Archiv článků
   za měsíc říjen 2012

Kategorie: kultura  

 


Duše přírody očima výtvarnice Pavlíny Kuchařové

Ilustrační foto k článku: Duše přírody očima výtvarnice Pavlíny Kuchařové

V blanenské Galerii Jonáš lze až do 20. prosince zhlédnout autorskou výstavu blanenské výtvarnice Pavlíny Kuchařové. Prostřednictvím jejích prací můžeme lépe poznat osobitou tvorbu umělkyně, pro kterou je největší inspirací především příroda a krajina.


Dny poezie v blanenské knihovně

Jak nejlépe oslavit narození jednoho z nejvýznamnějších českých básníků? Nabízí se setkáním podobně laděných lidí v podzimním čase. Městská knihovna Blansko se již tradičně svou účastí připojuje k 14. ročníku festivalu Den poezie (05.–19.11.2012), který se bude konat v řadě měst po celé ČR na památku narození Karla Hynka Máchy (*16.11.1810).


Vzpomínkový akt k 94. výročí Dne vzniku samostatného československého státu

Město Blansko zve všechny občany na vzpomínkový akt k 94. výročí Dne vzniku samostatného československého státu, který se bude konat v neděli 28. října 2012 na náměstí Svobody. Oslava bude zahájena v 09:30 hodin koncertem Dechové hudby Blansko. V 10:00 hodin představitelé města a zástupci dalších organizací položí věnce k památníku obětí 1. světové války, význam 28. října 1918 pak připomene ve svém vystoupení starosta města Ing. Lubomír Toufar.


Vítání svatého Martina – víkendový program

Ilustrační foto k článku: Vítání svatého Martina – víkendový program

I když slavnost Vítání svatého Martina se uskuteční až v neděli 11. listopadu, tématický program zaměřený na historii je připravený už od pátku, kdy dojde v blanenském zámku k slavnostnímu otevření Chemické laboratoře barona Reichenbacha. Navštívit ji můžete i v sobotu nebo se vydat se světýlkem do kostela za Martinem. Večer pak patří hudbě a tanci.


Galakoncert Eliáš

Ilustrační foto k článku: Galakoncert Eliáš

V neděli 7. října 2012 uskutečnil smíšený pěvecký sbor Rastislav Blansko další plnohodnotnou akci u příležitosti 150. výročí založení obrozeneckého spolku Rastislav. Galakoncert, který se konal ve Vranově u Brna za účasti Jeho jasnosti Wolfganga von und zu Liechtenstein, měl obrovský úspěch.


II. Salon blanenských výtvarníků představuje nové i známé tváře

Ilustrační foto k článku: II. Salon blanenských výtvarníků představuje nové i známé tváře

V rámci II. Salonu blanenských výtvarníků vystavuje mnoho místních i regionálních umělců. Přihlásily se více než dvě desítky výtvarníků, mezi nimiž je řada mladých začínajících autorů, kteří svou tvorbu veřejnosti představují ve výstavní místnosti Městské knihovny v Blansku poprvé.


Pozvánka na výstavu – Miloš Šejn: ORPHEVS

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na výstavu – Miloš Šejn: ORPHEVS

V Galerii města Blanska od 13. října do 14. listopadu vystavuje Miloš Šejn, který výstavu s názvem ORPHEVS věnoval podzemí, Moravskému Krasu a jeskyni Býčí skála. Představuje autorský způsob propojení nejrůznějších médií, včetně intaktní práce s prostorem galerie.


Nová kniha mapuje historii zdravotnictví v regionu

Ilustrační foto k článku: Nová kniha mapuje historii zdravotnictví v regionu

Ranhojiči, lékaři, porodní báby Blanenska, Kunštátska a Boskovicka – tak se jmenuje nová kniha autorů Blahomila Grundy a Jitky Ševčíkové. Zabývá se počátky lékařství a snaží se zmapovat jeho rozvoj v regionu až do roku 1950.



Bez štětce a bez pastelky

Ilustrační foto k článku: Bez štětce a bez pastelky

V pondělí 1. října byla v blanenské kavárně Cafisco zahájena vernisáž výtvarných děl vytvořených dětmi s downovým syndromem nazvaná Bez štětce a bez palety.


Světem divadla vás proveze Kolotoč

Ilustrační foto k článku: Světem divadla vás proveze Kolotoč

O staronovém podzimním festivalu divadla, tance, literatury a hudby s Jolanou Chalupovou, loutkoherečkou a členkou občanského sdružení Circulus.