Archiv článků
   v roce 2008

Kategorie: kultura  

 


Plesová sezona

Přehled plesů konaných v Blansku.



Dělnický dům slaví letos 100 let

Ilustrační foto k článku: Dělnický dům slaví letos 100 let

Dělnický dům je dítkem počatým v bouřlivém roce 1905. 20. března tohoto roku Josef Hybeš seskupil 11 lidí, z nichž vytvořil prozatímní výbor Spolku Dělnický dům v Blansku. Schválili stanovy spolku pro zbudování vlastního Dělnického domu a spolek vstoupil v život.



Ohňostroj na nám. Republiky až 1. 1. 2009

Letos poprvé Město Blansko přeruší novodobou tradici každoročního silvestrovského setkání na náměstí Republiky s diskotékou a ohňostrojem. Přivítání příchodu nového roku s ohňostrojem se přesune na podvečer 1. ledna.


Repríza filmů o Karolině Meineke

V pátek 12. prosince v 17.30 h se v Kině Blansko koná repríza dvou filmů ze života Karoliny Meineke. Všichni ti, na něž se nedostalo při nedávné premiéře, mají nyní možnost zhlédnout životní příběh baronesy Karoliny z Linsingenu, později provdané Meineke. Vstup na představení je zdarma.


Adventní koncert Rastislavu

Smíšený pěvecký sbor Rastislav zve všechny svoje příznivce na adventní koncert, který se uskuteční v neděli 30. listopadu 2008 v 16.00 h v Dělnickém domě v Blansku. V programu zazní MISSA PASTORALIS od R. Fuhrera a další drobné skladby J. S. Bacha, B. Smetany a G. Faurého. Zpívá smíšený pěvecký sbor RASTISLAV Blansko, hudební doprovod smyčcový soubor MUSICA NOVA Jedovnice, diriguje Jaroslav Martinásek.


Vítání sv. Martina úspěšné

Ilustrační foto k článku: Vítání sv. Martina úspěšné

Druhé Vítání sv. Martina přilákalo do ulic na průvod a do zámeckého parku tisíce lidí.


Pozvánka na slavnostní rozsvícení vánočního stromu

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu s kulturním programem se uskuteční na nám. Republiky v pátek 28. listopadu. Vánočním stromem letos bude stříbrný smrk, který Městu Blansko daroval pan Jeřábek z Krasové.


Premiéra filmů o Karolině Meineke

Ilustrační foto k článku: Premiéra filmů o Karolině Meineke

V těchto dnech končí více jak roční průběžná práce na dvou filmech ze života Karoliny Meineke. Představeny veřejnosti budou v pátek 28. listopadu od 20.00 hodin v blanenském kině.



Rastislav koncertoval v Obecním domě v Praze

Ilustrační foto k článku: Rastislav koncertoval v Obecním domě v Praze

Po nedávném velkém úspěchu v německém Wiesbadenu opět zazářil společně se sborem Marktkirchengemeide, hradeckou filharmonií a sólisty Elenou Gazdíkovou, Jakubem Rouskem a Martinem Bártou v sobotu 11. 10. 2008 ve Smetanově sále Obecního domu v Praze skladbou Carla Orffa – Carmina Burana. I tuto reprízu koncertu dirigoval Thomas J. Frank z Německa.



Soubor Lipka úspěšně reprezentoval Blansko

Ilustrační foto k článku: Soubor Lipka úspěšně reprezentoval Blansko

Soubor Lipka z Městského klubu důchodců v Blansku si již poněkolikáté pozvala na oslavu Dne seniorů místní organizace svazu důchodců v Břeclavi.


Vítání sv. Martina 2008 – program

Podruhé projde ulicemi města od kostela na Starém Blansku k zámku na druhém břehu řeky Svitavy sv. Martin na bílém koni, a to opět v rámci oslav Vítání sv. Martina. Stane se tak v sobotu 15. listopadu, na niž je připraven hlavní program, ale i v neděli si zájemci z nabídky jistě vyberou.


Historie kolejové dopravy v Dělnickém domě

Ilustrační foto k článku: Historie kolejové dopravy v Dělnickém domě

Od soboty 8. října do 1. listopadu představuje sdružení YORE v sále S2 Dělnického domu historii kolejové dopravy v České republice.


O festivalových Dětech noci hovořila kostýmní výtvarnice

Ilustrační foto k článku: O festivalových Dětech noci hovořila kostýmní výtvarnice

Jihomoravský festival pohodových filmů přinesl do Blanska premiérový film Děti noci. Blansko se řadí mezi jedno z osmi jihomoravských měst, v nichž se festival koná, letos již osmý ročník.


Fotografická soutěž: Blansko a železnice

Kulturní středisko města Blanska pořádá k 160. výročí zahájení provozu na železniční trati Brno – Česká Třebová tématickou fotografickou soutěž pro amatérské fotografy.



Pozvánka do světa kolejové dopravy

Občanské sdružení YORE – přátelé historie kolejové dopravy, zve na výstavu Svět kolejové dopravy, která se koná od 18. 10. do 1. 11. 2008 v sále S2 Dělnického domu.


Blansko bude festivalovým městem

Město Blansko bude jedním z osmi měst našeho kraje, do kterého zavítá 8. ročník Jihomoravského festivalu pohodových filmů. Zajímavostí festivalu je to, že nepřináší návštěvníkům jen časem prověřené české filmové trvalky a premiérové hity, ale zprostředkovává jim i osobní kontakt s tvůrci filmů.


Napříč Evropou bez jazykových bariér

Ilustrační foto k článku: Napříč Evropou bez jazykových bariér

V období posledních srpnových prázdninových dnů odlétla z Brna do zahraničí pod vedením výtvarnice a učitelky Mgr. Jitky Jakubcové pětičlenná skupina vybraných studentů Gymnázia Blansko. Tento výjezd do „země Dona Quijota“, mediteránního Španělska, sluncem provoněných, rozsáhlých regionů Castilla la Mancha a Cataluňa, se od minulých „Cest za uměním“ v mnohém lišil.


Knihovna nabídne čtenářům bonusové akce

Městská knihovna Blansko se připojuje k Týdnu knihoven. Hlavním účelem této akce je upozornit čtenáře i nečtenáře, sponzory a mecenáše, zřizovatele osvícené i neosvícené, novináře a média všeho druhu, že knihovna zde je pro ně pro všechny.


Toulky Blanenskem

Ilustrační foto k článku: Toulky Blanenskem

Sakrální stavby patří mezi to nejcennější, co dokázala mysl a ruka člověka vytvořit. Provázejí lidstvo již od počátku jeho existence. Po jejich stopách se vypravilo v sobotu 13. září čtyřicet osm účastníků zájezdu, který pořádala Městská knihovna Blansko. Nad jiné povolaným průvodcem byl blanenský farář Jiří Kaňa.


Do zámeckého parku se vrátily litinové sochy

Ilustrační foto k článku: Do zámeckého parku se vrátily litinové sochy

Do parku se vrátily tři litinové sochy. Jednak Venuše Medicejská, socha Fauna s flétnou a Dívky s amforou, které se lidově v Blansku říká blanenská Venuše.


Model moravské vesničky jako stálá výstava

Ilustrační foto k článku: Model moravské vesničky jako stálá výstava

Blansko má novou atrakci. Cca 12 metrů dlouhý model moravské vesničky vystavuje od léta v prostorách bývalého učiliště ČKD pan Miroslav Mužík.


Brzy zahajují taneční kurzy

Kulturní středisko města Blanska připravilo na tuto sezonu hned několik tanečních kurzů. Kromě tradičních základních kurzů tance a společenské výchovy pro studenty středních škol jsou to country taneční, taneční pro dospělé a pro pokročilé dospělé.


Dny evropského dědictví otevřou zdarma návštěvníkům blanenské památky

Ilustrační foto k článku: Dny evropského dědictví otevřou zdarma návštěvníkům blanenské památky

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí. Dny evropského dědictví (EHD 2008) proběhnou v České republice 13. až 21. září. V Blansku a okolí se hlavní akce připravují na víkend 13.–14. září. Letošní národní téma Dnů evropského dědictví zní Památky v krajině a krajina jako památka.



Ušijte si vlastní historický kostým a vyhrajte!

Ilustrační foto k článku: Ušijte si vlastní historický kostým a vyhrajte!

Město Blansko a Muzeum Blansko vyhlašují u příležitosti připravovaného druhého ročníku Blanenského vítání svatého Martina pro žáky blanenských škol, ale i pro všechny ostatní, malé i velké, kteří se zajímají o historii a rádi cestují v čase, soutěž o nejlepší historický kostým.


Pozvání do Sloupu na 6. ročník Setkání klubů vojenské historie

Stalo se už dobrým zvykem, že v závěru srpna zažívá Sloup v Moravském krasu návrat do historie staré bezmála dvě století. Velcí i malí se mohou těšit na rušný víkend plný vojáků v historických uniformách, slavnostních přehlídek, čestných salv i bojových ukázek, neboť do Sloupu se opět sjedou příznivci vojenské historie z celé České republiky, aby se zúčastnili oblíbeného „Setkání klubů vojenské historie Sloup 2008“, které uspořádala Umělecká agentura Historia ve spolupráci Městysem Sloup a firmou Elektra Fojt, s.r.o. Nad akcí znovu převzal záštitu ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje Ing. Jiří Crha.


Muzika pro Karolínku v plném proudu

Ilustrační foto k článku: Muzika pro Karolínku v plném proudu

Letní prázdniny jsou v polovině a cyklus prázdninových koncertů Muzika pro Karolínku, který k nim neodmyslitelně patří je v plném proudu. Zahájení obstarala už ve středu 25. června divadelní skupina Zubr s derniérou hudební pohádky Šíleně smutná princezna, u které se bavili malí i velcí diváci.


Uzavření knihovny o prázdninách

Ve dnech 28. července až 8. srpna 2008 bude Městská knihovna Blansko z důvodu čerpání dovolené zaměstnanců, oprav zařízení a údržby knihovních prostor UZAVŘENA. O prázdninových měsících se rovněž zkrátí otvírací doba. Viz níže.


Město opraví památku na Olešné

Ilustrační foto k článku: Město opraví památku na Olešné

Vzhledem k zanedbanému stavu se kompletní opravy dočká kříž s Kristem na křižovatce u odbočky na Hořice.


Galerie města Blanska v létě

Ilustrační foto k článku: Galerie města Blanska v létě

Od 28. 6. vystavuje v Galerii města Blanska mladý slovenský autor Erik Šille. Jeho uměleckými prostředky jsou malba, digitální grafika, kresba, ilustrace, komiks, ale také instalace a streetartové realizace. Ve své tvorbě zpracovává téma konzumu, globalizace, komercionalismu a informační přesycenosti. Jeho obrazy reflektují počítačovou či komiksovou estetiku. Vyznačují se tak plošností, lineárností a výraznou až přesycenou barevností.



Promenádní koncerty na náměstí Svobody

Ani letos nebudou příznivci dechové hudby ošizeni o vystoupení kapel na náměstí Svobody při pravidelných nedělních promenádních koncertech.


UKRYTO V TRÁVĚ – II. ročník výstavy zahradní keramiky

Ilustrační foto k článku: UKRYTO V TRÁVĚ – II. ročník výstavy zahradní keramiky

Po první úspěšné výstavě zahradní keramiky má "Galerie Ve Veži" v úmyslu položit základy nové tradici – vždy v červnu nabídnout tento typ keramiky veřejnosti. Letos se představí keramici Petra Hluštíková, Marie Kroužková, Dagmar Wykrentová, Barbora Wykrentová, Luboš Hluštík, Luboš Horálek, Zdeněk Lindovský, Milan Růžek, Prokop Veselý a Roman Wenzel.


Blanenské (nejen) kulturní léto

Ilustrační foto k článku: Blanenské (nejen) kulturní léto

Pod tímto názvem vydal i letos Odbor školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Městského úřadu v Blansku plakát shrnující nejzajímavější akce v Blansku během letních prázdninových dnů.


Divadelní kroužek hrál pro MŠ a ZŠ

Ilustrační foto k článku: Divadelní kroužek hrál pro MŠ a ZŠ

Divadelní kroužek Kolpingovy rodiny Blansko sehrál v úterý 17. června v Katolickém domě v Blansku divadelní představení „Co se stalo v Oubělíně“ pro žáky blanenských mateřských a základních škol.


Starostka přijala nejlepší žáky blanenských základních škol

Ilustrační foto k článku: Starostka přijala nejlepší žáky blanenských základních škol

Dvanáct nejlepších žáků ze čtyř blanenských základních škol nastoupilo v úterý 10. června v sále S2 Dělnického domu, aby si vyslechli poděkování a převzali z rukou starostky malou odměnu za své vynikající studijní výsledky.


Happening pro Keňu – Dan Bárta a Illustratosphere

Ilustrační foto k článku: Happening pro Keňu – Dan Bárta a Illustratosphere

Akce na podporu hladovějících dětí v Africe se uskuteční 24. června 2008 v 16.00 h na nám. Republiky v Blansku. Program je připravený od 16 hodin. Vystoupí Majda z Kouzelné školky + další program pro děti. Následuje brněnská předkapela Rattlebucket (rock crossover), kolem 18. hodiny vystoupí Dan Bárta a Illustratosphere. Číslo účtu, na které můžete zasílat finanční dary: 19-1460510217/0100. Ty budou předány prostřednictvím Humanistického centra NAROVINU do konkrétních oblastí. Akce probíhá pod záštitou Marie Cackové, radní Jihomoravského kraje.


Pasování malých čtenářů

Ilustrační foto k článku: Pasování malých čtenářů

Do dětského oddělení Městské knihovny – do království knih, do světa pohádek, příběhů i poznatků – přišli ve středu 4. června žáci z prvních tříd ZŠ Salmovy. Přišli vzorně připraveni, protože je čekala jejich první velká premiéra.


Děti vytvářely hřiště snů

Ilustrační foto k článku: Děti vytvářely hřiště snů

Nápady samotných dětí na zvelebení blanenských dětských hřišť přinesla výtvarná soutěž „Hřiště snů“. Ze 150 prací (výkresů i prostorových modelů) vybírala odborná porota ty nejzajímavější. Zhlédnout je můžete v Galerii města Blanska.



Knihovna vystavuje obrazy Zdeňka Táborského

Ilustrační foto k článku: Knihovna vystavuje obrazy Zdeňka Táborského

Obrazy Zdeňka Táborského zdobí nejednu stěnu v pěkné řádce blanenských domácností i širokého okolí. Ochota občanů z blízka i z dálky zapůjčit jeho obrazy na připravovanou výstavu je toho dokladem. Ve dnech 9. až 27. června si výběr obrazů můžete prohlédnout ve výstavní síni blanenské knihovny.


GLORIA MUSAEALIS 2007 – zvláštní cena pro knihu o Erichu Roučkovi

VI. ročník Národní soutěže muzeí GLORIA MUSAEALIS 2007, vyhodnocený 15. května v pantheonu Národního muzea v Praze, přinesl řadu ocenění v těchto kategoriích: Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku a Cena Českého výboru ICOM. Do soutěže přihlásilo 50 muzeí 71 projektů.


FOTOGRAFIE: Historický jarmark a oslava Dne dětí

Ilustrační foto k článku: FOTOGRAFIE: Historický jarmark a oslava Dne dětí

Tradiční historická sobota na konci května přilákala do zámeckého parku davy lidí. Letošní program byl obzvláště bohatý na akce pro děti k jejich svátku.


Škola v knihovně

Ilustrační foto k článku: Škola v knihovně

Je vám líto, že v pondělí není škola? Nechcete být sami doma? Přijďte do knihovny. Zatímco budou učitelé v pondělí 9. června stávkovat, připravila Městská knihovna Blansko pro svoje dětské čtenáře zábavné dopoledne. Dětské oddělení se otevře už v 8 hodin.


Muzejní noc se odehrála v lidovém tónu

Ilustrační foto k článku: Muzejní noc se odehrála v lidovém tónu

Lidové kroje, staré české i moravské písně a tance. Taková byla hlavní nabídka tradiční Muzejní noci, která se konala v pátek 16. května v blanenském zámku.


Martin Mainer – Pokračování II

Ilustrační foto k článku: Martin Mainer – Pokračování II

V sobotu 24. 5. 2008 proběhne od 17.00 hodin v Galerii města Blanska vernisáž výstavy Martina Mainera. Úvodní slovo pronese Jiří Ptáček ml., teoretik a kurátor.


Knihovna vystavuje fotografie Josefa Špičáka

Ilustrační foto k článku: Knihovna vystavuje fotografie Josefa Špičáka

Po celý měsíc květen mají příznivci dobré a kvalitní fotografie možnost zhlédnout výstavu Josefa Špičáka, spojenou retrospektivně s významným životním jubileem autora (které oslaví v letošním roce).


Za Pygmeji Bambuti do blanenského kina

Ilustrační foto k článku: Za Pygmeji Bambuti do blanenského kina

Po stopách cestovatele, etnografa a antropologa Pavla Šebesty, který věnoval život studiu Pygmejů – nejmenších lidí světa, se loni na jaře vydali z Blanska do rovníkové Afriky Milan Daněk a Alena Žákovská. Z cesty vznikl 40minutový snímek, který bude moci zhlédnout i blanenská veřejnost.


XI. Historický jarmark – program

Program XI. Historického jarmarku, který se koná v sobotu 31. května v zámku a zámeckém parku.


BLANENSKÁ MUZEJNÍ NOC aneb MOZEKANTI PĚKNĚ HRÉTE

Přijďte s námi prožít noc s lidovou muzikou. Muzeum Blansko a Kulturní středisko města Blanska si vás u příležitosti Mezinárodního dne muzeí dovolují pozvat na akci BLANENSKÁ MUZEJNÍ NOC aneb MOZEKANTI PĚKNĚ HRÉTE.


Městská oslava Dne vítězství – 8. 5. 2008

Město Blansko, Český svaz bojovníků za svobodu, Vojenské sdružení rehabilitovaných uspořádají ve čtvrtek 8. května u památníku Rudoarmějce VZPOMÍNKOVÝ AKT K 63. VÝROČÍ DNE VÍTĚZSTVÍ.


Studentský majáles 2008

V plném proudu jsou na blanenských středních školách přípravy na letošní majáles, který se bude konat ve středu 7. května 2008. Hlavním organizátorem této studentské veselice je v tomto roce Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola Blansko.


Fotografie Miroslava Habeše

Ilustrační foto k článku: Fotografie Miroslava Habeše

Své oblíbené fotografie vystavuje od konce března v Muzeu Blansko jeho pracovník Miroslav Habeš.



Obrazy Anny Kocmanové

Obrazy Anny Kocmanové plné fantazie, jemné barevnosti a mladistvého pohledu na lásku, život a poznání vystavuje Galerie Ve Věži do 31. května.


Petr Nikl vystaví v galerii Samovolné výhonky

Ilustrační foto k článku: Petr Nikl vystaví v galerii Samovolné výhonky

Od 19. 4. do 18. 5. 2008 vás zveme do Galerie města Blanska na výstavu Petra Nikla Samovolné výhonky (namísto dříve oznámené výstavy Františka Matouška).


V blanenské knihovně se spalo/nespalo letos už pošesté

Ilustrační foto k článku: V blanenské knihovně se spalo/nespalo letos už pošesté

Noc s Andersenem je již tradiční akcí Klubu dětských knihoven, kterou při příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy uspořádalo na 650 knihoven, škol, nemocnic a dalších institucí. Jejím cílem je ukázat i v dnešním přetechnizovaném světě krásu knih a hlasitého čtení.


Přivítání jara s Komorním orchestrem města Blanska

V rámci 30. výročí svého vzniku pořádá KOMB ve spolupráci s Farním úřadem koncert vítání jara. Uskuteční se 12. dubna v 16.00 h v kostele sv. Martina v Blansku.



Za pověstmi do knihovny

Ilustrační foto k článku: Za pověstmi do knihovny

Definicí pověsti začala poslední únorový týden beseda žáků pátých ročníků v Městské knihovně Blansko.


Několik lásek zůstává, jedna je ztracena

Ilustrační foto k článku: Několik lásek zůstává, jedna je ztracena

Druhá část rozhovoru s jubilantem Jiřím Poláškem. Řekne-li se v Blansku divadlo, ozvěnou se vrací: Jiří Polášek. Pranic nevadí, že živobytí si obstarával jinou profesí, byť zase ne tak vzdálenou, neboť výtvarničení jde s divadlem v mnoha případech ruku v ruce.


Pozvání do galerie – TOMÁŠ CÍSAŘOVSKÝ

Ilustrační foto k článku: Pozvání do galerie – TOMÁŠ CÍSAŘOVSKÝ

V Galerii města Blanska bude Císařovský prezentovat své nové obrazy s figurální tematikou, které vyjadřují určité mezní, přesto potlačované projevy přirozených modelů chování soudobých lidí.



Velikonoce a keramika v Galerii Ve Věži

Svátky, které si nezadají s žádnými v roce. Pátral jsem po drobnostech, které by nějak šly uplatnit, vrátit do života, a které by mohly inspirovat. Možná toužíte osvěžit navyklý sled velikonočních oslav, obohatit atmosféru svátků něčím netradičním. Nu, je-li tomu tak, pokud chcete učinit opravdu něco netradičního, vraťte se k tradicím.


Velikonoční prodejní výstava s ukázkami tradičních řemesel

Výstava se uskuteční ve společenské místnosti galerie. Otevřeno každý den od 10 do 17 hodin. Prodejní výstavu výrobků s ukázkou řemesel doprovodí výstava nejlepších prací dětí ze soutěže o nejlepší design velikonočního vajíčka, která bude ve vstupních prostorách galerie.


Aprílové knížky aneb Humor v knižní vazbě

Ilustrační foto k článku: Aprílové knížky aneb Humor v knižní vazbě

Knihy mohou být malé, velké, vázané i brožované, silné nebo tenké. Vysokoškolský profesor Fakulty ekonomické v Chebu Libor Michalák k nim přistupuje velmi netradičně.


Hledání úniků z klecí

Ilustrační foto k článku: Hledání úniků z klecí

Pan Jiří Polášek, jubilant, se věnuje amatérskému divadlu již přes půl století. Určitě není Jiří Polášek, známý výtvarník a zejména divadelník, sám, kdož má v křestním listě (jen tak mezi námi je na něm neuvěřitelné datum 27. 2. 1928) napsáno Brno. Důležité je, že od útlého dětství žije v Blansku a stal se neodmyslitelnou součástí jeho kulturního dění.


Sousedský bál 2008

Ilustrační foto k článku: Sousedský bál 2008

Ples Města Blansko, pořádaný již tradičně pod názvem Sousedský bál, přivítal návštěvníky v Dělnickém domě večer v pátek 8. února.


Příroda hodně z blízka

Ilustrační foto k článku: Příroda hodně z blízka

Náhled do jiného světa, do světa, který běžně bez větší pozornosti míjíme, nabízí výstava fotografií Vojtěcha Sehnala v blanenské knihovně.


Muzeum vydalo sborník za rok 2007

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydalo sborník za rok 2007

Na světě je Sborník Muzea Blansko za rok 2007. Vychází v nákladu 300 kusů za cenu 150 Kč.



Severská mytologie v obrazech

Severská mytologie je dnes „in“. Stále více lidí se o ni zajímá – někdo vážně, někdo povrchně. Jak si ji představuje ve své tvorbě mladý začínající malíř Miroslav Zapletal, se můžete přijít podívat do Galerie Ve Věži od 8. do 29. února.



Pozvání do galerie: KRESBY TOMÁŠE SMETANY

Ilustrační foto k článku: Pozvání do galerie: KRESBY TOMÁŠE SMETANY

Program blanenské galerie letos nabízí průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Najdou se v něm ale dvě výjimky. Tou jednou z nich je Tomáš Smetana, který se věnuje kresbě.


Masopustní veselí v městských částech

Ilustrační foto k článku: Masopustní veselí v městských částech

V sobotu 2. února po obědě se daly do pohybu tradiční masopustní průvody v městských částech Blansko-Těchov a Blansko-Obůrka.


Knihovna zve do světa tajemství a záhad

Ilustrační foto k článku: Knihovna zve do světa tajemství a záhad

O záhadách, nevysvětlitelných úkazech nebo tajemných jevech bude přednášet známý záhadolog, spisovatel, cestovatel a scénárista Arnošt Vašíček vychází ve svých knihách především z osobních zkušeností. Při výpravách za neodhalenými tajemstvími naší planety navštívil již přes 80 zemí na pěti kontinentech.


Rastislav v Římě

Ilustrační foto k článku: Rastislav v Římě

Letošní vánoční období zakončil smíšený pěvecký sbor RASTISLAV Blansko opravdu velkolepě. Po vánočních koncertech v Brně a Blansku se vypravilo pěvecké těleso přednést českou vánoční hudbu až do Říma – kolébky umění.


Galerie města Blanska – plán výstav na rok 2008

V roce 2008 nabídne Galerie města Blanska průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Program umožní sledovat a vzájemně porovnávat různé přístupy k médiu malby, resp. k obrazu, a rozdílné způsoby jejího formálního zpracování. Na koho se tedy v tomto roce můžeme v galerii těšit?


Betlémské světlo bylo mimořádně úspěšné

Ilustrační foto k článku: Betlémské světlo bylo mimořádně úspěšné

Vestibul radnice slouží každoročně blanenským skautům jako zázemí pro rozdávání Betlémského světla. Společně s touto akcí zde již od roku 2002 probíhá sbírka na dvě indické děti, které občané města Blanska adoptovali v rámci projektu Adopce na dálku.


Memplex Rip Veroniky Drahotové

Ilustrační foto k článku: Memplex Rip Veroniky Drahotové

V roce 2008 nabídne Galerie města Blanska průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Program umožní sledovat a vzájemně porovnávat různé přístupy k médiu malby, resp. k obrazu, a rozdílné způsoby jejího formálního zpracování. Jako první představuje svá díla VERONIKA DRAHOTOVÁ.


Pozvánka na Sousedský bál

Ples Města Blansko Sousedský bál má již svou mnohaletou tradici. Každoročně pro vás Kulturní středisko města Blanska připravuje ples nabitý bohatým programem. Nechybí zde předtančení, známí umělci, diskotéka a pro milovníky lidové hudby cimbálová muzika.


Pokračovací taneční v roce 2008

Chcete-li se zdokonalit ve svém tanečním umění, pobavit se při moderních, country a disko tancích, máte možnost po pět večerů, vždy od 19.00 do 21.30 hodin a závěrečném plese od 18.00 do 22.00 hodin navštěvovat pokračovací taneční.


Muzeum Blansko převzalo sbírku měřicích přístrojů

Ilustrační foto k článku: Muzeum Blansko převzalo sbírku měřicích přístrojů

Muzeum Blansko převzalo od sdružení SPRIMT sbírku měřicích přístrojů, která je svým zaměřením a rozsahem unikátní nejen v České republice. Společnost SPRIMT tak splnila hlavní cíl, který si stanovila při svém založení. Sbírky předali Muzeu Blansko členové Společnosti pro identitu měřicí techniky (SPRIMT) v pátek 30. listopadu 2007.


Koncert s číší vína

Ilustrační foto k článku: Koncert s číší vína

Tradiční „Zámecký vánoční koncert“, konaný 21. prosince v Muzeu Blansko, přinesl přítomným předsváteční zklidnění a pohodu. Postaraly se o to tři mladé půvabné umělkyně, a to Lada Fedorová (housle), Lucie Kaucká (klavír) a Terezie Migelová (soprán).