Archiv článků
   v roce 2010

Kategorie: ostatní  

 


Blansko na veletrhu Regiontour 2011

Ač bez vlastní expozice, přesto se město Blansko a region Moravský kras na veletrhu v Brně představí – jako součást expozice Jihomoravského kraje.



Rozpis zubní pohotovosti pro 1. pololetí 2011

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 h. Mimo níže uvedené termíny pak v Úrazové nemocnici Brno, Ponávka 6, tel. 545 538 421, 545 538 111 ve všední dny od 17.00 do 7.00 h, o sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě.


Do jeskyní i na přelomu roku

Ilustrační foto k článku: Do jeskyní i na přelomu roku

I v zimě můžete zamířit do známých jeskyní v Moravském krasu. V měsíci prosinci a lednu je otevřena Punkevní jeskyně a jeskyně Výpustek. Otevřeno je i na Silvestra.


V lednu vyjdou opět do ulic Tři králové

Ilustrační foto k článku: V lednu vyjdou opět do ulic Tři králové

V Oblastní charitě Blansko, tak jako v celé republice, bude od 1. do 14. ledna 2011 probíhat již jedenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Koledníci, kteří nezištně věnují svůj volný čas ve prospěch druhých lidí, budou chodit dům od domu a prosit o finanční dar do zapečetěných pokladniček.


Tipy na nové chodníky

Ilustrační foto k článku: Tipy na nové chodníky

V článku o novém chodníku u Kauflandu byla v závěru výzva, abyste nám poslali tipy na další místa v Blansku, kde by měl vzniknout namísto vyšlapané stezky chodník. Několik reakcí do redakce dorazilo.


V ZŠ Dvorské vytvořili znak města z odpadu

Ilustrační foto k článku: V ZŠ Dvorské vytvořili znak města z odpadu

Dne 13. září 2010 byl na pelhřimovském náměstí slavnostně odstartován pokus o světový rekord spočívající v sestavení světově unikátní galerie znaků měst a obcí ČR vyrobených z odpadových materiálů.



Kalendář města Blanska na rok 2011

Ilustrační foto k článku: Kalendář města Blanska na rok 2011

Po několika vydáních oficiálních kalendářů města Blanska, které měly podobu stolního kalendáře s historickými i současnými fotografiemi regionu, bude kalendář pro rok 2011 opět nástěnný.


Blanenská nemocnice úspěšná v hodnocení pacienty

Občanské sdružení HealthCare Institut vydává každoročně žebříček nemocnic. Jedná se o komplexní hodnotící projekt Nemocnice České republiky – měření a porovnávání českých nemocnic.


Děti v Katolickém domě představily své práce

Ilustrační foto k článku: Děti v Katolickém domě představily své práce

Občanské sdružení Kolpingovo dílo se zaměřuje na děti a mládež. V rámci Kolpingových rodin patří ke stěžejním činnostem letní tábory, výlety, sportovní a kulturní akce, ale také pravidelná činnost v kroužcích.


Adventní čas v Oblázku

Ilustrační foto k článku: Adventní čas v Oblázku

„Vánoční řádění aneb Dáme rodičům volno“ – tak tráví naše děti v Oblázku ten nejkrásnější čas v roce, čas předvánoční. … a řádilo se a řádilo.


Předvánoční odpoledne na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Předvánoční odpoledne na Salmovce

Ve čtvrtek 2. 12. proběhla na naší Základní škole na Salmově ulici pracovní dílna, při níž si žáci naší školy spolu se svými rodiči připravovali výzdobu svých domovů.


Cena vody se v roce 2011 nezmění

V pondělí 6. prosince zasedalo představenstvo Svazku vodovodů a kanalizací. Kromě volby nových členů vedení byla také stanovena cena vody pro rok 2011.



Z Blanska vyrazí nadměrný náklad

V pondělí 6. prosince vyrazí z Blanska nadměrný náklad, který postupně urazí trasu do Rozvadova. Z ulice Gellhornovy u ČKD se začne v 18.30 hodin přemisťovat směrem na Šebrov a Lipůvku, odtud po silnici I/43 do Brna.


Kroužky v DDM pokračují

Letní vichřicí zdevastovanou střechu Domu dětí a mládeže Oblázek se povedlo během pouhých čtyř týdnů opravit, a Oblázek tak mohl bez problémů zahájit nový školní rok. Děti, mládež a dospělí z Blanska a okolí si v současné době můžou vybrat z 90 zájmových kroužků a aktivit.


Ceník odpadů pro rok 2011

Rada schválila Ceníky za odložení některých druhů odpadů na jednotlivých sběrných střediscích odpadů (SSO). Platit začnou od 1. ledna 2011.


Strom splněných přání

I letos po celou adventní dobu bude zdobit prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici „Vánoční strom splněných přání“. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Základní školy speciální školy v Blansku je patronem tohoto stromu.


Taktické cvičení Morava – voda 2010 prověřilo krizové řízení

Sjednocení dokumentace a stanovení komunikačních toků mezi povodňovými orgány a orgány krizového řízení kraje, obcí s rozšířenou působností a součástmi integrovaného záchranného systému kraje mělo za cíl taktické cvičení orgánů krizového řízení v Jihomoravském kraji.


Den otevřených dveří na Salmovce netradičně

Ilustrační foto k článku: Den otevřených dveří na Salmovce netradičně

Pro den otevřených dveří jsme letos zvolili 17. listopad. Možná to některé čtenáře překvapí, vždyť tento den je státním svátkem a to jsou školy zavřené a žáci i učitelé tráví čas jiným způsobem.


Vánoční balíčky pro povodněmi postižené rodiny

Mnoho lidí, jejichž domovy v srpnu zasáhla povodeň, nám vyprávělo, jak pro ně byla důležitá nejen konkrétní pomoc přímo po povodních, ale i kolik sil jim dodal ten pocit, že na to vše nejsou sami, že jsou lidé, kteří jim pomáhají, kteří s nimi soucítí, kteří na ně myslí.



Oświęcim – Auschwitz – Birkenau: Tísnivá exkurze do minulosti

Ilustrační foto k článku: Oświęcim – Auschwitz – Birkenau: Tísnivá exkurze do minulosti

Strach, hlad, zima... Jen těžko si člověk představí, jaké myšlenky bloudily v hlavě vězňům polského koncentračního tábora v Osvětimi při průchodu bránou s neblaze proslulým nápisem „Arbeit macht frei“ neboli „Práce osvobozuje“.


Odešel přítel...

Ilustrační foto k článku: Odešel přítel...

Po delší nemoci zemřel 1. října 2010 pan MVDr. Jan Ladislav Cetkovský ve věku 84 roků. Tato blanenská osobnost byla do značné míry výjimečná, protože se lišila od většiny obyvatel města, které má zaměstnanecký charakter.


Nabídka středních škol byla opět o něco širší

Ilustrační foto k článku: Nabídka středních škol byla opět o něco širší

Dělnický dům se opět zaplnil stánky středních škol převážně z širšího regionu, které zde žákům základních škol představily svou nabídku učebních a studijních oborů.



Svatomartinské tvoření v galerii

Ilustrační foto k článku: Svatomartinské tvoření v galerii

V týdnu před Vítáním svatého Martina připravila Galerie města Blanska tvořivou dílnu pro děti ze základních škol.


Svatomartinské rohlíky – recept na slavnostní víkend

S tradicí svatého Martina se pojí nejen mladé víno či pečená husa, ale rovněž mnoho domácích specialit, které se objevují na svátečním stole. Přinášíme vám recept na Svatomartinské rohlíky.


Město plánuje výkup pozemků pro cyklostezku

Rada doporučila zastupitelstvu projednat a schválit výkup veřejných ploch včetně komunikací a technické infrastruktury, ploch odpočinkové zóny, ploch pro úklid sněhu + cca 750 m2 pozemku od vlastníka těchto staveb a pozemků v k. ú. Těchov Lesní město.


Blanenští strážníci úspěšní v Přerově

Ilustrační foto k článku: Blanenští strážníci úspěšní v Přerově

Dne 6.10.2010 pořádala Městská policie Přerov XVII. Ročník střelecké soutěže O Pohár primátora statutárního města Přerov, které se zúčastnili i strážníci Městské policie Blansko.


Prodej vstupenek na Vítání sv. Martina zahájen

Byl zahájen předprodej vstupenek na Vítání sv. Martina. Až do akce samotné je lze zakoupit za sníženou cenu 30 Kč v následujících předprodejních místech: v Informační kanceláři Blanka, Muzeu Blansko a Kulturním středisku města Blanska. Více informací o programu Vítání sv. Martina.


V Senior centru oslavili 8. výročí vzniku

Ilustrační foto k článku: V Senior centru oslavili 8. výročí vzniku

V prvním říjnovém týdnu se v domově konala slavností událost. Zaměstnanci i obyvatelé si společně připomněli už 8 roků od doby, kdy se poprvé otevřely dveře zařízení, které se věnuje péči o seniory.


Výzva středoškolákům: Nedej drogám šanci

Ilustrační foto k článku: Výzva středoškolákům: Nedej drogám šanci

„Jsem rád, že projekt Nedej drogám šanci byl v našem městě a já jsem se ho mohl zúčastnit. Překvapilo mě množství informací, které jsem dosud o drogách nevěděl.“ To jsou slova studenta, který se v říjnu roku 2010 účastnil v tuzemsku unikátního projektu, známého jako Nedej drogám šanci.


Lidé formuláře z webu využívají

Přijít na úřad s již vyplněným formulářem a nezdržovat se tak až na místě je celkem snadné. Na internetových stránkách www.blansko.cz je ke stažení bezmála 150 nejpoužívanějších formulářů.


Složili státní zkoušku z kancelářského psaní na klávesnici

Ilustrační foto k článku: Složili státní zkoušku z kancelářského psaní na klávesnici

V Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole v Blansku se konala státní zkouška z kancelářského psaní na klávesnici. V rámci zkoušky studenti absolvují desetiminutový opis textu, vyhotovují tabulku a dopis se zřetelem k normalizované úpravě.


Volební obvod č. 49 Blansko má nového senátora

Volební účast ve druhém kole voleb do Senátu sotva překročila 30 %. Volilo se ze dvou kandidátů: Jozef Regec (ČSSD) a PaedDr. Zdeněk Peša (KDU-ČSL).






Opravili nápis na kině

Ilustrační foto k článku: Opravili nápis na kině

Opravený velký světelný nápis na střechu nad vstupem kina namontovali včera pracovníci dodavatelské firmy.


Jak volit a další informace k volbám

Volby do zastupitelstev obcí a do Senátu Parlamentu České republiky 2010 (1. kolo) se uskuteční v pátek 15. října 2010 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 16. října 2010 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.


Vstupenky sítí TICKETPORTAL a TICKET ART v Blance

Předprodej vstupenek na kulturní a sportovní akce po celé republice je jednou z nejdůležitějších služeb, pro kterou návštěvníci vyhledávají naši informační kancelář Blanka. Tu nyní rozšiřujeme.


Bílá pastelka pomáhá nevidomým

Celonárodní sbírka Bílá pastelka se koná každoročně od roku 2000 u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole (15. 10.). V Blansku se bude konat ve středu 13. října.


V DDM přivítali návštěvníky na Dni otevřených dveří

Ilustrační foto k článku: V DDM přivítali návštěvníky na Dni otevřených dveří

V sobotu 25. září se konal v „Oblázku“ Den otevřených dveří. Návštěvníci si prohlédli prostory kluboven, kde pro ně byly připraveny různé aktivity, například práce s hlínou, malování mandal, práce s korálky či malování na sklo.


Senior Centrum se otevře veřejnosti

Ilustrační foto k článku: Senior Centrum se otevře veřejnosti

Takzvaný Týden sociálních služeb se letos koná v termínu od 4. do 10. října a ani blanenské SENIOR centrum nezůstane pozadu. Ve středu 6. října otevře své pomyslné dveře všem, kteří by se rádi osobně přesvědčili o tom, jak velký kus cesty a práce mají za sebou sociální služby a péče.



Základní škola speciální otevřela aktivační centrum

Ilustrační foto k článku: Základní škola speciální otevřela aktivační centrum

Blanenská Základní škola speciální uspěla v projektu s názvem „Speciální vzdělávací aktivity pro osoby s nejtěžšími formami zdravotního postižení prostřednictvím AKTIVAČNÍCH CENTER v rámci speciálních škol“. Spolufinancovaný je z prostředků ESF, operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.


Polští policisté soutěžili O pohár starostky

Ilustrační foto k článku: Polští policisté soutěžili O pohár starostky

Rok 2010 je pro Město Blansko v oblasti zahraničních styků především ve znamení 10. výročí družebních styků s polským městem Legnica. V rámci tohoto výročí již proběhlo několik výměn zájmových a sportovních skupin i vzájemná návštěva oficiálních představitelů obou měst. Dalšími, kteří díky česko-polskému partnerství navázali spolupráci, byli příslušníci Městských policií Blanska a Legnice.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Tradiční sbírka humanitárního materiálu se bude konat v pondělí 4. října 2010 od 14.30 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku.


Chodník u Kauflandu

Ilustrační foto k článku: Chodník u Kauflandu

Po kousku chodníku, který by propojil areál Kauflandu s cestou na Zborovce, volali obyvatelé tohoto sídliště dlouhou dobu. Dočkali se až letos.



Sedm desetiletí Jaromíra Nováka

Ilustrační foto k článku: Sedm desetiletí Jaromíra Nováka

Neděle 19. září 2010 je den, kdy oslaví v plné svěžesti a zdraví krásných 70 roků velký sportovec, dlouholetý sportovní funkcionář a náš velký kamarád Ing. Jaromír Novák.


StreetArt Jam vol. 3 jako pozvánka na Týden nízkoprahových klubů

V prostorách blanenského skateparku se dne 18. 9. 2010 uskuteční již třetí ročník happeningu s názvem StreetArt Jam 2010. Letos se tradiční akce stane předskokanem celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů, který proběhne od 27. září do 1. října 2010.


Děti se učily přecházet silnice

Ilustrační foto k článku: Děti se učily přecházet silnice

Celý týden na počátku školního roku se policisté věnovali školákům. Na Blanensku se uskutečnil další ročník celorepublikového preventivního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne. Jeho cílem je především odbourávat mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.


Pomozte v pátrání po starším muži

Ilustrační foto k článku: Pomozte v pátrání po starším muži

Policie České republiky žádá veřejnost o pomoc při pátrání po starším muži z Blanska, kterého jeho příbuzný nenalezl v místě trvalého bydliště v Blansku.


Rekondiční pobyt diabetiků

Ilustrační foto k článku: Rekondiční pobyt diabetiků

Organizace Svazu diabetiků v Blansku koná každoročně týdenní rekondiční pobyty pro diabetiky, příp. jejich partnery – nediabetiky.


Ráno na tábor, večer domů

Ilustrační foto k článku: Ráno na tábor, večer domů

Léto, to je horké slunce, léto, to jsou prázdniny, léto, to jsou dobrodružství s kamarády, hry, les, koupání. Děti se při té představě nadchnou, dospělí zasní a taky jim trochu zatrne, protože doby, kdy se vnoučata z měst houfně sjížděla na vesnici za babičkami, jsou už dávno pryč, a tak se s blížícími prázdninami často vynoří otázka, kam s dětmi, zvlášť když jde o děti malé, které ještě není možné svěřit běžným táborům a nejrůznějším sportovním soustředěním.



DDM zájmové kroužky

Více jak stovka zájmových kroužků je letos pro děti připravena v Domě dětí a mládeže v Blansku.


Změny v dopravě kolem nemocnice

Ilustrační foto k článku: Změny v dopravě kolem nemocnice

Připravovaná rekonstrukce parkovacích ploch před blanenskou nemocnicí přinese řadu dopravních omezení a změn. Policisté proto upozorňují pacienty a další návštěvníky zdravotnického zařízení v Blansku, aby pečlivě sledovali dopravní značení v době od 8. září do 15. října letošního roku.


Dětský koutek MATÝSEK od září v novém

Ilustrační foto k článku: Dětský koutek MATÝSEK od září v novém

Mateřské centrum Dětský koutek MATÝSEK se o prázdninách stěhovalo do nových prostor v bývalé školce na ulici K. J. Mašky. Ty získalo do pronájmu od Města Blansko.


NASA provedla EKORAMU okolím Blanska

Ilustrační foto k článku: NASA provedla EKORAMU okolím Blanska

V jarních měsících tohoto roku vyslovil cyklistický oddíl EKORAMA z našeho partnerského města Legnica v Polsku přání poznat Blansko a okolí ze sedla kol. Skupina NASA (NAše SAuna – parta kamarádů, kteří po zimním saunování jezdí na kolech) přijala nabídku doprovázet polské cyklisty během jejich týdenního pobytu, a tak jsme koncem června mohli naše nové přátele přivítat v Blansku.



Soutěž v požárním sportu mužů a žen

Ilustrační foto k článku: Soutěž v požárním sportu mužů a žen

V sobotu 10. 7. 2010 pokračovala v Blansku na stadionu ASK další soutěž v požárním sportu, tentokrát Okresní soutěž mužů a žen. V soutěži mužů vyhrálo suverénně družstvo Horního Poříčí, s celkovým počtem tří bodů, tj. za tři vítězství ve třech disciplinách.


Praha–Blansko, Blansko–Praha

Ilustrační foto k článku: Praha–Blansko, Blansko–Praha

Čím může obohatit náš region pražské děti a naopak, co může našim dětem přinést poznávání prostředí hlavního města? To si letos už podruhé vyzkoušeli žáci pátých tříd základní školy z Prahy 7 – Holešovic a páťáci ze ZŠ Salmovy v rámci partnerské spolupráce města Blanska a Prahy 7 – Holešovice.


Psí útulek nabízí i hotel pro psy

Ilustrační foto k článku: Psí útulek nabízí i hotel pro psy

Za dobu své existence se blanenský útulek postupně vypracoval na kvalitní zařízení s profesionálními službami. Za úspěšnost v udávání nalezených psů získal dokonce ocenění v celonárodní soutěži psích útulků.



Běželi proti drogám

Ilustrační foto k článku: Běželi proti drogám

Na kole nebo po svých, tak cestovali po republice účastníci 8. ročníku cykloběhu za Českou republiku bez drog.


Krajské kolo soutěže hasičského dorostu

Ilustrační foto k článku: Krajské kolo soutěže hasičského dorostu

V neděli 13. června 2010 se sjela vítězná soutěžní družstva dorostu a jednotlivců okresních kol Jihomoravského kraje do sportovního areálu VUT Brno v Králově poli na vyhodnocení celostátní hry Plamen, ročníku 2009-2010.


Solární panely v Blansku jen na střechy budov

Ilustrační foto k článku: Solární panely v Blansku jen na střechy budov

Změnu územního plánu kvůli vybudování fotovoltaických elektráren zamítlo zastupitelstvo již na svém 16. zasedání 8. 12. 2009. Jednalo se o plochy v obcích Těchov, Olešná a Hořice.




II. Motoden ve speciální škole

Ilustrační foto k článku: II. Motoden ve speciální škole

Již podruhé přijeli do Speciální školy v Blansku motorkáři. Letos jich sem dorazilo mnohem víc než loni.


Jak jsme volili v Blansku

Volební víkend přinesl spoustu novinek. Do poslanecké sněmovny hlasy občanů vynesly nové strany i lidi. Jak ale volili Blanenští?



Město zahájilo práce na stavbě kompostárny

Ilustrační foto k článku: Město zahájilo práce na stavbě kompostárny

Staveniště bylo stavební firmě předáno již 3. května. K letošní největší investiční akci, vybudování zařízení pro využívání biologicky rozložitelných odpadů (kompostárny), přivedla Město platná legislativa v České republice a v Evropské unii, kde existuje směrnice o skládkách odpadu.



Návštěva partnerského města Komárna

Ilustrační foto k článku: Návštěva partnerského města Komárna

Ve dnech 30. 4. až 2. 5. 2010 jsem navštívila naše partnerské město Komárno, přičemž naše návštěva byla tentokrát zaměřena na sociální problematiku, na porovnání řešení problémů v této oblasti.


Zábavně-naučné ekologické dopoledne

17. května se bude konat na nám. Republiky zábavně-naučné ekologické dopoledne. Pořadatelem akce je společnost EKO-KOM a Agentura Dobrý den Pelhřimov v rámci celokrajské „Kampaně na podporu třídění odpadů“.




Blanenští videonadšenci znovu soutěží

Mladí filmaři a tanečníci z Blanska propojili své síly pro natočení videa do soutěže Roztancuj Česko 2 s čajem Aquila Tea.m. Podpořit je můžete jednoduchým hlasováním.


Dopravní soutěž mladých cyklistů 2010

Ilustrační foto k článku: Dopravní soutěž mladých cyklistů 2010

Oblastní kolo – 33. ročník „Dopravní soutěž mladých cyklistů“ (DSMC) se uskutečnila v úterý 4. 5. 2010 v Blansku.


Nemocnice zavádí identifikační náramky pro pacienty

S novým postupem identifikace, jehož účelem je zvýšení bezpečnosti pro pacienta při poskytování zdravotní péče, se setkávají od května pacienti hospitalizovaní v Nemocnici Blansko.


Další kamerový bod je na ulici Hybešově

Ilustrační foto k článku: Další kamerový bod je na ulici Hybešově

Další kamerový bod (již dvanáctý), sleduje od poloviny dubna ulici Hybešovu před Dělnickým domem a kinem. Třináctým bodem dohlížecího systému by měla být kamera na nemocnici, hrazená z dotace ministerstva vnitra.


Studenti z Boulocu v Blansku – rok poté

Ilustrační foto k článku: Studenti z Boulocu v Blansku – rok poté

Dalo by se říci, že pachatel se vrací na místo činu. Přesně před rokem započala oficiální spolupráci mezi městy Blansko a Bouloc. Přesně před rokem proběhla první neformální návštěva boulockých radní na OA a SZdŠ. A přesně po roce se vrátili.


V Blansku soutěžili vodicí psi pro nevidomé

Ilustrační foto k článku: V Blansku soutěžili vodicí psi pro nevidomé

Již posedmé se v Blansku setkali majitelé nepostradatelných pomocníků – vodicích psů. Zúčastnili se s nimi soutěže s názvem Cesta ve tmě.



Policie hledá svědky nehody

Řidič, který srazil cyklistku, ujel z místa nehody. Policisté hledají svědky dopravní nehody, která se stala v neděli 4. dubna v 16.30 h na křižovatce u Druhé slévárny v Blansku v ulici Gellhornova.


Deset let partnerství s polskou Legnicí

Ilustrační foto k článku: Deset let partnerství s polskou Legnicí

Polská Legnica je partnerským městem Blanska od roku 2000, kdy bylo uzavřeno u příležitosti oslav 95. výročí povýšení Blanska na město. Letos tedy oslaví 10 let trvání.


Jarní humanitární sbírka pro Diakonii Broumov

Tradiční jarní sbírka humanitárního materiálu se bude konat v úterý 20. dubna od 14.30 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku.



Starostka přijala učitele

Ilustrační foto k článku: Starostka přijala učitele

U příležitosti Dne učitelů přijala starostka města Jaroslava Králová vybrané učitele blanenských základních škol.


Blansko má dva automaty na mléko

Ilustrační foto k článku: Blansko má dva automaty na mléko

Samoobslužné stánky s čerstvým kravským mlékem se pomalu objevují v jihomoravských městech. Nyní k nim přibylo i Blansko. Ode dneška si budou moci zákazníci koupit první litry čerstvého mléka.


Vedení města odpovídalo na dotazy občanů

Ilustrační foto k článku: Vedení města odpovídalo na dotazy občanů

Tradiční setkání s občany města se uskutečnilo v blanenském kině. Tradiční byla i návštěvnost veřejnosti, tedy minimální. Letos asi třicet lidí.


Bible v knihovně

Osmdesát výtisků Bible, z níž se loni četlo na mnoha místech republiky včetně Blanska, získala darem blanenská knihovna.


V Klubu Ratolest nabízí přístup k internetu

Klub Ratolest otevírá pro rodiče internetovou kavárnu v době provozu herny pro rodiče s dětmi Po-Čt 8.30-11.30 h a Út, St, Čt, Pá 16.00-18.00 h. Projekt internetové kavárny byl podpořen z dotace Jihomoravského kraje.


