Archiv článků
   v roce 2011

Kategorie: historie  

 


Pietní místo k uctění památky Václava Havla

Ilustrační foto k článku: Pietní místo k uctění památky Václava Havla

Podobně jako v dalších městech České republiky i v Blansku vzniklo spontánně pietní místo k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla.




Blansko historické

Ilustrační foto k článku: Blansko historické

Blansko historické je název přednášky spojené s besedou, kterou pro veřejnost uspořádá Městská knihovna Blansko v pátek 21. října 2011 v 18 hodin.


Treviranus – báječný muž na dýmajících parostrojích

Ilustrační foto k článku: Treviranus – báječný muž na dýmajících parostrojích

První polovinu 19. století můžeme v blanenských dějinách bez nadsázky nazvat jakýmsi „Zlatým věkem“, obdobím, kdy s Blanskem spojila své osudy celá řada vynikajících osobností. Většina z nich v Blansku pobývala na pozvání starohraběte Huga Františka ze Salmu a přestože jejich blanenské působení bylo zpravidla jen dočasné, o to zajímavější a významnější stopu zde zanechalo. K takovým osobnostem můžeme vedle Karoliny Meineke a jejího manžela Adolfa, nebo průmyslníka Karla z Reichenbachu jistě zařadit také německého inženýra a mechanika Ludwiga Georga Trevirana.



Nerealizovaná železniční trať do Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Nerealizovaná železniční trať do Moravského krasu

V letošním roce uplyne sto let od vzniku jednoho z projektů, které měly zavést do oblasti Moravského krasu železniční dopravu. Z března 1911 pochází totiž projekt trati Líšeň – Jedovnice, která coby prodloužení dráhy Brno – Líšeň měla pozvednout hospodářskou situaci obcí v Moravském krasu a současně zajistit stálý příliv turistů, dychtivých zhlédnout zdejší přírodní pamětihodnosti.


Sborník Muzea Blansko 2010

Ilustrační foto k článku: Sborník Muzea Blansko 2010

Nejen zprávu o činnosti Muzea Blansko za rok 2010, ale spoustu článků a odborných studií bude obsahovat Sborník Muzea Blansko, který vyjde v průběhu února.