Archiv článků
   v roce 2010

Kategorie: kultura  

 


Již počtvrté ocení nejlépe opravené památky

V zájmu motivace vlastníků kulturních památek k příkladné obnově vyhlašuje rada Jihomoravského kraje IV. ročník soutěže „Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2010“.


Plesová sezona 2011

Rozpis plesů konaných v Blansku a městských částech.



Galerie města Blanska o vánočních svátcích

Galerie bude uzavřena od 23. 12. do 2. 1. Znovu otevřeno bude v úterý 4. 1. v 10.00 hodin – pokračuje výstava Alice Nikitinová a Jan Turner: Banán naskle. Všem příznivcům přejeme pohodové svátky a klidný vstup do nového roku 2011.


Pozvánka: Vánoční koncert dechové hudby

Ilustrační foto k článku: Pozvánka: Vánoční koncert dechové hudby

Přes půl roku se Blanenská dechová hudba připravovala na samostatný vánoční koncert. Posluchačům se představí v blanenském kině ve středu 15. prosince v 17.00 hodin.


Knihovna o Vánocích

Městská knihovna Blansko bude od pátku 24. prosince 2010 do neděle 2. ledna 2011 pro veřejnost uzavřena. Přijďte si vybrat včas vhodnou knihu na dny svátečního volna. Těšíme se na vás po celý rok 2011 s dobrou knihou i pohodou od pondělí 3. ledna 2011. Mgr. Pavel Přikryl, ředitel Městské knihovny Blansko


V klubu důchodců naděloval Mikuláš

Ilustrační foto k článku: V klubu důchodců naděloval Mikuláš

Kdo přišel v sobotu 4. 12. do blanenského klubu důchodců, jistě se dobře pobavil. Odehrávalo se tu již tradiční „Mikulášské odpoledne“ pod patronátem kroužku Radost.


Pozvání do galerie: Alice Nikitinová a Jan Turner – Banán naskle

Ilustrační foto k článku: Pozvání do galerie: Alice Nikitinová a Jan Turner – Banán naskle

„Věci mají výraz,“ poznamenala Lenka Vítková k malbám obuvi od Alice Nikitinové, když o ní psala profil do časopisu Umělec. Tři roky poté můžeme stejnými slovy obejmout její současné obrazy. A jako vytahanou gumu je přetáhnout i přes objekty Jana Turnera.





Píšu, píšeš, píšeme

Celý školní rok 2010/2011 kopíruje v Blansku nevídaný projekt ZELENÁ TUŽKA – kurz tvůrčího psaní. Díky organizující městské knihovně se tu schází každých 14 dní víc než deset účastníků nejrůznějších věkových kategorií – od patnáctiletých studentů po ženy i muže důchodového věku.


Komorní orchestr na mezinárodním festivalu

Ilustrační foto k článku: Komorní orchestr na mezinárodním festivalu

Jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu neprofesionálních komorních orchestrů se konal v období 2.–14. listopadu v koncertních sálech Klášterního Hradiska, Paláce Bohemia a sídla MFO v Redutě v Olomouci. Festival s názvem Setkání 2010 si nenechal ujít ani Komorní orchestr města Blanska (dále KOMB) pod taktovkou svého nového dirigenta Zdeňka Nádeníčka.


Cesta z Francie vedla přes Stockholm

V kulturní oblasti světu otevření Italové z italského Scandiana vyzvali blanenskou výtvarnici Jitku Jakubcovou-Jakšíkovou k účasti na evropském uměleckém projektu organizovaném Švédy v Mjölby nedaleko Stockholmu.



Poděkování od svatého Martina

Milí přátelé, chci vám touto cestou ze srdce poděkovat za nádherné tři dny, které jsem spolu s vámi mohl opět v Blansku prožít. Bylo mi ctí i velkým potěšením po roce mezi vás zavítat a mohu směle říct, že Blanenské vítání svatého Martina je jednou z nejzdařilejších podzimních akcí na celé jižní Moravě.


KRÁLIK aneb Krásná literatura kraje

Ilustrační foto k článku: KRÁLIK aneb Krásná literatura kraje

Tak je pojmenována neformální ediční činnost Městské knihovny Blansko. Skrývají se za ní technicky a ekonomicky nenáročné, optimisticky laděné a citlivě vydávané publikace.



Jak se připravuje Vítání sv. Martina

Už v pátek 12. listopadu se uskuteční první akce v rámci Vítání sv. Martina. Bude to pochod světýlek ke sv. Martinovi. Na sobotním programu se ale podílí více organizací. Zeptali jsme se jejich zástupců, jak a čím konkrétně se podílí.


Program Vítání svatého Martina

Ilustrační foto k článku: Program Vítání svatého Martina

Přehledný program akce Vítání sv. Martina, která započne v pátek 12. listopadu a pokračuje až do neděle 14. listopadu. Přijďte si užít víkend do Blanska. V článku odkaz na stažení Svatomartinského zpravodaje v PDF.


Svatomartinské menu v blanenských restauracích

POZOR! Doplněna menu v jednotlivých restauracích a kontakty. Symbolů svatomartinské tradice dokážeme najít několik – počínaje svatomartinským běloušem, rozpůleným pláštěm pro žebráka a konče pranostikou o prvním sněhu, ale tím nejvýraznějším symbolem spjatým se svatým Martinem, jsou bezpochyby gastronomické speciality.


Doprovoďte sv. Martina ve vlastním historickém kostýmu!

Svatý Martin pravidelně každoročně vyráží do zámeckého parku od kostela sv. Martina s početným doprovodem, který tvoří okázalý průvod ulicemi města. Jeho součástí můžete být i vy! V průvodu uvítáme každého, kdo přijde ve vlastním historickém kostýmu, ať už vlastnoručně ušitém nebo půjčeném z divadelní půjčovny. Kostýmy by měly být nejlépe z období gotiky.


Pozvánka: Aktuální otázky Kuby

Městská knihovna Blansko připravuje pro zájemce o cestování a poznávání exotických míst, historii, ekonomiku a politiku zajímavou akci. 10. listopadu 2010 se v 17 hodin uskuteční v sále blanenského zámku přednáška prof. dr. Petra Chalupy, CSc. a beseda s Exca. Sra. Bárbarou E. Montalvo, Chargé d‘ Affares Kubánské republiky, o této karibské zemi.


Knihovna představuje 22 blanenských výtvarníků

Ilustrační foto k článku: Knihovna představuje 22 blanenských výtvarníků

Salon blanenských výtvarníků doplňuje již existující Salon blanenských fotografů. Obě hromadné výstavy, představující blanenské profesionální i amatérské umělce, se od nynějška každý rok prostřídají.




Výzva pro pořadatele kulturních a sportovních akcí

Informační kancelář Blanka stejně jako každý rok připravuje vydání Kalendáře akcí regionu Moravský kras a okolí. Rádi bychom do něj zařadili co největší množství akcí, které se budou konat v obcích na Blanensku.


Blanenská univerzita (nejen) pro seniory zahájena

Ilustrační foto k článku: Blanenská univerzita (nejen) pro seniory zahájena

V pátek 8. září 2010 byl pod patronací a za přímé účasti starostky města Blanska paní Jaroslavy Králové slavnostně zahájen jeden z pilotních projektů Městské knihovny Blansko první ročník „Blanenské univerzity (nejen) pro seniory“.


Pozvánka: Jiří Černický – Minimálně intenzívnější

Ilustrační foto k článku: Pozvánka: Jiří Černický – Minimálně intenzívnější

Jiří Černický, který v říjnu představí své práce v Blansku, ve svých projektech vytváří fiktivní scénáře, které koncentruje do objektů, někdy připomínajících průmyslové výrobky, do instalací i aranžovaných akcí ve fotografické podobě.


Knihovna soutěžila a skončila v první desítce

Ilustrační foto k článku: Knihovna soutěžila a skončila v první desítce

Všechny čtenáře a návštěvníky blanenské knihovny jistě potěší informace o jejím úspěchu v celorepublikové soutěži Městská knihovna roku 2010.



Do zámeckého parku za sv. Martinem letos poprvé za vstupné

Ilustrační foto k článku: Do zámeckého parku za sv. Martinem letos poprvé za vstupné

Zvyšující se náklady a snaha udržet vysokou úroveň historické akce vedla pořadatele k rozhodnutí zavést vstupné. I když bude oproti podobným akcím v jiných městech nízké, až zkušenost ukáže, zda se jedná o krok správným směrem.


Drahan na cestách

Ilustrační foto k článku: Drahan na cestách

Školní rok 2010/2011 začal pro muzikanty, tanečníky a zpěváky Folklorního souboru Drahan Blansko trochu netradičně. Se svolením ředitelstvích svých škol si prodloužili prázdniny.


S knihovnou a knihou po regionu

Kde se kdo narodí, tam se také nejvíce hodí, říkávali naši předkové. Čím jsme starší, tím víc se nám zdá náš rodný domov je místem, které navždy určilo barevnost vidění, formovalo krajinu duše, dalo základ úzkostem a tvarovalo celé síťoví vztahů ke světu. Přenést něco z těchto nálad, myšlenek a citů se již třetím rokem daří Městské knihovně Blansko na vlastivědných putováních s regionální knihou nebo regionálním autorem.


V nemocnici připravili Den pro děti

Ilustrační foto k článku: V nemocnici připravili Den pro děti

Celodenní akce plná atrakcí a zajímavých ukázek pro děti i dospělé se uskutečnila v areálu Nemocnice Blansko.


Netradiční výstava v Galerii Ve Věži

Ilustrační foto k článku: Netradiční výstava v Galerii Ve Věži

Postižení lidé vnímají svět jako mozaiku, ve které chybí některé kamínky. Matěj Mrázek, mám dojem, vnímá svět jako království barev.


Taneční kurzy pro studenty i dospělé 2010

Kulturní středisko města Blanska připravilo na tuto sezonu základní kurzy tance a společenské výchovy pro studenty středních škol, ale na své si přijdou také dospělí, kteří mají možnost přihlásit se do tanečních kurzů určených jim na míru.



Blansko: Dny Evropského dědictví 2010

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné, a proto se těší stále vzrůstající oblibě. Také památky v našem městě se každoročně připojují k této výjimečné akci, letos to bude o víkendu 11.-12. září.


Kapitán Kid: Jsem víc spisovatel než muzikant

Ilustrační foto k článku: Kapitán Kid: Jsem víc spisovatel než muzikant

Legenda trampské písně, spoluzakladatel Porty, ale především spisovatel, to je Jaroslav Velínský. Zahrát a zazpívat přijel v rámci každoročního letního festivalu Muzika pro Karolínku na nádvoří zámku v Blansku.


Svět fotografií podnítí vaši fantazii

Ilustrační foto k článku: Svět fotografií podnítí vaši fantazii

Do Galerie města Blanska míří černobílé fotografie Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Oba autoři vystudovali fotografii na FAMU (Praha) a v současné době žijí a pracují v Praze. Vytvářejí obrazové cykly, které volně přebírají dokumentaristickou funkci, ale reálie zařazují do odlišných rámců.


Šance pro mladé umělce

Knihovna v Blansku otevírá dveře dokořán všem, jimž nechybí odvaha, nápad a nebojí se představit svá „díla“ veřejnosti.


Nová expozice ukáže, jak se bydlelo na zámku

Ilustrační foto k článku: Nová expozice ukáže, jak se bydlelo na zámku

Nová expozice, která má ukázat, jak se kdysi bydlelo na blanenském zámku, plánuje Muzeum Blansko otevřít již v rámci Blanenských zámeckých dnů v září.


Příroda Ameriky na fotografiích Miroslava Béma

Ilustrační foto k článku: Příroda Ameriky na fotografiích Miroslava Béma

V neděli 15.8.2010 v příjemné atmosféře i prostředí byla otevřena nevšední výstava fotografií jejichž autorem je Miroslav Bém. Snímky „Příroda v detailu“ zachycují jedinečnost, nekonečnost, nevšednost, neopakovatelnost a různorodost rostlin, vody a živočichů Ameriky.


Děkujeme...

Ilustrační foto k článku: Děkujeme...

Poslední šálek svého oblíbeného čaje dopil muž rozumný, rozšafný, milující život ve všech jeho podobách, věčný optimista Ludvík Kundera. Ve svém životě “vším, čím byl, byl rád“. Básníkem, prozaikem, dramatikem, překladatelem, pedagogem, malířem, čajomilem a vyznavačem saunování.


Dominika Sirná – fotografie

Ilustrační foto k článku: Dominika Sirná – fotografie

V pátek 20.srpna 2010 v 18 hodin bude ve výstavní síni Městské knihovny Blansko zahájena nová sezona výstavou s netradičním názvem V!děno (p)sklem.


V zámku opraví schody do nového sklepa

Město Blansko obdrželo od Jihomoravského kraje dotaci 250.000 Kč. Použita bude na úpravu schodů na nádvoří zámku, které vedou do nově odkrytých prostor – sklepa. Částka má posloužit na první fázi úprav, tedy rekonstrukci schodů do takové podoby, aby po nich mohli chodit návštěvníci bez rizika úrazu, a na jejich zastřešení.


Letní výtvarná dílna 26.–30. 7. 2010

Ilustrační foto k článku: Letní výtvarná dílna 26.–30. 7. 2010

Letní dílna je určena dětem, kterým se přes prázdniny zavřela „zuška“ a nemají se kde realizovat. Pro děti (ale i kreativní dospělé) bude nachystáno několik výtvarně – kreativních her, z nichž některé se dotknou i dvacetileté historie naší galerie.


Městská knihovna Blansko v létě nezahálí

V těchto prázdninových dnech se nabízí letní přemítání. Je totiž zajímavé pozorovat prázdninové chování ostatních. Kdo může, utíká z města – místa běžné, převážně pracovní aktivity, které se oddáváme většinu roku – a spěchá do přírody, cizích zemí nebo k moři.


Letní kino na náměstí Republiky

Ve dnech 26. 7. – 29. 7. promítne Kinematograf bratří Čadíků na náměstí Republiky v Blansku čtyři populární české komedie.


Vytvořte přebal pro Máchův Máj

Městská knihovna Blansko v měsíci narození spisovatele (listopad) připravuje výstavu z Máchovy tvorby, dokumentů a ilustrací.


Letní půjčování knih v aquaparku

V období prázdnin pro vás Městská knihovna Blansko zajistí v Aquapark Blansko od 10 do 18 hodin půjčování novin, časopisů, brožur a drobných tisků pro děti. Těšíme se, že naší nabídky využijete.


Letní promenádní koncerty

Nedělní promenádní koncerty dechových hudeb na náměstí Svobody se staly již nedílnou součástí letních prázdninových měsíců.


Knihovna o prázdninách

Knihovna bude o prázdninách otevřena od 1. do 23. července a od 9. do 31. srpna. Ve dnech 26. července až 6. srpna 2010 bude KNIHOVNA UZAVŘENA z důvodu čerpání dovolené, oprav zařízení a údržby knihovních prostor.


Po čem touží ženy? Po květině!

Ilustrační foto k článku: Po čem touží ženy? Po květině!

Obdivné pohledy, rozzářené oči a povzdechy „takovou kytku bych chtěla dostat“. To vše odrážely tváře žen na květinovém workshopu v blanenské knihovně.




Za peníze od kraje a města opraví další ikony

Ilustrační foto k článku: Za peníze od kraje a města opraví další ikony

Do krajské soutěže o nejlépe opravenou památku se letos dřevěný kostelík sice nedostal, ale prostředky na opravu ikon přesto obdrží – přímo z rozpočtu.


Robert Šalanda: Kraul B

Ilustrační foto k článku: Robert Šalanda: Kraul B

Robert Šalanda patří do generace nastupující na uměleckou scénu na přelomu tisíciletí. Už od počátků vnímal malování jako otevřenou platformu, kterou je možno svobodně analyzovat, podrobovat průzkumu i překračovat. Od soboty 12. června vystavuje v Blansku.


Eva Dřízgová-Jirušová zpívala v Blansku

Ilustrační foto k článku: Eva Dřízgová-Jirušová zpívala v Blansku

Jednou z významných kulturních akcí, kterou si Společnost katolického domu v Blansku připomenula 100. výročí svého založení, byl recitál Evy Dřízgové-Jirušové.


XIII. Historický jarmark ve fotografiích

Ilustrační foto k článku: XIII. Historický jarmark ve fotografiích

Celodenní akce pro děti i dospělé se vydařila. Počasí vyšlo jak na objednávku, a tak mohl být naplněn bohatý připravený program. Přišly si ho užít stovky lidí.



Blanenská knihovna v číslech

Ilustrační foto k článku: Blanenská knihovna v číslech

Každý rok uzavírá Městská knihovna v Blansku výsledky své práce do jednotlivých kolonek statistického výkazu. Co skrývají čísla a jaká je statistika za rok 2009?


Historický jarmark ve znamení partnerství

Ilustrační foto k článku: Historický jarmark ve znamení  partnerství

Letošní kulaté 10. výročí partnerství s polskou Legnicí se výrazně odrazí i v programu blížícího se Historického jarmarku.


Povídání se sluníčkem – křest první knihy z nové edice Králik

Ilustrační foto k článku: Povídání se sluníčkem – křest první knihy z nové edice Králik

Městská knihovna Blansko vás zve na uvedení knihy blanenské autorky Květy Pokorné „POVÍDÁNÍ SE SLUNÍČKEM“, která je prvním edičním počinem projektu „Králik aneb Krásná literatura kraje“ (technicky jednoduchá a ekonomicky nenáročná ediční činnost knihovny).


Noc kostelů i v blanenském dřevěném kostelíku

Ilustrační foto k článku: Noc kostelů i v blanenském dřevěném kostelíku

Noc v dřevěném kostelíku se zajímavým programem se uskuteční v rámci projektu „Noc kostelů“ v pátek 28. května 2010 od 17.00 hodin. Záštitu nad touto akcí přijala paní starostka Jaroslava Králová.



Dětské divadelní soubory v Katolickém domě

Ilustrační foto k článku: Dětské divadelní soubory v Katolickém domě

Slunovrat – tak se jmenuje každoroční přehlídka dětských divadelních souborů v Katolickém domě. Letos se konal již 6. ročník.


Historický jarmark nabídne zábavu pro děti i dospělé

Sobota 29. května bude v zámku, zámeckém parku a středu města opět patřit Historickému jarmarku a oslavě Dne dětí. Pořádající organizace pro vás připravily bohatý program.


Herbář fantaskních rostlin

Ilustrační foto k článku: Herbář fantaskních rostlin

Děti vytvořily opravdu zajímavé výtvory. Zajímavé nejen svým vzhledem, ale i originálními a neotřelými názvy.


Minimalista Jiří Kovanda

Ilustrační foto k článku: Minimalista Jiří Kovanda

Jiří Kovanda patří dnes k těm českým umělcům, kterým se dostává uznání na české i zahraniční scéně. Je známý pro své objekty, instalace nebo intervence do prostoru vytvořené z nalezených materiálů, ale i performance či akce, kde reaguje na daný prostor nebo situaci a vybízí k účasti nic netušící kolemjdoucí. Své výstavy často tvoří „z toho, co je k dispozici“. Nejinak tomu je i v Blansku.


Knihovna hledá staré dětské knihy

Na červen připravujeme v Městské knihovně Blansko malou výstavku, která ukáže, jak vypadala knížka pro děti v minulosti. Název má CO DŘÍVE ČETLY DĚTI. Proto se obracíme na veřejnost s prosbou o zapůjčení hodně starých dětských knih, zajímavých, případně slabikářů a čítanek. Na výstavě tak vznikne malým i velkým možnost porovnání s její dnešní podobou. Na vaše nabídky se těšíme v dětském oddělení knihovny nebo na tel. 516 410 101, e-mailem: krivankova@mk.blansko.cz.


Majáles 2010 – fotografie

Ilustrační foto k článku: Majáles 2010 – fotografie

Festival pod názvem Majáles zahrnuje studentské oslavy příchodu máje. V historii měl sociální i politický podtext, v době komunismu tímto způsobem bylo protestováno, a proto byl také na několik let zrušen.



Do Blanska opět míří filmová přehlídka Zlaté slunce

Ilustrační foto k článku: Do Blanska opět míří filmová přehlídka Zlaté slunce

Již podruhé zavítá do blanenského kina celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby – zemská postupová soutěž autorů ze základních a středních škol pro kraje Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský, Vysočina a Pardubický.


Dvě výročí Společnosti Katolického domu

Ilustrační foto k článku: Dvě výročí Společnosti Katolického domu

Společnost Katolického domu v Blansku slaví 100 let od založení a 20 let od znovuobnovení činnosti. Její historii připomene výstava.


Muzeum vydalo nové pohlednice

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydalo nové pohlednice

Čtyři nové pohlednice připravilo pro turisty, kteří zavítají do Blanska, Muzeum Blansko.


BLANENSKÁ MUZEJNÍ NOC aneb Noc oživlých přízraků

Ilustrační foto k článku: BLANENSKÁ MUZEJNÍ NOC aneb Noc oživlých přízraků

Noční prohlídky blanenského zámku u příležitosti Dne muzeí budou mít letos strašidelnou příchuť. V prostorách zámku ožijí v pátek 14. května legendární postavy z blanenských lidových pověstí.


65. výroční osvobození Blanska připomene výstava fotografií

Čím více času nás dělí od konce druhé světové války, tím vzdálenější a jakoby méně skutečné se zdají hrůzy oněch let. Nová utrpení a tragédie zatlačují vzpomínky z let 1939–1945 do pozadí. Připomene je výstava fotografií v knihovně.


Majáles 2010 – přípravy v plném proudu

Ilustrační foto k článku: Majáles 2010 – přípravy v plném proudu

V plném proudu jsou na blanenských středních školách přípravy na letošní majáles, který se bude konat v pátek dne 7. května 2010. Hlavním organizátorem této studentské veselice je v tomto roce Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Blansko.


Tajemná Lýzátka s dobrou náladou

Ilustrační foto k článku: Tajemná Lýzátka s dobrou náladou

Mladí herci studentského Divadelního souboru Kollárka v Blansku připravili autorskou hru, která ukáže radosti života.


Soutěž k 20. výročí Galerie města Blanska

Ilustrační foto k článku: Soutěž k 20. výročí Galerie města Blanska

Dne 1. 4. si galerie připomněla otevření své první výstavy. Konkrétně se jednalo o výstavy Českého moderního umění ze sbírek MG v Brně a Současného italského umění (výstavy probíhaly od 1. 4. do 25. 5. 1990).


Jiří Grygar v Blansku

Ilustrační foto k článku: Jiří Grygar v Blansku

Společnost katolického domu v Blansku pozvala v letošním roce, kdy si připomíná 100 roků od svého založení, významného českého astrofyzika Jiřího Grygara. Zájemci, kteří zcela zaplnili sál Katolického domu, vyslechli zajímavou přednášku na téma Věda, víra Sysifos.


Herbář fantaskních rostlin

Soutěž a konfrontační přehlídku s názvem Herbář fantaskních rostlin připravuje Galerie města Blanska. Má být tvořena v reálném světě neexistujícími květinami, podobnými jen těm v dětské fantazii. Do soutěže se mohou přihlásit školy, třídy i jednotlivci.


Březen – měsíc čtenářů zakončí knihovna čtením z Bible

Městská knihovna Blansko se připojuje k ostatním knihovnám v naší zemi do celorepublikového čtení z BIBLE 21. STOLETÍ. Přijměte naše pozvání a přijďte předčítat a společně sdílet moudrost knihy v předvelikonočním období. V úterý 30. března 2010 od 10 do 13 hodin do výstavní síně knihovny. Městská knihovna Blansko tak slavnostně zakončuje letošní Březen – měsíc čtenářů.



Patricie Fexová – Metafyzička

Ilustrační foto k článku: Patricie Fexová – Metafyzička

Výstava v Blansku představuje malbu i videotvorbu konceptuální malířky Patricie Fexové. Tato umělkyně si opakovaně klade otázky týkající se iluzornosti média malby. Často v ní pracuje se skrytými významy nebo absurdním vtipem. K jejím pozoruhodným malířským sériím z poslední doby patří Kompaktní diskařky (2005–2006) a Data Paintings (2006–2007). Kromě malby se věnuje i objektům, fotografii a videu.


Čtenáři jsou se službami knihovny spokojeni

Ilustrační foto k článku: Čtenáři jsou se službami knihovny spokojeni

V minulém roce se uskutečnil výzkum spokojenosti čtenářů se službami Městské knihovny Blansko. Prováděli ho pracovníci Ekonomicko – správní fakulty MU Brno v rámci širšího výzkumného projektu.


Novinky z knihovny

Knihovna nově nabízí přední zahraniční časopisy. Pokračují také kurzy práce na PC.



Jarní kurzy tance

Kulturní středisko města Blanska zahajuje JARNÍ KURZY TANCE.


Maškarní karneval na ZŠ Salmova

Ilustrační foto k článku: Maškarní karneval na ZŠ Salmova

Velký, tlustý, tenký nebo malý při veselém reji masek nikdy nezahálí. 23. 2. uspořádala školní družina při ZŠ a MŠ Blansko Salmova ul. dětský karneval.


Muzeum zpřístupnilo Kroniky města Blanska na internetu

Muzeum Blansko na svých webových stránkách www.muzeum-blansko.cz umístilo pro badatele i laickou veřejnost Kroniky města Blanska z let 1927–1979, zpracované do digitální podoby. Kroniky po roce 1980 jsou prozatím uloženy v archivu Muzea Blansko nebo ve Státním okresním archivu Blansko.


Roman Kopecký se představí v knihovně

Vernisáží výstavy MALBY 09 se v pátek 5. března 2010 v 18 hodin veřejnosti představí výtvarník Roman Kopecký. Kořeny má v Blansku, kde vlastní grafickou dílnu.


Kino Blansko připravuje Pohádkové prázdniny

V únoru chybějící nedělní promítání pro děti nahradí v březnu o jarních prázdninách filmový Pohádkový týden pro děti malé, pro starší i pro rodiče.


Březen – měsíc čtenářů

Ilustrační foto k článku: Březen – měsíc čtenářů

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR navazuje na „Březen – měsíc knihy a měsíc internetu“ a pro rok 2010 vyhlašuje „MĚSÍC ČTENÁŘŮ“.


