Archiv článků
   v roce 2005

Kategorie: ostatní  

 


Tříkrálová sbírka klepe na dveře

Znovu děkujeme všem dárcům, kteří přispěli na tříkrálovou sbírku v roce 2005. Vybralo se 986.000 Kč. Část sbírky byla použita na zakoupení aut pro denní stacionář Emanuel a pro charitní pečovatelskou službu. Dále byl příspěvek použit na země postižené vlnami Tsunami.


Foťte adamovské lesy a vyhrajte digitální fotoaparát

Každému, kdo vlastní fotoaparát, se čas od času povede dokonalá fotografie, která by neměla zapadnout pouze v rodinném albu! Proto Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně vyhlásil fotografickou soutěž „Adamovské lesy v zimě a na jaře“.


Aktuality v projektu Pracovní rehabilitace v Blansku

Projekt Pracovní rehabilitace je v provozu od začátku srpna 2005. Před vánočními svátky bude ukončen první tříměsíční běh programu, do něhož se přihlásilo 5 uživatelů.


Betlémské světlo 2005

Vánoce se rychle blíží a s nimi i vše, co k nim patří. V Blansku se již stala každoroční tradicí akce nazvaná Betlémské světlo, kterou pořádají blanenští skauti pro všechny, kdo se zatouží na chvíli o vánočních svátcích zastavit a vychutnat si tu překrásnou atmosféru.


Vánoční strom splněných přání

Ilustrační foto k článku: Vánoční strom splněných přání

I letos po celou adventní dobu zdobí prostředí restaurace U Krále „Vánoční strom splněných přání“. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku (SONS) a restaurace U Krále ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání.


Knihovna bude mezi svátky uzavřena

Od pátku 23. do soboty 31. prosince 2005 bude knihovna uzavřena. První půjčovní den v roce 2006 bude v pondělí 2. ledna.



Nové jízdní řády ČD a ČAD

Od neděle 11. 12. platí nové jízdní řády. Přehled vlaků na Brno i blanenské linky najdete na stránkách společnosti Kordis.


Vánoční cvičení za poloviční cenu

Po velmi dobré loňské zkušenosti podložené značným zájmem připravuje i letos rehabilitační oddělení Nemocnice Blansko „Vánoční cvičení“. Uskuteční se v úterý 27. 12. od 12 do 17 hodin a ve středu 28. 12. od 9 do 14 h.


Vánoční výstava zájmových kroužků

Ilustrační foto k článku: Vánoční výstava zájmových kroužků

Ve dnech 26. — 27. 11. 2005 proběhla v prostorách Katolického domu v Blansku již tradiční vánoční výstava rukodělných prací. Výstavu zahájila starostka města Blanska Jaroslava Králová společně s místním farářem Jiřím Kaňou.


Mikuláš mezi žáky

Ilustrační foto k článku: Mikuláš mezi žáky

V pondělí 5. prosince proběhl na ZŠ Dvorská v Blansku další ročník recitační přehlídky pro čerty, anděly a Mikuláše. Ještě před soutěží prošel Mikuláš se svou družinou čertů a andělů celou školou.


Den otevřených dveří v domově důchodců

V sobotu 10. 12. od 9 do 16 hodin se uskuteční Den otevřených dveří v Domově důchodců Blansko na ul. Pod Sanatorkou 3. Součástí programu bude i výstava fotografií Aloise Boháče na téma „Obyvatelé domova při práci, zábavě a odpočinku“. Všichni občané jsou srdečně zváni k prohlídce.


Vyhodnocení nejlepších fotografií Rožmitálovy ulice

Ilustrační foto k článku: Vyhodnocení nejlepších fotografií Rožmitálovy ulice

Do soutěže zaslalo své fotografie 19 autorů. Z celkového počtu 58 fotografií jich bylo 12 vyřazeno, protože nesplňovaly zadané podmínky. Na internetu se objevilo 46 fotografií, hlasovat bylo možno pro 36 fotografií (zbylých 10 bylo vyřazeno grafikem, jejich technická kvalita byla nedostatečná pro další zpracování). Zasláno bylo celkem 573 platných hlasů.


V průmyslové zóně už se vyrábí

Ilustrační foto k článku: V průmyslové zóně už se vyrábí

Jako první zahájila výrobu v nové průmyslové zóně Blansko-Vojánky firma ČeMeBo, s. r. o. Firma se zabývá výrobou plošných spojů a přestěhovala se sem z objektu bývalé Metry.


Topná sezona a údržba komínů

Stává se již samozřejmostí, že se zahájením topné sezony dochází ke zvýšení požárů bytů a objektů. Často jako příčina je označen špatný stav komínu případně topidla. Za pozornost rovněž stojí, že nemálo lidí se vrací kvůli vysoké ceně plynu k tuhým palivům, tedy dříví a uhlí.


Zahraniční učitelé předávali v Blansku své zkušenosti

Ilustrační foto k článku: Zahraniční učitelé předávali v Blansku své zkušenosti

V minulém týdnu navštívili ZŠ T. G. M. v Blansku učitelé z partnerských zahraničních škol v rámci projektu Socrates. Je to již druhý projekt v řadě, na kterém se ZŠ T. G. M. se zahraničními školami podílí. První byl zaměřený na studium přírody s názvem Společná příroda, společná budoucnost. Ten vedla španělská škola a skončil předloni.



Rehabilitace pomáhá při návratu do života

Ilustrační foto k článku: Rehabilitace pomáhá při návratu do života

Výklad pojmu „rehabilitace“ není jednoznačný, ale v našem případě jsme pro něj zašli do Nemocnice Blansko na rehabilitační oddělení. Průvodkyní nám byla MUDr. Jana Novotná, zastupující primáře.


Některým dětem bude Mikuláš nadělovat už 1. prosince

Ve čtvrtek 1. prosince od 13 hodin se v Katolickém domě na Starém Blansku bude konat již 10. ročník Mikulášské besídky pro zdravotně postižené děti spojené s poradenským dnem pro jejich rodiče. Akci pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) pro zdravotně postižené děti z celého regionu.



Dětmi malované pohlednice pomáhají až v Indii

Ilustrační foto k článku: Dětmi malované pohlednice pomáhají až v Indii

Organizací, které pomáhají ke vzdělání dětem v chudých zemích, je více. Jednou z nich je i Římskokatolická farnost Blansko, která má adoptované tři děti z Indie. Cílem projektu je podporovat školným děti na jeden rok. V Indii to stojí 4.900 Kč na rok, v Ugandě až 7.000 Kč. Nyní je v projektu zařazena i Litva, protože je tam mnoho rozbitých rodin.


