Archiv článků
   za měsíc červenec 2022

Kategorie: kultura  

 


Autor plakety Jindřicha Zdíka po letech odhalen, sochař Jan Neckař pocházel z Blanenska

Ilustrační foto k článku: Autor plakety Jindřicha Zdíka po letech odhalen, sochař Jan Neckař pocházel z Blanenska

Zajímavé spojení, o němž Blanenští neměli donedávna tušení, pomohla odhalit náhoda. Díky ní se potvrdilo, že autorem plakety biskupa Jindřicha Zdíka, který nechal založit kostel sv. Martina v Blansku, je akademický sochař Jan Neckař, rodák z Ráječka. Na dílo svého otce, které zdobí prostranství u vstupu do kostela na Starém Blansku, narazila při návštěvě tatínkova rodného kraje autorova dcera Dobroslava Neckařová.


Gulášobraní v Blansku je zpět. Zámecký park v sobotu hostí soutěž o nejlepší guláš

Ilustrační foto k článku: Gulášobraní v Blansku je zpět. Zámecký park v sobotu hostí soutěž o nejlepší guláš

V zámeckém parku se v sobotu utkají týmy o nejlepší kotlíkový guláš. Tradiční akce, kterou pořádá Kulturní středisko města Blanska, odstartuje v 9:00 hodin a během celého dne bude pro návštěvníky připraven doprovodný program s ochutnávkou na místě uvařených gulášů, bohatým občerstvením a pohodovou muzikou.


Nádvoří před základní uměleckou školou ožije barvami

Ilustrační foto k článku: Nádvoří před základní uměleckou školou ožije barvami

Vnitřní stěna budovy bývalé hasičky na nádvoří před Základní uměleckou školou Blansko v těchto dnech získává bělostný odstín. Děje se tak v rámci projektu Barevné linie města. Bílá výmalba je přípravou pro výtvarné aktivity, kterými se ZUŠ Blansko připojí k sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak, která se uskuteční 11. září.


Děti přenocují v muzeu s malířem Mánesem a stanou se archeology

Ilustrační foto k článku: Děti přenocují v muzeu s malířem Mánesem a stanou se archeology

Již tradičně muzeum připravuje pro děti zábavně-vzdělávací program na prázdniny. Poslední pátky obou prázdninových měsíců (29. července a 26. srpna) budou mít děti možnost přenocovat na blanenském zámku. Tentokrát je tématem malování a Josef Mánes, malíř, který v Blansku pobýval a přátelil se s Jindřichem Wanklem.


Užijte si léto s blanenskou knihovnou

Ilustrační foto k článku: Užijte si léto s blanenskou knihovnou

Městská knihovna Blansko přichystala pro své čtenáře prázdninový program. Během července a srpna je čekají veřejná čtení i dobrodružné výlety po regionu.



Galerie zve do otevřeného ateliéru a na SITU workshopy

Ilustrační foto k článku: Galerie zve do otevřeného ateliéru a na SITU workshopy

Léto v galerii se nese v duchu projektu SITU. Zveme vás jak do galerie, tak ven do vašeho města. Instituce galerie může plnit různé funkce, proto se během prázdnin věnujeme programům pro děti různých věkových kategorií. Letní dílny probíhají s lektory, děti tedy mohou přijít samostatně.