Archiv článků
   v roce 2010

Kategorie: historie  

 


Blanenský objev, který ozářil svět

Ilustrační foto k článku: Blanenský objev, který ozářil svět

V dějinách lidstva existuje několik objevů, které natolik ovlivnily vývoj celé naší civilizace, že si je spolu se jménem jejich objevitele vybaví téměř každý: Kolumbovo objevení Ameriky, Newtonův gravitační zákon, Flemingův objev penicilinu... Existují však i objevy, jejichž výsledky máme v rukou nebo před očima každý den a přitom si nevzpomeneme ani na jméno jejich autora, ani na místo, kde k nim došlo, ačkoliv by si to svým významem určitě zasloužily. Jeden takový významný objev, spojený se jménem chemika Karla z Reichenbachu, se zrodil právě v Blansku.


Blanenský pomník obětem Velké války

Ilustrační foto k článku: Blanenský pomník obětem Velké války

V podzimních měsících roku 1918 uzavírá Rakousko-Uhersko se státy Dohody příměří (3. 11.) a následně s Německem (11.11.). Tzv. Velká válka (1. světová válka 1914–1918) se stává historií s nedozírnými následky pro příští generace. 10 milionů mrtvých, miliony válečných invalidů, obrovské škody a nepředstavitelné ničivé hospodářské důsledky. Konec války je také návratem vojáků do svých domovů, ke svým blízkým.


Blanenští ranhojiči a lékaři aneb Kdo léčil naše předky

Ilustrační foto k článku: Blanenští ranhojiči a lékaři aneb Kdo léčil naše předky

Promovaní lékaři se objevili až se vznikem univerzit. Do té doby se nemocní uchylovali k řemeslným léčitelům, kteří si toto umění předávali z generace na generaci. Byli to bylináři a mastičkáři, báby kořenářky nebo řemeslní chirurgové, kteří prováděli menší operace na povrchu těla, trhali zuby, napravovali zlomeniny a podobně.


Pomník v Lovětíně

Ilustrační foto k článku: Pomník v Lovětíně

65 let uplynulo od konce 2. světové války, nejděsivější události lidstva. Miliony obětí. Vojáci a civilisté většiny národů a národností světa poznali její krutá, nelítostná a nesmyslná pravidla. Stále živá minulost, kterou připomínají četné hřbitovy, hromadné hroby, památníky, ale i porůznu roztroušené pomníky jako doklady konkrétních válečných útrap.