Archiv článků
   za měsíc březen 2018

Kategorie: kultura  

 


Krajinu za oknem vlaku představuje Jaromír Šimkůj

Ilustrační foto k článku: Krajinu za oknem vlaku představuje Jaromír Šimkůj

Náznaky stožárů vysokého napětí, štíty střech, obrysy kopců, ... Neobvyklé instalace Jaromír Šimkůj vytváří na základě skic, které pořizuje během svých cest vlakem na trati Blansko–Skalice nad Svitavou. Vernisáž jeho výstavy Alejí kolejí proběhla v Galerii města Blanska v sobotu 24. března. K vidění je zde do 20. dubna 2018.


V blanenské galerii oslaví svátky jara. Velikonočním tvořením

V Galerii města Blanska letos oslavy Velikonoc propojí výtvarné umění s tradičními velikonočními zvyky a objekty. Zajímavý program tu bude čekat nejen na ty nejmenší tvůrce, ale i na větší děti a dospělé.


Děti stráví noc s Andersenem

Ilustrační foto k článku: Děti stráví noc s Andersenem

Tradiční přespání pro malé milovníky dobrodružství si v prostorách knihovny pracovníci dětského oddělení připravili na pátek 23. března. Akce, letos tematicky zaměřená na Rychlé šípy, je určena pro děti od třetí do páté třídy. Hlásit se mohou v knihovně. Kapacita je omezena na patnáct zájemců.


Nejlepší amatérští filmaři zavítají do Blanska

Ilustrační foto k článku: Nejlepší amatérští filmaři zavítají do Blanska

Světový filmový festival UNICA 2018 proběhne v Blansku ve dnech 31. srpna až 9. září. Pomyslnou „filmovou“ štafetu Blanenští převzali loni v německém Dortmundu. Soutěž přináší desítky filmů vybraných příslušnými národními federacemi. Pořadatelé počítají s účastí až dvě stě padesáti účastníků z třiceti zemí světa.


Blanenští přijali Jiřího Poláška. Slaví životní jubileum

Ilustrační foto k článku: Blanenští přijali Jiřího Poláška. Slaví životní jubileum

Výjimečná a silně charismatická osobnost Jiřího Poláška zanechala v Blansku natolik výraznou stopu, že není třeba tohoto umělce blíže představovat. V závěru února blanenský divadelní režisér, designér, malíř a grafik v jedné osobě oslavil, v jeho případě jen stěží uvěřitelné, devadesáté narozeniny.


Knihovna dnes spouští soutěžní obrázkový kvíz pro děti

Ilustrační foto k článku: Knihovna dnes spouští soutěžní obrázkový kvíz pro děti

Pracovníci Knihovny Blansko si připravili pro své nejmenší čtenáře knižní obrázkový kvíz. Jejich úkolem je postupné odkrývání jednotlivých částí obrázku, který ukrývá název třiceti knižních titulů. Soutěže se mohou zúčastnit děti do devátých tříd včetně.