Archiv článků
   v roce 2009

Kategorie: kultura  

 


Plesová sezona

Rozpis plesů konaných v Blansku a městských částech.


Vánoční dárek čtenářům od ZUŠ Blansko

Ilustrační foto k článku: Vánoční dárek čtenářům od ZUŠ Blansko

Kde se vzaly, tu se vzaly, 16. prosince vklouzly do budovy Městské knihovny Blansko víly. V rozevlátých bílých pláštích, po kapsách pestrou paletu barev a štětců, s hlavami plnými nápadů. Vstupní chodba ožila veselými hlasy a zručné ruce ji začaly zdobit pohádkovými postavičkami z dětských knih.


Hitler, Stalin a já

Ilustrační foto k článku: Hitler, Stalin a já

Studenti čtvrtých ročníků Obchodní akademie v Blansku se zúčastnili besedy o holocaustu, která se uskutečnila nejen u příležitosti připomenutí sedmdesáti let od začátku 2. světové války.


Moravská vesnička se rozrostla o betlém

Ilustrační foto k článku: Moravská vesnička se rozrostla o betlém

Dlouho slibovaný betlém s asi stovkou postaviček zpřístupnil tento týden pro veřejnost Miroslav Mužík v rámci výstavní expozice Moravská vesnička. A nejedná se o žádnou miniaturu.


Vánoční strom přání

A už jsou zase tady! Vánoce. Do toku všedních dnů na krátko vstupuje pohádka. Tak hezká, že nemůže být lží. Až příliš, proto sotva může být pravdou. Purpura na plotně voní, krásně voní...Obrysy světa se budou na chvíli zdát měkčí. Srdce lidí se stanou přístupnějšími. I to moje se ozývá, jakpak by ne!


Provoz knihovny o vánočních svátcích

Všechna oddělení Městské knihovny Blansko budou od středy 23. prosince 2009 do neděle 3. ledna 2010 zavřena. Přijďte si vybrat vhodnou knihu na dny svátečního volna. Těšíme se na vás po celý rok 2010 s dobrou knihou i pohodou od 4. ledna. Pracovníci knihovny.


Betlémské světlo i letos rozzáří vestibul radnice

Světlo z Betléma přivezené do Blanska rozzáří již tradičně prostory blanenské radnice 23. prosince, a to od 14.00 hodin. Blanenští občané budou mít možnost si světlo odnést i do vlastních domovů.


Originální dárek z knihovny

Rodíme se do světa knížek. Už v peřinkách dostáváme první knížku na hraní, osahání a kousání. V dětství si z nich stavíme bunkry a později začínáme číst. A tak se rodí čtenáři – knihomolové. O Vánocích býváme všichni tak trochu naměkko. Pociťujeme radost, lásku, rodinou sounáležitost a hemžení kolem nás silněji než kdy jindy. Až do dna si vychutnáváme zázrak obdarovávání. Připravili jsme pro vaši rodinu, přátele a známé originální dárek: POUKÁZKU K ROČNÍMU ČLENSTVÍ V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ BLANSKO. Netradiční vánoční nadílku lze zakoupit ve studovně a čítárně knihovny do konce ledna 2010.



Tuhnoucí forma (s měkkými okraji) – sbírka Marek (kurátor Jan Zálešák)

Výstava v Galerii města Blanska bude druhou galerijní prezentací Sbírky Marek (majitelé sbírky jsou sourozenci Ivo a Zdeněk Markovi). První výstava, spojená s vydáním obsáhlého katalogu sbírky, se uskutečnila na podzim 2007 v Domě pánů z Kunštátu (Dům umění města Brna – kurátor Jiří Ptáček).


Výstava v Katolickém domě

Ilustrační foto k článku: Výstava v Katolickém domě

Projekt Kolpingovy rodiny s názvem Zlaté české ručičky přináší vedle smysluplného využití volného času také rozvoj manuální zručnosti, která se postupně mezi dětmi a mládeží vytrácí.



Knihovna nabídne encyklopedie na CD ROM

Od 1. prosince rozšiřuje knihovna čtenářské služby o provoz multimediálních a databázových CD a DVD. V současné době je ve fondu Městské knihovny 84 titulů (encyklopedie, výukové programy, slovníky atd.).


Kalendář 2010: Blanensko a Boskovicko v historických fotografiích

Ilustrační foto k článku: Kalendář 2010: Blanensko a Boskovicko v historických fotografiích

Pro rok 2010 se města Blansko a Boskovice společně s Pivovarem Černá Hora rozhodla opět vytvořit společný stolní kalendář, tentokrát zaměřený na dobové fotografie z regionu Blanenska, Boskovicka a také na černohorské pivovarnictví.


Vánoční výstava v Katolickém domě

O posledním listopadovém víkendu v Katolickém domě tradičně představí své práce členové kroužků z několika blanenských organizací.




Pokřtili novou knihu fotografií

Ilustrační foto k článku: Pokřtili novou knihu fotografií

Křest nové fotografické knihy o Blansku byl součástí hlavního programu Vítání svatého Martina.


Výzva všem, kteří fotili svatého Martina

Blanenské Vítání sv. Martina, které se setkalo s velkým zájmem veřejnosti, je již za námi. Nyní celou akci vyhodnocujeme, abychom příští rok mohli připravit 4. ročník zase o něco lépe. Rádi bychom doplnili také fotoarchiv.


Gymnázium slavilo 60 let

Ilustrační foto k článku: Gymnázium slavilo 60 let

Celý pátek 13. listopadu patřil oslavám. Ty začaly již dopoledne v blanenském kině, kam se sešli pamětníci, učitelé a bývalí (dokonce první) studenti gymnázia, aby zhlédli nově natočený film o životě této školy z produkce studia Audiovisual.


Zemřel Karel Bedřich Absolon

Ilustrační foto k článku: Zemřel Karel Bedřich Absolon

Dne 2. října 2009 ve věku 83 let zemřel na respirační selhání ve svém domě v Rockville ve Spojených státech amerických doktor Karel Bedřich Absolon. K. B. Absolon se narodil 21. března 1926 jako syn významného archeologa Karla Absolona a zároveň byl pravnukem Jindřicha Wankela.


Blanenské divadlo odehrálo charitativní představení

Ilustrační foto k článku: Blanenské divadlo odehrálo charitativní představení

Dne 7. 11. 2009 byla uvedena 1. repríza divadelní hry Garderobiér, kterou nastudovalo Občanské sdružení Blanenské divadlo pod režijním vedením pana Jiřího Poláška. Toto představení bylo neobvyklé tím, že peníze z dobrovolného vstupného byly věnovány dvěma mladým lidem z Blanska, Janě Skácelové a Kamilu Vašíčkovi, kteří nepřízní osudu vážně onemocněli.


Návraty...

Od 22. listopadu představí Galerie Ve Věži v Blansku tvorbu Jarky Hýbnerové, rozené Vildové, která své dětství prožila v Blansku. Ojedinělou výstavu gobelínů a kombinovaných děl autorka připravila jako předvánoční dárek.


Ludvík Vašina – sochař, medailér, malíř, grafik

Ilustrační foto k článku: Ludvík Vašina – sochař, medailér, malíř, grafik

V blanenské knihovně bude vystavovat osobnost Hradce Králové, spoluvytvářející kulturní vědomí města. Vašinovy lidské vlastnosti se neobyčejně projevují v jeho malířské a medailérské tvorbě. Této sochařské disciplíně se vedle volné plastiky začal více věnovat v osmdesátých letech a hned zaujal svými litými medailemi. Jsou plné fantazie, lásky k člověku, obdivu k přírodě a Zemi. Šíře témat je nepřeberná jako život sám.


Blanenské Vítání svatého Martina 2009 – program

Ilustrační foto k článku: Blanenské Vítání svatého Martina 2009 – program

Stalo se již dobrou tradicí, že první sobotu po svatém Martinu projde blanenskými ulicemi průvod s patronem města, svatým Martinem na bílém koni, v čele. Letos se tak stane v sobotu 14. listopadu, kdy je po celý den připraven bohatý program. Avšak již v pátek a také v neděli si jak blanenští občané, tak i návštěvníci našeho města, z pestré kulturní nabídky letošního blanenského Vítání sv. Martina jistě vyberou.


Jak se baví senioři

Ilustrační foto k článku: Jak se baví senioři

V městském klubu důchodců se po prázdninách naplno rozjela nová sezona. Letos ji slavnostně zahájil soubor Radost svojí hymnou, kterou složil a text k ní napsal pan Karel Nesrsta.


Blanenské divadlo představí novou hru

Ilustrační foto k článku: Blanenské divadlo představí novou hru

Blanenské divadlo zkouší novou hru. Premiéry se diváci dočkají už 4. listopadu. Na podrobnosti o tomto představení jsme se zeptali režiséra Jiřího Poláška.


Knihovna představí první knihu Jiřiny Prátové

Jiřina (Gina) Prátová se narodila v podhůří Jeseníků v  Krnově a nový domov našla v Oboře. Její prvotina s názvem „JEŠTĚ POŘÁD SE DIVÍM ANEB ZROZENÍ VENKOVANKY“ bude vypravena do světa na svoji čtenářskou pouť v pátek 16. října v 18 hodin z Městské knihovny Blansko.


Pozvánka na Salon blanenských fotografů

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na Salon blanenských fotografů

Ve výstavní síně Městské knihovny Blansko v pátek 9. října 2009 v 18 hodin slavnostně otevře starostka města PhDr. Jaroslava Králová už druhý ročník „Salonu blanenských fotografů“, věnovaný Vladimíru Jančíkovi.


Zasněná krajina Aleny Baisové

V neděli 11. října ve 14 hodin se v Galerii ve věži uskuteční vernisáž prodejní výstavy obrazů Aleny Baisové. Obrazy, které se tentokrát objeví na zdech galerie, nesou název „Zasněná krajina“.



Na svatého Václava projížděl Blanskem svatý Martin

Ilustrační foto k článku: Na svatého Václava projížděl Blanskem svatý Martin

Ne snad, že by si slovutný patron blanenského kostela a celého města spletl datum svého svátku v kalendáři. Důvodem této vzácné návštěvy byla totiž jeho účast na natáčení dokumentárně – propagačního filmu o Blansku.


Drahan Blansko se představil na festivalu v Portugalsku

Ilustrační foto k článku: Drahan Blansko se představil na festivalu v Portugalsku

Folklorní soubor Drahan Blansko oslavil své letošní 35. narozeniny na Světovém folklorním festivalu DANCAS DO MUNDO WORLD DANCES v Portugalsku. Na tento festival byl nominován uměleckou a koncertní agenturou AYFAS.


Malujte hravě a snadno

Ilustrační foto k článku: Malujte hravě a snadno

Zábavné odpoledne pod širým nebem, které pro zájemce všech věkových kategorií připravila Městská knihovna Blansko. Hlavním hostem akce, která se uskuteční v pátek 25. září, bude ilustrátor Adolf Dudek.


Za krásou skleněného šperku

Ilustrační foto k článku: Za krásou skleněného šperku

Kapička štěstí, Manta, Madagaskar, Slzy lásky..... to jsou názvy šperků Marie a Ladislava Olivových z Hrubé Horky u Železného Brodu, kde tato sklářská rodina založila svůj atelier. K vidění jsou nyní v Galerii Ve Věži.


Návštěva papeže Benedikta XVI. v Brně

Historicky první návštěva papeže v Brně se uskuteční v neděli 27. 9. Na letišti v Brně-Tuřanech bude papež sloužit bohoslužbu v 10.00 hod.


Výstavu kresleného humoru provází soutěž o nejlepší kreslený vtip

Ilustrační foto k článku: Výstavu kresleného humoru provází soutěž o nejlepší kreslený vtip

Ve středu 9. září byla v Galerii města Blanska zahájena výstava kresleného humoru Satyrykon. Koná se ve spolupráci s kulturním zařízením polského partnerského města Legnice. Současně probíhá také soutěž vyhlášená blanenskou galerií o nejlepší kreslený vtip.


Víkend ve znamení památek a historie

O víkendu budou v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) zdarma zpřístupněny významné památky. Týká se to i několika v Blansku. Například v Muzeu Blansko začínají už v pátek oslavou 50. výročí a vernisáží výstavy.


Rozloučení s prázdninami na Obůrce

Ilustrační foto k článku: Rozloučení s prázdninami na Obůrce

Veselé rozloučení s prázdninami se konalo v neděli 30. 8. v areálu „Verandy na Obůrce“. Ženy se domluvily a za pomoci studentů uspořádaly pro děti a jejich rodiče karneval.


Senioři z Břeclavi na tanečku v Blansku

Ilustrační foto k článku: Senioři z Břeclavi na tanečku v Blansku

S břeclavskými seniory se ti blanenští přátelí již mnoho roků. V polovině srpna navštívili jeskyně v Rudce a Kunštátsko a na pozvání zavítali i do Klubu důchodců v Blansku.


Kroniky města Blanska jsou k dispozici v elektronické podobě

Ilustrační foto k článku: Kroniky města Blanska jsou k dispozici v elektronické podobě

Kroniky města Blanska uložené v okresním archivu se dočkaly digitální podoby. Nyní jsou k dispozici na DVD discích v Muzeu Blansko a jeho vedení zvažuje další kroky, jak je využít a zpřístupnit více veřejnosti.


Prodej vyřazených knih

Prodej knih z fondu Městské knihovny Blansko se již tradičně uskuteční ve středu 9. září a ve středu 16. září 2009 vždy od 9 do 14 hodin. Svoji knihu si můžete přijít vybrat před budovu knihovny. Jednotná cena 5 Kč za knihu. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.


Taneční kurzy pro studenty i dospělé – přihlášky

Kulturní středisko města Blanska připravilo na tuto sezonu základní kurzy tance a společenské výchovy pro studenty středních škol, ale na své si přijdou také dospělí, kteří mají možnost přihlásit se do tanečních kurzů určených jim na míru. Přihlášky ke stažení.


Kreslený humor v blanenské galerii

Ilustrační foto k článku: Kreslený humor v blanenské galerii

Výstavní prostory Galerie města Blanska budou v měsících září a říjnu vyhrazeny pro výstavu kresleného humoru pořádanou ve spolupráci s polským partnerským městem Legnicí.


Knihovna rozšiřuje otvírací dobu

Oznamujeme všem čtenářům, že od 1. září 2009 rozšiřuje knihovna svoji otvírací dobu. Dochází ke zrušení polední přestávky. Provoz knihovny bude od 10 do 18 hodin, v pátek do 20 hodin (studovna, dospělé oddělení). Ve středu je knihovna pro veřejnost uzavřena.


Neprošlapanou cestou k Domovu Olga

Ilustrační foto k článku: Neprošlapanou cestou k Domovu Olga

Ke svému dvacetiletému působení pro spoluobčany se zdravotním postižením vydalo Občanské sdružení „Hnutí Humanitární Pomoci“ (HHP) knihu Jany Kratochvílové (za přispění spoluautorů MUDr. Jaromíra Kratochvíla a Mgr. Marka Rady) „Neprošlapanou cestou“.


Socha rudoarmějce znovu září

Ilustrační foto k článku: Socha rudoarmějce znovu září

Během července byla socha „Vítězného rudoarmějce“, která vznikla v roce 1955, od vrchu dolů kompletně zrenovována.


Videožurnál na webu aktuálnější

Počínaje prázdninovým videožurnálem jsou zařazována videa na web ihned po jejich dokončení. Diváci tak nemusí čekat na vydání celého souboru příspěvků až do 2. čtvrtka v dalším měsíci, ale vybrané příspěvky mohou zhlédnout ihned.


Barbie slaví padesátiny

Ilustrační foto k článku: Barbie slaví padesátiny

Městská knihovna Blansko a sběratelka paní Marcela Svobodová vás, milovníky panenek, zve od pondělí 20. července až do konce srpna na výstavu „KOUZELNÝ SVĚT BARBIE“.



Letní kino na náměstí Republiky

I letos se občané Blanska dočkají letního kina na náměstí Republiky. Kinematograf bratří Čadíků k nám zavítá již v červenci.


Komorní orchestr města Blanska s novým vedením

Ilustrační foto k článku: Komorní orchestr města Blanska s novým vedením

Tradiční letní koncert Komorního orchestru města Blanska (dále KOMB) byl tentokrát ozdoben názvem „Z děl starých mistrů“, a příznivci amatérského tělesa jej mohli navštívit v pondělí 15. června 2009 v horním foyer Dělnického domu. Ačkoli do té doby slunečnému dni začaly z nebe vyhrožovat bouřkové mraky, naplněný koncertní sál nemusel vůbec litovat.



Promenádní koncerty v Blansku

Stejně jako v předchozích letech připravuje Město Blansko i na letošní léto cyklus promenádních koncertů před budovou radnice na náměstí Svobody. Každou neděli dopoledne v měsících červenec a srpen se zde od 10.00 do 11.00 hodin představí kapely, které se postarají o zpříjemnění letních víkendů v našem městě.


Krasohled

Ilustrační foto k článku: Krasohled

Galerista Pavel Svoboda uspořádal v červnu už potřetí výstavu keramiky z dílny deseti mistrů. Úcta a obdiv k hlíně, rozmanitost, citlivě aranžované zdánlivě neužitečné předměty – krmítka pro ptáky, misky, zvonky, hrnky a hrnečky, zvířata všech velikostí, které mohou ozdobit především zahradu – si nenechali ujít návštěvníci, kteří z předchozích let věděli, že je potěší, překvapí a ukáže novinky z jednotlivých, především regionálních keramických dílen. To však majiteli Galerie Ve věži nestačilo.


Mezi 33 moravskými legendami ty z Blanenska rozhodně nechybí

Ilustrační foto k článku: Mezi 33 moravskými legendami ty z Blanenska rozhodně nechybí

V brněnském knihkupectví Barvič a Novotný se v úterý 2. června 2009 konal slavnostní křest publikace 33 moravských legend z pera Aleny Ježkové, vydané nakladatelstvím Práh. Knihou 33 moravských legend završila tato renomovaná autorka knih pro mládež svou trilogii, kterou zahájilo 77 pražských legend, na něž posléze navázalo 55 českých legend z hradů zámků a měst.


Provoz knihovny o prázdninách

Ve dnech 27. července až 7. srpna 2009 bude KNIHOVNA UZAVŘENA z důvodu čerpání dovolené, oprav zařízení a údržby knihovních prostor. V dalších dnech bude upravena otvírací doba.


Modrá, bílá, zelená, žlutá, hnědá, červená

Ilustrační foto k článku: Modrá, bílá, zelená, žlutá, hnědá, červená

Až do 19. července vystavuje v Galerii města Blanska František Matoušek. Návštěvníkům představuje obrazy interiérů a exteriérů (krajin), jejichž společným tématem je rodinný život s malými dětmi, s jejich hrami, nemocemi, cvičením na flétnu apod.


Filmový kroužek v České televizi

Ilustrační foto k článku: Filmový kroužek v České televizi

Shodou okolností krátce po sobě v rozpětí jednoho týdne se mohli někteří žáci ZŠ Blansko, Erbenova 13 zúčastnit natáčení s Českou televizí. Mohli tak poznat toto nejoblíbenější médium z druhé strany. Mohli se podílet na vzniku televizního pořadu a zúčastnit se vysílání v přímém přenosu.


Soukromá Základní umělecká škola oslavila výročí

Ilustrační foto k článku: Soukromá Základní umělecká škola oslavila výročí

Hned dvě kulatá a dvě půlkulatá výročí oslavila letos Soukromá ZUŠ Blansko a její taneční soubory. Devět akcí ke zmíněným výročím bylo rozprostřeno do celého měsíce.


Na besedě se sochaři

Ilustrační foto k článku: Na besedě se sochaři

Galerie města Blanska představila svým příznivcům a početnému neblanenskému publiku tvorbu sochařů Davida a Tomáše Medkových „Impressio et corpuscule“ 16. 5.- 10. 6. 2009.


Pozvání do keramické zahrady

Do středy 17. června si můžete prohlédnout zahradní keramiku deseti výtvarníků – keramiků z celé naší republiky. Tuto ojedinělou výstavu plastik a drobné keramiky pod širým nebem s názvem „Večeře v trávě“ můžete bezplatně navštívit od 10 do 17 hodin u Galerie Ve Věži. Své práce představují: ak. sochaři Hluštíkovi, Dagmara Wykrentová, Petr Ševčík, Luboš Horálek, Marie Sládková, Ludmila Kocmanová, Mariana Sáňková, Marie Kroužková, ing. L. Klapková.


Meandry paměti Jaroslava Bránského

Ve spolupráci Regionpressu a nakladatelství Albert, v péči odpovědných redaktorů Pavla Friedla a Františka Šalého, vyšla v r. 2008 pozoruhodná kniha vzpomínek Jaroslava Bránského „Meandry paměti“.


Den dětí v Centru PRO

Ilustrační foto k článku: Den dětí v Centru PRO

V úterý 2. 6. 2009 se to v prostorách zahrady Centra „PRO“ v Blansku blanenské Oblastní charity hemžilo rodiči s dětmi, kteří se přišli pobavit a zasoutěžit si s pohádkovými postavičkami. Odpoledne nazvané „Z pohádky do pohádky“ bylo uspořádáno ke Dni dětí.


Historický jarmark – fotografie

Ilustrační foto k článku: Historický jarmark – fotografie

Oslavu dětského dne v Blansku částečně poznamenalo počasí. I tak si ale mnohé rodiče s dětmi nenechali ujít připravený program a do zámeckého parku dorazili.


Knihovna zavádí stálý prodej knih

Od 1. června zavádí knihovna novinku. Stálý prodej knih vyřazených z fondu Městské knihovny Blansko za jednotnou cenu 5 Kč/kus. Vybrat si můžete v hudebním oddělení knihovny v otvírací době knihovny.


Výtěžek z plesu v havajském stylu půjde nadaci

Ilustrační foto k článku: Výtěžek z plesu v havajském stylu půjde nadaci

II. netradiční ples, tentokrát v havajském stylu, pořádají v pátek 29. května skauti ze střediska Srdce na dlani. Finanční výtěžek z akce poputuje na konto Nadace pro transplantaci kostní dřeně.



XII. Historický jarmark a oslava Dne dětí – program

Těšíme se na vás v sobotu 30. května v zámeckém parku v Blansku. Na celý den je připraven bohatý program, z nějž si určitě vyberou děti i dospělí. Např. hry, koncerty, divadelní představení, soutěže a na závěr dne noční pochod s pochodněmi a ohňostroj.



Majáles v Blansku – fotografie

Ilustrační foto k článku: Majáles v Blansku – fotografie

Čtvrtý studentský novodobý majáles zorganizovalo Gymnázium Blansko. I letos se do něj zapojilo několik stovek studentů blanenských středních škol.


Knihovna nabídne vyřazené knihy

Knihy získané od dárců a další vyřazené tituly z knihovního fondu nabídne levně Městská knihovna zájemcům k odkoupení. Prodeje se konají ve středu 20. a 27. května od 9 do 14 hodin. Svoji knihu si můžete vybrat před Městskou knihovnou Blansko za jednotnou cenu 5 Kč za kus. Za nepříznivého počasí se prodej nekoná.


Rekord turistů nominován na titul Kuriozita roku 2009

Ilustrační foto k článku: Rekord turistů nominován na titul Kuriozita roku 2009

Zda jej Město získá, to se ukáže na 19. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů ve dnech 12. a 13. června. Město Blansko bylo nominováno na Kuriozitu roku 2009 v kategorii reklamní rekord za loňské setkání v Pivovaru Černá Hora – "Nejvíc lidí, kteří mají pod čepicí".


Muzejní noc ovládnou strašidla

BLANENSKÁ MUZEJNÍ NOC aneb Rej duchů v zámeckých komnatách nabídne návštěvníkům nočních prohlídek netradiční pohled na historii blanenského zámku.


Odešla herečka...

Ilustrační foto k článku: Odešla herečka...

Miroslava Jandeková se narodila 6. září 1923 na Klepačově. Od sudiček, ale především od své maminky, dostala do vínku talent a lásku k divadlu. V blanenské Sokolovně vyzkoušela už v pěti letech jako mladý Vojnar ve Vojnarce jak voní prkna, která znamenají svět.


Studenti oslaví Majáles 2009

Čtvrtý studentský novodobý majáles se letos uskuteční ve čtvrtek 7. května. Hlavním organizátorem je Gymnázium Blansko. Akce začne jako obvykle studentským průvodem, který vyrazí přesně ve 12.00 od budovy Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy a za necelou hodinu projde celé město až do zámeckého parku, kde je pro studenty připraven další program.


Pozvánka na oslavu Dne osvobození

Město Blansko, Český svaz bojovníků za svobodu, Vojenské sdružení rehabilitovaných uspořádají ve čtvrtek 8. května 2009 u památníku Rudoarmějce vzpomínkový akt k 64. výročí Dne vítězství. Program: 9.30 h – koncert dechové hudby, 10.00 h – položení věnců k památníku padlých spoluobčanů a projev starostky města.


MICHAL NESVADBA – ZMĚNA TERMÍNU PŘEDSTAVENÍ

Představení Michala Nesvadby Michal je pajdulák, které se mělo konat 25. 4. 2009 v 15.00 h, se z důvodu onemocnění Michala Nesvadby přesouvá na 12. 5. 2009 na 17 h. Všechny vstupenky zůstávají v platnosti. Možnost vrácení vstupenek na původní představení je do 4. 5. 2009.


V galerii vystavují členové sdružení Q

Ilustrační foto k článku: V galerii vystavují členové sdružení Q

Sdružení Q je seskupení výtvarných a literárních umělců, hudebníků, herců, režisérů atd. Bylo založeno v druhé polovině šedesátých let Oldřichem Mikuláškem, Ludvíkem Kunderou a Janem Skácelem. Patnáct členů a jeden host se nyní prezentují v Galerii města Blanska.


Čarodějnice v Rekreační oblasti Palava

I letos připravuje Kulturní středisko města Blanska pálení čarodějnic v areálu Rekreační oblasti Palava. Program bude směřován hlavně na odpoledne, kdy budou připraveny atrakce a hry pro děti.


Žijí mezi námi....

Ilustrační foto k článku: Žijí mezi námi....

Po Blansku chodí vysoký, štíhlý, prošedivělý, oduševnělý muž. Na první pohled intelektuál. Skoro nikdo neví, že zde patří k osobnostem nejzajímavějším. Muzikolog se čtyřicetiletou pedagogickou praxí v oborech dějiny hudby a hudební estetiky.


Na náměstí čtou z nové Bible

Včera odpoledne začalo třídenní nonstop čtení z nového překladu Bible. Akce probíhá kromě Blanska v dalších 80 městech České republiky. Připravili jsme pro vás exkluzivní videoreportáž ze včerejšího zahájení a z dnešní noci (viz video na hlavní straně). Akce stále probíhá až do nedělní třetí hodiny odpolední. Kdykoliv se můžete zastavit jen zaposlouchat nebo sami část Bible přečíst.


Na festivalu Zlaté slunce se předvedli mladí filmaři

Ilustrační foto k článku: Na festivalu Zlaté slunce se předvedli mladí filmaři

Blansko se na dva dny proměnilo na festivalové město. Byly to dva dny promítání, zábavy, ale pro mladé tvůrce také možnosti získat cenné rady od profesionálních filmařů a animátorů.


Blanenský fotograf Vladimír Miloš Bláha vystavuje v knihovně

Ilustrační foto k článku: Blanenský fotograf Vladimír Miloš Bláha vystavuje v knihovně

Po dlouhé pomlce se blanenské veřejnosti ve výstavní síni představí souborem fotografií „Děravý cyklus a Jana“ Vladimír Miloš Bláha. Celoživotní fotograf, zakladatel fotoskupiny „Návraty“, je zcela oddán své lásce – fotografii.


Sborník Muzea Blansko 2008

Ilustrační foto k článku: Sborník Muzea Blansko 2008

Muzeum Blansko vydalo nový díl své ročenky – Sborník Muzea Blansko 2008. Články sborníku, který muzeum vydává v nepřetržité řadě od roku 1969, se na 208 stranách věnují nejrůznějším dějinným aspektům nejen Blanska, ale i celého blanenského okresu.


Velikonoční prodejní výstava s ukázkami řemesel

Velikonoční prodejní výstavu s ukázkami lidových řemesel připravilo Kulturní středisko města Blanska v sále S2 Dělnického domu. Otevřena je po–pá: 10–17 h a so–ne: 14–17 h.


Televize Blansko v síti UPC

Od 16. března došlo v kabelové televizní síti UPC k záměně pozic programů TV Blansko a TV Barrandov. Od tohoto data vysílá TV Blansko na kanálu E8 (dříve S7). Nemůžete-li tedy TV Blansko najít, je nutné ji znovu naladit. Program TV Blansko je stále součástí základní nabídky programů UPC.


Amatérská školní filmová tvorba se představí v Blansku

Jak jsme již informovali ve třetím čísle zpravodaje, uskuteční se v Blansku celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby ZLATÉ SLUNCE. V zemských kolech, z nichž jedno se bude konat 27. března 2009 v Blansku, soutěží školní filmy. Mladí umělci se ale v blanenském kině se svou tvorbou představí již ve čtvrtek 26. března. Program festivalu:


Za Petrem Halamkou

Ilustrační foto k článku: Za Petrem Halamkou

(*18. 10. 1939 +4. 3. 2009) To smutné ráno si bude pamatovat snad celý život mnoho muzikantů z Blanenského regionu. Ale nejen oni. Nechce se tomu věřit, byl to šok. Jako blesk z čistého nebe se 4. března 2009 šířila éterem smutná zpráva: „Do muzikantského nebe odešel bez slůvka rozloučení bývalý ředitel a zakladatel mládežnického orchestru LŠU Letovice, učitel hudby, umělecký vedoucí Dechového orchestru města Blanska, ale hlavně dobrý člověk a kamarád, pan Petr Halamka.


Vyhodnotili práce žáků o Egyptě

Ilustrační foto k článku: Vyhodnotili práce žáků o Egyptě

Ve čtvrtek 26. února se sešla porota, aby vyhodnotila soutěž o nejlépe zpracovaný projekt na téma „Egypt v souvislostech“ a vybrala tak 28 soutěžících. Ti za odměnu pojedou na výstavu „Tutanchamon – jeho hrob a poklady“, která probíhá v brněnské Titanic Hall.


Dětské karnevaly v obrazech

Ilustrační foto k článku: Dětské karnevaly v obrazech

Dva dětské karnevaly se v krátké době po sobě konaly v Blansku. Jeden pořádala Kolpingova rodina v Katolickém domě, druhý Centrum pro matku a dítě v Dělnickém domě.


Masopust v Těchově a na Obůrce

Ilustrační foto k článku: Masopust v Těchově a na Obůrce

Ostatky, Fašank, Masopust, název tradice je různý, dle kraje, v kterém se slaví. Účel tradice je ale vždy stejný, a to rozloučit se s dlouhou a neoblíbenou zimou a zahájit období příprav na Velikonoce, svátky jara, které trvá šest týdnů. Lidé by se měli po tuto dobu vyhýbat sytému jídlu, silnému pití a společenskému veselí, proto se také pochová v předvečer „Popeleční středy“ basa, aby skutečně nemohla hrát a obveselovat.


Březen v knihovně přinese amnestii poplatků

Březen je nejen měsícem knihy, ale také měsícem internetu. To přinese v týdnu od 2. do 13. března výhody čtenářům i návštěvníkům knihovny, kteří přijdou na internet.


Na Hezký víkend do knihovny

Ilustrační foto k článku: Na Hezký víkend do knihovny

Hezký víkend si přejeme navzájem, když v pátek šťastni vidinou dvou volných dnů opouštíme svá milovaná i nemilovaná pracoviště. Tentokrát jde ale o název knihy, ve které Američan Jon Davis shrnul svou nedokonalou češtinou své postřehy a zážitky ze života v Česku. Představí je osobně v pátek v knihovně.


Výstava mapuje 10 let činnosti v nových prostorách

Ilustrační foto k článku: Výstava mapuje 10 let činnosti v nových prostorách

Deset let od přestěhování, které proběhlo 19. února 1999, mapuje výstava v knihovně. Od této doby jsou všechna oddělení oddělení přístupná čtenářům na jednom místě – v nové moderní budově v centru města.



Sousedský bál ve fotografiích

Ilustrační foto k článku: Sousedský bál ve fotografiích

Ples Města Blansko pod názvem Sousedský bál se letos nesl v duchu vystoupení z celého světa.


Galerie města Blanska v roce 2009

Výstavní program Galerie města Blanska v roce 2009. Nezahrnuje doprovodné akce k výstavám ani ostatní akce v galerii. O doprovodném programu a všech událostech budeme průběžně informovat.


Únor v Galerii Ve Věži

Ilustrační foto k článku: Únor v Galerii Ve Věži

Je mráz, zima nám ukazuje pravou tvář. Za dveřmi Galerie Ve Věži v Blansku ale najdete něco, co se nedá domluvit po telefonu nebo emailem – barvu, tvar, krásu, atmosféru.


Nad Blanskem se rozzáří Zlaté slunce 2009

Ilustrační foto k článku: Nad Blanskem se rozzáří Zlaté slunce 2009

V roce 2009 čeká Základní školu Blansko, Erbenova 13 a její filmový kroužek velká událost. Stane se jedním z organizátorů soutěže, kterou pořádají z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA Praha, Města Blansko a Kulturního střediska města Blanska ve spolupráci s Českým výborem UNICA – Celostátním svazem neprofesionálního filmu a Jihomoravským krajem.


Pozvánka na Sousedský bál

Město Blansko a Kulturní středisko města Blanska vás srdečně zvou na tradiční SOUSEDSKÝ BÁL v pátek 6. února od 20.00 h ve všech prostorách Dělnického domu.


Punkwa – společná tvorba pro Blansko

Ilustrační foto k článku: Punkwa – společná tvorba pro Blansko

Od pondělí 5. 1. do soboty 10. 1. pobývala v galerii skupina umělců Punkwa a tvořila společné obrazy. Během tohoto týdne měli zájemci možnost galerii navštívit a se členy skupiny pobýt. Připravovali výstavu „každý s každým“.


Film Bambuti získal ocenění na mezinárodním festivalu

Ilustrační foto k článku: Film Bambuti získal ocenění na mezinárodním festivalu

6. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byl 6. prosince zakončen v pražském kině Atlas. Blanenští filmaři Jan Popelka, Alena Žákovská a Milan Daněk získali na tomto festivalu 3. cenu v kategorii cestopisných filmů za film Bambuti.



Galerii obsadila smečka netopýrů

Od pondělí 5. 1. do soboty 10. 1. pobývá v galerii nepřetržitě skupina umělců Punkwa a tvoří společné obrazy. Během tohoto týdne je možné galerii navštívit a se členy skupiny pobýt. Vernisáž výstavy v sobotu 10. 1. od 17.00 h pak bude probíhat formou nepřerušené malířské performance za doprovodu živé hudby různých stylů. Více informací o skupině na www.punkwa.com.