Karnevalové období si užívají děti i dospělí

Ilustrační foto k článku: Karnevalové období si užívají děti i dospělí

Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. V Blansku i okolních obcích se drží tradic a rej masek si užívají všichni.


Miroslav Štolfa v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Miroslav Štolfa v Galerii města Blanska

V blanenské galerii se v těchto dnech představuje veřejnosti Miroslav Štolfa, významný brněnský umělec, který slaví letos své jubilejní 80. narozeniny.




Promítnou to nejlepší z NaFESTu

Filmová amatérská soutěž NaFEST je nedílnou součástí podzimního cestovatelského festivalu Rajbas * OUTDOOR * Kotlík.


Antonín Juračka...

Ilustrační foto k článku: Antonín Juračka...

...zanechal nám svět rozdováděných klaunů, létajících koberců, kalhot bez majitele a mnoho dalších roztodivností.


Do knihovny pro cizojazyčné knihy i staré tituly

Knihovna zve všechny čtenáře a návštěvníky Městské knihovny Blansko k návštěvě nově otevřeného cizojazyčného oddělení ve studovně a čítárně knihovny. Hledáte-li ale starší tituly beletrie, naučné literatury, pohádek, příběhů pro děti nebo knihy pro zábavu, jsou vám k dispozici vyřazené knihy z fondu knihovny za jednotnou cenu 5 Kč. V provozní době si je můžete vybrat v hudebním oddělení knihovny.


Pozvánka na dětský karneval

Společnost Katolického domu a Kolpingova rodina vás zvou na tradiční dětský karneval. Uskuteční se v neděli 14. února od 14.00 h ve velkém sále Katolického domu v Blansku.


Filmový festival EXPEDIČNÍ KAMERA

Ve středu 10. 2. od 17.30 h se v blanenském klubu Ulita uskuteční celovečerní promítání filmů o dobrodružství, divoké přírodě, extrémních zážitcích i sportech v rámci celorepublikového festivalu Expediční kamera.


Muzeum vydává nový sborník

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydává nový sborník

Sborník Muzea Blansko za rok 2009 přináší články z mnoha oblastí historie Blanska a okolí. K dostání má být v únoru.


Ikony opět v soutěži o nejlépe opravenou památku

Ilustrační foto k článku: Ikony opět v soutěži o nejlépe opravenou památku

Jihomoravský kraj vyhlásil již třetí ročník této soutěže. Církev československá husitská přihlašuje, stejně jako v minulém ročníku, restaurované ikony.



Knihovna má nového ředitele

Ilustrační foto k článku: Knihovna má nového ředitele

Do funkce ředitele nastoupil od ledna 2010 Mgr. Pavel Přikryl. Rada města Blanska jej vybrala již koncem loňského roku při výběrovém řízení, jehož se zúčastnilo celkem 12 kandidátů.


Tričkový workshop č. 2 se vydařil

Ilustrační foto k článku: Tričkový workshop č. 2 se vydařil

Vymyslet si potisk, vyrobit šablonu a nažehlit ji na tričko. Tak tuhle činnost si již podruhé přišly do galerie vyzkoušet děti ze základních škol.


Adventní koncertování KOMB

Ilustrační foto k článku: Adventní koncertování KOMB

Dvojici adventních koncertů má za sebou komorní orchestr města Blanska, který se v předvánočním čase představil posluchačům nejprve v dřevěném kostelíku a pak také na půdě Dělnického domu v Blansku.


Ceny města Blanska za kulturu 2009 uděleny

Ilustrační foto k článku: Ceny města Blanska za kulturu 2009 uděleny

Nositeli ceny za kulturu se mohou stát jednotlivci nebo skupiny, jejichž profesionální i amatérská práce je mimořádně úspěšná v široké oblasti kultury nebo vzdělávání, a tím je zároveň prospěšná městu a jeho občanům. Cenu tvoří titul, symbolická plastika a finanční odměna. Letos ji obdrželi čtyři laureáti.