Archiv článků
   za měsíc listopad 2023

Kategorie: kultura  

 


Blanenský zámek se chystá na adventní čas

Ilustrační foto k článku: Blanenský zámek se chystá na adventní čas

V překrásném předvánočním čase blanenský zámek vyzdobily zcela unikátních perličkové ozdoby z Poniklé. Poniklá v podhůří Krkonoš je jediným místem na světě, kde se dodnes zachovalo tradiční perlařské řemeslo. Jedinečná technologie foukání perliček a výroby ozdob se od svého počátku v 19. století příliš nezměnila, roku 2020 se ji dokonce podařilo zapsat na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Veškeré výrobky jsou ruční prací rodinné firmy Rautis, která jako poslední na světě zachovává a rozvíjí tohle řemeslo.


OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo sportem i kulturou

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo sportem i kulturou

Poslední víkend v listopadu nabídl kulturní a sportovní akce. V pátek zvala knihovna na Knižní pelíšek, otevřely se vánoční trhy a rozsvítil vánoční strom. Na besedu mohli lidé zavítat do Muzea Blanenska, na koncert Vojty Malíka do klubu Ulita a na premiéra divadelní hry do Divadla Kolárka. Sobota patřila sportu mladých, kteří bojovali o vítězství v aerobiku a hokeji. Kreativní dopoledne pro děti i rodiče přinesl Dům dětí a mládeže a Domeček – komunitní centrum DDM Blansko promítl film a uspořádal besedu. Nejen to přinesl uplynulý víkend.


Rozsvícení vánočního stromu zpestřila dronová show

Ilustrační foto k článku: Rozsvícení vánočního stromu zpestřila dronová show

V centru Blanska se v pátek 24. listopadu úderem páté hodiny rozzářil vánoční strom. Letošní symbol Vánoc, desetimetrovou okrasnou jedli ojíněnou, město získalo darem z Olomučan. Vánoční strom se slavnostně rozsvítil na zaplněném náměstí Republiky krátce po 17. hodině. Program spojený s vánočními trhy do centra města přilákal několik tisíc lidí.


Galerie zve na nové výstavy a středeční tvořivé dílny

Ilustrační foto k článku: Galerie zve na nové výstavy a středeční tvořivé dílny

Galerie města Blanska zahájila v sobotu 18. listopadu dvě nové výstavy. Brněnská sochařka Hana Svobodová spolu s kurátorem Radkem Wohlmutem představila ve velkém sále Skafandr. Autorka výstavou otevírá nejen obecné otázky zranitelnosti, ale zároveň tělesnosti jako takové. Z různých úhlů pohledu uvažuje o ne/přítomnosti těla, možnostech jeho otisků do reality a asociacích, které je mohou provázet. Skafandr je totiž podle internetové Wikipedie druh ochranného obleku, který svého uživatele chrání před nepříznivým vlivem okolního prostředí.


OBRAZEM: Blansko zaplnila světla, sportovci i dobrodruzi

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko zaplnila světla, sportovci i dobrodruzi

Kulturní i sportovní vyžití nabízelo o víkendu hned několik akcí. Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva lidé oslavili lampionovým průvodem. Festival dobrodružství Rajbas nabídl od pátku do neděle zábavu pro celou rodinu. V sobotu nechyběla ani dvojvernisáž obrazů nebo koncert kapely Prasklý Bachor. Blanenští sportovci soutěžili ve fotbale, karate i basketbalu.



Město vydalo fotokalendář na rok 2024 i novou publikaci leteckých snímků Blanska

Ilustrační foto k článku: Město vydalo fotokalendář na rok 2024 i novou publikaci leteckých snímků Blanska

Vydání nové publikace leteckých snímků nazvané Blansko a okolí nejen z nebe a také stolního kalendáře na rok 2024 město připravilo jako předvánoční dárek. Kniha, která nabízí záběry z ptačí perspektivy na Blansko i jeho okolí, a také stolní kalendář se snímky městských dominant i méně známých zákoutí od blanenského fotografa Stanislava Vondry, jsou k dostání v blanenské informační kanceláři Blanka.


Blansko oslavilo svátek svého patrona, svatého Martina. Podívejte se na fotogalerii

Ilustrační foto k článku: Blansko oslavilo svátek svého patrona, svatého Martina. Podívejte se na fotogalerii

V uplynulých dnech Blansko žilo oslavami patrona města, svatého Martina. Mezi akcemi nechyběl páteční Pochod světýlek ke kostelu sv. Martina, sobotní na Víno s Martinem ani nedělní mše svatá. Oslavy vyvrcholily historickým průvodem městem a řemeslným jarmarkem spojeným s kulturním programem v zámeckém parku, kam byl letos vstup zdarma. Nabízíme přehled akcí i fotogalerie z hlavní části oslav.


Blansko od pátku do neděle ožije tradičním Vítáním svatého Martina

Ilustrační foto k článku: Blansko od pátku do neděle ožije tradičním Vítáním svatého Martina

V Blansku startuje hlavní část oslav patrona města – Vítání svatého Martina. Obyvatelé i návštěvníci města se mohou od pátku do neděle těšit na program, ve kterém nechybí páteční pochod světýlek, sobotní degustace mladého vína ani nedělení historický průvod. Letos se ale změní místo konání sobotní akce Na víno s Martinem, které se přesune na Wanklovo náměstí. Další novinkou je to, že vstup na nedělní program v zámeckém parku je pro všechny zdarma.


OBRAZEM: Víkend nabídnul akce pro děti i dospělé

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend nabídnul akce pro děti i dospělé

Víkendové dění ve fotografiích přiblíží Den otevřených dveří blanenských středních škol, besedu o ježcích bělobřichých, Dětské knižní promítání nebo Putování lesem za pohádkovými postavami. Zachycuje také besedu s fotbalovými legendami, turnaj basketbalistů, utkání fotbalistů a hokejistů, koncert skupiny Classic či dvojkoncert kapely Doga a Morčata na útěku v Dělnickém domě.


Blanenský zámek zaplnily fotbalové legendy

Ilustrační foto k článku: Blanenský zámek zaplnily fotbalové legendy

Muzeum Blanenska si na páteční podvečer přichystalo první díl z cyklu besed Blanenské sportovní ozvěny. Povídání se sportovci Karlem Jarůškem, Luďkem Pernicou a Jiřím Crhou v Hudebním salonu blanenského zámku moderoval obdivovatel blanenského fotbalu a iniciátor celého projektu Karel Ťoupek. Celou akci odstartovalo vystoupení žáků hudebního oboru ZUŠ Blansko.