Radní vyhověli petici na přesun zastávky, podpořili také charitativní akci Srdce pro Adama

19. září 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1480×

Přinášíme vybrané informace z 21. schůze Rady města Blanska, která se uskutečnila v úterý 19. září 2023. Radní se na svém druhém zářijovém setkání zabývali peticí obyvatel Těchova-Žižlavic či žádostí organizátorů charitativní akce Srdce pro Adama. Kromě toho projednávali zhruba dvě desítky dalších bodů.

Petici za zřízení, respektive přesun autobusové zastávky v lokalitě Těchov/Žižlavice město obdrželo v druhé polovině srpna. Její autoři požadují souhlas s výstavbou/přesunutím zastávky hromadné dopravy Žižlavice cca o 400 metrů blíže k Blansku a tím i k samotné chatové a rekreační oblasti. V současnosti je podle nich autobusová zastávka umístěna na nevhodném a nepřehledném místě na horizontu a kvůli absenci chodníku hrozí kolize chodců s vozidly.

„Zastávka je nevhodně umístěná na horizontu a je velmi nebezpečná nejen při vystupování (ze směru do Blanska), ale zejména při chůzi podél silnice směrem dolů k chatové a rekreační oblasti. Není zde totiž žádný chodník ani jiná možnost, jak silnici obejít a neriskovat tak v lepším případě zranění na tomto poměrně frekventovaném místě,“ píše se mimo jiné v dopise, který autoři městu zaslali spolu s peticí.

Požadavky na vybudování nové zastávky město řešilo už v minulosti. Původně obyvatelé Žižlavic zhruba před deseti lety požadovali, aby byla nová zastávka vybudována naproti stávající autobusové zastávce. Tam ovšem město nevlastnilo pozemek. Když jej v roce 2019 vykoupilo, místní už avizovali, že by uvítali změnu umístění zastávky blíže k nemovitostem na Žižlavicích. Podmínkou města na přesun autobusových zastávek v té době byl bezúplatný zisk pozemků, na kterých měly být zastávky umístěny, k tomu dosud nedošlo.

Autoři petice nyní avizovali, že majetkoprávní vypořádání s majiteli pozemků už je předjednáno. Radní proto vzali na vědomí petici za zřízení/přesun autobusové zastávky Žižlavice s tím, že případné zařazení do rozpočtu města na rok 2024 bude projednáváno společně s ostatními investičními akcemi.

Radní v úterý odpoledne také udělili výjimku z Obecně závazné vyhlášky č. 1/2009 o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích v souvislosti s konáním akce Srdce pro Adama. Tu připravuje stejnojmenný charitativní spolek Srdce pro Adama, z. s. Vysočany – Molenburk už na tento pátek a sobotu.

V zámeckém parku se v pátek 22. září od 10:00 do 22:00 hodin a v sobotu 23. září od 10:00 do 22:00 hodin uskuteční sochařské sympozium, jehož cílem je vybrat finanční prostředky na podporu rehabilitace dvouletého Adama trpícího Coffin-Sirisovým syndromem. Peníze, které chtějí organizátoři získat pomocí dražby řezbářských děl, mají pomoci rodičům zaplatit lékařskou péči, kterou nehradí zdravotní pojišťovna.

„Adamův psychomotorický vývoj je značně opožděn. Denně ho také trápí epileptické záchvaty, takže třeba nemůže na slunce. Potřebuje pravidelný režim. Rehabilituje doma s maminkou každý den, dále dojíždějí do rehabilitačních center, navíc je potřeba provádět logopedické cvičení a zrakové stimulace. Vše je velmi náročné, a to nejen po stránce psychické, ale i finanční. A proto jsme se rozhodli, že založíme charitativní spolek Srdce pro Adama s cílem vybrat finanční podporu na rehabilitace Adama. Tyto nejsou hrazeny pojišťovnami a rozpočet rodiny na to nestačí,“ vysvětlují zakládající členové spolku Lumír Buš, Libor Bartoš a Bohumil Dvořák.

Na akci, na kterou radní udělili výjimku z vyhlášky, bude šestice dřevosochařů a dřevořezbářů z dvoumetrových modřínových špalků tvořit sochy na téma „pohyb“. Rodinu podpoří také výtěžek on-line aukce už hotových děl, které věnoval sochař Libor Bartoš, a výtěžek prodeje placek s logem na místě.

Podrobnosti o charitativní akci najdete na  webové stránce https://srdceproadama.cz/.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení