Archiv článků
   za měsíc září 2022

Kategorie: kultura  

 


Galerie chystá kurzy výtvarných dovedností

Ilustrační foto k článku: Galerie chystá kurzy výtvarných dovedností

Galerie města Blanska připravuje v rámci doprovodného programu Rozvojový kurz výtvarných dovedností. Lekce jsou vhodné pro studenty základních škol ve věku 14-15 let, které mají připravit k přijímacím zkouškám na střední umělecké školy. Vítáni jsou ale všichni, kteří se chtějí zdokonalit a zorientovat ve výtvarné tvorbě.


Galerie města Blanska zve na nové výstavy

Ilustrační foto k článku: Galerie města Blanska zve na nové výstavy

Po prázdninovém odpočinku, kdy byl program věnován především dětem, se GMB vrací k prezentaci současných českých i zahraničních umělců a umělkyň. Koncem září jimi budou Matěj Frank a Jasmin Schaitl, kteří aktuálně působí ve Vídni, a referenční výstava absolventek a absolventů Ateliéru tělového designu, vedená Isabelou Grosseovou. Vernisáž proběhne v sobotu 24. září v 17:00 hodin a výstava potrvá do 6. října 2022.


Blansko se rozloučilo s Jiřím Poláškem

Ilustrační foto k článku: Blansko se rozloučilo s Jiřím Poláškem

Rodina, divadelníci, kamarádi, zástupci města ale i desítky dalších příchozích se ve čtvrtek 15. září odpoledne v obřadní síni rozloučili s významnou blanenskou osobností, Jiřím Poláškem. Režisér, dramaturg, scénograf, básník, grafik a výtvarník, držitel Ceny města Blanska za celoživotní přínos v oblasti umění, byl pro mnohé po desetiletí ztělesněním blanenského divadla ale také uznávaným výtvarníkem a znalcem a milovníkem umění. V únoru oslavil čtyřiadevadesáté narozeniny, půlkulatiny už bohužel příští rok neoslaví.


Nový dokument z cyklu Živá paměť představuje kardiochirurga Petra Němce

Ilustrační foto k článku: Nový dokument z cyklu Živá paměť představuje kardiochirurga Petra Němce

Je jedním z neujznávanějších kardiochirurgů nejen u nás ale i v zahraničí. Za svůj profesní život už zachránil nespočet lidských životů. Operuje a transplantuje nejen srdce ale i dalších orgány jako jsou ledviny či játra. Lékař Petr Němec, ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (CKTCH), je hlavním protagonistou nového dokumentárního filmu režiséra Radka Popelky z cyklu Živá paměť o významných blanenských osobnostech.


Sousedská slavnost Zažít Blansko jinak zaplnila centrum města. Podívejte se na fotogalerii

Ilustrační foto k článku: Sousedská slavnost Zažít Blansko jinak zaplnila centrum města. Podívejte se na fotogalerii

Zhruba dva tisíce návštěvníků se v průběhu neděle 11. září v centru Blanska staly součástí třetího ročníku sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Z ulic a náměstí v samém středu Blanska se díky uzavírce pro automobily stala pěší zóna, pódium pro hudebníky, hřiště pro nejrůznější sportovce i zázemí pro místní restaurace a kavárny. Na prohlídku běžně nepřístupných zákoutí zvala i radnice, zájemci si mohli zahrát šifrovací hry nebo se zapojit do netradiční výzdoby budovy bývalé hasičky.


Centrum města v neděli ovládne slavnost Zažít Blansko jinak

Ilustrační foto k článku: Centrum města v neděli ovládne slavnost Zažít Blansko jinak

Na posezení s občerstvením, sportoviště nebo venkovní galerii se už zítra, v neděli 11. září, promění centrum Blanska. Město ožije třetím ročníkem sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Z ulic a náměstí díky tomu v čase od 10:00 do 17:00 hodin zmizí automobilová doprava a silnice se dočasně promění na pěší zónu. Návštěvníkům se představí místní umělci, řemeslníci, neziskové organizace a spolky ale i podnikatelé.


Street Jam 2022 nabídne skateboardové a koloběžkové závody i umění

Ilustrační foto k článku: Street Jam 2022 nabídne skateboardové a koloběžkové závody i umění

V prostorách nového blanenského skateparku se v neděli 11. září uskuteční již dvacátý ročník happeningu Street Jam 2022. Jedná se o skateboardové a koloběžkové závody, prezentaci výtvarného umění StreetArt – malování na sololitové desky, spojené s vystoupením DJ a turnajem ve stolním fotbálku. Pro blanenskou mládež tuto akci pořádají NZDM v Blansku (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, PVC Klub), Basstronic Control Crew a Sektor 23. Tradičně se akce stane předskokanem celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů, který proběhne od 19. do 23. září 2022.