Archiv článků
   za měsíc červenec 2020

Kategorie: kultura  

 


Býčí skála vydala nová svědectví. Vědci doplní nálezy Jindřicha Wankla

Ilustrační foto k článku: Býčí skála vydala nová svědectví. Vědci doplní nálezy Jindřicha Wankla

Dvoutýdenní bádání v jeskyni Býčí skála nyní ukončil výzkumný tým složený z badatelů Palackého univerzity v Olomouci a Univerzity Karlovy v Praze. Ten provedl dlouho plánovaný revizní výzkum naleziště v Předsíni Býčí skály. Jeho cílem bylo především ověřit a doplnit závěry výzkumu Jindřicha Wankela z roku 1872, jednoho z průkopníků archeologického bádání v Moravském krasu a zakladatele moravské paleontologie. Nové nálezy už zkoumají odborníci.


Lubomír Stříbrcký odlétl na křídlech motýlů do výtvarného nebe

Ilustrační foto k článku: Lubomír Stříbrcký odlétl na křídlech motýlů do výtvarného nebe

Odešel malíř, kreslíř, grafik, literát, pedagog a neúnavný optimista, blanenský rodák Lubomír Stříbrcký. Oplýval nezvyklou kombinací talentů, díky kterým mohl být jak systematickým knihovníkem, tak básníkem a citlivým výtvarníkem. Ve svých novoročenkách a blahopřáních, často s humornými verši, rozdával radost všem známým, přátelům a především rodině.


Zámecké podzemí láká na únikovou hru

Ilustrační foto k článku: Zámecké podzemí láká na únikovou hru

Milovníci záhad, šifrovacích her a historie by měli zbystřit. Ve sklepení blanenského zámku se až do konce září mohou pokusit rozluštit tajemství Reichenbachova kouzelného lektvaru při takzvané únikovce. Tajemný je už úvod hry, za vynálezcem parafínu, badatelem Karlem Reichenbachem, který v Blansku působil, se do jeho laboratoře v zámeckém sklepení vydají poslepu. Někdejší expozici pak ale v rámci únikové hry prozkoumají do nejmenších detailů.


Kulturní středisko města Blanska chystá program pro podzimní sezonu

Ilustrační foto k článku: Kulturní středisko města Blanska chystá program pro podzimní sezonu

Omezení a neustálá nejistota z přijímaných opatření v souvislosti se šířením koronaviru na jaře roku 2020 zhatily plány na kulturní akce připravené na první polovinu tohoto roku. Podzimní sezonu ale už připravujeme v Kulturním středisku města Blanska jako dříve.


Ve výtvarných dílnách v galerii si děti vytvoří třeba vlastní sopku

Ilustrační foto k článku: Ve výtvarných dílnách v galerii si děti vytvoří třeba vlastní sopku

Až do pátku 17. července pořádá Galerie města Blanska tradiční letní výtvarné dílny. Děti si na nich vždy od 10:00 do 17:00 hodin mohou vyzkoušet různé výtvarné techniky. Zajímavý program nabízejí také speciální dílny.


O výprodej knih z městské knihovny byl opět velký zájem

Ilustrační foto k článku: O výprodej knih z městské knihovny byl opět velký zájem

Městská knihovna Blansko v úterý uspořádala tradiční výprodej vyřazených knih, časopisů a LP desek. Zájemci si je mohli vybrat a zakoupit přímo na ulici před sídlem knihovny v Rožmitálově ulici. Další výprodej se uskuteční zase za týden.


Knihovna čtenářům nabízí prázdninový program

Ilustrační foto k článku: Knihovna čtenářům nabízí prázdninový program

Děkujeme našim čtenářům za dosavadní přízeň a přejeme všem příjemné prázdniny a poklidnou dovolenou. Během prázdnin máme otevřeno, tak neváhejte a přijďte si pro nějakou knihu. A kdo ještě naším čtenářem nejste, přijďte také. Průkazku vyřídíme na místě a k půjčení toho máme dost.


Galerie města Blanska zve na výtvarné dílny a příměstský tábor

Ilustrační foto k článku: Galerie města Blanska zve na výtvarné dílny a příměstský tábor

Galerie města Blanska připravila na prázdniny zajímavý program. V termínu od 13. do 17. července se konají tradiční Letní výtvarné dílny, které jsou otevřené všem dětem, rodičům i prarodičům. Pro děti to bude především možnost vyzkoušet si techniky, které jsou spojeny s vnímáním přírody, a zábavnou formou jim předávají smysl pro ekologické cítění. Na výtvarné dílny můžete přijít kdykoliv během dne a není nutná registrace předem.