Archiv článků
   za měsíc květen 2012

Kategorie: ostatní  

 


Výměnný pobyt žáků Blansko – Praha

Ilustrační foto k článku: Výměnný pobyt žáků Blansko – Praha

Letos je to již čtvrtým rokem, co žáci z pátých tříd ZŠ Salmovy míří do Prahy a žáci ze Základní školy Umělecké z Prahy 7 jedou zase na několik dní do Blanska.



Mladí zdravotníci se utkali v okresním kole

Ilustrační foto k článku: Mladí zdravotníci se utkali v okresním kole

10. června 2012 proběhlo v Blansku okresní kolo soutěže hlídek mladých zdravotníků, které uspořádal oblastní spolek Červeného kříže. „Děti 1.-9. tříd zde soutěží v poskytování první pomoci. Máme zde dvě věkové kategorie a žáci plní úkoly vycházející z oficiálních standardů. Ty stanoví, co by mělo dítě v určitém věku zvládnout,“ vysvětluje Jaroslav Jura, ředitel soutěže a předseda výkonné rady oblastního spolku Červeného kříže.


Speciální znamená výjimečný

Ilustrační foto k článku: Speciální znamená výjimečný

Výjimečná, právě taková byla atmosféra na 4. speciálním motosrazu, který se konal 21. května 2012 na Základní škole speciální na ulici Žižkova.


ZŠ Salmova slaví 30 let

Ilustrační foto k článku: ZŠ Salmova slaví 30 let

Základní škola na Salmově, tehdy ještě Terrerově ulici, je nejnovější školou v Blansku, přesto je to už 30 let, co byla slavnostně otevřena. Výuka v nové pavilónové budově byla zahájena v r. 1982. Klidné prostředí v těsné blízkosti rekreační oblasti Palava poskytovalo dobré podmínky pro výuku prvních 522 žáků v 16 třídách.


Snídat férově

Ilustrační foto k článku: Snídat férově

Férová snídaně. Co to znamená? Myšlenka je velmi prostá: sejděte se v parku, na nábřeží nebo v oblíbené kavárně ve svém městě se známými, sousedy, kamarády nebo rodinou a společně posnídejte fairtradové a lokální suroviny. Tímto způsobem jednoduše a zároveň příjemně oslavíte Světový den pro fair trade a zároveň dáte najevo najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby vůbec.


Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo

Ilustrační foto k článku: Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo

V Katolickém domě byla 20. 5. 2012 zahájena výstava věnovaná památce Jana Buly a Václava Drboly, duchovních obviněných a popravených v souvislosti s tzv. "Babickým procesem".


Moderní kožní stacionář Nemocnice Blansko v provozu

Ilustrační foto k článku: Moderní kožní stacionář Nemocnice Blansko v provozu

V roce 2011 došlo v rámci restrukturalizace lůžkového fondu v Jihomoravském kraji k oficiálnímu uzavření lůžkového kožního oddělení v Nemocnici Blansko a jeho přebudování na stacionář dle moderního trendu ve zdravotnictví. Pacienti s kožní indikací jsou v případě potřeby lůžkové péče hospitalizováni na ostatním lůžkovém fondu nemocnice.



Zahrádkáři uspořádali výstavu

Ilustrační foto k článku: Zahrádkáři uspořádali výstavu

Sazenice rajčat, jahod, květin, stromky a doplňkový sortiment, to vše představili na jarní burze blanenští zahrádkáři.



Velký závod Světlušek a Vlčat 2012

Ilustrační foto k článku: Velký závod Světlušek a Vlčat 2012

Do areálu Rekreační oblasti Palava v Blansku letos zavítal velký závod mladých skautů Vlčat a Světlušek 2012. Zúčastnilo se ho asi 200 dětí.



Nemocnice Blansko se zapojí do prevence melanomu

Stejně jako loni se i letos, a to v pondělí 14.5.2012, zapojí kožní oddělení Nemocnice Blansko do celoevropsky koordinované akce s názvem Evropský den melanomu.



Těžce zranil cyklistku a ujel

Policisté žádají svědky o pomoc v pátrání po bezohledném řidiči.


Nábřeží Svitavy brzy ožije v návrzích studentů a dětí

Ilustrační foto k článku: Nábřeží Svitavy brzy ožije v návrzích studentů a dětí

V polovině dubna 2012 byly studentům architektonických škol předány výsledky ankety, jejímž prostřednictvím se mohli blanenští občané vyjádřit k současné i budoucí podobě nábřeží Svitavy a sdělit zpracovatelům návrhů svá přání i postoje a zkušenosti s vybranými lokalitami.




Historický potápěčský skafandr se vrací do Býčí skály

Ilustrační foto k článku: Historický potápěčský skafandr se vrací do Býčí skály

U příležitosti 100. výročí bádání v jeskyni Býčí skála uspořádala místní jeskyňářská skupina dny otevřených dveří, a to ve dnech 5.-6. května, 12.-13. května a 19.a 20. května. Součástí oslav jsou prohlídky jinak nepřístupné jeskyně pro veřejnost a bohatý doprovodný program, jehož součástí je vystavení unikátního historického potápěčského skafandru, který pro tuto příležitost zapůjčilo Muzeum Blansko