Cítit se ve škole dobře...

Ilustrační foto k článku: Cítit se ve škole dobře...

ZŠ Blansko, Erbenova 13 se zapojila do dvouletého mezinárodního projektu Comenius s názvem „Feeling good at my school“. První ze tří setkání proběhlo ve dnech 7.–13. 3. 2010 v německém Barsselu.


Dobrovolní hasiči v městských částech

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči v městských částech

Město Blansko má zřízeno sedm jednotek dobrovolných hasičů. Jsou to jednotky, které působí zejména v městských částech Těchov, Obůrka, Horní Lhota, Dolní Lhota, Olešná, Klepačov a Lažánky.


Drakoneček aneb Den her a maxiautodráhy

Ilustrační foto k článku: Drakoneček aneb Den her a maxiautodráhy

Už jako malý kluk jsem by hrozně šťastný, když v mé rodné vísce ti starší postavili v kulturním domě velikou autodráhu a já si mohl zazávodit. Adrenalin závodů jsem nezapomněl a rozhodl se, že ho zkusím dát dětem i v dnešní počítačové době.


Průzkum veřejného mínění – úklid sněhu

Ilustrační foto k článku: Průzkum veřejného mínění – úklid sněhu

Studenti 2. ročníku obchodní akademie provedli v rámci výuky podrobný průzkum názoru blanenské veřejnosti na úklid sněhu v Blansku.


Sdružení Ulita mění vedení

Sněm členů Sdružení Ulita, který se konal 15. března 2010, rozhodl o změně v jeho vedení. Své vedoucí pozice se po třech letech vzdal David Pliska a na jeho místě jej vystřídala Martina Nejezchlebová.


Blansko je hospodářsky slabým regionem

Ilustrační foto k článku: Blansko je hospodářsky slabým regionem

Vláda ČR schválila Návrh aktualizace vymezení regionů se soustředěnou podporou státu na roky 2010-2013. Aktualizovaný seznam regionů připravilo MMR ČR z důvodů výrazného zhoršení hospodářské situace a prudkého nárůstu nezaměstnanosti v některých regionech. Nově mezi tyto regiony spadá i Blansko.



Zahájení turistické sezony 2010 aneb Pochod žíznivých aristokratů

Ilustrační foto k článku: Zahájení turistické sezony 2010 aneb Pochod žíznivých aristokratů

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí, které mají první dubnovou neděli už tradičně v režii města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora, se pokaždé odehrává ve znamení dobré nálady, dobrého pití a dobré muziky. A k tomu vždy patří ještě špetka recese. Letos proběhne opět v areálu černohorského pivovaru, a to o velikonoční neděli 4. dubna 2010.


Není ti 18? Nesázej! – soutěží k prevenci

Projekt Rubikon, který formou soutěže zvyšuje u dětí povědomí o zákonech, správném rozhodování a také o rizicích sázení, probíhá v tomto školním roce v Jihomoravském a Plzeňském kraji. V Blansku se ho zúčastní studenti gymnázia.


Voda na Blanensku

Zásobování pitnou vodou na Blanensku má za sebou bouřlivý rok s diskuzemi o její ceně a mediálními přestřelkami. I to byl důvod, proč se tímto tématem zabývala jedna z tiskových konferencí na městském úřadu.


Město proškolí úředníky za evropské peníze

Ilustrační foto k článku: Město proškolí úředníky za evropské peníze

Za peníze z projektu Operační program lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ) z evropských fondů se nyní mohou proškolit nejen blanenští úředníci.


Se psy v zimním lese již popáté

Ilustrační foto k článku: Se psy v zimním lese již popáté

Na již pátou zimní vycházku se vydalo celkem 32 psovodů – majitelů rozličných plemen.


Začala jarní očista města

Ilustrační foto k článku: Začala jarní očista města

Roztátý sníh opět naplno odhalil vše, co po celou zimu milosrdně skrýval. Do boje s těmito „překvapeními“ vyrazili pracovníci Technických služeb. Začal jarní úklid.


