Archiv článků
   v roce 2023

Kategorie: ostatní  

 


Tříkrálová sbírka pomáhá přímo lidem v regionu

Ilustrační foto k článku: Tříkrálová sbírka pomáhá přímo lidem v regionu

Už 24. rokem budete ve své obci nebo městě potkávat koledníky Tříkrálové sbírky. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, a především požehnání do nového roku přinesou tři králové od 1. do 14. ledna 2023. Tradičně půjdou dům do domu, budou psát na dveře požehnání, zpívat koledu a nést pokladničku, do které můžete přispět.


Zubní pohotovost v lednu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v lednu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Žáci vánočně vyzdobili interiér své základní školy

Ilustrační foto k článku: Žáci vánočně vyzdobili interiér své základní školy

Na vánoční svátky se žáci ze Základní školy Blansko, Nad Čertovkou připravovali v průběhu celého adventu. Školními chodbami vonělo pečené cukroví a nechyběla ani vánoční výzdoba. Kromě tradičního stromečku jí vévodil díky práci žáků originálně pojatý betlém.


PF 2024

Ilustrační foto k článku: PF 2024

Vážení a milí spoluobčané, máme za sebou náročný ale podle mého názoru alespoň pro Blansko úspěšný rok 2023. Podařilo se nám v něm dokončit velké investiční akce, jako je nové přemostění na Staré Blansko, rekonstrukce stadionu v Mlýnské ulici, dokončili jsme také revitalizaci vnitrobloku v Poříčí a desítky dalších akcí.


Lidé před Vánocemi obdarovali seniory z blanenských domů s pečovatelskou službou

Ilustrační foto k článku: Lidé před Vánocemi obdarovali seniory z blanenských domů s pečovatelskou službou

Obyvatelé Domů s pečovatelskou službou v ulicích Pod Javory a 9. května v pátek dostali s předstihem vánoční dárky. Přivezli jim je pořadatelé dobročinné akce Daruj radost seniorům, která poslední týdny probíhala v blanenské pizzerii Pizzazz. Různými drobnostmi se takto podařilo obdarovat více než 120 lidí.


Na večeři národů v polské Legnici ochutnali i punkevního pstruha s dolnolhotským pivem

Ilustrační foto k článku: Na večeři národů v polské Legnici ochutnali i punkevního pstruha s dolnolhotským pivem

Vánoční vigilii, večeři národů, pořádají v partnerském městě Blanska, polské Legnici, už více než dvacet let. Zástupci jednotlivých zemí přijíždějí na předvánoční setkání vybaveni vždy vlastnoručně vyrobenými pokrmy, které se během svátků v jednotlivých zemích podávají. Blansko letos reprezentovali žáci a učitelé ze Střední školy TEGA Blansko.



Blanenským hasičům při záchraně pomůže nová seskoková matrace

Ilustrační foto k článku: Blanenským hasičům při záchraně pomůže nová seskoková matrace

Novou seskokovou matraci určenou pro záchranu osob z hořících budov mají nově ve výbavě blanenští hasiči. Pořídili si ji díky příspěvku od města. Po zaškolení ji nyní mohou používat při záchraně osob, které zůstanou uvězněné až 25 metrů vysoko.


Školáci se zapojili do charitativních projektů

Ilustrační foto k článku: Školáci se zapojili do charitativních projektů

Předvánoční a vánoční čas je obdobím, kdy – možná více než jindy – myslíme na druhé a chceme je potěšit. Udělat někomu radost se snaží i žáci ZŠ Blansko, Erbenova 13.


Denní centrum pro lidi bez domova je v Blansku otevřené i o víkendu

Ilustrační foto k článku: Denní centrum pro lidi bez domova je v Blansku otevřené i o víkendu

Charita nabízí lidem bez domova od 1. prosince 2023 denní azyl v Blansku i o víkendech. S příchodem zimy tak vychází vstříc potřebám klientům, kteří si v těchto dnech do denního centra Nová naděje v Sadové ulici častěji přicházejí pro pomoc.


Zubní pohotovost v prosinci

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v prosinci

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Osadili nové semafory, řidiči dál blokují cestu hasičům

Ilustrační foto k článku: Osadili nové semafory, řidiči dál blokují cestu hasičům

Jen dva ze tří výjezdů vozidel hasičů z blanenské stanice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje se obejdou bez komplikací na silnici. Každý třetí výjezd se blanenští hasiči na cestě k zásahu potýkají s neukázněnými řidiči doslova pár vteřin od zahájení výjezdu. Problémy mají už při vjezdu na ulici Poříčí před stanicí, kde jim někteří motoristé nedávají přednost.


Festival Rajbas nabídne tři dny filmů, setkání a dobrodružství

Ilustrační foto k článku: Festival Rajbas nabídne tři dny filmů, setkání a dobrodružství

Blansko ožije tradičním festivalem filmů, setkání a dobrodružství Rajbas 2023. Letošní jubilejní 25. ročník akce se uskuteční od pátku 17. listopadu do neděle 19. listopadu. Hlavní část festivalu se bude odehrávat v sálech Dělnického domu a kina, část programu ale návštěvníci zažijí také v Domě přírody Moravského krasu nebo pod širým nebem.


Ocenili vzpomínky s vůní brambor, příběh, který spojil generace

Ilustrační foto k článku: Ocenili vzpomínky s vůní brambor, příběh, který spojil generace

Z výhry v soutěži „Pošli vzkaz příběhem“ se mohou těšit obyvatelé blanenského Domu s pečovatelskou službou (DPS) Pod Javory a také studenti Střední školy technické a gastronomické Blansko. Díky příběhu osmasedmdesátileté Danuše Strakové, který zpracovala Michaela Schillerová, studentka 3. ročníku SŠ TEGA, se nyní senioři mohou těšit na invalidní vozík a nové pomůcky, studenti zase na profesionálního robota. V projektu, který chtěl propojit generace, senioři vzpomínali na dětství a studenti ze vzpomínek zapisovali příběhy. Za ten s vůní brambor teď škola i DPS získala šek na 25 tisíc korun.


Na ostrově Langeoog dělal studentům gymnázia společnost odpočívající tuleň

Ilustrační foto k článku: Na ostrově Langeoog dělal studentům gymnázia společnost odpočívající tuleň

Nezapomenutelný okamžik zažili studenti blanenského gymnázia při žákovské výměně v Německu ve chvíli, kdy v písku mezi plážovými koši na ostrově Langeoog spatřili odpočívající tulení mládě. Na písečných dunách ostrova totiž tulení stáda hledají stranou od turistů, avšak stále v jejich přítomnosti, klid, odpočinek a sluneční paprsky.


Zubní pohotovost v listopadu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v listopadu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


V nemocnici naučí rozpoznat mozkovou mrtvici, ročně postihne 30 tisíc Čechů

Ilustrační foto k článku: V nemocnici naučí rozpoznat mozkovou mrtvici, ročně postihne 30 tisíc Čechů

Je druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Pokud ale příznaky cévní mozkové příhody (CMP) včas rozpoznáte a ihned přivoláte záchrannou službu, šance na uzdravení jsou vysoké. Připomenout to chce i Nemocnice Blansko, která se zapojí do osvětové kampaně „Čas je mozek“. Na středu 1. listopadu 2023 od 10:00 do 13:00 hodin připravila infostánek ve vestibulu, kde na zájemce čeká jednoduchý test i bližší informace k tomuto onemocnění.


Senior centrum nabídne Odlehčovací službu pro pečující

Ilustrační foto k článku: Senior centrum nabídne Odlehčovací službu pro pečující

Novou pobytovou službu bude od nového roku nabízet Senior centrum Blansko, p. o. Pomoci má lidem, kteří v domácím prostředí pečují o své blízké vyžadující stálou péči, tedy o takzvaně závislé členy domácnosti. Odlehčovací služba umožní pečujícím odpočinek i čas na vyřízení osobních záležitostí.


Blansko hostilo mistrovství v go

Ilustrační foto k článku: Blansko hostilo mistrovství v go

Na přelomu září a října se v Blansku konalo mistrovství republiky v go (MR). Jde o starobylou strategickou deskovou hru, která nejdéle vzdorovala počítačům a v posledních letech sehrála významnou roli v rozvoji umělé inteligence. Osm finalistů z předchozích kvalifikací se sjelo do Blanska historicky podruhé, neboť první MR se zde konalo před osmi lety.


Veletrh středních škol žákům nabízí informace o studiu i praktické ukázky

Ilustrační foto k článku: Veletrh středních škol žákům nabízí informace o studiu i praktické ukázky

Inspiraci při výběru střední školy mohou ve čtvrtek 12. října žáci devátých tříd najít v blanenském Dělnickém domě. Koná se tam totiž Veletrh středních škol, na kterém své studijní obory představuje všech jedenáct škol z regionu a dvě školy z Brna, které nabízejí studium hendikepovaným žákům. Akce potrvá do 17:00 hodin a je přístupná také rodičům žáků.


Výtěžek Koláče pro hospic poslouží na nákup přístrojů pro nemocné

Ilustrační foto k článku: Výtěžek Koláče pro hospic poslouží na nákup přístrojů pro nemocné

Ve středu 4. října se koná tradiční charitní osvětová akce a sbírka Koláč pro hospic. Na stáncích Mobilního hospice sv. Martina v Blansku, v Boskovicích, v Kunštátě a v Letovicích mohou lidé přispět na domácí hospicovou péči a odnést si za to chutný koláč. Příspěvky poslouží na obnovu přístrojů, které pomáhají těžce nemocným pacientům. V Blansku budou stánky s koláči na Rožmitálově ulici a ve vestibulu nemocnice.


Zubní pohotovost v říjnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v říjnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Charitní zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševními poruchami

Ilustrační foto k článku: Charitní zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševními poruchami

Zařízení Pěkná modrá v Doubravici nad Svitavou nabízí volná místa klientům s duševním onemocněním a lehkým mentálním a zdravotním postižením. „Dáváme šanci i lidem, kterým ostatní už šanci nedávají,“ říká vedoucí sociálně terapeutických dílen Petra Veselá.


Street Jam 2023. Oblíbený happening láká mládež na skateboardové a koloběžkové závody

Ilustrační foto k článku: Street Jam 2023. Oblíbený happening láká mládež na skateboardové a koloběžkové závody

V prostorách blanenského skateparku se v neděli 10. září uskuteční již dvacátý první ročník happeningu Street Jam 2023. Jedná se o skateboardové a koloběžkové závody, spojené s vystoupením DJ. Pro blanenskou mládež tuto akci pořádají NZDM v Blansku (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, PVC Klub), Basstronic Control Crew a Sektor 23. Letošní ročník proběhne díky podpoře Místní akční skupiny MAS Moravský kras z.s., která na skateparku zajišťuje komunitní práci s dětmi, dospívajícími a jejich rodinami. Street Jam se koná od 13:00 do 20:00 hodin a vstup je volný.


Víkend nabídl rozloučení s prázdninami, sraz velorexů a další akce

Ilustrační foto k článku: Víkend nabídl rozloučení s prázdninami, sraz velorexů a další akce

Rozloučení s létem a prázdninami, soutěže i automobilové srazy a řadu dalších akcí nabídl poslední prázdninový víkend v Blansku. Kulturní i sportovní program přineslo už páteční odpoledne. Blanenští fotbalisté se na hřišti v Údolní ulici v pátek utkali s TJ Tatran Bohunice. Městský klub důchodců zase potěšil své členy tradiční Jiřinkovou slavností.


Zubní pohotovost v září

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v září

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Lezecká stěna v Lažánkách je opět v provozu. Má ale nová pravidla

Ilustrační foto k článku: Lezecká stěna v Lažánkách je opět v provozu. Má ale nová pravidla

Téměř osm měsíců nemohli lezci využívat skalní stěnu v blanenské části Lažánky. Původní povolení k užívání stěny vypršelo na konci loňského roku, vydání nového podmínila Správa CHKO Moravského krasu splněním hned několika podmínek. Ozvali se totiž místní, kteří si stěžovali na hluk a nepořádek. Do jednání proto vstoupilo i město jako vlastník pozemků a obnovení provozu podmínilo dodržováním nových podmínek. Stěna je teď opět přístupná, návštěvníci ale musejí dodržovat nový provozní řád. Lezci navíc získali povolení zatím pouze na rok.


Nemocnice Blansko zahájila modernizaci

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko zahájila modernizaci

Nemocnice Blansko zahájí od září na vybraných lůžkových odděleních stavební úpravy a opravy. Ty jsou nutné s ohledem na stáří budov a sítí a také ve vztahu ke stále se zvyšujícím požadavkům na zálohování zdrojů, datové sítě a bezpečnost provozu. Práce a oprav povedou k modernizaci a zvýšení komfortu pro pacienty i zdravotnický personál. Po dobu jejich provádění, které je naplánováno od začátku září až do konce listopadu, čekají pacienty i personál blanenské nemocnice určitá omezení.


Ženy mohou opět využít slevu 200 korun na preventivní vyšetření prsů

Ilustrační foto k článku: Ženy mohou opět využít slevu 200 korun na preventivní vyšetření prsů

V Nemocnici Blansko mohou ženy opět využít slevu na preventivní ultrazvukové nebo mamografické vyšetření prsů. Slevové poukazy nabízí organizace Aliance žen s rakovinou prsu v rámci projektu Ženy ženám. Samoplátkyně mohou mít od začátku srpna do konce prosince letošního roku toto vyšetření o 200 korun levnější.


Rizikový přechod. Policie bude hlídat chování cestujících na blanenském nádraží

Ilustrační foto k článku: Rizikový přechod. Policie bude hlídat chování cestujících na blanenském nádraží

Jako jednu z nejproblémovějších železničních stanic hodnotí blanenské nádraží oblastní ředitelství Správy železnic v Brně. Desítky cestujících denně si tam totiž pravidelně zkracují cestu přes služební přechod v kolejišti. Ve stanici totiž chybí bezbariérový přechod přes koleje pro běžné cestující. Lidé tak riskují a namísto do pochodu vstupují na kolejiště. Železničáři varují, že situace není udržitelná. Na místo přidali kamerový dohled. A přemýšlejí, jak cestující od vstupu do kolejiště ještě více odradit. Policisté se chystají na dění na blanenském nádraží dohlédnout.


OBRAZEM: Víkend přinesl sportovní utkání i hudební akce

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend přinesl sportovní utkání i hudební akce

Přestože počasí bylo o víkendu vesměs deštivé, neodradilo blanenské fotbalisty ani hudební nadšence. Zápas s Rosicemi a koncert na Letní Open Stage doplnila klubová hudební akce v Suterénu.



Zubní pohotovost v srpnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v srpnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


OBRAZEM: Víkend nabídl hudbu, divadlo i film

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend nabídl hudbu, divadlo i film

Závěrečné představení sehráli účastníci Tvořivého týdne na Kolárce, kapely 301 a Prakmen se představily v Suterénu, letní kino nabídlo Vyšehrad: Fylm a Dechová hudba Boskověnka rozezněla park před radnicí.


OBRAZEM: Blanenští se bavili hudbou i cvičením pod širým nebem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blanenští se bavili hudbou i cvičením pod širým nebem

Ranní jóga v parku, Gulášobraní na Myslivně, koncert kapely Prasklý bachor a večer písničkářů Open mic Moravský kras zpříjemnili uplynulou letní sobotu. V neděli zahájilo Muzeum Blanenska letní Paleokemp.


Co se dělo v červnu na škole Erbenova?

Ilustrační foto k článku: Co se dělo v červnu na škole Erbenova?

Měsíc červen patří ve školách k těm nejhektičtějším. Školní rok vrcholí, ve vzduchu už visí blížící se prázdniny, v učebnicích zbývá pár posledních stránek, avšak stále panuje mírné napětí ze závěrečných testů a zkoušení. U nás na základní škole Erbenova tomu není jinak, ale i přesto jsme stihli uspořádat a zúčastnit se spousty zajímavých akcí a aktivit.


Farmářské trhy se přesunuly na pěší zónu

Ilustrační foto k článku: Farmářské trhy se přesunuly na pěší zónu

Zboží od regionálních zemědělců ale také výrobky farmářů a drobných řemeslníků najdete od čtvrtka 20. července nově na Rožmitálově ulici. Kulturní středisko města Blanska, které trhy pořádá, přemístilo prodejní stánky z parkoviště u Poduklí. Přímo na pěší zóně si nyní zákazníci budou moci zboží zakoupit každý lichý čtvrtek. Od září se farmářské trhy rozšíří také o sobotní prodej.


OBRAZEM: V centru promítalo letní kino a hrála dechová hudba

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: V centru promítalo letní kino a hrála dechová hudba

Uplynulý víkend v Blansku nabídl další filmové představení i hudební vystoupení pod širým nebem. Na Poduklí promítalo letní kino, na náměstí se konal promenádní koncert. Živo bylo také v aquaparku, nedělní odpoledne návštěvníkům zpestřily soutěže a ukázky první pomoci.


Výprava ze ZŠ Erbenova navštívila Mürzzuschlag

Ilustrační foto k článku: Výprava ze ZŠ Erbenova navštívila Mürzzuschlag

Po čtyřech letech, kdy nám kvůli covidu nebylo přáno, jsme opět vyrazili navštívit naši spřátelenou školu v rakouském Mürzzuschlagu, se kterou má naše škola vztahy již déle než dvě desítky let. Všechny tři dny, které jsme zde mohli strávit, jsme si moc užili.


Blanenští strážníci mají nový radar na měření rychlosti vozidel

Ilustrační foto k článku: Blanenští strážníci mají nový radar na měření rychlosti vozidel

Blanenští strážníci kontrolují dodržování rychlosti aut ve městě pomocí nového radaru. Moderní laserový přístroj nahradil původní měřič z roku 2006, který už nevyhovoval současným požadavkům. S novým radarem městští policisté dohlížejí na ukázněnost řidičů na předem stanovených místech v různých částech Blanska.


Skleníky nahradilo nové Obchodní centrum Poříčí

Ilustrační foto k článku: Skleníky nahradilo nové Obchodní centrum Poříčí

Na nábřeží Svitavy na severním okraji Blanska se otevřelo nové Obchodní centrum Poříčí. Prodejní zónu na místě bývalých skleníků vybudovala společnost MS-Invest. Zákazníci zde najdou necelou dvacítku provozoven s prodejní plochou více než 8 tisíc m².


Zubní pohotovost v červenci

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v červenci

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.



Domov Olga oslavil třicet let od svého založení

Ilustrační foto k článku: Domov Olga oslavil třicet let od svého založení

Zahradní slavnost s bohatým kulturním programem uspořádali v úterý 20. června zakladatelé, pracovníci a klienti denního stacionáře Domov Olga. Šlo o vyvrcholení oslav třiceti let jeho činnosti. Kulaté výročí současně oslavilo také chráněné bydlení v Centru Velan, které vzniklo před dvaceti lety.


OBRAZEM: Palavu ovládl Den s Policií ČR

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Palavu ovládl Den s Policií ČR

Rekreační oblast Palava ve středu 21. června hostila Den s Policí ČR. Na preventivní akci si našly cesty stovky návštěvníků, zejména z řad školáků. Kromě ukázek činnosti policejních složek na ně čekaly také ukázky práce hasičů, městských strážníků nebo zdravotníků.


OBRAZEM: Blansko hostilo o víkendu sportovní i kulturní události

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko hostilo o víkendu sportovní i kulturní události

Páteční podvečer zval na autorské čtení Kateřiny Tučkové. V sobotu ráno odstartoval mezinárodní turnaj mládeže ve fotbale, v centru města se setkali majitelé vozů Škoda, v hale na Starém Blansku probíhal turnaj v karate a kvečeru se sešli muzikanti i hosté na Minifestu Klepák. Víkend zakončilo promítání filmu ke Dni otců.


Žáci ze školy Erbenova zažili pestrý květen

Ilustrační foto k článku: Žáci ze školy Erbenova zažili pestrý květen

Měsíc květen byl u nás ve znamení mnoha velkých akcí a úspěchů. A začalo to pěkně zostra. Naše škola byla zařazena do mezinárodního testování TIMSS, při kterém si žáci 4. ročníku porovnávali svoje znalosti v oblasti matematiky a přírodních věd se žáky z více než 60 zemí celého světa. Velmi úspěšní jsme byli v národním testování SCIO. Páťáci navázali na výborné podzimní výsledky svých starších spolužáků z 9. ročníku. Potěšilo nás, že v matematice jsme lepší než 80% zúčastněných škol a v českém jazyce lepší než 70 % zúčastněných škol.



Jihomoravský kraj už vybral firmu, která bude projektovat cyklostezku z Blanska do Adamova

Ilustrační foto k článku: Jihomoravský kraj už vybral firmu, která bude projektovat cyklostezku z Blanska do Adamova

Stavba cyklostezky mezi Blanskem a Adamovem se posunula blíž k zahájení. Představitelé Jihomoravského kraje, který bude investorem projektu, totiž ve středu podepsali smlouvu s projekční kanceláří. Ta bude mít na starosti projektovou dokumentaci k nové cyklostezce a autorský dozor. Podle plánu by se první cyklisté měli po nové stezce projet v roce 2025.


Policisté na Písečné uspořádali prověřovací cvičení

Ilustrační foto k článku: Policisté na Písečné uspořádali prověřovací cvičení

Desítky policistů, hasičů a zdravotnických záchranářů se v úterý zúčastnily prověřovacího cvičení, které se konalo v Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole Blansko. Námětem byl zásah proti dvojici agresorů, kteří vnikli do prostorů školy a ohrožovali studenty a pedagogy.


Do Blanska přijeli senioři z partnerského města Komárna

Ilustrační foto k článku: Do Blanska přijeli senioři z partnerského města Komárna

Na návštěvu Blanska v pondělí dorazila třicítka seniorů ze slovenského města Komárna. Dvoudenní pobyt organizovaly Městské kluby důchodců, mezi kterými od roku 1982 funguje aktivní partnerství. Slovenské hosty čekalo přivítání na radnici, setkání s blanenskými přáteli v budově klubu důchodců a na závěr ještě návštěva zámku ve Slavkově u Brna a Mohyly míru.


OBRAZEM: Projekt SITU lákal k procházce městem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Projekt SITU lákal k procházce městem

Letošní ročník projektu SITU nabídl v sobotu umělecká zastavení na několika místech v Blansku. V kině proběhla další z přednášek Sousedské univerzity, v knihovně děti navštívily knižní promítání, zámecké nádvoří ožilo divadlem i koncertem a v rekreační oblasti Palava se konal triatlonový závod.


Blansko hostilo regionální kolo soutěže Mladých zdravotníků

Ilustrační foto k článku: Blansko hostilo regionální kolo soutěže Mladých zdravotníků

Blanenský Oblastní spolek Českého červeného kříže pořádal ve čtvrtek 8. června regionální kolo soutěže Mladých zdravotníků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích pro první a druhý stupeň základních škol. Vítězové obou kategorií postupují do republikového kola, které se uskuteční 24. června 2023 v Opavě.


Startuje 9. ročník unikátního charitativního běhu You Dream We Run

Ilustrační foto k článku: Startuje 9. ročník unikátního charitativního běhu You Dream We Run

Ve dnech 10. až 11. června 2023 se již podeváté sejdou vyznavači aktivního životního stylu, kterým současně nejsou lhostejné osudy lidí se zdravotním hendikepem nebo těžkým životním osudem. Ve sportovním areálu obce Ráječko, nedaleko hasičské stanice (přesun z důvodu rekonstrukce stadionu ASK Blansko) se zapojí do unikátní sportovně charitativní akce You Dream We Run.


Žáci ze školy Dvorská se v nabité konkurenci neztratili

Ilustrační foto k článku: Žáci ze školy Dvorská se v nabité konkurenci neztratili

Pohořelické dopravní hřiště hostilo letošní krajské kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů. Soutěž se konala 23. května 2023 a zúčastnili se jí oblastní vítězové z celé jižní Moravy. Soutěžilo se ve dvou věkových kategoriích, mladších a starších žáků a pěti hodnocených disciplínách.


Zubní pohotovost v červnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v červnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Knihovna zahájila pasování prvňáčků. Do čtenářského stavu jich povýší přes dvě stě

Ilustrační foto k článku: Knihovna zahájila pasování prvňáčků. Do čtenářského stavu jich povýší přes dvě stě

V blanenské městské knihovně tento týden začalo pasování prvňáčků na čtenáře. V úterý 30. května dopoledne se v dětském oddělení Městské knihovny Blansko sešli žáci a učitelé prvních tříd i rodiče malých žáčků ke slavnostnímu obřadu povýšení do čtenářského stavu. Během června složí čtenářský slib prvňáčci ze všech čtyř základních škol v Blansku.


Nemocnice Blansko se připojuje ke Světovému dni bez tabáku

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko se připojuje ke Světovému dni bez tabáku

Světový den bez tabáku je Světovou zdravotnickou organizací (WHO) stanoven na 31. května. Blanenská nemocnice se k němu i letos připojuje a personál plicní ambulance v tento den nabízí možnost bezplatné konzultace všem, kdo by rádi přestali kouřit, ale potřebují s tím pomoci.


OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo akcemi pod širým nebem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko o víkendu žilo akcemi pod širým nebem

S Městským divadlem Brno se diváci v pátek přenesli ze zámeckého nádvoří na hrad Karlštejn, prohlédnout si dravce v letu mohli v sobotu návštěvníci Domu přírody Moravského krasu. V klubu Suterén zahrála kapela VKV. Sobotní odpoledne patřilo vozům značky Trabant a v neděli zavedla účastníky komentovaná procházka do zámeckého parku.


