Návody na řešení životních situací

9. června 2004, zprávy z MěÚ, přečteno: 4345×

Od 1. června 2004 najdete na stránkách Města Blansko novou službu — Návody na řešení životních situací. Jedná se o soubor téměř padesáti nejčastějších životních situací, v nichž občan nebo podnikatel přichází do kontaktu s úřadem, ať už jde o územní samosprávu nebo státní orgán, a potřebuje proto dostatek stručných a přehledných, ale také úplných informací, jaká jsou jeho práva a povinnosti při vyřizování určité úřední záležitosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Návštěvníci blanenských stránek tak v dané sekci naleznou návody na řešení takových situací, jako je získání nového občanského průkazu či cestovního dokladu, dozví se, jak zaregistrovat dosud neregistrované vozidlo, ale i co je podmínkou výplaty nemocenských dávek nebo podpory při ošetřování člena rodiny atd. Podnikatelé zde pak získají například informace o tom, jak ohlásit živnost, podat žádost o koncesi nebo jak je to s nemocenským pojištěním a pracovní neschopností osob samostatně výdělečně činných.

Veškeré návody na řešení životních situací jsou zpracovány příslušnými resortními ministerstvy a jsou převzaty z elektronického Portálu veřejné správy, což je oficiální stránka veřejné správy v ČR spravovaná ministerstvem informatiky. Údaje obsažené v návodech jsou ministerstvy samozřejmě průběžně aktualizovány.

Město Blansko vybralo z mnoha životních situací, které lze na Portálu najít, pouze ty nejčastější, s nimiž se občané a podnikatelé na úřady obracejí. Seznam životních situací na Portálu veřejné správy však obsahuje i řadu dalších, již méně frekventovaných situací, které ale občany v životě mohou také potkat. Přímé provázání internetových stránek města s Portálem veřejné správy proto umožňuje, aby i takovéto návody blanenská veřejnost pomocí příslušného odkazu snadno nalezla.

Protože Portál veřejné správy je stále ve zkušebním provozu (už více jak rok), stává se, že se změní adresy jednotlivých situací a odkazy přestanou být funkční. I přesto, že v určitých časových intervalech kontrolujeme platnost odkazů, může se stát, že nám tato změna unikne. V takovém případě vám budeme vděčni za zprávu.