Archiv článků
   za měsíc listopad 2009

Kategorie: kultura  

 



Knihovna nabídne encyklopedie na CD ROM

Od 1. prosince rozšiřuje knihovna čtenářské služby o provoz multimediálních a databázových CD a DVD. V současné době je ve fondu Městské knihovny 84 titulů (encyklopedie, výukové programy, slovníky atd.).


Kalendář 2010: Blanensko a Boskovicko v historických fotografiích

Ilustrační foto k článku: Kalendář 2010: Blanensko a Boskovicko v historických fotografiích

Pro rok 2010 se města Blansko a Boskovice společně s Pivovarem Černá Hora rozhodla opět vytvořit společný stolní kalendář, tentokrát zaměřený na dobové fotografie z regionu Blanenska, Boskovicka a také na černohorské pivovarnictví.


Vánoční výstava v Katolickém domě

O posledním listopadovém víkendu v Katolickém domě tradičně představí své práce členové kroužků z několika blanenských organizací.




Pokřtili novou knihu fotografií

Ilustrační foto k článku: Pokřtili novou knihu fotografií

Křest nové fotografické knihy o Blansku byl součástí hlavního programu Vítání svatého Martina.


Výzva všem, kteří fotili svatého Martina

Blanenské Vítání sv. Martina, které se setkalo s velkým zájmem veřejnosti, je již za námi. Nyní celou akci vyhodnocujeme, abychom příští rok mohli připravit 4. ročník zase o něco lépe. Rádi bychom doplnili také fotoarchiv.


Gymnázium slavilo 60 let

Ilustrační foto k článku: Gymnázium slavilo 60 let

Celý pátek 13. listopadu patřil oslavám. Ty začaly již dopoledne v blanenském kině, kam se sešli pamětníci, učitelé a bývalí (dokonce první) studenti gymnázia, aby zhlédli nově natočený film o životě této školy z produkce studia Audiovisual.


Zemřel Karel Bedřich Absolon

Ilustrační foto k článku: Zemřel Karel Bedřich Absolon

Dne 2. října 2009 ve věku 83 let zemřel na respirační selhání ve svém domě v Rockville ve Spojených státech amerických doktor Karel Bedřich Absolon. K. B. Absolon se narodil 21. března 1926 jako syn významného archeologa Karla Absolona a zároveň byl pravnukem Jindřicha Wankela.


Blanenské divadlo odehrálo charitativní představení

Ilustrační foto k článku: Blanenské divadlo odehrálo charitativní představení

Dne 7. 11. 2009 byla uvedena 1. repríza divadelní hry Garderobiér, kterou nastudovalo Občanské sdružení Blanenské divadlo pod režijním vedením pana Jiřího Poláška. Toto představení bylo neobvyklé tím, že peníze z dobrovolného vstupného byly věnovány dvěma mladým lidem z Blanska, Janě Skácelové a Kamilu Vašíčkovi, kteří nepřízní osudu vážně onemocněli.


Návraty...

Od 22. listopadu představí Galerie Ve Věži v Blansku tvorbu Jarky Hýbnerové, rozené Vildové, která své dětství prožila v Blansku. Ojedinělou výstavu gobelínů a kombinovaných děl autorka připravila jako předvánoční dárek.


Ludvík Vašina – sochař, medailér, malíř, grafik

Ilustrační foto k článku: Ludvík Vašina – sochař, medailér, malíř, grafik

V blanenské knihovně bude vystavovat osobnost Hradce Králové, spoluvytvářející kulturní vědomí města. Vašinovy lidské vlastnosti se neobyčejně projevují v jeho malířské a medailérské tvorbě. Této sochařské disciplíně se vedle volné plastiky začal více věnovat v osmdesátých letech a hned zaujal svými litými medailemi. Jsou plné fantazie, lásky k člověku, obdivu k přírodě a Zemi. Šíře témat je nepřeberná jako život sám.