Zlaté dno řemesel a živností v Blansku – Ludvík Handl, zasklívání stavební a portálů, prodej a rámování obrazů a zrcadel

10. dubna 2023, historie, přečteno: 1001×

Ludvík Handl se narodil v roce 1909 na Těchově. Později se stěhuje do Blanska a bydlí na Mlýnské ulici č. 12. Zde si také v roce 1931 založil svůj podnik po dlouholeté zkušenosti ve svém oboru zasklívání a rámování.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Učil se u brněnské firmy Cyril Křišťán a poté získával zkušenosti u dalších čtyř brněnských firem, kde pracoval jako tovaryš. V roce 1945 vstupuje do Společnosti sklenářů broušeného skla a foukačů skla pracujících  v Brně.

Ludvík Handl. FOTO: archiv Pavla Svobody

Jako samostatný podnikatel působil v Blansku a okolí a získal největší praxi na zasklívání velkých stavebních prací. Živnost Ludvíka Handla se těšila velké oblibě, což potvrzovala skutečnost jeho speciálních prací pro firmu Sochor (pozdější Metru) v Blansku. Velkou pomocnicí mu byla jeho manželka.

Firma sídlila v Mlýnské ulici. FOTO: archiv Pavla Svobody

Po znárodnění firmy od oboru neodchází, pracuje pro firmu Sochor v Blansku a později pro podnik Metra Blansko jako zkušený sklenář. Provádí řezání a broušení nejen pro výrobky měřící techniky, ale i veškeré větší sklenářské práce, včetně rámování. Umírá v roce 1977 a je pochován na blanenském hřbitově.

Pavel Svoboda

Dobová propagace firmy. FOTO: archiv Pavla Svobody

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení