Archiv článků
   za měsíc květen 2019

Kategorie: historie  

 


Noc kostelů v Blansku otevřela brány u svatého Martina a v dřevěném kostele

Ilustrační foto k článku: Noc kostelů v Blansku otevřela brány u svatého Martina a v dřevěném kostele

Více než 1600 kostelů a modliteben se v pátek 24. května otevřelo v Česku při Noci kostelů. V Blansku se lidé mohli přijít podívat už od tří hodin odpoledne do kostela svatého Martina na Starém Blansku a o hodinu později se otevřely dveře také v dřevěném kostele Husova sboru v Rodkovského ulici.


Výročí železnice Brno – Česká Třebová připomněl v blanenské knihovně badatel Milan Sýkora

Ilustrační foto k článku: Výročí železnice Brno – Česká Třebová připomněl v blanenské knihovně badatel Milan Sýkora

V letošním roce slaví železnice mezi Brnem a Českou Třebovou sto sedmdesát let. Její význam pro Blansko nelze zpochybňovat, a tak se Městská knihovna Blansko rozhodla oslavit její výročí výstavou a přednáškou. Jak výstavu, tak její slavnostní zahájení v podobě přednášky má na svědomí blanenský badatel Milan Sýkora.


Miroslav Starycha devadesátiletý

V klidném prostředí s rodinou své dcery žije muž, který se velmi zasloužil o zachování paměti na události a významné obyvatele města Blanska. Pan Miroslav Starycha se 1. února 2019 dožil svých devadesátých narozenin.


Blanenská umělecká litina v kontextu historie

Ilustrační foto k článku: Blanenská umělecká litina v kontextu historie

Nedávno byla v Muzeu Blanenska otevřena nová expozice připomínající úspěchy blanenských slévačů, kteří se v 19. století proslavili svými unikátními výrobky umělecké litiny. Prohlídku expozice doporučuji všem milovníkům uměleckých předmětů, myšlenek a příběhů zhmotněných ve studený kov – šedou litinu.