V rekreační oblasti Palava již zájemci mohou využívat workoutové hřiště

25. července 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1961×

Návštěvníci rekreační oblasti Palava, nacházející se na severním okraji města, si mohou zacvičit na novém workoutovém hřišti. Sportoviště najdou na rovinaté ploše přímo pod minigolfem. Jeho vybudování je součástí postupné revitalizace Palavy, kterou město zahájilo v letošním roce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Workoutové hřiště cvičícím nabízí hlavní sestavu s několika hrazdami v různých výškách, žebříky na ručkování, závěsné kruhy a posilovací zařízení.

workout-sestava-99707-1733_800.jpg

Workoutové hřiště nabízí různé druhy prvků na posilování. FOTO: Leona Voráčová

Na nově dokončeném hřišti nechybí ani motýlkový posilovací stroj, fitness prvek imitující pohyb při jízdě na lyžích, lavice s madly a rohový jednostep. Prostor je ohraničen gabionovou zídkou, kterou ještě letos doplní dřevěné lavice.

Workoutová hřiště lidé najdou i na jiných místech v Blansku. Již několik let mohou zájemci posilovat na Sportovním ostrově u baseballového stadionu. Rozšířené workoutové hřiště budou mít návštěvníci k dispozici také na sídlišti Zborovce.

jednostep-50072-1587_800.jpg

K dispozici je také cvičební instalace jednostep.. FOTO: Leona Voráčová

Vybudování nového workoutového hřiště u blanenské přehrady představuje předstupeň postupné revitalizace rekreační oblasti Palava. Ten zahájila letos na jaře výsadba nových stromů a doplnění mobiliáře. Během letošního roku se počítá s modernizací dětského hřiště a otevřením koryta potoka Palava. Rozpočet pro tyto úpravy pamatuje s částkou asi 10 milionů korun.

workout-2-67156-6277_800.jpg

Nechybí ani fitness prvek imitující pohyb při lyžování. FOTO: Leona Voráčová

„Rekreační oblast Palava je vyhledávaným místem, kde nejen obyvatelé Blanska tráví svůj volný čas. Je to celoročně navštěvovaná a oblíbená lokalita, vnímáme, že si už zaslouží revitalizaci. Úpravy si vyžádají několik desítek milionů korun, proto změny chceme provádět postupně,“ podotkl starosta Jiří Crha.

plaz-48000-9410_1600.jpg

U restaurace Myslivna je plánována písečná pláž. VIZUALIZACE: archiv města

Úpravy na základě námětů od obyvatel města navrhla studie Mendelovy univerzity. Návštěvníci Palavy by se tak v budoucnu měli dočkat například nových dřevěných stupňů sloužících pro opalování i relaxaci, jejichž součástí bude také schodiště vedoucí přímo k vodní hladině. Milovníci koupání se zase mohou těšit na úpravy břehu u restaurace Myslivna. V plánu je také nové pobytové molo oddělující část pro plavce a neplavce, nová skluzavka, již zmíněné částečné odkrytí zatrubněného koryta Pálavského potoka, úpravy cyklostezky nebo místa ke grilování. Více informací o chystaných úpravách najdete v tomto článku.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení