Jak šel čas se sokolovnou v Blansku

26. února 2023, historie, přečteno: 1184×

V Blansku se počítá vznik Sokola od roku 1892. Oficiálně byl založen spolek Tělocvičné jednoty Sokol Blansko. Už od počátku existence usilovali Sokolové o vznik svojí vlastní budovy. Psali také kroniku, ve které nalezneme fotografie členů a různých sokolských akcí i například fotografie ze stavby sokolovny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Základní kámen sokolovny byl položen 4. června 1922, došlo k tomu však až v průběhu stavby sokolovny. Sokolovna stála na dnešní ulici Svitavská, kde se nyní nachází supermarket.

Stavbu sokolovny navrhl architekt Karel Kotas, stavba byla svěřena Josefu Jalovému, který spolupracoval s Františkem Křenkem. Sokolovna byla slavnostně otevřena 9. až 10. června 1923.

Sokolové se nezabývali jenom cvičením, ale i kulturou, kdy v rámci Sokola působila například divadelní sekce. Za druhé světové války byl Sokol rozpuštěn Reinhardem Heydrichem, dne 8. října 1941 byl majetek Sokola zabaven a došlo na mohutné zatýkání jeho členů. V roce 1942 obsadily sokolovnu německé úřady a její prostory sloužily jako sklad pro ukradený majetek.

Sokol byl trnem v oku i pro komunistickou stranu, po roce 1948 došlo ke zrušení Sokola, který byl později včleněn do Závodního klubu ROH Metra Blansko, a sokolovna byla přestavěna na kulturní středisko. V 60. letech vznikla na sokolovně celá řada přestaveb.

Po roce 1989 došlo k obnovení sokolského hnutí. Sokolovna byla v majetku Metry Blansko. Byla prodána a chátrala, nakonec vyhořela. Po požáru byla v tak dezolátním stavu, že musela být zbourána.

K požáru sokolovny došlo 23. února 2002 večer, z pátku na sobotu. Hasiči vyráželi k požáru kolem jedné hodiny po půlnoci. Na místě zasahovaly tři profesionální a čtyři dobrovolné jednotky. Hasiči bojovali s ohněm až do půl deváté ráno. Shořela střecha budovy a větší část stropní konstrukce. Neví se přesně, co se stalo, ale pravděpodobně šlo o úmysl nebo nedbalost.

O příběhu sokolovny se více dozvíte na výstavě, kterou zahajujeme 2. března v 18:00 hodin na blanenském zámku. Těšit se můžete na vystoupení divadelníků, kteří v sokolovně vystupovali, na jednoho z autorů výstavy Milana Sýkoru a možná přijdou i pamětníci. Slavnostní otevření oslavíme přesně po sto letech 9. června v 19:00 hodin slavnostním vokálně-instrumentálním koncertem na nádvoří zámku v režii Jaroslava Martináska.

Pavlína Lesová, Muzeum Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení