Archiv článků
   za měsíc červen 2023

Kategorie: kultura  

 


Muzika pro Karolínku zaplní nádvoří blanenského zámku i v roce 2023

Ilustrační foto k článku: Muzika pro Karolínku zaplní nádvoří blanenského zámku i v roce 2023

Poslední červnovou středou začíná festival Muzika pro Karolínku, který v letošním roce má před sebou již 28. ročník. Muzika je nevšední festival, a to nejen svým ročníkem, ale také tím, že se koná v průběhu léta a ne během několika málo dnů, jak tomu běžně bývá. Cyklus sedmi koncertů se odehrává v příjemném prostředí zámku Blansko, vždy ve středu od 19:00 hodin. Festival pořádají dobrovolníci z Ulity Blansko ve spolupráci s Katolickým domem, Muzeem Blanenska a Kulturním střediskem města Blanska.


Zapojte se do 4. ročníku sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak

Ilustrační foto k článku: Zapojte se do 4. ročníku sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak

Centrum města se v neděli 10. září na den opět ocitne bez automobilové dopravy. Náměstí, silnice i parkoviště ale i další prostranství na náměstí Svobody, náměstí Republiky, Wanklově náměstí nebo pěší zóně budou patřit sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Do ní se aktivně zapojují zástupci místních spolků a neziskových organizací, blanenští podnikatelé, kteří své provozovny provizorně přestěhují přímo do ulic, sportovní kluby ale také umělci nebo řemeslníci.



Prostory zámečku se na čas promění v galerii

Ilustrační foto k článku: Prostory zámečku se na čas promění v galerii

Před rokem sochař Jaromír Šimkůj otevřel galerii 1. Vesnická na zahradě svého domu ve Lhotě Rapotině u Boskovic, nyní s jejím provozem expanduje do Blanska. V druhé polovině června je veřejnost zvána k návštěvě pěti výstav a bohatého doprovodného programu v prostorách Ježkova zámečku na Svitavské ulici 2389/7a.


Galerie města Blanska zve k procházce po městě ve druhém ročníku SITU

Ilustrační foto k článku: Galerie města Blanska zve k procházce po městě ve druhém ročníku SITU

Pojďte se v sobotu 10. června podívat na šest různých míst, kde se odehrají divadelní a hudební vystoupení i výstavy. Zažijete místa, která běžně znáte, v nových souvislostech. Program, který je připraven od 14:00 do 18:00 hodin, je vhodný pro děti i dospělé. Vybrat si můžete jedno místo nebo si naplánovat procházku po všech zastaveních v centru města.


Čarovné tóny Macochy rozezní jeskyně Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Čarovné tóny Macochy rozezní jeskyně Moravského krasu

Cyklus pěti večerních koncertů Čarovné tóny Macochy budou od 7. do 11. června 2023 hostit jeskyně Moravského krasu. „Již po čtyřiadvacáté si budou moci hudební fanoušci vychutnat jedinečnou akustiku podzemních krasových prostor i hru světel na vápencových stěnách,“ říká ředitel Správy jeskyní České republiky (SJ ČR) Lubomír Přibyl.


OBRAZEM: Víkend vyplnily oslavy Dne dětí i Noc kostelů

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend vyplnily oslavy Dne dětí i Noc kostelů

Oslavit svůj den přišly děti už v pátek do zahrady Domu dětí a mládeže v Blansku, v sobotu pro ně připravilo celodenní akci Kulturní středisko města Blanska a svůj Dětský den měli také v Lažánkách. Farnost Blansko se stejně jako dřevěný kostelík připojila k páteční Noci kostelů.


Den dětí oslaví soutěžemi, koncertem i obřími nafukovacími atrakcemi

Ilustrační foto k článku: Den dětí oslaví soutěžemi, koncertem i obřími nafukovacími atrakcemi

Plnění úkolů, kulturní program, soutěže i občerstvení pro malé i velké připravilo také letos jako dárek ke Dni dětí město prostřednictvím Kulturního střediska města Blanska. Celodenním oslavám bude v sobotu 3. června patřit zámecký park. Prostranství budou nově vévodit nafukovací atrakce. Vstup je zdarma.