěch to určitě je,“ dodal na adresu dvanáctinásobného světového šampiona Koláře místostarosta Ivo Polák.

FOTOGALERIE
Blansko má mistra světa i vícemistra světa v biketrialu

Biketrialista Václav Kolář na mistrovství světa. FOTO: Facebook Václava Koláře

Celkem fotografií:  6

Pochvaly si vyslechl ale také teprve patnáctiletý absolvent Základní školy Dvorská Radim Ženatý, držitel stříbrné medaile z mistrovství světa v kategorii U 16. „I pro mě to byl hodně těžký závod, i když jsme měli o hodně lehčí trať než Vašek. Přípravu mi navíc zkomplikovalo zranění, v lednu jsem si zlomil lopatku, měl jsem to zafixované, pak následovala rehabilitace. Jsem hodně rád, že se mi druhé místo podařilo,“ popsal Radim Ženatý, svěřenec Vaška Koláře, který si titul vícemistra přivezl ze své čtvrté účasti na mistrovství světa. 

„Biketrial jezdím od šesti let, chtěl jsem začít ještě dřív, hned poté, co jsem se s dědečkem byl podívat na Mistrovství světa, které se tehdy jelo v Blansku. Mamka mi to ale tehdy nechtěla dovolit, že je to moc nebezpečná sport. Nakonec podlehla,“ prozradil budoucí středoškolák.

Zástupci vedení města pak oběma šampionům popřáli hodně dalších sportovních úspěchů a předali jim pozornost od města. „Hlavně to, ať všechny tréninky a závody zvládáte bez zranění,“ popřál reprezentantům radní Ivo Stejskal.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení