Archiv článků
   za měsíc listopad 2010

Kategorie: kultura  

 


Píšu, píšeš, píšeme

Celý školní rok 2010/2011 kopíruje v Blansku nevídaný projekt ZELENÁ TUŽKA – kurz tvůrčího psaní. Díky organizující městské knihovně se tu schází každých 14 dní víc než deset účastníků nejrůznějších věkových kategorií – od patnáctiletých studentů po ženy i muže důchodového věku.


Komorní orchestr na mezinárodním festivalu

Ilustrační foto k článku: Komorní orchestr na mezinárodním festivalu

Jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu neprofesionálních komorních orchestrů se konal v období 2.–14. listopadu v koncertních sálech Klášterního Hradiska, Paláce Bohemia a sídla MFO v Redutě v Olomouci. Festival s názvem Setkání 2010 si nenechal ujít ani Komorní orchestr města Blanska (dále KOMB) pod taktovkou svého nového dirigenta Zdeňka Nádeníčka.


Cesta z Francie vedla přes Stockholm

V kulturní oblasti světu otevření Italové z italského Scandiana vyzvali blanenskou výtvarnici Jitku Jakubcovou-Jakšíkovou k účasti na evropském uměleckém projektu organizovaném Švédy v Mjölby nedaleko Stockholmu.



Poděkování od svatého Martina

Milí přátelé, chci vám touto cestou ze srdce poděkovat za nádherné tři dny, které jsem spolu s vámi mohl opět v Blansku prožít. Bylo mi ctí i velkým potěšením po roce mezi vás zavítat a mohu směle říct, že Blanenské vítání svatého Martina je jednou z nejzdařilejších podzimních akcí na celé jižní Moravě.


KRÁLIK aneb Krásná literatura kraje

Ilustrační foto k článku: KRÁLIK aneb Krásná literatura kraje

Tak je pojmenována neformální ediční činnost Městské knihovny Blansko. Skrývají se za ní technicky a ekonomicky nenáročné, optimisticky laděné a citlivě vydávané publikace.



Jak se připravuje Vítání sv. Martina

Už v pátek 12. listopadu se uskuteční první akce v rámci Vítání sv. Martina. Bude to pochod světýlek ke sv. Martinovi. Na sobotním programu se ale podílí více organizací. Zeptali jsme se jejich zástupců, jak a čím konkrétně se podílí.


Program Vítání svatého Martina

Ilustrační foto k článku: Program Vítání svatého Martina

Přehledný program akce Vítání sv. Martina, která započne v pátek 12. listopadu a pokračuje až do neděle 14. listopadu. Přijďte si užít víkend do Blanska. V článku odkaz na stažení Svatomartinského zpravodaje v PDF.


Svatomartinské menu v blanenských restauracích

POZOR! Doplněna menu v jednotlivých restauracích a kontakty. Symbolů svatomartinské tradice dokážeme najít několik – počínaje svatomartinským běloušem, rozpůleným pláštěm pro žebráka a konče pranostikou o prvním sněhu, ale tím nejvýraznějším symbolem spjatým se svatým Martinem, jsou bezpochyby gastronomické speciality.


Doprovoďte sv. Martina ve vlastním historickém kostýmu!

Svatý Martin pravidelně každoročně vyráží do zámeckého parku od kostela sv. Martina s početným doprovodem, který tvoří okázalý průvod ulicemi města. Jeho součástí můžete být i vy! V průvodu uvítáme každého, kdo přijde ve vlastním historickém kostýmu, ať už vlastnoručně ušitém nebo půjčeném z divadelní půjčovny. Kostýmy by měly být nejlépe z období gotiky.