Nevíte, co dát nejbližším pod stromeček? Vyrobte jim dárek.

Ilustrační foto k článku: Nevíte, co dát nejbližším pod stromeček? Vyrobte jim dárek.

Přijďte jim dárky vlastnoručně vyrobit! Pod vedením zkušené lektorky to zvládne opravdu každý. Zajímáte se o nové techniky ruční výroby předmětů? Máte jedinečnou příležitost se s nimi seznámit na výtvarných kurzech:


Rožmitálova ulice byla slavnostně otevřena

Ilustrační foto k článku: Rožmitálova ulice byla slavnostně otevřena

Po kompletní rekonstrukci byla v pondělí 14. listopadu slavnostně otevřena hlavní blanenská pěší zóna — Rožmitálova ulice. Ta přivádí návštěvníky, kteří přicestují do Blanska vlakem, do centra města. Nejen z tohoto důvodu dostala letos „nový slušivý kabátek“ — červenou keramickou dlažbu, nové osvětlení, lavičky z litiny, okrasné stromy ... to vše za 15 milionů Kč.


Na koupališti už se pracuje, přibude turistická ubytovna

Ilustrační foto k článku: Na koupališti už se pracuje, přibude turistická ubytovna

Od začátku listopadu panuje na koupališti čilý ruch. Po uzavření výběrového řízení na jeho přestavbu za 90 milionů se práce rozběhly naplno. Do začátku příští letní sezony zde má vyrůst moderní aquapark s mnoha atrakcemi.


Kroužky a sdružení vystaví svá díla v Katolickém domě

O víkendu 26. a 27. listopadu představí v Katolickém domě své výtvory blanenské kroužky, mládežnické organizace, ale také např. Domov důchodců nebo Domovinka pečovatelské služby.


Film o historii Blanska zahájí cestovatelský festival

Mnozí z vás stále neměli možnost vidět Příběh vody a ohně — film o historii města Blanska. Příležitost se naskytne zanedlouho, neboť právě tento snímek v pátek 18. 11. v 17.00 hodin v blanenském kině zahájí VII. ročník cestovatelského festivalu Rajbas OUTDOOR Kotlík. Následovat ho bude přehlídka filmů slovenského režiséra Pavla Barabáše.


Soutěž o nejlepší noční fotografii Rožmitálovy ulice

U příležitosti dnešního slavnostního otevření rekonstruované Rožmitálovy ulice pro veřejnost vyhlašuje Město Blansko soutěž pro amatérské i profesionální fotografy o nejlepší noční fotografii Rožmitálovy ulice.


Nový autobus snadno přepraví postižené

Ilustrační foto k článku: Nový autobus snadno přepraví postižené

ČAD Blansko zakoupilo nový autobus. Od začátku listopadu jezdí na nejvytíženější městské lince č. 1. Součástí výbavy tohoto vozu je i plošina umožňující nástup a výstup postiženým osobám upoutaným na kolečkové křeslo. Na jeho zakoupení přispělo i Město Blansko.


Prezident Beneš má na hlavním nádraží pamětní desku

Ilustrační foto k článku: Prezident Beneš má na hlavním nádraží pamětní desku

Ve čtvrtek 27. října se na hlavním blanenském vlakovém nádraží sešli zástupci Města Blansko a další osobnosti, aby se stali svědky odhalení pamětní desky prezidentovi Edvardu Benešovi. Město si tak připomíná jeho návštěvu před 60 lety, kdy z Blanska odjížděl vlakem do Prahy.


Plastika „Proměny“ přesunuta

Ilustrační foto k článku: Plastika „Proměny“ přesunuta

Ve schválené projektové dokumentaci na Rekonstrukci komunikace Rožmitálovy byl navržen pochůzný prostor při západní části ulice k umístění výtvarného prvku „Proměny“ od profesora Zdeňka Kučery vytvořeného panem Leitgebem a jeho synem. A do něj byla plastika včera přesunuta.


„Outdooráci“, cestovatelé a dobrodruzi opět v Blansku!

Ilustrační foto k článku: „Outdooráci“, cestovatelé a dobrodruzi opět v Blansku!

Festival „Rajbas * OUTDOOR * Kotlík“ již posedmé přivítá příznivce outdoorových aktivit a cestování. Od čtvrtečního rána 17. listopadu až do nedělního pozdního odpoledne bude opravdu co vidět, ale také zažít „na vlastní kůži“. Program, popoháněný vzrůstajícím zájmem diváků, opět nabídne pestré spektrum filmů, fotek, diapozitivů, besed s cestovateli a osobnostmi outdooru, seminářů i netradičních sportovních soutěží a doprovodné kulturní programy.


Trénink paměti pro seniory

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Města Blanska ve spolupráci s Pečovatelskou službou Města Blanska nabízí tréninkový kurz pro seniory zaměřený na zkvalitnění paměťových funkcí.


Logopedická péče v Nemocnici Blansko je plně hrazena z pojištění

Zdravotnické zařízení Nemocnice Blansko, p. o. je smluvním partnerem všech zdravotních pojišťoven a logopedická vyšetření včetně logopedické intervence poskytované klinickým logopedem jsou plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.


Silnice R43 propojí sever s jihem

Ilustrační foto k článku: Silnice R43 propojí sever s jihem

Hlavním tématem při návštěvě ministra dopravy Milana Šimonovského v Blansku byla stavba dlouho plánované rychlostní komunikace R43. Ta by měla být nedílnou součástí rozšíření dálnice D1 na jihu a rychlostní komunikace R35 na severu a obě tyto komunikace propojit.


VRBA, s. r. o.: Nebýt jen druzí, ale také první

Ilustrační foto k článku: VRBA, s. r. o.: Nebýt jen druzí, ale také první

Tentokrát je naše zastavení v Sukově ulici a nahlížíme pod pokličku firmy VRBA, s. r. o. Už druhou desítku let patří neodmyslitelně k Blansku. Obvykle se na ni obracejí lidé v době, kdy mají nějaké „instalatérské“ problémy. Ovšem poslání firmy je určitě širší, což by měl potvrdit její ředitel (a majitel) Josef Vrba, kterého jsem však na úvod poprosil o krátký návrat do minulosti.


Setkání koordinátorů programu Socrates

Ilustrační foto k článku: Setkání koordinátorů programu Socrates

Projekt spolupráce škol v rámci programu Socrates Comenius 1 vstoupil letos do svého závěrečného roku. Začátkem října jsme v Blansku v obchodní akademii a střední zdravotnické škole přivítali koordinátory a zástupce partnerských škol z Francie, Nizozemí, Řecka a Itálie. Byli přijati ředitelkou ing. Svatavou Dvořákovou, provedeni prostorami školy, někteří z nich se aktivně zúčastnili vyučování a diskutovali se studenty.


Už budeme zase...

...vstávat v zimním čase. Vskutku, v noci ze soboty 29. 10. na neděli 30. října se posune čas zpět o jednu hodinu, a to ze třetí na druhou. Vrátíme se nejen do středoevropského času, ale i k povinnosti celodenně jezdit s rozsvícenými světly motorových vozidel. Jak však praxe ukazuje, povinnost to bude jen pro někoho, poněvadž již nyní většina řidičů má rozsvíceno i v „letním čase“.


Ministr sliboval Pendolino, to bude ale Blanskem jen projíždět

Při nedávné návštěvě v Blansku sliboval ministr dopravy Milan Šimonovský, že v Blansku bude zastavovat Pendolino. Skutečnost je ale jiná. Kontaktoval jsem mluvčího ČD, a.s. Petra Šťáhlavského a ten mi odpověděl na několik otázek.


UPC zařadila ČT24 do nabídky MINI

Uživatelé kabelové televize v Blansku, kteří mají zakoupenou nabídku MINI, se dočkali. Od včerejšího dne je v Blansku její součástí zpravodajský kanál ČT24.


Seniorská blanenská vlaštovka

Ilustrační foto k článku: Seniorská blanenská vlaštovka

Blansko se opět může pochlubit dobrým nápadem. Přišla s ním paní ředitelka Domova důchodců v Blansku Mgr. Lenka Dražilová, a to uspořádat 1. Den seniorů Jihomoravského kraje. Od nápadu nebylo daleko k realizaci, zvláště, když našla pochopení, takže se 30. září zaplnil velký sál Městského klubu hosty ze 14 domovů důchodců z Jihomoravského kraje, které pozdravili mj. ředitel Krajského úřadu Ing. Jiří Crha, jenž společně s hejtmanem Ing. Stanislavem Juránkem převzal nad setkáním záštitu, a starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.


Nová silnice na Ráječko dána do užívání

Nově postavená silnice č. II/374 vedoucí kolem průmyslové zóny Vojánky směrem na Ráječko a Boskovice byla předána do předčasného užívání. Řidiči ji určitě využijí, neboť průjezd Horní Lhotou bude uzavřen.


Zdenek Srstka nabízel psy z blanenského útulku

Ilustrační foto k článku: Zdenek Srstka nabízel psy z blanenského útulku

Pořad České televize „Chcete mě?“ má poměrně velkou popularitu. Nemalou zásluhu na tom má samozřejmě Marta Kubišová, ale také její spolupracovník a pokračovatel Zdenek Srstka, který se se štábem pořadu nedávno objevil v Městském psím útulku na Starém Blansku.


„90% NAŠTVANÁ DEMOKRACIE“ – povídání nad knihou Miloslava Kaly

Ilustrační foto k článku: „90% NAŠTVANÁ DEMOKRACIE“ – povídání nad knihou Miloslava Kaly

Brněnské nakladatelství Doplněk vydalo jako svoji 294. publikaci knížku s titulem „90% naštvaná demokracie“, jejímž autorem je Ing. Miloslav Kala, současný poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, dříve starosta města Blanska, ale také konstruktér, obchodní ředitel i podnikatel. Tedy člověk, který asi hodně ví o lidech, s nimiž prožívá každý den. Svoje poznatky pak shrnul do publikace, mající přes 120 stran. O knize jsme si povídali ještě před tím, než ji slavnostně pokřtil předseda vlády Jiří Paroubek.



Nemocnice Blansko: cvičení pro ženy

Rehabilitace v Nemocnici Blansko připravila sobotní dopolední cvičení pro ženy. Nabízí cvičení na míčích, aquaerobic, vířivý bazén nebo saunu.


Po kanalizaci jsou na řadě elektrické kabely

Od počátku roku je město rozkopané kvůli pracím na projektu Ochrana vod povodí Dyje. Rekonstrukcí prochází také ulice Rožmitálova, která má být hotova do konce října. Město se ale výkopů nezbaví, od pondělí 10. 10. započala firma EON s rekonstrukcí elektrického vedení na ulici Bezručově.


Týden zdraví nabídl vegetariánské pokrmy i cvičení

Ilustrační foto k článku: Týden zdraví nabídl vegetariánské pokrmy i cvičení

Blansko, jakožto správné „zdravé město“ se každým rokem připojuje k akci, která propaguje zdravý styl života. Uskutečňuje se vždy začátkem října a účastní se jí blanenské firmy a organizace zabývající se zdravou výživou, stylem života nebo vyrábějící ekologické produkty.


INTERNATIONAL YOUTH CAMP 2005

Ilustrační foto k článku: INTERNATIONAL YOUTH CAMP 2005

Stejně jako loni v Blansku jsme se i letos zúčastnily Mezinárodního tábora mládeže, který se tentokrát konal ve Španělsku, v malém městečku Casas Ibaňez. Byl to v pořadí již osmnáctý tábor a sjelo se na něj více než sto mladých lidí z celé Evropy. Cílem tohoto tábora není jen pracovat na závěrečném vystoupení, tzv. final show, ale také naučit se vzájemné toleranci a respektu, poznat kulturu jednotlivých zemí a její zvyky.


Mezinárodní štafeta v Blansku

Ilustrační foto k článku: Mezinárodní štafeta v Blansku

World Harmony Run je nesoutěžní štafetový běh, jehož cílem je posílit mezinárodní přátelství a vzájemné porozumění. Na trase vedoucí přes území více než 70 států nesou běžci symbol harmonie — hořící pochodeň, kterou si předávají z ruky do ruky lidé, se kterými se běžci na své cestě setkávají.


Město Blansko oslavilo 40 let partnerství s italským Scandianem

Ilustrační foto k článku: Město Blansko oslavilo 40 let partnerství s italským Scandianem

Letošní rok byl pro město Blansko skutečně výjimečným a co do oslav velmi bohatým. Poslední větší akcí, která se v našem městě odehrála, byly oslavy 40.výročí partnerství s italským městem Scandiano. Pakt o přátelství byl podepsán v roce 1964 právě ve Scandianu a o rok později následně i u nás, v Blansku. Po celých 40 let spolupráce mezi oběma městy se uskutečnila celá řada zajímavých akcí, které mají vesměs výměnný charakter.


Domovinka pro blanenské seniory

Ilustrační foto k článku: Domovinka pro blanenské seniory

Za účasti zástupců Města Blansko, organizací zabývajících se charitní činnosti a novinářů byla v pondělí 19. září otevřena v přízemí domu s pečovatelskou službou Domovinka — zařízení pro denní pobyt seniorů.


Nové MOTO GUZZI GRISO v Blansku

Ilustrační foto k článku: Nové MOTO GUZZI GRISO v Blansku

Griso — nový model, který bude k dispozici na trhu od konce měsíce října, mohli vidět fanoušci velkých motorek i v Blansku. Tento exemplář je první, který opustil italskou půdu, a to za účelem účasti na Moravském sletu v Břeclavi, kde vzbudil zasloužený obdiv.


Premiér a starostka předali nové hřiště žákům

Ilustrační foto k článku: Premiér a starostka předali nové hřiště žákům

V neděli 25. září se uskutečnilo slavnostní otevření nového hřiště za ZŠ Salmovou. Tato událost byla spojena s návštěvou premiéra České republiky Jiřího Paroubka v Blansku.



Nechte auto doma, použijte hromadnou dopravu

Ve čtvrtek nechme auto doma! Ve stovkách evropských měst, včetně 34 obcí v České republice, se koná ve čtvrtek Evropský den bez aut. Jde o osvětový projekt, který má upozornit na problém, kterým je stále rostoucí individuální automobilová doprava, zejména ve městech. Den bez aut má také nabídnout alternativy — systém veřejné dopravy, jaký funguje v České republice, je svým rozsahem unikátní. Stále roste počet vyznačených cyklotras, ale i cyklostezek. I chůze je způsobem dopravy. Výzva Dne bez aut „Nechte auto doma!“ je adresována každému z nás.


5. Dny zdraví v Blansku

Program 5. Dnů zdraví v Blansku, které se budou konat ve dnech 30. 9. — 8. 10. 2005. Zúčastní se jich blanenské organizace a sdružení propagující zdravý životní styl.


Čtyři štiky z první stovky jsou z Blanska

Do žebříčku nejdynamičtějších firem Štiky českého byznysu jsou zařazeny společnosti se sídlem v daném kraji, které měly v hodnoceném tříletém období (nyní tedy v letech 2001 až 2003) obrat vyšší než jeden milion eur a zároveň splnily kvalifikační kritéria — alespoň jeden kladný výsledek hospodaření během hodnoceného období a schopnost dostát svým závazkům.


Knihovna má nový informační systém

Ilustrační foto k článku: Knihovna má nový informační systém

Starý, vývojáři již neudržovaný systém Koniáš, nahradil Clavius, který používají dvě třetiny knihoven v ČR. Integrovaný knihovní systém nové generace s názvem CLAVIUS byl v Městské knihovně Blansko nainstalován v průběhu prázdnin.


Velorexy měly v Blansku již 14. sraz

Ilustrační foto k článku: Velorexy měly v Blansku již 14. sraz

V neděli 28. srpna zaplnily náměstí Republiky Velorexy. Asi padesátka vozítek v různých úpravách lákala mladé i starší kolemjdoucí k prohlídce.


Jihomoravský kraj zve na dožínky

Akce se koná pod záštitou hejtmana Stanislava Juránka a uskuteční se v neděli 4. září na náměstí Míru v Tišnově. Pro návštěvníky je připraven bohatý program.



Pokus o rekord dnes skončí

Ilustrační foto k článku: Pokus o rekord dnes skončí

O rekord ve hře v kulečník po 24 hodin na teleskopických nohách ve výšce 90 cm od země se od včerejšího večera snaží Josef Rek a Radek Pernica. Vše vyvrcholí dnes večer v 18.00 hodin, kdy, pokud kluci vydrží, budou mít splněno vše, co si předsevzali. Přijďte je podpořit do restaurace PlayClub na sídlišti Sever.
Aktuálně: turnaj v kulečníku, poolu a fotbálku — doba pro podání přihlášek do turnajů byla posunuta na 11.00 h. Pro vítěze jsou připraveny zajímavé a hodnotné ceny.


Česká pošta v Blansku otevřela nové prostory pro veřejnost

Ilustrační foto k článku: Česká pošta v Blansku otevřela nové prostory pro veřejnost

Po jednodenní přestávce pro přestěhování techniky otevřela dnes Česká pošta nově zrekonstruované prostory pro veřejnost. Jsou větší, reprezentativní, moderní, s možností sednout si při čekání... Vchod je ze strany a není tak už potřeba obcházet celou budovu. Především pro starší zákazníky je však šokem nově zavedený vyvolávací systém.


Taneční kurzy pro začátečníky i pokročilé

I v letošní sezoně pro vás Kulturní středisko města Blanska připravilo taneční kurzy. Vybírat můžete hned ze tří kurzů: pro začátečníky (středoškoláky), pro dospělé a country taneční.



Nové hřiště pro ZŠ Salmova

Ilustrační foto k článku: Nové hřiště pro ZŠ Salmova

Na základě žádosti obdrželo Město Blansko dotaci 2 mil. Kč na rekonstrukci hřiště u ZŠ Salmova, přičemž stejnou částkou také přispívá. Koncem dubna tak mohla započít rekonstrukce starého hřiště za školou směrem k přehradě Palava.


Koupaliště se dočká kompletní rekonstrukce

Ilustrační foto k článku: Koupaliště se dočká kompletní rekonstrukce

Zastupitelstvo města Blanska schválilo na 18. zasedání materiál „Investiční záměr Sportovní ostrov“. Celková výše investičních nákladů projektu je vyčíslena částkou 142 mil. Kč, které by měly přinést zvýšení cestovního ruchu, zkvalitnění ubytování a lepší využití volného času pro návštěvníky Blanska a Moravského krasu.


Děti malovaly, jak se žilo před 100 lety

Ilustrační foto k článku: Děti malovaly, jak se žilo před 100 lety

Komise Rada zdravého města, občanské sdružení Filadelfia, Nadace Mezinárodní potřeby a Ing. Zdeněk Šaman pořádali společně i v letošním roce celoměstskou výtvarnou soutěž „Blanenské oko“, která se v Blansku koná již od roku 2001. Žáci blanenských základních škol malují každý rok výkresy na vybrané téma a ty jsou pak zařazeny do tří věkových kategorií.



