Archiv článků
   za měsíc srpen 2022

Kategorie: kultura  

 


Knihovna spouští přihlašování do dalšího ročníku Sousedské univerzity

Ilustrační foto k článku: Knihovna spouští přihlašování do dalšího ročníku Sousedské univerzity

Zajímavosti z oblasti zdravotnictví, přírody, historie i současnosti Moravského krasu, ale také nejnovější informace o dějích na Slunci či za polárním kruhem se přímo z úst těch nejpovolanějších odborníků dozvíte díky novému ročníku Sousedské univerzity. Celoroční cyklus přednášek z různých vědních oborů opět připravila Městská knihovna Blansko. Sousedská univerzita startuje v září, přihlásit se do ní ale můžete už nyní.


V září se do Býčí skály vrátí rituál, který tam před sto padesáti lety objevil Jindřich Wankel

Ilustrační foto k článku: V září se do Býčí skály vrátí rituál, který tam před sto padesáti lety objevil Jindřich Wankel

Otec moravské archeologie Jindřich Wankel by letos 15. července oslavil 201 let. V roce 2022 uplyne také sto padesát let od jeho fenomenálního objevu v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu. Do dějiště rituálního pohřbu ze starší doby železné se vrátí obřad v podobě oslavného rituálu. V sobotu 17. září ožije prostor okolo jeskyně halštatskými elitami.


Děti si užily Tvořivý týden v Divadle Kolárka

Ilustrační foto k článku: Děti si užily Tvořivý týden v Divadle Kolárka

Tradiční příměstský tábor Tvořivý týden zaměřený na divadlo se během deseti let svého konání stal vyhledávaným projektem divadla Kolárka. Také letos nabídl v posledním červencovém týdnu pět dní kreativní zábavy se závěrečným vystoupením.


Farářem v Blansku byl 22 let. Dnes otce Jiřího Kaňu střídá Jaroslav Čupr

Ilustrační foto k článku: Farářem v Blansku byl 22 let. Dnes otce Jiřího Kaňu střídá Jaroslav Čupr

Dvacet dva let sloužil v blanenském kostele sv. Martina rodák z Dolních Bojanovic Jiří Kaňa. Během jeho působení se katolický svatostánek s nedávno zpřístupněnou věží stal jedním z hlavních turistických lákadel. A blanenská farnost nedílnou součástí kulturních a společenských akcí ve městě. Šedesátiletý absolvent hodonínského gymnázia a bohoslovecké fakulty v Litoměřicích, který do Blanska zamířil už v roce 1997 během studií v Římě, stál u zrodu velké části z nich. Minulý týden ale v Blansku odsloužil poslední mši. Ode dneška jej na postu blanenského faráře nahradil Jaroslav Čupr.


Blansko má svou knihobudku. Najdete ji v Rožmitálově ulici

Ilustrační foto k článku: Blansko má svou knihobudku. Najdete ji v Rožmitálově ulici

Každý čtenář čas od času řeší, co si počít s knihami, které už přečetl. Nemá je kam dát a rád by je přenechal někomu dalšímu. Právě k tomuto účelu nyní slouží knihobudka nedaleko blanenské knihovny.


Galerie se představila jako místo pro setkávání a hry

Ilustrační foto k článku: Galerie se představila jako místo pro setkávání a hry

V blanenské galerii proběhly od 11. do 14. července každoroční letní dílny. Městská instituce se tak dětem představuje v různých podobách, mimo výstavní sál také jako místo pro setkávání, hru či odpočinek.


OBRAZEM: V zámeckém parku voněly guláše, v neděli zahrála Dechová hudba Lysice

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: V zámeckém parku voněly guláše, v neděli zahrála Dechová hudba Lysice

Soutěž o nejlepší kotlíkový guláš se odehrála v sobotu v zámeckém parku. Navzdory deštivému počasí mohli návštěvníci ochutnat sedm soutěžních pokrmů a vybrat ten nejlepší kuchařský tým. V neděli už za přívětivějšího počasí zahrála před radnicí Dechová hudba Lysice.