Dobrovolní hasiči okrsku Blansko bilancovali

V sobotu 20. únoru se v Dolní Lhotě sešli velitelé a starostové SDH okrsku Blansko na Výroční valné hromadě, aby zhodnotili svoji činnost za r. 2009.


Policie otevřela Galerii 158

Ilustrační foto k článku: Policie otevřela Galerii 158

Galerii 158 s výtvarnými pracemi dětí a fotografiemi z preventivní činnosti otevřela Policie ČR v prostorách blanenského sídla.




Studenti soutěžili v sudoku

Ilustrační foto k článku: Studenti soutěžili v sudoku

Soutěž v řešení sudoku pořádá pravidelně Gymnázium Blansko v rámci dní otevřených dveří.



Kdo je vidět, vyhrává

Policie ČR na Blanensku v loňském roce řešila množství dopravních nehod, jejichž příčinou bylo špatná viditelnost chodce pohybujícího se ve vozovce. Proto připravila preventivní akci Kdo je vidět, vyhrává aneb Večer otevřených dveří na dopravním inspektorátu.



Mamograf v Blansku i v roce 2010

Nemocnici Blansko se podařilo úspěšně obhájit mamografický screening, takže celý rok 2010 má osvědčení na provádění mamografických vyšetření. Tyto preventivní prohlídky jsou pro ženy od 45 let zdarma a od 1. února 2010 i pro ženy starší 69 let. Nemocnice Blansko vyzývá ženy, aby této možnosti využily. Informace o vyšetření pacientky získají u svých lékařů.



Sněhulákání v Ulitě

Ilustrační foto k článku: Sněhulákání v Ulitě

Dobrý den či ahoj! Přijďte zítra (v úterý 19.1) v 16:30 h k Ulitě, bude se tam sněhulákat. Doufáme jen, že to půjde – předpověď počasí vypadá v této chvíli nadějně.


Budoucí prvňáčci na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Budoucí prvňáčci na Salmovce

V prvním lednovém týdnu jsme pozvali budoucí prvňáčky ze všech blanenských mateřských škol na aktivní dopoledne v ZŠ a MŠ Salmova.


Žáci ZŠ Erbenova vystupují v pořadu ČT o Blansku

Česká televize Praha uvádí od ledna na obrazovky nový seriál vzdělávacích pořadů pro děti s názvem Vzduchoplavec Kráčmera. Pro natáčení dílu o Blansku a Moravském krasu se dramaturgyně pořadu, která zná práci filmového kroužku při ZŠ Erbenově, obrátila na naši školu se žádostí o spolupráci při natáčení.


Medový seminář

Do tajů zdobení velikonočních perníků vás v knihovně v sobotu 20. února 2010 v době od 13 do 17 hodin zasvětí renomovaná lektorka.


Ceny vodného a stočného v roce 2010

Předsednictvo Svazku VaK na svém jednání vyhlásilo cenu vodného a stočného pro rok 2010. Lidé opět zaplatí za vodu víc.


Vánoční řádění v DDM Blansko

Ilustrační foto k článku: Vánoční řádění v DDM Blansko

Vánoční řádění v DDM Blansko, které proběhlo poslední prosincovou sobotu před Štědrým dnem, bylo úspěšné nejen díky čerstvě napadenému sněhu.


Plavání s Matýskem

Ilustrační foto k článku: Plavání s Matýskem

V krytém bazénu v Blansku se sešli rodiče a děti do 6 roků, aby strávili společně hodinu „dovádění ve vodě“. Tuto akci uspořádalo nově vzniklé mateřské centrum Dětský koutek Matýsek Blansko.


Domov Olga dostal k Vánocům nové prostory

Ilustrační foto k článku: Domov Olga dostal k Vánocům nové prostory

Dveře do nového integračního centra v dárkové úpravě, převázané velkou mašlí. Tak vypadalo před Vánoci předávání nově vybudovaných prostor Domovu Olga.


Rozkvetlá jídelna na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Rozkvetlá  jídelna na Salmovce

V úterý 8. prosince se celá naše třída zúčastnila velmi zajímavého odpoledne. Šlo o jednu z dalších akcí našeho školního projektu, který nese název Z naší zahrady pro zdraví a potěšení.