Zubní pohotovost ve II. pololetí 2005

Rozpis zubní pohotovosti ve spádové oblasti Města Blansko na II. pololetí roku 2005. Pohotovostní služba je zajištěna v soboty, neděle a svátky od 8.00 do 12.00 hodin.


Můj region očima seniorů

Ilustrační foto k článku: Můj region očima seniorů

... tak se jmenuje pravidelně vyhlašovaná celostátní soutěž, jíž se zúčastnili i zástupci blanenského domova důchodců. Přihlásili do ní několik svých prací a ve velké konkurenci hned ve dvou kategoriích uspěli. Výstava prací se konala v Domově důchodců v Českém Těšíně a tam si také zástupci z Blanska přijeli 30. dubna pro ocenění.



Koupaliště je již otevřeno pro veřejnost

Blanenské koupaliště je již otevřeno pro veřejnost. Ceny vstupného jsou stejné jako loni: dospělí — 25 Kč, děti 6–14 let — 20 Kč, děti 3–6 let — 15 Kč. Přijdete-li po 16. hodině, zaplatíte snížené vstupné. Otevřeno je denně od 9.00 do 20.00 hodin.


Videožurnál: Jak se v Blansku v květnu oslavovalo

Pro ty z vás, kteří nemáte přístup ke kabelové televizi nebo možnost zapůjčit si videokazetu v Informační kanceláři Blanka, je tu Videožurnál on-line nabitý květnovými příspěvky. Tento měsíc je jich opravdu hodně — jarmark, návštěva prezidenta, majáles, zámecká noc a mnoho dalších.



Planetka Macocha dostala jméno po propasti

Ilustrační foto k článku: Planetka Macocha dostala jméno po propasti

U propasti Macocha v sobotu 21. května převzali pozvaní hosté z rukou RNDr. Jiřího Grygara, CSc. osvědčení České astronomické společnosti o pojmenování planetky číslo 49448 jménem MACOCHA.


Víkend bude plný velkých a zajímavých akcí

Ilustrační foto k článku: Víkend bude plný velkých a zajímavých akcí

Tento víkend bude zajímavý hned několika akcemi. Kromě pátečního slavnostního pojmenování sportovního ostrova podle známého olympionika Ludvíka Daňka a extraligového zápasu Olympie Black Hill Blansko s Arrows Ostrava (v 19.30 h) se v sobotu na náměstí Republiky uskuteční další dvě divácky atraktivní akce — Veterán Tour Macocha a Půlmaraton Moravským krasem.


TATSUNO BENČ EUROPE – pod japonským „deštníkem“

Ilustrační foto k článku: TATSUNO BENČ EUROPE – pod japonským „deštníkem“

Na výrobce čerpacích zařízení pohonných hmot jsou kladeny nebývalé nároky. Získat si jméno na trhu, znamená být opravdu dobrý. Je radostné, že se to podařilo také blanenskému výrobci, jehož sídlo najdeme při severním vjezdu do města. O minulosti, ale i současnosti firmy, si povídáme s panem Jaroslavem Sehnalem, předsedou představenstva a. s. TATSUNO BENČ EUROPE.


Kolkování lihovin se blíží, obchodníky čeká inventura

Právnické i fyzické osoby, pokud dovážejí, skladují či prodávají lihoviny ve spotřebitelském balení, mají povinnost provést ve svých provozovnách k 1. červenci 2005 inventarizaci (neboli soupis) zásob. Tuto povinnost mají nejen velkoobchody a maloobchody, ale i místa, kde jsou lihoviny rozlévány ke konzumaci, např. restaurace, pohostinství, pojízdné prodejny, bufety i nádražní.


Parní lokomotiva a Masarykův vůz byly velkým lákadlem

Ilustrační foto k článku: Parní lokomotiva a Masarykův vůz byly velkým lákadlem

Jednou z nejočekávanějších akcí v rámci víkendových oslav 100. výročí povýšení Blanska na město byl příjezd historického parního vlaku z Brna a rekonstrukce odjezdu prezidenta Beneše do Prahy v roce 1945. A takto se to na nádraží odehrálo...


Koupaliště otevře do poloviny června

Z důvodu opravy hydraulického zařízení zvedání dna vnitřního bazénu v objektu krytých lázní byl provoz krytého bazénu ukončen ke dni 29. 5. 2005. S ohledem na propojenost technologií úpravy vody koupaliště a krytého bazénu bude provoz letního koupaliště zahájen ihned po ukončení výše uvedených oprav.



Začínají tři dny oslav

Letošní rok je trochu výjimečný tím, že na něj připadly dvě velké oslavy. Jednak 100. výročí povýšení Blanska na město, ale také 60. výročí osvobození Československé republiky a ukončení 2. světové války. Také proto budou květnové oslavy o něco delší, významnější a slavnostnější. Čekají nás tři dny společenských, kulturních i sportovních akcí, během nichž si připomeneme dobu před 100 a před 60 lety. Sobotních oslav se zúčastní také prezident České republiky Václav Klaus.


Jubilejní známky města

Ilustrační foto k článku: Jubilejní známky města

V rámci květnových oslav městského jubilea připravila Česká pošta spolu s Městskou knihovnou Blansko několik příležitostných tisků pro filatelistické nadšence. Jsou to jednak přítisky dopisnic (korespondenční lístky), které jsou již v prodeji na poště Blansko 1 (Hybešova ul.) a rekomandační nálepky s náměty výročí města.


Mladí cyklisté soutěžili ve znalostech předpisů

Ilustrační foto k článku: Mladí cyklisté soutěžili ve znalostech předpisů

Šestapadesát chlapců a dívek se zúčastnilo 28. ročníku Soutěže mladých cyklistů, která prověřila jejich znalosti pravidel silničního provozu, první pomoci i schopnosti při ovládání bicyklu.


Bez tabáku za zdravým vzduchem

Ilustrační foto k článku: Bez tabáku za zdravým vzduchem

Komise Rada zdravého města při Městu Blansko a Fit klub Blansko pořádaly v sobotu 14. května 2005 již 5. ročník akce s názvem CESTA ZA ZDRAVÝM VZDUCHEM. Akce se konala u příležitosti Světového dne bez tabáku a na podporu kampaně proti kouření.


Český rozhlas Brno vysílá 23. až 27. května o Blansku

Ilustrační foto k článku: Český rozhlas Brno vysílá 23. až 27. května o Blansku

Český rozhlas Brno se ve svém vysílání věnuje jednotlivým obcím a městům na jižní Moravě a Zlínsku. Poslechněte si informace právě z vašeho kraje a z vašeho města v seriálu reportáží Na cestě. K tomu uslyšíte pěkné moravské písničky. Vysílání Českého rozhlasu Brno naladíte na 106,5 FM.


Vítězství v soutěži Paragraf 11/55 vybojoval Adamov

Ilustrační foto k článku: Vítězství v soutěži Paragraf 11/55 vybojoval Adamov

V Blansku se v úterý 3. 5. uskutečnilo okresní kolo soutěže Paragraf 11/55, do kterého soutěžící postoupili z kola školního. Soutěže se zúčastnilo celkem pět škol, a to: ZŠ Adamov, Gymnázium Blansko, ZŠ Salmova Blansko, ZŠ a MŠ Rájec-Jestřebí a Soukromé gymnázium Rájec-Jestřebí.


Automatické dveře a vrata ve stálém vývoji

Ilustrační foto k článku: Automatické dveře a vrata ve stálém vývoji

Minule jsme skončili návštěvou na Starém Blansku a dnes tam ještě zůstaneme. Zastavili jsme se tentokrát Na Brankách u nové budovy, na níž je firemní označení TRIDO, s. r. o. — automatické dveřní a vratové systémy. O počátcích společnosti, která je držitelem certifikátu ISO 9001 (kontrolovaná jakost výroby) a v květnu si připomene 10 let trvání, ale také o výhledu, jsme si povídali s ředitelem firmy. Je jím Ing. Miroslav Hasa.


Nová cyklostezka spojuje Blansko a Vyškov

Ilustrační foto k článku: Nová cyklostezka spojuje Blansko a Vyškov

Asi šedesátikilometrová Stezka srdcem jižní Moravy, jak je cyklostezka nazvána, vede nejatraktivnějšími místy blanenského a vyškovského okresu. V Blansku je první cedule umístěna u informační kanceláře Blanka, ve Vyškově byste ji našli u aquaparku.



Cesta ve tmě

Ilustrační foto k článku: Cesta ve tmě

Neobvykle na dopolední čas ožilo Wanklovo náměstí a jeho nejbližší okolí v pátek 29. dubna. Oblastní odbočka sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky totiž uspořádala druhou soutěž vodicích psů „Cesta ve tmě“. V úvodu soutěže pozdravili přítomné poslanec Ing. Miloslav Kala a místostarosta Mgr. Ivo Polák.


Zpravodajský kanál ČT 24 v síti UPC nejpozději od června

Vedení městského televizního vysílání v Blansku zaslalo na vedení kabelové televize UPC dotaz, kdy bude v Blansku v kabelové televizi nasazen zpravodajský kanál ČT 24. Obratem jsme dostali tuto odpověď: „Kanál ČT 24 bude součástí naší programové nabídky Klasik. Do konce měsíce června by mělo dojít ke spuštění vysílání tohoto zpravodajského kanálu ve všech lokalitách ČR. V tuto chvíli nemáme přesnou informaci, kdy dojde ke spuštění ČT 24 přímo v lokalitě Blansko.“



Čarodějnice na Palavě

Ilustrační foto k článku: Čarodějnice na Palavě

Rekreační oblast Palava se opět stala místem, kde se slétly čarodějnice a čarodějové z širokého okolí. Právě pro ně byl připravený program již od 16 hodin.


Lanovka v Moravském krasu oslaví 10 let

Ilustrační foto k článku: Lanovka v Moravském krasu oslaví 10 let

5. května 2005 dovrší lanová dráha Macocha 10 let svého provozu. K tomuto výročí se provozovatel lanové dráhy společnost S.M.K. a.s. rozhodl vydat pamětní sběratelskou pohlednici a pamětní razítko připomínající toto datum. Razítko a pohlednice budou k dispozici v obou pokladnách lanové dráhy včetně zvláštního Pamětního listu k tomuto výročí.


Hasiči otevřou stanice pro veřejnost

U příležitosti svátku Svatého Floriána se na stanicích Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v Blansku, Boskovicích a Kunštátě uskuteční den otevřených dveří. Zájemcům z řad veřejnosti bude v sobotu 7. května v době od 9.00 do 16.00 hodin umožněna prohlídka stanic a techniky s odborným výkladem, případně předvedena vybraná technika v akci. Na vaši návštěvu se těší příslušníci HZS Jmk ÚO Blansko.


MHD v době uzavírky ul. Smetanovy

V rámci akce „Projekt ochrany vod povodí Dyje“ bude ve dnech 2. 5. 2005 — 30. 6. 2005 uzavřen úsek silnice od bývalé pošty po křižovatku u gymnázia. Po dobu uzavírky budou práce probíhat po etapách, tj. v úsecích okružní křižovatka — křiž. ul. Smetanovy a Masarykovy, druhá etapa pak křižovatka ul. Smetanovy a Masarykovy — křižovatka ul. Smetanovy a Seifertovy.


V informačních místech poradí podnikatelům

Ilustrační foto k článku: V informačních místech poradí podnikatelům

Pro podnikatele v Blansku a okolí bylo zřízeno Regionální informační místo pro podnikatele (RM Blansko), jehož cílem je poskytovat informace o podporách podnikání z prostředků EU pro malé a střední podnikatele.


Přijeďte na jarmark historickým vlakem!

Ilustrační foto k článku: Přijeďte na jarmark historickým vlakem!

Jak již bylo několikrát avizováno, součástí hlavních oslav 100. výročí povýšení Blanska na město v sobotu 28. 5. 2005 bude také příjezd historického parního vlaku z Brna. A nepůjde o jen tak obyčejný vlak, protože součástí soupravy tažené parní lokomotivou řady 433.001 bude kromě bufetového vozu a sedmi dobových vagonů především salonní vůz T. G. Masaryka, který používali na svých cestách po železnici českoslovenští prezidenti.


Je dobojováno, Zlatý erb vyhrála Praha 12

Ilustrační foto k článku: Je dobojováno, Zlatý erb vyhrála Praha 12

V pondělí 4. 4. 2005 byly v Hradci Králové na konferenci ISSS předány ceny celostátního kola sedmého ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Blansko zde získalo Cenu veřejnosti.


Na Blansko dohlíží již šest kamer

Ilustrační foto k článku: Na Blansko dohlíží již šest kamer

Městský kamerový systém se v nedávné době rozrostl o další kameru. Protože se vždy jedná o poměrně diskutované téma, požádal jsem ředitele městské policie Martina Janíčka o odpovědi na několik otázek. Ta první se nabízí sama.


Změna provozu lékařské služby první pomoci v Blansku od 1. dubna 2005

V návaznosti na usnesení Zastupitelstva Jihomoravského kraje ze dne 17. 2. 2005 o snížení dotace obcím s rozšířenou působností na zajištění lékařské služby první pomoci dochází od 1. dubna 2005 k redukci provozní doby LSPP v Blansku a k některým dalším změnám v zajištění přednemocniční péče.


Sborník Muzea Blansko 2004

Ilustrační foto k článku: Sborník Muzea Blansko 2004

Pravidlo nebylo porušeno a v počátku roku se opět dostal do rukou zajímajících se čtenářů Sborník Muzea Blansko 2004 (vydaný i za podpory Jihomoravského kraje). Opět je obsahově rozsáhlý a pestrý. Členěn je do pěti hlavních kapitol.


Synthon, s. r. o. – výroba pro celý svět

Ilustrační foto k článku: Synthon, s. r. o. – výroba pro celý svět

Další naše zastavení je na Starém Blansku. Řekne-li se však Synthon, asi málokdo bude umět odpovědět, kde by firmu hledal. To již někdejší označení „Lachema“, možná i „Alice“, je více určující. Bližší podrobnosti nám řekl jednatel společnosti a ředitel blanenského závodu SYNTHON, s. r. o. Ing. Jan Kos.


Pamětní mince budou i ze stříbra

Blanenská informační kancelář Blanka přijímá předběžné objednávky na pamětní mince ke 100. výročí povýšení Blanska na město ražené ze stříbra, které budou v případě dostatečného zájmu raženy a prodávány medailérskou firmou Kronika z Jablonce nad Nisou v rámci hlavních oslav výročí na Historickém a pivním jarmarku 28. 5. 2005. Vydána bude jen omezená série, ke každé minci obdržíte navíc certifikát. Pokud máte o tuto minci zájem, přihlaste se přímo v Informační kanceláři Blanka nebo na tel. 516 410 470.


Jarní úklid komunikací v Blansku a městských částech

Město Blansko provádí údržbu místních komunikací (dále MK) na 50 km silnic a asi 40 km chodníků. Posyp MK v zimním období zařazených do II. a III. třídy a chodníků, je prováděn pouze inertním materiálem. Na tyto komunikace se vysypalo 1.000 tun inertního materiálu, což je asi 83 plně naložených nákladních vozidel Tatra.


Blansko postoupilo do celostátního kola Zlatého erbu na divokou kartu

Po úspěchu blanenských stránek v krajském kole Zlatého erbu byl web doporučen porotou k účasti v celostátním kole na divokou kartu. K postupu na divokou kartu bylo doporučeno šest webů měst a obcí, projít jich nakonec mohlo ale jen pět. V losování o postup mělo Blansko štěstí a dostalo se tak do dalšího kola, které bude završeno vyhlášením vítězů na konferenci ISSS v Hradci Králové v pondělí 4. dubna.


Zahájení turistické sezony na Blanensku

Ilustrační foto k článku: Zahájení turistické sezony na Blanensku

Město Blansko zve všechny příznivce historie a turistiky (z řad blanenských občanů i návštěvníků našeho města a regionu) na zahájení turistické sezony na Blanensku. Oficiální „otevření“ sezony se uskuteční v neděli 3. dubna 2005 v 10 hod v audiovizuální síni blanenského zámku.




BLANENSKÉ OKO – namalujte historii

Občanské sdružení Filadelfia Blansko vypisuje celoměstskou výtvarnou soutěž pod názvem BLANENSKÉ OKO na téma: Jak sportovali naši předkové? Jaké měli vybavení ke sportu před 100 lety? Jak trávili volný čas lidé před 100 lety? Jaké si myslíte, že bylo koupání před 100 lety?


Městská knihovna představuje nové webové stránky

Od 1. března jsou v provozu nové stránky Městské knihovny Blansko. Najdete je na adrese knihovna.blansko.cz. Obsahují informace o jednotlivých odděleních, nové přírůstky v knižním fondu, prodávané knihy i odkaz na on-line katalog. Samostatná část je věnována historii knihovny.


Blansko uspělo v krajském kole Zlatého erbu

Ilustrační foto k článku: Blansko uspělo v krajském kole Zlatého erbu

V 7. ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší stránky měst a obcí Blansko zaznamenalo úspěch. Společně s Tišnovem se umístilo na 1. a 2. místě.


Videa z akcí minulého měsíce online

Blanenský videožurnál nabízí krátká videa z akcí minulého měsíce. Jsou mezi nimi reportáže z plesů, zápisu do 1. tříd, výstav, hokeje, ale nechybí ani delší reportáž ze slavnostního zasedání zastupitelstva.


Fotografie připomněly historický vývoj středu města

Ilustrační foto k článku: Fotografie připomněly historický vývoj středu města

Mnoho kulturních i sportovní akcí v letošním roce ponese nálepku 100. výročí. Byla mezi nimi i přednáška pana Jalového o vývoji města v místě nynějšího klubu důchodců a o proměnách ulice Rožmitálova.


Město oslavilo 100 let premiérou nového filmu

Ilustrační foto k článku: Město oslavilo 100 let premiérou nového filmu

Slavnostní zasedání Zastupitelstva města Blanska a premiéra nového filmu o historii města, to byl program, na který v úterý 15. února 2005 do kina zamířili blanenští občané.



Příběh vody a ohně – film o historii Blanska

Ilustrační foto k článku: Příběh vody a ohně – film o historii Blanska

Hned úvodem je důležité říct, že Blansko již svůj reklamní a propagační film má, v němž je řečeno vše o Blansku, o zázemí apod. Příběh vody a ohně — obrázky z historie města Blanska, jak se film jmenuje, je jiný. Provede diváka vývojem města Blanska a okolí od pravěku, přes prvopočátky osídlení, mnohé války až po současnost.


