Archiv článků
   v roce 2003

Kategorie: kultura  

 



Betlémské světlo 2003

Ilustrační foto k článku: Betlémské světlo 2003

Rok utekl jako voda a opět jsou tu Vánoce. Mnozí z nás si s tímto pojmem spojují každoroční nákupní horečku, hašení hořícího vánočního stromečku nebo běhání po doktorech kvůli kosti z kapra v krku. Někteří z nás si však jistě vzpomenou také na akci nazvanou Betlémské světlo na blanenské radnici, která se pro občany našeho města stává další hezkou vánoční tradicí.


Silvestr 2003

Město Blansko a KSMB vás zvou na silvestrovské oslavy na náměstí Republiky. Od 23.00 do 01.00 h diskotéka Bronislava Kleina, o půlnoci vás čeká odpočítávání, ohňostroj s hudbou a novoroční slovo starostky města Blanska.


Velká vánoční Gastrorevue zahájena

Ilustrační foto k článku: Velká vánoční Gastrorevue zahájena

Netradiční podobu má letošní vánoční výstava v blanenské galerii. Kromě již zažitého prodeje vánočních perníků, betlémků a dalšího zboží neodmyslitelně k těmto svátkům patřícího, se v galerii prezentuje při příležitosti 10. výročí založení Soukromá SOŠ a SOU obchodu a služeb Blansko-Obůrka s velkou Gastrorevue.



Vánoce v knihovně – lýkové miniatury

Nastávají Vánoce, každý z nás je najednou víc doma než jindy. Uprostřed nejdelší noci směřují naše loďky k přístavu. Tělem i duší se vracíme domů. Nasát atmosféru Vánoc, prohlédnout si zvykoslovné předměty a inspirovat se k výzdobě domova, to vše vám nabízí výstava blanenské autorky Květy Pokorné.


Milena Holcová bude besedovat v Blansku

Chcete-li se se šarmantní Milenou Holcovou setkat, máte jedinečnou příležitost. Městská knihovna Blansko pořádá 28. listopadu v 18 hodin v prostorách dětského oddělení besedu, na niž jste srdečně zváni. A kdopak vlastně Milena Holcová je?


Plesová sezona se rychle blíží

Ilustrační foto k článku: Plesová sezona se rychle blíží

Jste připraveni? Termíny v Městském klubu jsou zamluvené již od minulého roku, pořadatelé určitě připravují skvělé programy a zvou známé hosty. Zbývá už jen zhubnout pár kilo do šatů, nechat je případně přešít, koupit novou kravatu, zopakovat si kroky a vyrazit.


O záletníkovi zpěvem i slovem

Pozvánka do divadla. Téma Dona Juana bylo zpracováno mnohokrát. Dramaturgie brněnského divadla (Stěpán Otčenášek, j. h.) sáhla však do hodně vzdálené minulosti a přivedla na scénu (v premiérách 6. a 7. září) barokní operu s prvky komedie dell’ arte „Kamenný host aneb Prostopášník“, jejímiž autory jsou operní skladatel Vincenzo Righini a libretista Nunziato Porta, kteří svým dílem předešli bezmála o 20 let Mozartova Dona Giovanniho.


Sklo a kov – jedinečná kombinace

Městská knihovna v Blansku zve všechny zájemce z řad veřejnosti na prodejní výstavu sklářského studia MIRACLE, které se představí dekorativními výrobky, jejichž design je založen na aplikaci kovů v kombinaci s barevnými plochami.


Pavel Horák – člověk, který má asi něco proti pravému úhlu

Ilustrační foto k článku: Pavel Horák – člověk, který má asi něco proti pravému úhlu

Titulek je trochu nadnesený, ale opravdu jen trochu. Pavel Horák — Van Den Berg je malíř a kreslíř, jehož obrazy, aniž obsahují jakékoliv rovné linie nebo pravé úhly, působí velice příjemně na oko i na duši. Barvami hýřící města nebo zahrady, ale i zdánlivě obyčejné tuší dopodrobna vypracované pohledy na Malou Stranu, můžete do konce listopadu zhlédnout v blanenské galerii.


Vyhodnocení literární soutěže Františka Halase

... vypsané Muzeem Blansko proběhne v pátek 31. 10. 2003 v 16 hodin v klubovně muzea za účasti členů poroty Dr. Ludvíka Kundery, Mgr. Marie Habešové a Mgr. Evy Nečasové a autorů zaslaných literárních prací. Zveme zájemce z řad veřejnosti.


Čaj s autogramem

Čajovna na Wanklově náměstí bude ve středu 29. října místem besedy s prof. Ludvíkem Kunderou, autorem knihy „Piju čaj“.
Kunštátský básník, překladatel i výtvarník nahlíží na lahodný nápoj, který je znám po celém světě, neobvykle. Jeho kniha není pouze návodem, jak s čajem zacházet, ale i pohlazením krásným slovem. V čajovně jsou knihy pro čtenáře připraveny a Ludvík Kundera je rád podepíše. Setkání začíná v 15 h.


Soutěž „O nejkrásnější vánoční ozdobu“

Kulturní středisko města Blanska vyhlašuje soutěž „O nejkrásnější vánoční ozdobu“.
Zúčastnit se mohou kolektivy i jednotlivci. Soutěžní práce, odevzdané v Galerii města Blanska, Dvorská 2 do 5. 12. 2003, budou vystaveny na Vánoční výstavě a nejlepší výrobky budou odměněny.


Všední motivy blanenských fotografů

Ilustrační foto k článku: Všední motivy blanenských fotografů

V kulturní místnosti knihovny je od pondělí otevřena nová výstava s názvem „Všední motivy“. Vystaveny jsou fotografie několika autorů spojených s Blanskem a okolím.


Nonstop čtení

V pondělí 6. října 2003 začíná téměř ve stovce míst Týden knihoven společnou akcí, nazvanou VŘSČ — Velké Říjnové Společné Čtení. S ostatními knihovnami chceme takto připomenout krásu hlasitého předčítání.


Hmatové sochy Olgy Hořavové

Ilustrační foto k článku: Hmatové sochy Olgy Hořavové

O víkendu 13. — 14. září bylo na blanenském zámku vskutku co k vidění... mimo jiných zajímavých akcí i výstava Olgy Hořavové z Adamova.


Děti zahrály Sněhurku a Krále Lávru

Ilustrační foto k článku: Děti zahrály Sněhurku a Krále Lávru

Ve středu 17. září v 18 hodin se uskutečnilo v sále Městského klubu Blansko vystoupení žáků dramatického oboru Soukromé základní umělecké školy pod nastudováním a režijním vedením Olgy Šperkové.


Pamětní deska – slavnostní odhalení

Ilustrační foto k článku: Pamětní deska – slavnostní odhalení

Po článcích o výrobě pamětní desky a po pozvánce na její slavnostní odhalení je tu krátká fotoreportáž ze samotného aktu.


Pamětní deska Ludvíka Daňka bude odhalena tuto sobotu

Ilustrační foto k článku: Pamětní deska Ludvíka Daňka bude odhalena tuto sobotu

Doplněno. V červencovém Zpravodaji Plus jsme psali o tom, že bude významnému hořickému rodákovi Ludvíku Daňkovi na jeho rodném domku č. 12 odhalena pamětní deska. Stane se tak v sobotu 20. září.


Blanenské památky budou o víkendu přístupné zdarma

Ilustrační foto k článku: Blanenské památky budou o víkendu přístupné zdarma

Dny evropského dědictví se konají již od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a v letošním roce proběhnou ve dnech 13. a 14. září. Jedná se o akci, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných památek, budov, objektů i prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné veřejnosti. Přinášíme vám program letošních dnů.


Víkendové pozvánky

Cramberies revival + hosté je název dalšího z rockových koncertů v lomu Arnoštov. Pokud nemáte program na sobotní večer, pak zvažte třeba právě tuto nabídku. Začátek je ve 20.00 h. Kromě výše zmíněných Cramberies revival vystoupí: KORN (inspirated crash point), SALMONELA ROHOMILU, SMOKERS 5. Jako host pak: S.H.Y.–ENERGISER.
V neděli se na hřišti ASK sejdou majitelé voříšků a jiných podivných psích plemen, aby si se svými miláčky bez PP zasoutěžili tak, jako by průkaz původu měli. Přehlídka vypukne ve 12.00 h. Pokud zvažujete účast v soutěži, můžete se ještě dnes přihlásit na tel. 602 843 544.
Jako vždy je akcí více a vy už určitě víte, kam kliknout a kde je všechny najdete přehledně vypsané.


Výtvarná soutěž na novou plastiku – Cenu města za kulturu

Od roku 1993 jsou v Blansku jedenkrát za tři roky udělovány Ceny města Blanska za kulturu. Cenu tvoří titul, symbolická plastika a finanční odměna. Předávání cen proběhlo dosud v letech 1993, 1996, 1999 a 2003. Vedení města a nezávislá komise pro udělování cen rozhodli o vypsání výtvarné soutěže na nové symbolické plastiky.
K odborné pomoci při soutěži uzavřelo město smlouvu o spolupráci s Design centrem České republiky.
Stáhněte si propozice soutěže a přihlášku ve formátu PDF.


Diváci letního kina v Blansku přispěli více jak 40.000 Kč

Produkci Kinematografu bratří Čadíků v Blansku navštívilo ve dnech 22. — 28. 8. 2003 asi 4.000 diváků (dle odhadu vedoucího blanenského kina Pavla Langra). Ve prospěch nadace Archa Chantal bylo při těchto představeních českých filmů vybráno 40.940,90 Kč. Je to asi nejvyšší suma (s ohledem na počet obyvatel), která byla vybrána při pouti filmových maringotek republikou.


Koupaliště zakončuje prázdniny muzikálem

Ilustrační foto k článku: Koupaliště zakončuje prázdniny muzikálem

Letní kino zaznamenalo obrovský úspěch, ale již skončilo. Kam vyrazit teď? Jedna možnost se nabízí (rovněž pod širým nebem), a to muzikálové představení Základní umělecké školy na blanenském koupališti.


Mezisoučet sbírky pro Nadaci Archa Chantal příjemně překvapil

Ilustrační foto k článku: Mezisoučet sbírky pro Nadaci Archa Chantal příjemně překvapil

Na filmových představeních letního kina na nám. Republiky se každý večer vybírá dobrovolný příspěvek Nadaci Archa Chantal, která se podílí na humanizaci dětských zdravotnických zařízení. Po čtyřech představeních byl obsah kasičky sečten a mezisoučet je velmi povzbudivý.


Na Pupendu přes 600 diváků

Pupendo, první ze 7 českých filmů, které budou promítnuty během příštího týdne Pojízdným kinematografem bratří Čadíků na náměstí v Blansku v rámci akce České filmové léto, přilákalo více jak 600 diváků.
Mezi šesti dalšími snímky najdete známá a úspěšná díla z poslední doby. Prostudujte si program letního kina na nám. Republiky a přijďte je také navštívit.


KSMB opět zve na Rozloučení s prázdninami

Ilustrační foto k článku: KSMB opět zve na Rozloučení s prázdninami

Již loni patřil poslední prázdninový den dětem. Nejen zahrádka v areálu Městského klubu, ale i nejbližší okolí se během odpoledne zaplnilo dětmi s rodiči. Připraveny pro ně byly různé atrakce a soutěže. Letos vás opět srdečně zveme na toto příjemné rozloučení s prázdninami, které se uskuteční v neděli 31. 8. v 15 hodin opět na zahrádce.


Bivojanka je mezi posluchači oblíbená

Ilustrační foto k článku: Bivojanka je mezi posluchači oblíbená

V neděli 3. srpna se v 10 hodin dopoledne na náměstí Svobody uskutečnil další z řady tradičních letních promenádních koncertů — již podruhé v tomto létě s „Bivojankou“ z Jedovnic, a tentokráte i s dalšími hosty.


Letní kino se přestěhuje z parku na náměstí

Protože stromy v areálu zámeckého parku nejsou právě v ideálním stavu, nedoporučil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových konání letního kina v jeho prostorách. Produkce se proto přestěhuje na náměstí Republiky, kde budete mít možnost po sedm večerů zhlédnout nejúspěšnější české snímky poslední doby.


Kam vyrazit o tomto víkendu?

Už dnes v pátek večer od 20 h vystoupí na Verandě Obůrka Malá Moravěnka se zpěváky Jiřím Helánem a Jožkou Šmukařem. Hostem na akci bude Jiří Krampol.
V sobotu je akcí povícero. Všichni zájemci o břišní tance by si neměli nechat ujít Speciální prázdninovou školu břišních tanců s Marigold, která se bude konat v Ulitě od 10.00 do 15.30 h.
Na dráze u hřiště ASK se opět představí rádiem řízené modely aut. Konat se zde bude od 10.00 h HOBBY CUP. Na dráze uvidíte modely závodních aut a Formulí 1.
Nakonec pozvánka z Letovic, kde se v keltské usedlosti Isarno budou konat Silácké hry — Lugnasad pro muže i ženy — vítěz vyhrává vydatnou večeři s obsluhou římských otrokyň. Součástí programu bude i šermířské vystoupení skupiny GRAL a noční jezdecké vystoupení.
Další podrobnosti obsahuje přehled pořádaných akcí, kde najdete i další víkendové pozvánky.


Pamětní deska Ludvíku Daňkovi

V poslední době se objevilo několik námětů na pořízení pamětní desky čestnému občanu města Blanska, vynikajícímu sportovci Ludvíku Daňkovi. Rada města Blanska projednala a schválila na svém červnovém zasedání konkrétní návrh občanů městské části Blansko — Hořice na umístění desky na jeho rodném domku č. 12 na Hořicích.


Pizzazz – nová diskotéka

Ilustrační foto k článku: Pizzazz – nová diskotéka

V pátek 25. července 2003 byla v areálu obchodního domu Kaufland v Blansku otevřena nová pizzerie s diskotékou.


Nová Guinea v Blansku

Ilustrační foto k článku: Nová Guinea v Blansku

Až do konce září máte jedinečnou možnost navštívit výstavu fotografií a předmětů přivezených z Nové Guinee.


Schovanky zahájily BLANENSKÉ nejen FOLKOVÉ LÉTO

Ilustrační foto k článku: Schovanky zahájily BLANENSKÉ nejen FOLKOVÉ LÉTO

Známá dívčí skupina Schovanky zahájila ve středu 2. 7. cyklus folkových koncertů s názvem BLANENSKÉ nejen FOLKOVÉ LÉTO. Ty se budou konat celé prázdniny vždy ve středu na nádvoří blanenského zámku.


Filmové premiéry na závěr školního roku!

Ilustrační foto k článku: Filmové premiéry na závěr školního roku!

Členové filmového kroužku ZŠ Blansko, Erbenova 13 uspořádali na závěr školního roku pro svoje spolužáky ze 7. — 9. tříd slavnostní premiéru dvou nových filmů, které natočili. Prezentace práce filmového kroužku se setkala s velkým zájmem a nadšeným aplausem všech přítomných žáků a učitelů.


Hudba na blanenském zámku těší hudbymilovné již deset let

Ilustrační foto k článku: Hudba na blanenském zámku těší hudbymilovné již deset let

Ještě před prázdninami budou odehrány tři koncerty, tedy polovina hudebního cyklu Hudba na blanenském zámku, jehož již 10. ročník opět připravilo Muzeum Blansko. Iniciátorkou i každoroční dramaturgyní je jeho ředitelka Mgr. Eva Nečasová. Snad i vás zaujmou její odpovědi na položené otázky.