Zlaté dno řemesel a živností v Blansku – František Svoboda, speciální výroba cukrářských strojů

25. září 2022, historie, přečteno: 1129×

Majitelem tohoto speciálního závodu byl František Svoboda, který bydlel na Hybešově ulici č.p. 439. Patřil mezi průbojné podnikatele, kteří dovedli během poměrně krátké doby z malé živnosti vybudovat průmyslový podnik o značné hospodářské kapacitě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Brzy poznal, že na Brněnsku chybí speciální podnik na výrobu cukrářských strojů, které si musely cukrářské závody obstarávat odjinud. Vystihl také, že v Brně a v okolních městech je usazeno mnoho cukrářských závodů, které se mohou stát jeho přímými a trvalými zákazníky. Své výrobky uvedl nejen na brněnský trh, ale po celém Protektorátě.

Dobová reklama firmy. FOTO: archiv Pavla Svobody

Pan František Svoboda se vyučil strojnímu zámečnictví v Blansku, ve městě se značnou strojařskou tradicí. Po vyučení vykonával praxi v Brně, kde si osvojil nové odborné znalosti a seznámil se s pracovními a výrobními metodami velkých strojařských závodů. V Brně pracoval u firmy Hamado a spol., která se zabývala výrobou speciálních strojů, hlavně textilních. Toužil ovšem po hospodářské nezávislosti a svém osamostatnění.

V roce 1932 zakládá v Blansku dílnu na výrobu cukrářských strojů a zařízení. Podnik se začal brzy hospodářsky vzmáhat a rozšiřovat a tak ho majitel stěhuje na náměstí č. p. 7 (dnes Květinářství Blansko, náměstí Svobody 7). Prvním cílem majitele bylo vybavit závod moderními stroji, aby se zjednodušila práce a zrychlila výroba.

Velmi aktivním a zasloužilým spolupracovníkem byl panu Svobodovi jeho vzorkář Blažej Nejezchleba, který byl ve firmě od jejího založení. Závod vyráběl všechny druhy cukrářských strojů, jako byly míchací, šlehací, třecí, zmrzlinové, dále formy na oplatky a speciální kamna na pečení. I když závod měl značnou výrobní perspektivu a kapacitu, byl znárodněn a živnost byla ukončena v roce 1949.

Literatura:

Kolektiv autorů: K padesátému výročí trvání Společenstva živností svobodných a koncesovaných v Blansku, Blansko, 1935, 70 s.

Pavel Svoboda

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení