Archiv článků
   v roce 2011

Kategorie: kultura  

 


Žáci ZUŠ tvořili mezi sochami v galerii

Ilustrační foto k článku: Žáci ZUŠ tvořili mezi sochami v galerii

Ve dnech 16.–20.12.2011 proběhl v Galerii města Blanska doprovodný program k výstavě Jozefa Jankoviče / Transformácie. V pátek byl program nejbohatší.


Vánoce v blanenských kostelech

Přehled vánočních akcí, koncertů, mší a slavností v kostele svatého Martina a v dřevěném kostelíku.


Plesová sezona v Blansku

Přinášíme přehled plesů v Blansku v sezoně 2012.


Rastislav zve na vánoční koncert

Ilustrační foto k článku: Rastislav zve na vánoční koncert

Když v roce 1862 Jindřich Wankel, Hynek Vondráček, Hynek Zlonický, František Klouček a další jejich přátelé zakládali čtenářský, a později i pěvecký, spolek Rastislav, netušili, že jeho odkaz bude mít tak dlouhé trvání. Přes všechny překážky, které musel Rastislav během historie překonat,oslaví v příštím roce své 150. výročí. Jakožto dnešní pokračovatelé vznešené myšlenky jsme pro Vás na jubilejní rok připravili mnoho kulturních hudebních dárků.


Knihovna ruší vánoční koncert

Městská knihovna v Blansku z důvodu vyhlášení státního smutku ruší vánoční koncert naplánovaný na středu 21.12.2011 v 18:00 hodin. Koncert se uskuteční v náhradním termínu.


I letos může světýlko z dalekého Betléma rozsvítit Vánoce v každé rodině

Ilustrační foto k článku: I letos může světýlko z dalekého Betléma rozsvítit Vánoce v každé rodině

Plamínek z Betléma na svátečním stole se v uplynulých letech stal tradicí pro více než tisícovku blanenských občanů. Každý rok uprostřed předvánoční nákupní horečky a shonu se zastavují ve vestibulu radnice, aby si odtud odnesli do svého domova Betlémské světlo.


Třináctka – pro festival Rajbas šťastné číslo

Ilustrační foto k článku: Třináctka – pro festival Rajbas šťastné číslo

Třináctý ročník festivalu Rajbas v neděli skončil. V čem byl stejný, v čem jiný a v čem výjimečný, než předchozích dvanáct ročníků? Také tyto otázky jsem se chystala položit hlavnímu organizátorovi festivalu Milanu Daňkovi.



Zdeněk Kopecký vystaví obrazy Vysočiny

Ilustrační foto k článku: Zdeněk Kopecký vystaví obrazy Vysočiny

Výtvarné dílo, poznamenané vyznáním hlubokého citového vztahu k přírodě Vysočiny, představí od 5. prosince 2011 do konce ledna 2012 v Galerii Ve Věži Zdeněk Kopecký.


Vánoční výstava v knihovně

Vánoční výstavu s názvem „BUDIŽ SVĚTLO“ připravila na prosinec Městská knihovna Blansko.


Vánoční prodejní výstava s představením řemesel

Kulturní středisko města Blanska vás zve od 1. 12. do 9. 12. do Dělnického domu na tradiční vánoční výstavu s představením lidových řemesel. Letos je její součástí také výstava betlémů.


Adventní koncert v SENIOR centru Blansko

Ilustrační foto k článku: Adventní koncert v SENIOR centru Blansko

Poslední listopadová neděle byla letos zvláštní tím, že odstartovala přípravy na vánoční svátky. Byla totiž první adventní. A protože takový slavnostní den nelze přejít bez povšimnutí, oslavili jsme ho s náležitou pokorou, kterou jsme zabalili do hudebního kabátku v podobě koncertu. A ne ledajakého. Vánoční atmosféru nám do SENIOR centra Blansko nadělil Komorní orchestr města Blanska.


Hrajeme si na malíře – dárek od knihovny ke Dni pro dětskou knihu

Ilustrační foto k článku: Hrajeme si na malíře – dárek od knihovny ke Dni pro dětskou knihu

Úspěšný ilustrátor dětských knížek Adolf Dudek zavítá 28. listopadu v 16 hodin do Dětského koutku Matýsek Blansko na ulici K. J. Mašky 2. Zde bude rozdávat dětem spoustu radosti a dobré nálady v představení „HRAJEME SI NA MALÍŘE“.




Peru 2011 – beseda v knihovně

Proč letět do Peru a nevidět Machu Picchu? Jakou má pozici narkomafie v Peru? Kupujeme si dětskou práci? Vyšší produkce bez pesticidů? Proč je fair trade férový?


Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky

Náměstí v pátek 25. listopadu od rána zaplní vánoční trhy. Prodejní stánky budou na celé ploše náměstí. Tradiční nabídku doplní řezníci z farmářských trhů uzenářskými a grilovanými specialitami, masem z udírny, ovarovou polévkou atd.


Vítání svatého Martina – fotografie

Ilustrační foto k článku: Vítání svatého Martina – fotografie

Celovíkendový program Vítání svatého Martina zahájil Pochod světýlek ke kostelu sv. Martina. Sobota v zámeckém parku pak patřila hlavnímu programu.


Pozvánka na večer poezie

Ve středu 16. listopadu 2011 se v Městské knihovně Blansko uskuteční večer poezie. V rámci 13. ročníku festivalu Dny poezie, který má v letošním roce podtitul Poezie na volné noze.


Svatý Martin přijíždí

Ilustrační foto k článku: Svatý Martin přijíždí

Milí přátelé, rok se opět s rokem sešel, můj bílý kůň nedočkavě hrabe kopytem a já se už popáté chystám na svou cestu do krajiny ponorných řek a bílých skal a především do města, které je právem nazýváno Bránou Moravského krasu. Tímto zároveň oznamuji, že letos k vám přiharcuji v pátek 11. listopadu v podvečer.


Vážení občané a návštěvníci našeho města,

Ilustrační foto k článku: Vážení občané a návštěvníci našeho města,

dovolte mi, abych vás jménem města Blansko, jakožto hlavního pořadatele, co nejsrdečněji pozval na 5. ročník Blanenského Vítání svatého Martina.


Komorní orchestr města Blanska zve na vánoční koncerty

Ilustrační foto k článku: Komorní orchestr města Blanska zve na vánoční koncerty

Komorní orchestr města Blanska má před sebou vyhlídku bohatého koncertování. O tom, že úroveň blanenského smyčcového tělesa stále stoupá, svědčí i fakt, že také v letošním roce přijal pozvánku na prestižní festival neprofesionálních komorních orchestrů „Setkání 2011“ v Olomouci, kterého se zúčastní v poslední listopadové dekádě.


Malování na výstavě pana Jana Merty

Ilustrační foto k článku: Malování na výstavě pana Jana Merty

Ráno 2. 11. 2011 přišli prvňáčci ze ZŠ TGM, pod vedením paní učitelky Gabriely Vašíkové do Galerie města Blanska. Někteří z nich byli v blanenské galerii vůbec poprvé. Přišli si prohlédnout výstavu a také věděli, že je zde bude čekat tvoření.


Taneční pro dospělé pokračují

Taneční kurzy pro dospělé se setkaly s velkým ohlasem, a proto byly připraveny pokračovací kurzy. Ty proběhnou v pěti lekcích.


Semaforské inspirace v blanenském divadle

Zahájení výstavy a radostný večer v podání členů blanenského divadla můžete navštívit v pátek 4. listopadu 2011 v 18.30 hodin v Městské knihovně Blansko. Režisér Jiří Polášek připravil neobvyklý profil divadelníka, textaře, básníka, spisovatele, skladatele, hudebníka, grafika, výtvarníka a sběratele Jiřího Suchého.


Magna mysteria – příběh dávných věků

V sobotu 12. listopadu v zámeckém parku vystoupí otrokovický mužský vokální kvintet, v jehož repertoáru jsou písně, jež se zpívaly, nebo byly zapsány v časovém rozmezí od 12. do 17. století.


Plaisir des Dames – barokní hudba na blanenském zámku

Ilustrační foto k článku: Plaisir des Dames – barokní hudba na blanenském zámku

V rámci 17. ročníku cyklu koncertů Hudba na blanenském zámku vystoupí v pátek 11. 11. 2011 v 19.00 na blanenském zámku soubor Baroque Blond Ensemble s programem Plaisir des Dames.



Varhanní koncert Ondřeje Muchy a sopranistky Magdaleny Vlasákové

v neděli 13. listopadu ve 14.30 vystoupí v kostele svatého Martina v Blansku sopranistka Magdalena Vlasáková a varhanista Ondřej Mucha. V programu nedělního koncertu v kostele sv. Martina zazní díla J.S. Bacha, G. F. Händela, J. K. Kuchaře, W. A. Mozarta, F. Mendelssohna-Bartholdyho , C. Saint-Säense a C. Francka.


Výstava v muzeu – Obrazy bratří Hlaviců

Ilustrační foto k článku: Výstava v muzeu – Obrazy bratří Hlaviců

V současné době probíhá v blanenském zámku výstava Obrazy bratří Hlaviců. Tato výstava byla připravena spolu s Muzeem regionu Valašsko ve Vsetíně. Můžeme na ní zhlédnout několik desítek obrazů od Františka, Emila a Rudolfa Hlavicových.


Miloš Pernica – rozhovor

Ilustrační foto k článku: Miloš Pernica – rozhovor

Miloš Pernica, učitel hudby na Základní umělecké škole v Blansku a aktivní muzikant koncertující sólově na klasickou a elektrofonickou kytaru, dále pak působící v kytarovém kvartetu PF Guitar Quartet, v kapelách Rosomák Olympic revival a Moto Heart a studiové kapele Surf.


Kino Blansko oslaví 90 let

Ilustrační foto k článku: Kino Blansko oslaví 90 let

Blanenské kino letos oslaví 90 let. Tuto skutečnost připomene promítání českého filmu V peřině a současně setkání s herci z tohoto filmu v úterý 25. října.


Děti ze ZUŠ vyzdobily ateliér Denisy Krausové

Ilustrační foto k článku: Děti ze ZUŠ vyzdobily ateliér Denisy Krausové

Dne 7. 10. 2011 proběhla v Galerii města Blanska komentovaná prohlídka výstavy Kauza Štětec za účasti malířky Denisy Krausové. Na prohlídku navázal workshop.


Píseň o svatém Martinovi

Ilustrační foto k článku: Píseň o svatém Martinovi

Shůry přišla zpráva, že stejně jako loni, i letos k nám v listopadu zavítá svatý Martin, snad na bílém koni, snad na grošované kobyle. Pro všechny, kdo ho chtějí přivítat, ať už v kostele po pochodu světýlek, nebo přímo na městských oslavách, a z plných plic si přitom zazpívat, je tady Píseň o svatém Martinovi.



Knihovna představuje blanenské fotografy

Ilustrační foto k článku: Knihovna představuje blanenské fotografy

Amatérští i profesionální fotografové z Blanska vystavují svá díla v knihovně. Salon blanenských fotografů se zde koná již potřetí.



Do Týdne nízkoprahových klubů se zapojili i v Blansku

V týdnu od 19. do 25. září proběhly v 55 městech České republiky dny otevřených dveří, divadelní představení, koncerty a festivaly s cílem představit české veřejnosti činnost 88 nízkoprahových zařízení pro děti a mládež.


Kino zahájí provoz 2. října 3D filmem Avatar

Ilustrační foto k článku: Kino zahájí provoz 2. října 3D filmem Avatar

Pracovníci odborné firmy se pustili do přesunu staré promítačky a úprav v promítací kabině v kině. Připravují vše pro montáž nového digitálního projektoru a serveru.


Týden knihoven v Městské knihovně Blansko

Ilustrační foto k článku: Týden knihoven v Městské knihovně Blansko

Již popatnácté vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) tradiční akci Týden knihoven, která proběhne po celé republice ve dnech 3.–9. října 2011. Letošní motto zní: 15. kraj České republiky – kraj knihoven.


Drahan o prázdninách nezahálel

Ilustrační foto k článku: Drahan o prázdninách nezahálel

Folklorní soubory Drahánek a Drahan spolu s Muzikou Drahan absolvovaly o prázdninách spoustu vystoupení.



Knihovna vystavuje obrazy závodních aut

Ilustrační foto k článku: Knihovna vystavuje obrazy závodních aut

Dalším regionálním výtvarníkem představeným v knihovně je Luboš Plachý a jeho obrazy závodních automobilů všech značek a stáří.


Taneční pro dospělé 2011

Nejen studenti, ale i dospělí mají letos možnost naučit se před plesovou sezonou základům společenských tanců. Taneční kurzy pro dospělé proběhnou v pěti lekcích od října.



Kino zavírá, dostane digitální techniku

Ilustrační foto k článku: Kino zavírá, dostane digitální techniku

Od začátku příštího týdne do konce měsíce září je Kino Blansko zavřeno. Před filmovou přestávkou si můžete užít filmové hity Lidice a Muži v naději.



Jihomoravský kraj podporuje dostupnost Národního divadla v Brně

Ilustrační foto k článku: Jihomoravský kraj podporuje dostupnost Národního divadla v Brně

Jihomoravský kraj spolu s Národním divadlem Brno (NDB) vyčlenily finanční prostředky na podporu dostupnosti Národního divadla Brno. Projekt je určen především pro skupiny obyvatel Jihomoravského kraje, kteří z důvodu geografického, sociálního nebo zdravotního handicapu mají znesnadněn přístup k představením Národního divadla Brno.


Salon fotografů již plně obsazen

Všechna místa vyčleněná pro III. ročník „Salonu blanenských fotografů“ jsou již obsazena. V současné době je na výstavu přihlášeno 24 autorů a z kapacitních důvodů nejsou přijímány další nové fotografie.


Pozvánka do galerie – Kauza Štětec

Ilustrační foto k článku: Pozvánka do galerie – Kauza Štětec

Myšlenku uspořádat v Blansku výstavu Denise Krausové nosím v hlavě již pár let. Její práci znám a sleduji od dob našich společných studií na brněnské FaVU. Denisa nastoupila do ateliéru grafiky v roce 1999.


Muzika pro Karolínku baví již 16 let

Ilustrační foto k článku: Muzika pro Karolínku baví již 16 let

Prázdninové středy vyplňuje koncerty již 16. rokem festival Muzika pro Karolínku. Pořádá jej Sdružení Ulita, které v současné době vede Martina Nejezchlebová aka Malví.


Salon blanenských fotografů

Ilustrační foto k článku: Salon blanenských fotografů

Městská knihovna Blansko připravuje na měsíc říjen 2011 (7.10.–30.10.) výstavu s názvem „III. SALON BLANENSKÝCH FOTOGRAFŮ“.


Linoryty v knihovně

Ilustrační foto k článku: Linoryty v knihovně

Ucelenou kolekci grafické techniky zařazené do skupiny „tisku z výšky“, kdy vyrytá plocha zůstává bílá (v barvě papíru a netiskne se), představí od 22. července do 26. srpna 2011 ve výstavní síni Městské knihovny Blansko Petra Jovanovská.


Letní kino na náměstí Republiky

I letos se diváci mohou těšit na Kinematograf bratří Čadíků na náměstí Republiky v Blansku, a to od 28. 7. do 31. 7. Promítat se bude vždy od 21.30 hodin.


Novinka mezi projekty blanenské knihovny

Ilustrační foto k článku: Novinka mezi projekty blanenské knihovny

Městská knihovna Blansko připravila pro zájemce z Blanska i blízkého okolí zcela nový projekt, který dostal pojmenování „ŠTĚTEC, KŘÍDA, PASTELKA“.


Letní výtvarná dílna galerie

Ilustrační foto k článku: Letní výtvarná dílna galerie

I letos se mohou děti těšit na letní výtvarnou dílnu v Galerii města Blanska. Uskuteční se od 25. do 29. července.


Léto začíná v knihovně

Ilustrační foto k článku: Léto začíná v knihovně

Městská knihovna Blansko si naplánovala zvýšit v prázdninových měsících zájem stávajících čtenářů a získat čtenáře nové. I proto byla opět otevřena letní půjčovna v Aquaparku Blansko.


Fotografická sbírka Muzea Blansko

Ilustrační foto k článku: Fotografická sbírka Muzea Blansko

Jedním z cílů Muzea Blansko je řádně zdokumentovat historii a proměnu města Blanska. Tento cíl muzeum postupně realizovalo již od 60. let 20. století, avšak teprve s nástupem moderních technologií bylo možné v novém tisíciletí přistoupit k celkové digitalizaci a inventarizaci fotografického materiálu.



Letní promenádní koncerty na náměstí Svobody

Stejně jako v předchozích letech připravuje město Blansko i na letošní léto cyklus promenádních koncertů před budovou radnice na náměstí Svobody.


Sdružení Ulita zve na Muziku pro Karolínku 2011

Ilustrační foto k článku: Sdružení Ulita zve na Muziku pro Karolínku 2011

Léto v Blansku je už 16 let neodmyslitelně spjato s hudebním festivalem Muzika pro Karolínku, který připravuje neziskové Sdružení Ulita, o.s. ve spolupráci s KSMB a Muzeem Blansko. Prázdninový cyklus deseti představení zahájí 29.6. vystoupení boskovického improvizačního divadla LÍ.SK.Y(I).


Národopisný večer v Dělnickém domě

Ilustrační foto k článku: Národopisný večer v Dělnickém domě

V prvním červnovém pátečním podvečeru se hlavní sál Dělnického domu v Blansku rozezněl a roztančil tóny lidových písní a tanců nejen z Horácka.



Obrazy v nemocnici

Ilustrační foto k článku: Obrazy v nemocnici

Čekání u lékaře nebo pobyt v nemocnici není zrovna nejpříjemněji strávený čas. Toto zařízení nemusí nutně být pouze místem bolesti, ale může být jakýmsi centrem veřejného dění. To bylo jedním z důvodů, proč blanenská nemocnice navázala kontakt ze soukromou blanenskou Galerií Ve Věži.


Jak to bylo se skautingem v Blansku?

Ilustrační foto k článku: Jak to bylo se skautingem v Blansku?

Skautské středisko 621.01 „Srdce na dlani“ připravuje poznávací besedu, kde zmapuje historii skautského hnutí v Blansku. Uvítá každou pomoc se sháněním historických podkladů.


Pozvánka do galerie – Pavla Kačírková

Ilustrační foto k článku: Pozvánka do galerie – Pavla Kačírková

Tvorba Pavly Kačírkové je velice rozmanitá. Pohybuje se mezi monumentální minimalistickou sochou, konceptem, grafickým designem a novými médii. Vytváří instalace, animace, hudební klipy, experimentuje s hudbou a zvukem, vystupuje jako multimediální performerka.



Pozvání na výstavu šperků

Ilustrační foto k článku: Pozvání na výstavu šperků

Ucelenou kolekci skleněných šperků představí brněnská výtvarnice Helena Řezníčková. Spolu s keramikem Petrem Ševčíkem , který se věnuje originální tvorbě ze šamotové hlíny, vás zvou v neděli 5. června 2011 v 18 hodin do Galerie Ve Věži na slavnostní vernisáž.


Historický jarmark propršel, diváci ale přišli

Ilustrační foto k článku: Historický jarmark propršel, diváci ale přišli

Od rána se do parku trousili spíše jednotlivci, více lidí přišlo až na odpolední program. I když počasí nepřálo, program zůstal až na výjimky a drobné úpravy zachován a držel se předem stanoveného harmonogramu. Fotografie v článku.



XIV. Historický jarmark a Den dětí

Na sobotu 28. 5. je v zámeckém parku opět připraven bohatý celodenní program pro děti i dospělé. Slibuje spoustu zábavy od ranního rybolovu až po noční ohňostroj.


Arna Juračková oslavila životní jubileum

Ilustrační foto k článku: Arna Juračková oslavila životní jubileum

Akademická malířka, grafička, ilustrátorka, animátorka a blanenská rodačka Arna Juračková (nar. 18. 5. 1951) oslavila v nejkrásnějším měsíci roku významné životní jubileum.



Internet knihovny stále v provozu

Ilustrační foto k článku: Internet knihovny stále v provozu

Od začátku letošního roku mohou návštěvníci knihovny využívat internet zdarma.



Rastislav spoluúčinkoval při uvedení Verdiho v Hradci Králové

Ilustrační foto k článku: Rastislav spoluúčinkoval při uvedení Verdiho v Hradci Králové

Ráda bych se podělila se svým úžasným dojmem z koncertu za spoluúčasti Smíšeného pěveckého sboru RASTISLAV Blansko dne 8. května 2011. V Hradci Králové – Kuklenách v kostele sv. Anny byla uvedena Verdiho MESSA DA REQUIEM.


Pozvánka na večer plný stepu

Soukromá základní umělecká škola Blansko připravila na čtvrtek 19. května Stepařský večer.




Vůně dřeva – výstava

Ilustrační foto k článku: Vůně dřeva – výstava

Mám rád dřevo ve všech jeho podobách, od živého – stromy, lesy – až po výrobky z něho. Věřím, že „doba dřevěná stále potrvá a tenhle náš zřejmě nejstarší ‚lidský‘ materiál bude ukazován, chválen, veleben i uctíván snad ve všech svých podobách – od kolébky až po rakev“.


Knihovna zve na fotografie Oldřicha Klímy

Ilustrační foto k článku: Knihovna zve na fotografie Oldřicha Klímy

V cyklu „Představujeme regionální výtvarníky“ máte tentokrát možnost nahlédnout pod fotografickou pokličku rájeckého rodáka Oldřicha Klímy.


Koncert zahraničních dechových souborů

V rámci mezinárodního festivalu dechových orchestrů „Letovice 2011“ se na náměstí Svobody v Blansku uskuteční v pátek 13. května od 10.00 hodin koncert, na kterém vystoupí Dechový orchestr VOZOKANKA ze Slovenska a Orkiestra Deta Chelmińskiego Domu Kultury z Polska.


Budoucnost je i historie

Mnoho starých již nepoužívaných předmětů, které dokumentují život minulých generací, končí často na skládkách. A nemusí jít ani o nějaká cenná díla. Pomozte je zachránit.


Výstava v muzeu: Karel Absolon – Fotografie z evropských krasů

Ilustrační foto k článku: Výstava v muzeu: Karel Absolon – Fotografie z evropských krasů

Výstavu 51 velkoplošných fotografií dr. Absolona otevřeli nedávno v blanenském muzeu. K vidění je v zámeckém sklepu do konce října 2011. Jedná se o soubor snímků pořízených slavným badatelem Karlem Absolonem při jeho výzkumných cestách po Balkáně a Francii.


Vladimír Houdek: Magion

Ilustrační foto k článku: Vladimír Houdek: Magion

Galerie města Blanska o víkendu představí díla mladého malíře Vladimíra Houdka, studenta AVU v ateliéru Vladimíra Skrepla, laureáta Ceny kritiky pro mladou malbu za rok 2010.


V knihovně četli o Velikonocích Bibli

Ilustrační foto k článku: V knihovně četli o Velikonocích Bibli

Sedmdesát dva měst z celé České republiky se zapojilo do III. ročníku celorepublikového Čtení bible. Projektu se zúčastňují i knihovny.


Oslavy 1. máje v Blansku

Ilustrační foto k článku: Oslavy 1. máje v Blansku

Prvomájové oslavy v Blansku připravily tradičně KSČM a ČSSD.


Majáles 2011

V plném proudu jsou na blanenských středních školách přípravy na letošní majáles, který se bude konat v pátek dne 6. května 2011. 


Sbírky motýlů v galerii

Ilustrační foto k článku: Sbírky motýlů v galerii

Výstava dětských prací. Sbírky motýlů děti vytvořily v rámci soutěže O nejkrásnější a nejzajímavější sbírku motýlů.


Senior pasy v knihovně

Jihomoravský kraj odstartoval projekt „Senior pas“, určený všem, kteří přesáhli věk padesáti pěti let. 7. dubna 2011 se do něj zapojila také Městská knihovna Blansko.


Blanenská umělecká litina v Německu

Ilustrační foto k článku: Blanenská umělecká litina v Německu

Dne 18. března 2011 se uskutečnila na zámku Sayn ve městě Bendorf-Sayn vernisáž výstavy umělecké litiny pod názvem „Glanz im Schloss. Eisenkunstguss zwischen Donau und Ural.“


Z Čech do Kanady a zase zpátky

Galerie města Blanska vás zve 29. 4. v 16.00 h na přednášku a následnou besedu s paní Alenou Foustkovou. Alena Foustková je umělkyně, která v roce 1984 emigrovala do Kanady, kde strávila téměř 12 let života. Po návratu do Čech, její „druhé emigraci“, se mohla začít volné tvorbě věnovat naplno. V pátek 29. 4. budete mít poslední příležitost navštívit výstavu v rámci tohoto doprovodného programu. Během přednášky bude paní Foustková mluvit o svých zkušenostech, emigraci, vlastní tvorbě, dále také o Západní Kanadě, Indiánech kmene Haida a jiných kmenech v okolí a představí jejich umění.


Pozvánka: Pálení čarodějnic

Hledá se nej Čaroděj a Čarodějnice. Slet se koná tradičně 30. dubna na Palavě.




„Den na Zemi – Noc na měsíci“ opět v Blansku

Blanenšťané budou mít opět možnost oslavit Den Země. Na sobotu 16. dubna pro ně nachystalo Občanské sdružení Stará fronta zítra bohatý program plný hudebních vystoupení, divadel a aktivit pro děti v zámeckém parku s názvem „Den na Zemi“. Večerní část „Noc na měsíci“ proběhne v klepačovském kulturním domě, kde vystoupí zvučné kapely Al-Yaman a Propaganja.


Městská knihovna Blansko má nové webové stránky

Ilustrační foto k článku: Městská knihovna Blansko má nové webové stránky

První dubnový týden spustila Městská knihovna Blansko na adrese www.knihovnablansko.cz svoje nové webové stránky. Vystřídaly předchozí web, který fungoval takřka deset let.


Sběratelství – svět tajemných vášní

Městská knihovna Blansko připravuje poprvé v sobotu 11. června 2011 od 9 do 12 hodin „Setkání sběratelů historických a současných knih a pohlednic Blanska a Moravského krasu“.


Pozvánka na výstavu Aleny Foustkové

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na výstavu Aleny Foustkové

Alena Foustková je nové jméno na naší aktuální výtvarné scéně – ovšem vystupuje teď již se zralým, vyhraněným názorem, tedy jako zralá umělkyně. Mezitím měla příležitost poznat Kanadu a kulturu jejich prvních obyvatel, Inuitů, ale také sama poznala, jak fungují masová informační média v soudobém světě, u nás dnes stejně jako třeba právě v Kanadě.


Pět let v nových prostorách oslaví Ulita koncertem

Ilustrační foto k článku: Pět let v nových prostorách oslaví Ulita koncertem

Srdečně vás zveme na oslavu pětiletého výročí provozu Klubu a čajovny Ulita v nových prostorách na ulici B. Němcové 2A. Uskuteční se v pátek 1. 4. 2011 od 19.00 hodin.


Na 3D filmy do kina v Blansku již letos

Ilustrační foto k článku: Na 3D filmy do kina v Blansku již letos

Tři miliony z rozpočtu Města půjde letos na vybavení kina novou digitální technologií. Diváci se tak v druhé půlce roku dočkají všech vydaných novinek i 3D projekce.


Svatovalentýnská soutěž v poezii ukončena

Od 1. 2. do 28. 2. 2011 probíhala v Městské knihovně Blansko soutěž Valentýnská báseň o lásce. Po loňském, tzv. „nultém“ ročníku, kdy v soutěži „bojovalo“ pět příspěvků od tří autorek, se letos uskutečnil „početnější“ ročník tzv. „naostro“.


Děti recitovaly v knihovně

Ilustrační foto k článku: Děti recitovaly v knihovně

Dvacet dva dětí se ve středu 9. března 2011 představilo na tradiční recitační přehlídce pro žáky 1.–3. tříd blanenských základních škol.



Pozvánka na výstavu plastik

V pátek 4. března 2011 se koná v Muzeu Blansko vernisáž výstavy akademického sochaře Františka Navrátila.


Masopustní období a karnevaly

Ilustrační foto k článku: Masopustní období a karnevaly

Fašank, ostatky, šibřinky či masopust – i když to není přímo církevní svátek, přesto se na křesťanský roční kalendář navazuje, protože východiskem je tzv. Popeleční středa. Masopust je typicky víkend před ní. O masopustu a postním období hovoří farář Jiří Kaňa.


Pozvánka na výstavu – Spřízněni volbou

Městská knihovna Blansko vás zve na putovní výstavu „SPŘÍZNĚNI VOLBOU“. Prezentace 17 nejzajímavějších děl německé literatury vydaných po roce 1989 pro české čtenáře na základě průzkumu a hodnocení pražského Goethe – Institutu v jejich knihovně a partnerských knihovnách v Brně, Liberci, Olomouci, Ostravě a Plzni.



Pozvánka do galerie – Milena Dopitová

Ilustrační foto k článku: Pozvánka do galerie – Milena Dopitová

„Kde mám první konec?“ je projekt, který vychází z každodenních pocitů, nálad a zkušeností. Z názvu je zřejmé, že začátek i konec jsou navzájem neoddělitelné pojmy a roviny významů.



Sousedský bál ve fotografiích

Ilustrační foto k článku: Sousedský bál ve fotografiích

19. Sousedský bál přilákal svým programem na čtyři stovky návštěvníků.



Dirigent František Hlaváček oslavil jubileum

Ilustrační foto k článku: Dirigent František Hlaváček oslavil jubileum

Pan František Hlaváček, umělecký vedoucí Dechové hudby Blansko, oslavil nedávno 80 let. K tomuto jubileu mu ve čtvrtek 10. února poblahopřál starosta města Blanska Lubomír Toufar.


Zlaté slunce Blansko 2011 – výzva autorům

Výzva k přihlášení filmových děl do soutěže dětských a studentských neprofesionálních filmů – Zlaté slunce Blansko 2011.


Komorní plastika

Ilustrační foto k článku: Komorní plastika

Ve dnech 10. a 11. 1. 2011 proběhl v Galerii města Blanska tvořivý workshop k výstavě Banán naskle.



Nad uplynulou sezonou komorního orchestru

Ilustrační foto k článku: Nad uplynulou sezonou komorního orchestru

Doba bilancování a ohlížení se za uplynulou sezonou, čas tolik typický pro konec roku a začátek toho nového, neminula ani Komorní orchestr města Blanska. V případě období hudebně koncertního má orchestr rozhodně na co vzpomínat.


Studovna v galerii

Galerie města Blanska nově nabízí prezenční zapůjčení knih, katalogů a časopisů v Galerii města Blanska.