Archiv článků
   za měsíc červen 2009

Kategorie: kultura  

 


Promenádní koncerty v Blansku

Stejně jako v předchozích letech připravuje Město Blansko i na letošní léto cyklus promenádních koncertů před budovou radnice na náměstí Svobody. Každou neděli dopoledne v měsících červenec a srpen se zde od 10.00 do 11.00 hodin představí kapely, které se postarají o zpříjemnění letních víkendů v našem městě.


Krasohled

Ilustrační foto k článku: Krasohled

Galerista Pavel Svoboda uspořádal v červnu už potřetí výstavu keramiky z dílny deseti mistrů. Úcta a obdiv k hlíně, rozmanitost, citlivě aranžované zdánlivě neužitečné předměty – krmítka pro ptáky, misky, zvonky, hrnky a hrnečky, zvířata všech velikostí, které mohou ozdobit především zahradu – si nenechali ujít návštěvníci, kteří z předchozích let věděli, že je potěší, překvapí a ukáže novinky z jednotlivých, především regionálních keramických dílen. To však majiteli Galerie Ve věži nestačilo.


Mezi 33 moravskými legendami ty z Blanenska rozhodně nechybí

Ilustrační foto k článku: Mezi 33 moravskými legendami ty z Blanenska rozhodně nechybí

V brněnském knihkupectví Barvič a Novotný se v úterý 2. června 2009 konal slavnostní křest publikace 33 moravských legend z pera Aleny Ježkové, vydané nakladatelstvím Práh. Knihou 33 moravských legend završila tato renomovaná autorka knih pro mládež svou trilogii, kterou zahájilo 77 pražských legend, na něž posléze navázalo 55 českých legend z hradů zámků a měst.


Provoz knihovny o prázdninách

Ve dnech 27. července až 7. srpna 2009 bude KNIHOVNA UZAVŘENA z důvodu čerpání dovolené, oprav zařízení a údržby knihovních prostor. V dalších dnech bude upravena otvírací doba.


Modrá, bílá, zelená, žlutá, hnědá, červená

Ilustrační foto k článku: Modrá, bílá, zelená, žlutá, hnědá, červená

Až do 19. července vystavuje v Galerii města Blanska František Matoušek. Návštěvníkům představuje obrazy interiérů a exteriérů (krajin), jejichž společným tématem je rodinný život s malými dětmi, s jejich hrami, nemocemi, cvičením na flétnu apod.


Filmový kroužek v České televizi

Ilustrační foto k článku: Filmový kroužek v České televizi

Shodou okolností krátce po sobě v rozpětí jednoho týdne se mohli někteří žáci ZŠ Blansko, Erbenova 13 zúčastnit natáčení s Českou televizí. Mohli tak poznat toto nejoblíbenější médium z druhé strany. Mohli se podílet na vzniku televizního pořadu a zúčastnit se vysílání v přímém přenosu.


Soukromá Základní umělecká škola oslavila výročí

Ilustrační foto k článku: Soukromá Základní umělecká škola oslavila výročí

Hned dvě kulatá a dvě půlkulatá výročí oslavila letos Soukromá ZUŠ Blansko a její taneční soubory. Devět akcí ke zmíněným výročím bylo rozprostřeno do celého měsíce.


Na besedě se sochaři

Ilustrační foto k článku: Na besedě se sochaři

Galerie města Blanska představila svým příznivcům a početnému neblanenskému publiku tvorbu sochařů Davida a Tomáše Medkových „Impressio et corpuscule“ 16. 5.- 10. 6. 2009.


Pozvání do keramické zahrady

Do středy 17. června si můžete prohlédnout zahradní keramiku deseti výtvarníků – keramiků z celé naší republiky. Tuto ojedinělou výstavu plastik a drobné keramiky pod širým nebem s názvem „Večeře v trávě“ můžete bezplatně navštívit od 10 do 17 hodin u Galerie Ve Věži. Své práce představují: ak. sochaři Hluštíkovi, Dagmara Wykrentová, Petr Ševčík, Luboš Horálek, Marie Sládková, Ludmila Kocmanová, Mariana Sáňková, Marie Kroužková, ing. L. Klapková.


Meandry paměti Jaroslava Bránského

Ve spolupráci Regionpressu a nakladatelství Albert, v péči odpovědných redaktorů Pavla Friedla a Františka Šalého, vyšla v r. 2008 pozoruhodná kniha vzpomínek Jaroslava Bránského „Meandry paměti“.


Den dětí v Centru PRO

Ilustrační foto k článku: Den dětí v Centru PRO

V úterý 2. 6. 2009 se to v prostorách zahrady Centra „PRO“ v Blansku blanenské Oblastní charity hemžilo rodiči s dětmi, kteří se přišli pobavit a zasoutěžit si s pohádkovými postavičkami. Odpoledne nazvané „Z pohádky do pohádky“ bylo uspořádáno ke Dni dětí.


Historický jarmark – fotografie

Ilustrační foto k článku: Historický jarmark – fotografie

Oslavu dětského dne v Blansku částečně poznamenalo počasí. I tak si ale mnohé rodiče s dětmi nenechali ujít připravený program a do zámeckého parku dorazili.