Archiv článků
   za měsíc říjen 2014

Kategorie: kultura  

 


Vítání svatého Martina 2014: Předprodej vstupenek

Ilustrační foto k článku: Vítání svatého Martina 2014: Předprodej vstupenek

Také v letošním roce bude v areálu zámeckého parku v průběhu Vítání sv. Martina vybíráno vstupné. Cena vstupného zůstává v letošním roce nezměněna. V předprodeji bude možné koupit si vstupenky za 30 Kč, na místě za 50 Kč.


V Blansku připomněli vznik samostatného Československa

Ilustrační foto k článku: V Blansku připomněli vznik samostatného Československa

V Praze byl 28. října 1918 vyhlášen samostatný československý stát. Tuto významnou událost připomněli hlavní představitelé města Blanska a další zúčastnění a hosté při pietním aktu u památníku na náměstí Svobody. Při této příležitosti přednesl starosta města Mgr. Ivo Polák projev.


Pozvánka na výstavu: Dřevořezby Antonína Bárty

Má rád dřevo ve všech jeho podobách, od živého – stromy, lesy – až po výrobky z něho. Věří, že „doba dřevěná stále potrvá a tenhle náš zřejmě nejstarší lidský materiál bude ukazován, chválen, veleben i uctíván snad ve všech svých podobách – od kolébky až po rakev“


Pozvánka na výstavu: Pavel Korbička & Lucie Vítková – Interference

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na výstavu: Pavel Korbička & Lucie Vítková – Interference

Duo Pavel Korbička a Lucie Vítková se na výtvarné i hudební scéně dosud objevili s projekty Akustické obrazyMedialog. Výstava připravovaná pro Galerii Blansko představí zcela nový typ Akustických obrazů, vytvořených přímo pro tuto galerii a její klíčová místa, v podobě tří monumentálních zvukově-obrazových projekcí. Pro novou modifikaci projektu autoři zvolili název Interference.


Tvořivé dílny k výstavě Krystalizace v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Tvořivé dílny k výstavě Krystalizace v Galerii města Blanska

Nic naplat. Je to tak, že k některým výstavám je těžké vymyslet tvořivé dílny a naopak. K právě ukončené výstavě Krystalizace (06.09.–08.10.) bylo radostí připravovat program pro žáky a studenty. Téma krystalů je chytlavé, lákavé, efektní s velikou škálou možností a variací a inspirace.


Týden knihoven 2014 v blanenské knihovně

Profesní organizace Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky poosmnácté vyhlásila tradiční akci Týden knihoven, která proběhne po celé republice od 6. do 12. října 2014.


Kolotoč 2014 je za rohem

Ilustrační foto k článku: Kolotoč 2014 je za rohem

Multižánrový festival Kolotoč se po roce vrací nejen do sálu na Kolárce, ale také do ulic města Blanska. Během čtyř dnů nabídne divadelní představení, koncerty, výstavy, dílny i film. Na festival zve již od 1. října výstava fotografií OBYVATEL X na schodech vedle Komerční banky, která je rovněž součástí bohatého programu.


Pozvánka na výstavu: Italští uprchlíci na Blanensku a Boskovicku v letech 1915–1919

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na výstavu: Italští uprchlíci na Blanensku a Boskovicku v letech 1915–1919

O první světové válce víme téměř vše, co se týká válečných střetů a jednání znepřátelených stran, ale nevíme téměř nic o životě civilního obyvatelstva. Válkou bylo postiženo stejně jako vojáci. Na ženách, dětech a starcích zůstala starost nejen o sebe, hospodářství, ale i o zabezpečení armády. Do této situace přicházeli lidé, kteří byli vystěhováni z míst, kde vzplanula ohniska války.