Česká pošta ruší pobočku v Dvorské ulici

Ilustrační foto k článku: Česká pošta ruší pobočku v Dvorské ulici

Ještě do konce června budou v Blansku fungovat dvě pobočky České pošty, od 1. července 2023 dojde ke zrušení pobočky pošty Blansko 3 v Dvorské ulici. Všechny služby pak převezme hlavní pošta Blansko 1 v Hybešově ulici.


Týden pro rodinu: Mezigenerační vztahy jsou na celý život

Ilustrační foto k článku: Týden pro rodinu: Mezigenerační vztahy jsou na celý život

Fungující mezigenerační vztahy dnes nejsou samozřejmostí. Své o tom ví zaměstnanci Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, která sídlí v Blansku na Údolní ulici. Denně se setkávají s klienty, kteří toto téma nějakým způsobem řeší. A jelikož týden od 13. do 21. května je stanoven jako Týden pro rodinu a letošním tématem jsou právě udržitelné mezigenerační vztahy, psychologové z poradny by rádi upozornili na problematiku těchto vztahů a na to, že je nutné o ně celoživotně pečovat.


Pomozte během těžce nemocným. Vyrazit můžete už v sobotu 20. května

Ilustrační foto k článku: Pomozte během těžce nemocným. Vyrazit můžete už v sobotu 20. května

V sobotu 20. května vás zveme na 2. ročník Běhu na podporu Mobilního hospice sv. Martina. Zažijete běh v krásné přírodě a pomůžete těžce nemocným lidem v regionu a pozůstalým s traumatem z odchodu blízkého člověka. Start a cíl bude u písečné pláže v blízkosti restaurace Myslivna v rekreační oblasti Palava – u přehrady v Blansku.


V zámeckém parku bude opět Férová snídaně

Ilustrační foto k článku: V zámeckém parku bude opět Férová snídaně

V sobotu 13. května 2023 se v blanenském zámeckém parku uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Blansko se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a musí čelit dopadům klimatické změny.


OBRAZEM: Víkend patřil výtvarnému umění i sportu

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend patřil výtvarnému umění i sportu

Prodloužený víkend nabídl v Blansku a jeho městských částech sportovní i umělecké aktivity. Partyzánskou stezku v lese okolo Hořic, výtvarný workshop v knihovně, venkovní turnaj ve streetbalu i dernisáž výstavy předškolních dětí.


Do práce jezdí na kole i pěšky. V květnu je čekají výhody

Ilustrační foto k článku: Do práce jezdí na kole i pěšky. V květnu je čekají výhody

Do práce na kole, koloběžce nebo pěšky v květnu opět vyráží více než tři desítky zaměstnanců městského úřadu. Město Blansko se už třetím rokem připojilo k výzvě Do práce na kole. Jejím cílem je zklidnit dopravu v ulicích měst a zpřístupnit ji cyklistům a chodcům. Připojit k výzvě se mohou týmy i jednotlivci, každoročně se jí účastní několik tisíc lidí po celé republice.


Zubní pohotovost v květnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v květnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.



Preventivní akci Mamoden v Nemocnici Blansko využilo téměř sto třicet žen

Ilustrační foto k článku: Preventivní akci Mamoden v Nemocnici Blansko využilo téměř sto třicet žen

Bezmála sto třicet žen zavítalo v sobotu 15. dubna na radiodiagnostické oddělení Nemocnice Blansko, kde podstoupily mamografické nebo ultrazvukové vyšetření prsů, případně využily možnost konzultace s lékařem v případě dotazů. Zdravotníci tímto vyzvali širokou veřejnost k prevenci rakoviny prsu, protože jedině včasným záchytem se dá s případným onemocněním úspěšně bojovat.


Blíží se Den melanomu. Zájemcům vyšetří lékařky mateřská znaménka bez objednání

Ilustrační foto k článku: Blíží se Den melanomu. Zájemcům vyšetří lékařky mateřská znaménka bez objednání

V blanenské nemocnici se v pondělí 24. dubna uskuteční Den melanomu. Lékařky kožního oddělení ve 4. podlaží lůžkové části nemocnice zkontrolují zájemcům mateřská znaménka pomocí manuálního dermatoskopu. Zdravotníci by tímto rádi upozornili na důležitost prevence melanomu, jelikož pravidelné kontroly pigmentových znamének mohou problém odhalit včas a pomocí následného chirurgického zákroku předejít větším komplikacím a následkům.


