Školáci zahájili nový školní rok, základní školy přivítaly přes dvě stě prvňáčků

4. září 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1774×

V pondělí 4. září zahájily školní rok 2023/2024 všechny čtyři městem zřizované základní školy. Do lavic letos premiérově usedlo také 242 prvňáčků, alespoň podle výsledků zápisů, které se uskutečnily na začátku dubna. Pro nejmenší žáčky blanenské školy otevřely stejně jako vloni celkem dvanáct prvních tříd, k tomu ale také hned tři přípravné třídy.

Nejmenší školáky přišli v první školní den kromě ředitelů škol přivítat také zástupci vedení města, které je zřizovatelem všech čtyř základních škol v Blansku. „Chtěl bych dětem, zvláště prvňáčkům, popřát, aby se jim ve škole líbilo, aby si zde našli kamarády a aby se do školy těšili. Rodičům přeji hodně sil a trpělivosti, ať i oni školní rok zvládnou bez problémů. Úspěšný školní rok přeji také pedagogům, ať se jim práce líbí a i nadále s dětmi rádi pracují,” uvedl jen pár minut po osmé na společném zahájení školního roku před budovou ZŠ a MŠ Salmova starosta Blanska Jiří Crha.

Do lavic základních škol v Blansku se letos zapsalo 242 prvňáčků. Zájemci naplnili také tři přípravné třídy. FOTO: Pavla Komárková

Venkovní zahájení školního roku zažili i prvňáčci na ZŠ TGM. „Chtěla bych vám popřát, aby se vám ve škole líbilo a dařilo. Pro prvňáčky je to jejich velký den a ten už se nebude nikdy opakovat. Bude se opakovat začátek školního roku, ale ten dnešní den je speciální, věřím, že na něj budete navždy vzpomínat,” pozdravila přítomné na novém prostranství před budovou ZŠ TGM místostarostka Blanska Lenka Dražilová.

„Přeji rodičům, abyste to nebrali příliš tragicky, když se objeví nějaké školní neúspěchy, protože život je o něčem úplně jiném,” doplnila místostarostka při setkání se školáky v Dolní Lhotě, kde má odloučené pracoviště ZŠ a MŠ Salmova.

Společné zahájení nejen pro prvňáčky, ale pro všechny žáky školy si připravila také ZŠ Erbenova. „Prvňáčky čeká velká změna v životě, naučí se učit a poznávat. Deváťáci zase před sebou mají poslední rok na základní škole, vyberou si střední školu a budou se připravovat na přijímací řízení. Přeji vám všem úspěšný školní rok, plný osobního rozvoje a vzájemné spolupráce,” popřál místostarosta Ivo Stejskal.

FOTOGALERIE
Zahájení školního roku 2023/2024 na základních školách v Blansku

Zahájení školního roku v ZŠ a MŠ Salmova. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  43

Kromě prvních tříd letos blanenské základní školy nabízejí také trojici takzvaných přípravných tříd.  „Osvědčil se model z loňského roku, kdy jsme poprvé nabídli kromě přípravné třídy v ZŠ a MŠ Salmova také druhou přípravnou třídu v ZŠ TGM. Letos se v ní otevírají hned dvě přípravné třídy, třetí opět nabídla ZŠ Salmova. Reagujeme tím na vyšší počet odkladů a také vzrůstající zájem rodičů o tento typ školního vzdělávání,” shrnula vedoucí oddělení školství Marcela Horáková.

Na vzrůstající zájem přihlášených o prázdninách reagovali také úpravami odloučeného pracoviště ZŠ a MŠ Salmova v Dolní Lhotě. Tam se před začátkem nového školního roku upravovaly třídy a navyšovala se také kapacita výdejny obědů.

Nejvíce dětí se v dubnu zapsalo do prvních tříd v Základní škole a Mateřské škole Blansko, Salmova 17, z celkových 105 dětí nastoupí 23 prvňáčků v odloučeném pracovišti v Dolní Lhotě. V Základní škole Tomáše Garrigua Masaryka Blansko, Rodkovského 2 se zapsalo 69 prvňáčků, o jedno méně, 68 dětí, přišlo k zápisu na Základní škole a Mateřské škole Blansko, Dvorská 26. V Základní škole Blansko, Erbenova 13 nastupuje 38 prvňáčků.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení