Sběrný dvůr na Starém Blansku končí. Město navýší počet separačních míst i kontejnerů

12. června 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 3330×

Město Blansko má v současné době dvě sběrná střediska odpadů (SSO), a to v Horní Lhotě, kde je provozovatelem společnost SUEZ CZ, a. s., a na Starém Blansku v ulici Na Brankách, které provozuje firma FCC Česká republika, s. r. o.. Od 1. července 2023 bude ovšem provoz sběrného střediska v ulici Na Lukách na Starém Blansku ukončen. Vypršela totiž dvouletá smlouva, kterou mělo město podepsanou s provozovatelem.

Budova sběrného střediska ani část pozemků není ve vlastnictví města a pokusy o domluvu s majiteli a nastavení podmínek, které by umožnily další provoz sběrného dvora, byly neúspěšné. Město se proto rozhodlo tuto provozovnu dále nevyužívat.

V ulicích města přibyly další kontejnery na drobný kovový odpad, například v Rožmitálově ulici. FOTO: Michal Záboj

„Sběrné středisko u Horní Lhoty je dostatečně velké a pozemky zde vlastní výhradně město. Proto jsme se rozhodli sloučit oba provozy do jednoho. Budovy v obou sběrných střediscích odpadu navíc vyžadují zásadní rekonstrukci a investice do modernizace. Při zachování pouze jednoho střediska dojde k výrazné úspoře nákladů. Díky sloučení ušetříme prostředky nejen za nájem budovy a pozemků, ale také za provoz a obsluhu sběrného střediska a bude možné se více zaměřit na modernizaci dvora v Horní Lhotě,“ vysvětlil místostarosta Ivo Stejskal.   

Dalším z důvodů ukončení provozu byl fakt, že sběrné středisko na Starém Blansku není vybaveno vážícím zařízením pro osobní a nákladní automobilovou dopravu. Nelze tak zajistit přesné vážení odebraného velkoobjemového odpadu – z toho důvodu museli i dosud lidé, kteří chtěli na Starém Blansku uložit velkoobjemový odpad, s částí odpadu cestovat mezi sběrnými středisky.

Ve sběrném středisku odpadu mohou bezúplatně odevzdat vytříděné obalové odpady a vybrané druhy odpadu všichni občané města Blanska, jeho místních částí i osoby, které mají na území města rekreační objekt a mají na příslušné období zaplacen místní poplatek za odpad, tedy za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Uložení odpadu o objemu nad 3 m³ je nutno předem dohodnout s obsluhou sběrného střediska.

Obyvatelům Starého Blanska vyjde město vstříc tím, že v souvislosti se zrušením SSO navýší počet separačních míst, kontejnerů i termínů, v nichž budou na Starém Blansku přistavené velkoobjemové kontejnery.

V lokalitě budou nově v ulicích Hořická a J. Lady umístěné dva kontejnery na drobný kovový odpad z domácností. Lidé do nich mohou odevzdávat plechovky od nápojů a od potravin a ostatní kovové předměty. Na Starém Blansku budou také rozšířeny termíny pravidelných svozů velkoobjemových kontejnerů na rozměrné odpady a svozů nebezpečných odpadů o další dva termíny.

„K už oznámeným termínům v září (9. září pro nebezpečný odpad a 27. září pro rozměrné odpady) přidáme na ulici Zdíkova další termíny v červenci a listopadu. Oba typy odpadu bude možné do speciálních kontejnerů odložit v pátek 21. července 2023 od 16:00 do 18:00 hodin, listopadový termín bude upřesněn. Na Starém Blansku máme také vytipovaná dvě místa, kde by se rozšířila kontejnerová stání tak, aby obsahovala nádoby na třídění plastů, papíru i kovů. Jedno stávající doplníme v ulici J. Lady, další nové vznikne ve slepé ulici u Synthonu,“ popsal Pavel Viktorin z odboru správy a rozvoje města.

Možnosti pro třídění odpadů se ale rozšiřují také v ostatních částech města. Šedé kontejnery na sběr kovu už přibyly také v ulicích Žalkovského, Rožmitálova a Horní Palava. Další separační hnízdo pak vznikne v Kamnářské ulici na sídlišti Zborovce. Hnědé kontejnery na bioodpad byly doplněny v ulicích Rožmitálova, Údolní, Pekařská, Chelčického a na Klepačově, další budou k dispozici například na Písečné.

Různé druhy odpadu mohou lidé ukládat také na dalších místech i mimo velkokapacitní či velkoobjemové kontejnery nebo sběrné středisko. Zpětný odběr funguje například pro elektrozařízení, použité pneumatiky, v provozu jsou také úložiště stavební suti a podobně.

FOTOGALERIE
Černé skládky u kontejnerových stání.

Černí skládka v ulici Okružní 1b. FOTO: Městská police Blansko

Celkem fotografií:  6

„Apelujeme na všechny občany, aby tyto možnosti využívali a odpad ukládali do příslušných kontejnerů nebo na místa pro to určená. Město na odstranění černých skládek, které vznikají zejména na sídlištích a v jejich okolí, zbytečně vynakládá desítky tisíc korun ročně. Na boj s jejich původci se bude zaměřovat,“ upozornil Ivo Stejskal.

„Odkládání nadměrného odpadu, například nepotřebného nábytku či vybavení bytu, je zejména v blízkosti bytových domů velmi častý jev. Proto se na černé skládky snažíme zaměřovat při hlídkové činnosti, po oznámení občanů, využíváme ale také například fotopasti. Nedávno jsme černou skládku nepotřebných věcí po stěhování z jednoho z bytů řešili například v ulici Dvorská,“ potvrdil ředitel městské policie Martin Lepka s tím, že přestupce byl zjištěn a pokutován, odložený odpad musel od kontejnerového stání odstranit a zajistit jeho likvidaci.

Pokud někdo odloží odpad mimo místa pro to určená, dopouští se přestupku podle zákona o odpadech. Za ten hrozí uložení blokové pokuty na místě do výše 10 tisíc korun, ve správním řízení se částka může navýšit až na 50 tisíc korun.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení