V participativním rozpočtu budou lidé vybírat z deseti projektů

2. listopadu 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1696×

Celkem deset projektů letos postoupilo do hlasování v 2. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. V něm město stejně jako loni vyčlenilo z rozpočtu 600 tisíc korun. Za ně zrealizuje návrh, který u veřejnosti získá nejvíce hlasů. Komise pro participativní rozpočet vybrala desítku postupujících z celkem 18 námětů, které letos navrhovatelé do participativního rozpočtu přihlásili. Hlasovat se bude v termínu od 9. do 30. listopadu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Všechny projekty jsou už nyní zveřejněny na webových stránkách města v sekci Samospráva – Společně PRO Blansko. U postupujících projektů najdete kompletní znění návrhu i přílohy, které jejich navrhovatelé městu zaslali. Stručná prezentace projektů, které postoupily, jsou ke zhlédnutí také na panelech v ulicích města. Panely stojí před budovou radnice, před infocentrem a na náměstí Republiky.

Na třech stanovištích v centru města najdete panely s představením všech 10 projektů.

„Máme radost, že je o participativní rozpočet zájem. Letos nám lidé oproti loňsku přihlásili dvojnásobný počet projektů, namísto devíti osmnáct. A zatímco loni veřejnost vybírala ze čtyř projektů, letos bude o hlasy bojovat hned desítka námětů,″ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Navrhovatelé mohli náměty či projekty do participativního rozpočtu přihlásit do konce září. V říjnu pak běžela lhůta pro doplnění návrhů tak, aby splnily všechna pravidla. Komise pro participativní rozpočet ale některé projekty do hlasování nepustila. Část námětů proto, že nebyly realizovatelné do částky 600 tisíc korun, jiné například kvůli tomu, že město podobný záměr samo připravuje.

„To se týkalo například návrhů na vybudování veřejného grilu, nebo stavby altánku u domu s pečovatelskou službou, který už máme v rozpočtu na příští rok,″ přiblížila vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

O projektech, které postoupily do hlasování, budou moci občané Blanska rozhodovat v termínu od 9. do 30. listopadu. Letos poprvé může každý hlasovat pro jeden až tři projekty. 

Město původně plánovalo hlasování zahájit na veřejném projednání k participativnímu rozpočtu, kde by měl každý navrhovatel možnost svůj projekt blíže představit. To se ale kvůli protiepidemickým opatřením neuskuteční. Autoři postupujících návrhů ale budou mít alespoň možnost své návrhy prezentovat prostřednictvím krátkých videí, které budou k dispozici on-line.

Hlasovat bude možné elektronicky prostřednictvím Mobilního Rozhlasupomocí tištěných anketních lístků, které budou součástí Zpravodaje č. 18. Vytištěné anketní lístky budou k dispozici také na podatelnách městského úřadu

Hlasovat mohou občané s trvalým pobytem v Blansku, kteří jsou starší 18 let. Ti mohou díky participativnímu rozpočtování částečně ovlivnit, na co bude vynaložena část veřejných financí. Do participativního rozpočtu mohou být zahrnuty projekty, které se týkají například úprav veřejných prostranství nebo budov v majetku města. Návrhy musí mít lokální charakter a musí být realizovatelné na pozemcích ve vlastnictví města.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení