Archiv článků
   za měsíc únor 2024

Kategorie: kultura  

 


OBRAZEM: O víkendu zaplnily Dělnický dům děti v maskách

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: O víkendu zaplnily Dělnický dům děti v maskách

Poslední únorový víkend přinesl řadu kulturních i sportovních akcí. Lidé vyrazili do knihovny i s dětmi na čtení v anglickém jazyce, v zámku se konala sportovní beseda a neděle patřila v Blansku dětem v maskách a výtvarnému workshopu. Nechyběl ani sport.


Judita Levitnerové z blanenské galerie se stala laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého

Ilustrační foto k článku: Judita Levitnerové z blanenské galerie se stala laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého

Jednou z letošních laureátek Ceny Jindřicha Chalupeckého se stala Judita Levitnerová, která působí v Galerii města Blanska. Rodačka z Hradce Králové je studentkou malby na FAVU v Brně a absolventka Ostravské univerzity.  „Slibuji si od toho to, že se můžu svému umění věnovat naplno. Je to signál, že si to člověk nedělá jen pro sebe, ale zajímá to i ostatní,“ říká k ocenění Judita Levitnerová.


OBRAZEM: Víkend v Blansku byl ve znamení plesů a masopustních průvodů

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend v Blansku byl ve znamení plesů a masopustních průvodů

Plesová sezóna je v plném proudu. Blansko zažilo během uplynulého víkendu hned několik plesů. Zatančit si mohli návštěvníci na maškarním plese, plese Ulity, sportovním plese nebo metalové párty. Místní části Blanska ovládlo masopustní veselí. Městská knihovna lákala na zajímavé akce a blanenský sport nabídl utkání v hokeji a basketbalu. To ale není vše, co uplynulý víkend nabídl.


Visací zámek, Vojta Dyk, Fleret i nové pojetí letního kina. Ředitel KSMB přiblížil plány na rok 2024

Ilustrační foto k článku: Visací zámek, Vojta Dyk, Fleret i nové pojetí letního kina. Ředitel KSMB přiblížil plány na rok 2024

Funkce ředitele Kulturního střediska města Blanska (KSMB) se Tomáš Mokrý ujal přesně před rokem, 15. února 2023. „Byla to výzva. Začátky nebyly úplně jednoduché. Hodně věcí jsme změnili, zavedli jsme řadu novinek, další ještě chystáme,“ plánuje po prvním roce své práce pro město Tomáš Mokrý.


OBRAZEM: Děti se v Blansku převlékly do masek

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Děti se v Blansku převlékly do masek

Kulturní vyžití nabízelo i o víkendu spadajícím do jarních prázdnin hned několik akcí. Zájemci mohli v pátek navštívit přednášku, v pátek i v sobotu mohli diváci fandit hned při několika sportovních utkáních, neděle pak patřila hlavně dětem a jejich maskám.


Galerie zve na výstavu snímků, které vznikaly ve fotografických klubech

Ilustrační foto k článku: Galerie zve na výstavu snímků, které vznikaly ve fotografických klubech

Výstava Návraty, která trvá do 9. března 2024, je kolektivní prezentací autorů sdružených v dřívějších amatérských fotografických klubech a kroužcích regionu Blanenska během druhé poloviny minulého století, mezi které patřily především ZK ROH ČKD Blansko, ZK ROH Metra Blansko, SKP Letovice, ZK ROH Adast Adamov, SKP Velké Opatovice nebo skupina Návraty.


OBRAZEM: Děti strávily začátek prázdnin sportem a tvořením

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Děti strávily začátek prázdnin sportem a tvořením

Pololetní vysvědčení dostaly děti v Blansku už v půlce minulého týdne a na jeho konci už si užívaly začátek jarních prázdnin. Město Blansko si pro ně v pátek připravilo bruslení a knihovna výtvarné tvoření ve spolupráci se ZUŠ Blansko a Muzeum Blanenska. To ale není vše, co uplynulý víkend přinesl.


Muzeum Blanenska se chystá na modrotiskové jaro

Ilustrační foto k článku: Muzeum Blanenska se chystá na modrotiskové jaro

Na blanenském zámku se v půlce března otevře výstava o výrobě modrotisku. V nedaleké Olešnici vyrábí dílna rodiny Danzingerů modrotisk v poslední původní dílně na našem území. Technologii výroby provádí beze změn už od roku 1849. Samotná dílna je ještě o 33 let starší a tradice barvířství sahá dokonce až do 16. století. Technologie modrotisku je zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. Výstava Apolenka z modrotisku představí vedle olešnické dílny také ostatní významné dílny v Čechách a na Moravě. Zaměří se na historii, technologii, tradici a design.


Vzpomínka na Zdeňka Táborského

Ilustrační foto k článku: Vzpomínka na Zdeňka Táborského

Druhého února 1992 převezl Cháron na druhý břeh řeky Styx pozoruhodného, originálního a dosud opomíjeného blanenského malíře, samouka Zdeňka Táborského.