Úřad práce pomáhá nezaměstnaným i firmám

Ilustrační foto k článku: Úřad práce pomáhá nezaměstnaným i firmám

Hosty na tiskové konferenci MěÚ byli tentokrát představitelé Úřadu práce v Blansku. Na většinu dotazů odpovídala jeho ředitelka JUDr. Jitka Lorková, která hned v úvodu potěšila zprávou o opravě budovy úřadu práce: „Podařilo se nám získat finanční prostředky a začneme rekonstruovat budovu úřadu práce na Vodní 9. Letos bude zpracována projektová dokumentace a začne se opravovat podloží, které je ve špatném stavu.“


Film „Příběh vody a ohně“ zaujme i krásnou češtinou

Film „Příběh vody a ohně aneb Obrázky z historie města Blanska“ ze studia AUDIOVISUAL Jana a Radka Popelkových jistě zaujme svými neobvyklými pohledy (kamera Radek Popelka) i nevtíravou, originální hudbou (Zbyněk Petržela), ale mne zaujala také krásná čeština, která ve filmu zaznívá (v dokonalém přednesu Jiřího Šindara, Zdeny Šimčíkové a Ladislava Lakomého). Je lahodnou pro ucho diváka. Zejména jsem pak ocenil závěrečné titulky, které jsou ve správných tvarech, nikoliv v infinitivech, jak se často objevuje v televizní a jiné filmové tvorbě. Dík za to!


Historické listiny budou k vidění při oslavách v kině

Ilustrační foto k článku: Historické listiny budou k vidění při oslavách v kině

Letošní rok, kdy si Blansko připomíná sté výročí svého povýšení na město, je vhodnou příležitostí představit některé významné dokumenty, které se přímo váží k historii našeho města. Většina blanenských občanů jistě ví, že první zmínka o Blansku se nachází v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1141.


Hospodářský výbor parlamentu zasedal v Blansku

Ilustrační foto k článku: Hospodářský výbor parlamentu zasedal v Blansku

V Blansku po dvou letech opět zasedal Hospodářský výbor PS PČR. Před novináře na tiskové konferenci na radnici tak zasedli hned tři jeho členové, poslanci Ing. Josef Hojdar, Ing. Miloslav Kala a Ing. Eduard Vávra.



Zprovozněna webkamera na náměstí Republiky

Dlouho očekávaná webkamera je konečně v provozu. Ode dneška se může kdokoliv přes Internet podívat, jak vypadá největší náměstí v Blansku — náměstí Republiky on-line, jaké je v Blansku počasí, apod. Nad obrázkem z webkamery bude ještě nějakou dobu nápis „testovací provoz“. Pokud budou všechny testy v pořádku, bude odstraněn v průběhu příštího týdne.


Daně z nemovitostí v roce 2005

S účinností od 1. ledna 2005 je schválena novela zákona o dani z nemovitostí. Podle nové právní úpravy vlastníkům pozemků vzniká povinnost přiznat na zdaňovací období roku 2005 daň za pozemky, které byly v roce 2004 pronajaty, a u kterých do 31. 12. 2004 došlo činností katastru nemovitostí, obnovou katastrálního operátu, k převedení těchto pozemků do parcel katastru nemovitostí.


Propagace 100. výročí na poštovních obálkách

Ilustrační foto k článku: Propagace 100. výročí na poštovních obálkách

Znak města Blanska a text připomínající 100. výročí povýšení Blanska na město bude po celý rok 2005 součástí datumového štočku na podatelně městského úřadu.


APOS Blansko má jediný cíl – stálý rozvoj

Ilustrační foto k článku: APOS Blansko má jediný cíl – stálý rozvoj

Patří k našemu městu a mnohdy ani nejsou příliš v povědomosti jeho obyvatel. Asi proto, že nepatří k těm, o nichž se mluví v souvislosti s bankrotem, zánikem či jinou pikantérií. Proto jsme se rozhodli, že se vypravíme v seriálu článků do podniků a firem, které dokáží zaměstnat lidi, dokáží se vyrovnat s konkurencí, svojí prací reprezentují město Blansko. Seriál článků o firmách, které přispívají k dobrému jménu města, otevírá APOS — skupina firem.


Vydařený kalendář akcí na rok 2005

Ilustrační foto k článku: Vydařený kalendář akcí na rok 2005

Těsně před prezentací města Blanska na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně byl dokončen „Kalendář akcí 2005“. Je formátu A5, má osm stran a na šesti z nich jsou v něm vypsány kulturní a sportovní akce na celý rok včetně data konání.


Vyhráli jste na Gastrorevue?

Zkontrolujte si své ústřižky, přinášíme vám seznam vylosovaných čísel. Volejte na tel. 602 780 035 nebo 602 780 037 pro informace, kde si výhry můžete vyzvednout.



Ve druhém pololetí 2004 přibylo tragických nehod

Ilustrační foto k článku: Ve druhém pololetí 2004 přibylo tragických nehod

Jedna z posledních tiskových konferencí v závěru loňského roku byla věnována bezpečnosti, a to především proto, že v posledních čtyřech měsících roku 2004 dramaticky narostl počet tragických nehod.


V kině se poprvé promítalo digitálně pro veřejnost

Ilustrační foto k článku: V kině se poprvé promítalo digitálně pro veřejnost

O minulém víkendu měla v blanenském kině premiéru nová technika. Od firmy AV Media byl zapůjčen špičkový digitální projektor, který umožnil návštěvníkům zhlédnout dva z  nemnoha titulů, které jsou i pro promítání v kinech jen na DVD. Konkrétně se jednalo o filmy Tatínek a Ženy pro měny.


V roce 2005 oslaví Blansko 100. výročí svého povýšení na město

Jihomoravské město Blansko je českým i zahraničním turistům známo především jako místo zasazené do úžasné scenérie přírody, vhodné pro odpočinek, relaxaci a poznávání přírodních i kulturních krás, které je ne nadarmo nazýváno „vstupní bránou do Moravského krasu“. V průběhu roku 2005 se však svým návštěvníkům chce představit také trochu jinak: jako město, které je hrdé na svou bohatou historii a na dílo minulých generací, které mu vtiskly jeho osobitou tvář. Právě v tomto roce uplyne již sto let od chvíle, kdy císař František Josef I. povýšil Blansko na město.


Fotografie z konce roku 2004

Ilustrační foto k článku: Fotografie z konce roku 2004

Ještě jeden návrat ke konci roku 2004. Sešly se mně v poště fotografie z vánočního vytrubování z balkonu radnice a z oslav Silvestra na náměstí Republiky.