Archiv článků
   za měsíc květen 2012

Kategorie: kultura  

 



V Ulitě děti hrají dětem

Ilustrační foto k článku: V Ulitě děti hrají dětem

Ve středu 30. 5. vystoupí v klubu Ulita dětské kapely z blanenského okresu, které byly úspěšné na soutěži Dětská Porta ve Skalici nad Svitavou.


Jonáš vystaví práce blanenských umělců

Ilustrační foto k článku: Jonáš vystaví práce blanenských umělců

Blansko od letošního června obohatí další ostrůvek umění a krásna – v prostorách Centra Ježek vzniká nová galerie zaměřená na prezentaci prací umělců z blanenského regionu.


Noc kostelů 1. června 2012 v Husově sboru – dřevěném kostelíku

Blanenský Husův sbor – dřevěný kostelík se pro vás otevře v Noci kostelů potřetí. Mottem vizuálního stylu je každý rok jiný biblický verš, jehož součástí je právě slovo „noc“. V letošním roce je to verš 5,5 z 1. listu Soluňanům (Tesalonickým): „Vy všichni jste děti světla. Nám nevládne noc ani temnota.“


Dřevěný kostelík oslaví 75. výročí svého života v Blansku

V letošním roce 2012 oslaví Náboženská obec Církve československé husitské v Blansku 75. výročí první bohoslužby v znovu postaveném kostelíku současně s děkováním za dokončení restaurování ikon a ikonostasu kostelíku.


Koncerty dechových souborů zahájily serii promenádních koncertů

Ilustrační foto k článku: Koncerty dechových souborů zahájily serii promenádních koncertů

V rámci II. ročníku mezinárodního festivalu dechových orchestrů „Letovice 2012“ se v pátek na náměstí Svobody v Blansku uskutečnil koncert, na kterém vystoupil Dechový orchestr Vozokanka ze Slovenska a Orchester Liebertwolkwitz z německého Lipska.


Městská knihovna bude přes prázdniny uzavřena

Městská knihovna Blansko bude od 02.07. do 24.08.2012 z důvodu konání zákonem stanovené revize knihovního fondu a následnému čerpání řádné dovolené uzavřena. Běžný provoz bude obnoven v pondělí 27.08.2012. Děkujeme za pochopení.


Mladí divadelníci předvedli své umění

Ilustrační foto k článku: Mladí divadelníci předvedli své umění

Již osmý ročník přehlídky mladých divadel s názvem Blanenský Slunovrat hostil Katolický dům. Předvedli se na něm tři dětské divadelní soubory.


Soubor LIPKA vzpomíná a hodnotí

Ilustrační foto k článku: Soubor LIPKA vzpomíná a hodnotí

Soubor LIPKA je stálicí v Městském klubu důchodců (MKD) Blansko a má za sebou bohatou činnost. Původně vznikl asi v roce 1987 jako recitační kroužek, tehdy ještě bez jména a tvořilo ho šest nadšenců, které spojovala láska k poezii.


Majáles letos uspořádají studenti gymnázia

Ilustrační foto k článku: Majáles letos uspořádají studenti gymnázia

Zástupci středních škol se již loni na schůzce dohodli, že by se měl majáles konat jednou za dva roky. Letos proto společný majáles nepřipravovali. Akce se ale chopili studenti gymnázia.


Nová tradice v kostele sv. Martina

Ilustrační foto k článku: Nová tradice v kostele sv. Martina

Již několik let patří do kalendáře stovek českých kostelů na přelomu května a června událost, zvaná Noc kostelů. Letos poprvé se nechali oblíbenou akcí inspirovat i zástupci dvou institucí v Blansku – Farnosti sv. Martina a Střední školy gastronomické a v současnosti pracují na společném projektu s mírně pozměněným názvem KOSTELNÍ NOC.


Zlaté slunce zazářilo v Blansku již počtvrté

Ilustrační foto k článku: Zlaté slunce zazářilo v Blansku již počtvrté

Ve dnech 26.-27. 4. hostilo Blansko zemské kolo Zlatého slunce, již čtvrtého ročníku filmové soutěže pro mladé amatérské tvůrce spojeného s festivalovou přehlídkou určenou nejširší veřejnosti, složenou jak z filmů soutěžních, tak i filmů tvůrců, kteří se účastnili ročníků minulých.


Křeslo pro hosty Rastislava

Ilustrační foto k článku: Křeslo pro hosty Rastislava

V pátek 13. dubna 2012 uspořádal smíšený pěvecký sbor Rastislav další ze svých akcí, které jsou připravovány v souvislosti s jubilejním rokem 2012, kdy si Rastislav připomíná 150. výročí založení obrozeneckého spolku Rastislav v Blansku.


Komorní orchestr města Blanska oslnil posluchače v Luhačovicích

Ilustrační foto k článku: Komorní orchestr města Blanska oslnil posluchače v Luhačovicích

Líbivou hudbu, krásné prostředí a nadšený potlesk ve stoje si mohl užívat Komorní orchestr města Blanska, který strávil jeden z dubnových víkendů v Luhačovicích. V kraji léčivých pramenů doplnil příjemnou jarní atmosféru koncertem v kostele sv. Rodiny, kde spolu s místním Smíšeným pěveckým sborem Leoše Janáčka a Chrámovým sborem ze Slušovic provedl Vivaldiho „Gloria“ a dalo by se říct že již velmi populární „Missu brevis“ od Jiřího Pavlici.


Blanenská galerie hostí opět Satyrykon – výstavu kresleného humoru

Cítíte jak negativní myšlení a smutek zaplavuje vaši duši i duše vašich blízkých? Čelit špatné náladě je čím dál těžší. Povzbuzení musíme každý hledat, kde jen to jde. Přijměte tedy pozvání na výstavu kresleného humoru do Galerie města Blanska, která bude od 5. května hostit legendární legnický Satyrykon 2011.