Archiv článků
   za měsíc leden 2021

Kategorie: kultura  

 


Blansko a jeho proměny – Seifertova ulice

Ilustrační foto k článku: Blansko a jeho proměny – Seifertova ulice

Známe tuto ulici? Je ve středu města Blanska. Člověka to mimochodem donutí zamyslet se nad její historií. Má také nějaký příběh? Bydlel tady někdy někdo slavný? Když se tak zaobírám tímto úvahovým směrem, docházím vlastně k závěru, že by mě historie ulice, kterou téměř každý den procházím, zajímala.


Zboží z informační kanceláře Blanka je možné objednat i telefonicky

Ilustrační foto k článku: Zboží z informační kanceláře Blanka je možné objednat i telefonicky

Informační kancelář Blanka je z rozhodnutí vlády v pátém stupni protiepidemického systému (PES), stejně jako většina maloobchodních prodejen a služeb, uzavřena. Jelikož ale pátý stupeň umožňuje výdej vzdáleně objednaného zboží, po dobu uzavření naší kanceláře nabízíme možnost on-line a telefonického objednání zboží, vstupenek a tisku.


Sběratel Milan Sýkora uspořádal dvě knihy o Blansku

Ilustrační foto k článku: Sběratel Milan Sýkora uspořádal dvě knihy o Blansku

V poslední době se v Blansku objevily dvě zajímavé publikace s historickým podtextem, na nichž je uveden jako jejich autor sběratel pohlednic Milan Sýkora. Obě podávají svůj obsah především obrazem.


Knihovna nabízí seniorům donášky knih domů

Ilustrační foto k článku: Knihovna nabízí seniorům donášky knih domů

Loňský rok a situace kolem covidu nás přivedla na myšlenku donášky knih domů. Jestliže vám je 65+, jste náš čtenář a máte nějaké pohybové nebo jiné zdravotní omezení, případně máte obavy jít si pro knihy přímo do knihovny, můžete využít službu „Knihu domů“.


Muzeum Blanenska na rok 2021 chystá řadu zajímavých výstav a akcí

Ilustrační foto k článku: Muzeum Blanenska na rok 2021 chystá řadu zajímavých výstav a akcí

Muzeum Blanenska přeje svým návštěvníkům a příznivcům vše nejlepší do nového roku. Pevně doufáme, že se brzy setkáme. Výstavu Svět kostiček prodlužujeme do 27. února, chystáme další on-line aktivity, které zahájíme workshopem s panem Půlpitlem a jeho Fyzikálními zázraky.


Muzeum hledá na připravovanou výstavu historické spotřebiče značky ETA

Ilustrační foto k článku: Muzeum hledá na připravovanou výstavu historické spotřebiče značky ETA

Kdo by neznal značku domácích spotřebičů ETA. Znáte také okolnosti a jména spojená s jejich vznikem? A víte, jak jsou propojena s Blanskem? Dozvědět byste se to měli na nové výstavě, kterou Muzeum Blanenska zahájí rok 2021. Už nyní ji ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze a Technickým muzeem v Brně připravuje. A věří, že se zajímavé exponáty podaří získat i od místních.


I přes epidemii knihovna hodnotí rok 2020 jako úspěšný

Ilustrační foto k článku: I přes epidemii knihovna hodnotí rok 2020 jako úspěšný

Ještě před rokem by nikoho z nás nenapadlo, že knihovna může být pro veřejnost zavřená nebo že nebude možné naplnit základní poslání knihovny – být zdrojem informací a místem setkávání. Paradoxně byl ale minulý rok pro knihovnu velmi úspěšný, co se týče dotačních projektů.


Blansko a jeho proměny – zámek

Ilustrační foto k článku: Blansko a jeho proměny – zámek

Budova blanenského zámku představuje výsledek dlouhodobého stavebního vývoje, počínajícího zřejmě koncem 14. století. Původní lenní dvůr byl ve třicátých letech 16. století přestavěn na tvrz.