Archiv článků
   za měsíc květen 2010

Kategorie: kultura  

 



Blanenská knihovna v číslech

Ilustrační foto k článku: Blanenská knihovna v číslech

Každý rok uzavírá Městská knihovna v Blansku výsledky své práce do jednotlivých kolonek statistického výkazu. Co skrývají čísla a jaká je statistika za rok 2009?


Historický jarmark ve znamení partnerství

Ilustrační foto k článku: Historický jarmark ve znamení  partnerství

Letošní kulaté 10. výročí partnerství s polskou Legnicí se výrazně odrazí i v programu blížícího se Historického jarmarku.


Povídání se sluníčkem – křest první knihy z nové edice Králik

Ilustrační foto k článku: Povídání se sluníčkem – křest první knihy z nové edice Králik

Městská knihovna Blansko vás zve na uvedení knihy blanenské autorky Květy Pokorné „POVÍDÁNÍ SE SLUNÍČKEM“, která je prvním edičním počinem projektu „Králik aneb Krásná literatura kraje“ (technicky jednoduchá a ekonomicky nenáročná ediční činnost knihovny).


Noc kostelů i v blanenském dřevěném kostelíku

Ilustrační foto k článku: Noc kostelů i v blanenském dřevěném kostelíku

Noc v dřevěném kostelíku se zajímavým programem se uskuteční v rámci projektu „Noc kostelů“ v pátek 28. května 2010 od 17.00 hodin. Záštitu nad touto akcí přijala paní starostka Jaroslava Králová.



Dětské divadelní soubory v Katolickém domě

Ilustrační foto k článku: Dětské divadelní soubory v Katolickém domě

Slunovrat – tak se jmenuje každoroční přehlídka dětských divadelních souborů v Katolickém domě. Letos se konal již 6. ročník.


Historický jarmark nabídne zábavu pro děti i dospělé

Sobota 29. května bude v zámku, zámeckém parku a středu města opět patřit Historickému jarmarku a oslavě Dne dětí. Pořádající organizace pro vás připravily bohatý program.


Herbář fantaskních rostlin

Ilustrační foto k článku: Herbář fantaskních rostlin

Děti vytvořily opravdu zajímavé výtvory. Zajímavé nejen svým vzhledem, ale i originálními a neotřelými názvy.


Minimalista Jiří Kovanda

Ilustrační foto k článku: Minimalista Jiří Kovanda

Jiří Kovanda patří dnes k těm českým umělcům, kterým se dostává uznání na české i zahraniční scéně. Je známý pro své objekty, instalace nebo intervence do prostoru vytvořené z nalezených materiálů, ale i performance či akce, kde reaguje na daný prostor nebo situaci a vybízí k účasti nic netušící kolemjdoucí. Své výstavy často tvoří „z toho, co je k dispozici“. Nejinak tomu je i v Blansku.


Knihovna hledá staré dětské knihy

Na červen připravujeme v Městské knihovně Blansko malou výstavku, která ukáže, jak vypadala knížka pro děti v minulosti. Název má CO DŘÍVE ČETLY DĚTI. Proto se obracíme na veřejnost s prosbou o zapůjčení hodně starých dětských knih, zajímavých, případně slabikářů a čítanek. Na výstavě tak vznikne malým i velkým možnost porovnání s její dnešní podobou. Na vaše nabídky se těšíme v dětském oddělení knihovny nebo na tel. 516 410 101, e-mailem: krivankova@mk.blansko.cz.


Majáles 2010 – fotografie

Ilustrační foto k článku: Majáles 2010 – fotografie

Festival pod názvem Majáles zahrnuje studentské oslavy příchodu máje. V historii měl sociální i politický podtext, v době komunismu tímto způsobem bylo protestováno, a proto byl také na několik let zrušen.



Do Blanska opět míří filmová přehlídka Zlaté slunce

Ilustrační foto k článku: Do Blanska opět míří filmová přehlídka Zlaté slunce

Již podruhé zavítá do blanenského kina celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby – zemská postupová soutěž autorů ze základních a středních škol pro kraje Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský, Vysočina a Pardubický.


Dvě výročí Společnosti Katolického domu

Ilustrační foto k článku: Dvě výročí Společnosti Katolického domu

Společnost Katolického domu v Blansku slaví 100 let od založení a 20 let od znovuobnovení činnosti. Její historii připomene výstava.


Muzeum vydalo nové pohlednice

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydalo nové pohlednice

Čtyři nové pohlednice připravilo pro turisty, kteří zavítají do Blanska, Muzeum Blansko.