Archiv článků
   v roce 2005

Kategorie: historie  

 


Vzpomínka na Zborov

Ilustrační foto k článku: Vzpomínka na Zborov

2. července proběhla vzpomínka na jednu z nejúspěšnějších vojenských akcí naší armády — vzpomínka na bitvu u Zborova. Od této bitvy již uplynulo 88 roků, přesto stojí za to si ji připomínat. Je to jedna z historických událostí, která posiluje národní sebevědomí. Je to doklad toho, že není pravda to často omílané tvrzení, že naši vojáci od bitvy na Bílé hoře nebojovali.


Konec války a osvobození v Blansku

Ilustrační foto k článku: Konec války a osvobození v Blansku

Na počátku roku 1945 měli před sebou občané Blanska poslední měsíce II. světové války, která stála Evropu a celý svět miliony lidských životů. Pro závěrečnou fázi války byl příznačný rychlý postup spojeneckých armád, které stále tísnivěji svíraly vojska nacistického Německa.


Dubnové události roku 1905 v Blansku podle „Moravské orlice“

Ilustrační foto k článku: Dubnové události roku 1905 v Blansku podle „Moravské orlice“

Připomínáme si 100. výročí povýšení Blanska na město. Jak tuto poctu přijali obyvatelé v roce 1905? Významnou událost, ač vlastní výnos byl datován v únoru 1905, přivítali Blanenští až v dubnu. O průběhu oslavy psala „Moravská orlice“ v rubrice Z kraje. Přepsali jsme tehdejší řádky tak, jak psány byly, bez jazykových či stylistických úprav.


Významné události v životě města Blanska v letech 1905–2005

Ilustrační foto k článku: Významné události v životě města Blanska v letech 1905–2005

Do měsíce února spadá výroční datum, kdy bylo před 100 lety Blansko povýšeno na město. Proto nyní přinášíme krátký přehled významných událostí, které se přihodily v průběhu onoho století. Novější část je převzata z připravované publikace Muzea Blansko „Blansko 1945 — 1990“, která bude představena veřejnosti při zahájení výstavy v muzeu 20. května 2005.