Archiv článků
   za měsíc květen 2021

Kategorie: kultura  

 


Vyrobí největší šachové figury v Blansku. Poté část vydraží na pomoc potřebným

Ilustrační foto k článku: Vyrobí největší šachové figury v Blansku. Poté část vydraží na pomoc potřebným

Nevšední workshop pod širým nebem připravuje umělecké centrum Art-tep. V ateliéru, který bude od čtvrtka 3. června hostit blanenský zámecký park, se zájemci budou moci zapojit do výroby největších šachových figur ve městě. Workshop je určen pro dospělé, kteří se chtějí naučit pracovat se dřevem a motorovou pilou. Tvoření v zámeckém parku si ale o víkendu užijí také rodiče s dětmi, ty čeká tvorba maxi figurek ze sádry a polystyrenu.


V zámeckém parku odstartovaly letošní Dětské dny

Ilustrační foto k článku: V zámeckém parku odstartovaly letošní Dětské dny

Zámecký park v sobotu ožil oslavou Mezinárodního dne dětí. Na prvním z Dětských dnů se i přes nestálé počasí vystřídaly odhadem na tři stovky lidí. Program nejen pro děti nabídne i neděle. Slavit se tentokrát bude v areálu farní zahrady.


Výstava představuje stoletý příběh blanenských skautů

Ilustrační foto k článku: Výstava představuje stoletý příběh blanenských skautů

Po tři čtvrtě roce proběhla v blanenském muzeu první vernisáž. S omezeními, ale zato s dobrou náladou, která byla vidět i za skrytými obličeji. Slavnostně byla jako první v roce 2021 otevřena výstava k výročí uplynutí sto let od registrace prvního z blanenských skautských oddílů. Výstava Buď připraven! provází skautskou historií od jejího počátku přes několik zákazů a ukončení činnosti až do současnosti. Ke zhlédnutí budou vzpomínky pamětníků, dobové fotografie, ale také unikáty ze sbírky archivu Skautského institutu.



Blanenská knihovna nabízí knihy nominované v soutěži Magnesia Litera.

Ilustrační foto k článku: Blanenská knihovna nabízí knihy nominované v soutěži Magnesia Litera.

Pro čtenáře Městské knihovny Blansko jsme vybrali malou ochutnávku knih, které jsou v letošním roce nominované na ceny Magnesia Litera. Některé již máme v našem fondu a je možné si je zapůjčit. Přečtěte si naše tipy a zapojte se do hlasování, čas je do konce května.



V květnu se otevírají brány Muzea Blanenska

Ilustrační foto k článku: V květnu se otevírají brány Muzea Blanenska

Tak už jsme se dočkali a můžeme pro vás otevřít muzeum. Muzejní prodejna je připravená, výstava Šachové příběhy instalovaná v Multimediální síni. V expozici Cesta do pravěku Blanenska je stále k vidění Wanklův poklad zapůjčený z vídeňského muzea, zrekonstruovaná podoba princezny z Býčí skály a nově také Bořitovský poklad, který bude veřejnosti představen 25. června v 17:00 hodin na nádvoří blanenského zámku.


On-line výuku dětem v soukromé základní umělecké škole zpestřila Bára Basiková

Ilustrační foto k článku: On-line výuku dětem v soukromé základní umělecké škole zpestřila Bára Basiková

Vzácného hosta měly děti ze Soukromé Základní umělecké školy Blansko při on-line vyučování literárně-dramatického kroužku. Distanční výuku se vedoucí kroužku Olga Šulová dětem rozhodla zpestřit spoluprací se známou zpěvačkou a muzikálovou herečkou Bárou Basikovou. Ta se on-line hodin zúčastnila v rámci projektu Odborník do výuky.


Hraním pod okny popřáli k svátku matek seniorům i zdravotníkům a pacientům nemocnice

Ilustrační foto k článku: Hraním pod okny popřáli k svátku matek seniorům i zdravotníkům a pacientům nemocnice

I přes stále trvající vládní omezení související s koronavirem rozeznělo nedělní odpoledne v Blansku 9. května hned trio koncertů. Členové iniciativy Pomáháme Blansku totiž k svátku matek stejně jako loni připravili hraní pod okny. Proti trudomyslnosti zahráli seniorům u obou domů s pečovatelskou službou i pacientům a personálu blanenské nemocnice.


V Blansku uctili památku obětí druhé světové války

Ilustrační foto k článku: V Blansku uctili památku obětí druhé světové války

Pietním aktem u pomníku obětem druhé světové války si zástupci vedení města i armády připomněli 76. výročí konce druhé světové války a osvobození naší vlasti. V sobotu 8. května položili věnce v Blansku u sochy Rudoarmějce.


Do muzea zavítají pověsti z Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Do muzea zavítají pověsti z Moravského krasu

Zajímá vás, co se děje v muzeu, když máme pořád zavřeno? Chystáme pro vás výstavy na celý rok. Těšit se můžete třeba na Kreslené pověsti z Moravského krasu. Díky kreslíři Arnoštu Bechrovi z Ráječka ožijí známé pověsti, které zapsala Karla Bufková-Wanklová.