OBRAZEM: Víkend přinesl veletrh tvoření i běh lesem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend přinesl veletrh tvoření i běh lesem

Výstavu obrazů zahájila Hana Plchová vernisáží v pátek odpoledne, v kině proběhla přednáška Marka Orko Váchy. V sobotu čekalo na děti promítání v knihovně a v neděli den tvoření v Dělnickém domě. Jaro v lesích přivítali účastníci běhu Kolem okresu Blansko.


Cyklostezka Blansko-Adamov: 2025 má být hotovo

Ilustrační foto k článku: Cyklostezka Blansko-Adamov: 2025 má být hotovo

Jízda na kole z Blanska směrem na Brno bude zřejmě již za tři roky pohodlnější a hlavně bezpečnější. Zatím musejí cyklisté na cestě k Adamovu překonávat frekventovanou silnici II/379, kudy přijíždějí tisíce aut denně. Nově je od budovy ředitelství ČKD v Blansku až k odbočce pod Novým hradem dovede nová cyklostezka, kterou plánuje vybudovat Jihomoravský kraj.


Zdravotníci zvou ženy k vyšetření prsu

Ilustrační foto k článku: Zdravotníci zvou ženy k vyšetření prsu

Blanenská nemocnice připravuje na sobotu 15. dubna speciální akci nazvanou Mamoden v Nemocnici Blansko s podtitulem Dámská jízda na vlnách prevence. Od 9 do 16 hodin mohou na radiodiagnostické oddělení přicházet ženy bez věkového omezení a nechat se vyšetřit mamografem nebo ultrazvukem.


Zubní pohotovost v dubnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v dubnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Žáci ze ZŠ TGM vyrazili na hory

Ilustrační foto k článku: Žáci ze ZŠ TGM vyrazili na hory

Lyže? Snowboard? Nebo tak i tak? Tyto možnosti mají všichni žáci 6., 7., 8. a 9. tříd ZŠ TGM v Blansku. A že jich patřičně využívají, dokazují následující čísla.


Obchodní centrum: stavební práce finišují, otevření se plánuje na prázdniny

Ilustrační foto k článku: Obchodní centrum: stavební práce finišují, otevření se plánuje na prázdniny

Do další fáze nyní spěje stavba nového obchodního centra v ulici Poříčí na okraji Blanska. Hotová je okružní křižovatka, dělníci nyní postupně dokončují také interiéry v jednotlivých budovách budoucího centra. Na řadu přijdou úpravy exteriérů a administrativní předání. První zákazníci by se do nového obchodního centra, které vyrůstá na břehu řeky Svitavy na místě někdejších skleníků, měli podívat začátkem prázdnin.


Základní škola uspořádala den otevřených dveří

Ilustrační foto k článku: Základní škola uspořádala den otevřených dveří

Den otevřených dveří je akcí, která má v ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17 dlouholetou tradici. V letošním roce se brány školy otevřely veřejnosti v sobotu 25. února.


Školní družina při ZŠ TGM rozvíjí čtenářskou gramotnost žáků

Ilustrační foto k článku: Školní družina při ZŠ TGM rozvíjí čtenářskou gramotnost žáků

Březen již tradičně vnímáme jako měsíc knihy. Žáci základní školy Tomáše Garrigua Masaryka, kteří navštěvují školní družinu, mají celoročně možnost věnovat se čtenářství aktivní i pasivní formou. Četba úzce souvisí s celkovou gramotností a výrazně ovlivňuje úroveň znalostí člověka, proto je velmi žádoucí podporovat a rozvíjet v dětech zájem o knihy.


Logohraní v knihovně nabídne setkání s klinickými logopedkami

Ilustrační foto k článku: Logohraní v knihovně nabídne setkání s klinickými logopedkami

Kdo si hraje, nezlobí, a navíc se může něčemu přiučit. Stačí zvolit vhodné pomůcky a hry. Kde si je můžete vyzkoušet? Třeba o jarních prázdninách ve středu 15. března od 10:00 do 15:00 hodin v kulturní místnosti Městské knihovny Blansko. Na tento den připravuje Ambulance klinické logopedie Nemocnice Blansko ve spolupráci s knihovnou akci s názvem Logohraní s lekotékou, která je určena dětem v doprovodu rodičů a prarodičů. Vstup bude zdarma.


Blanenská nemocnice zve na preventivní vyšetření ledvin

Ilustrační foto k článku: Blanenská nemocnice zve na preventivní vyšetření ledvin

Na druhý březnový čtvrtek – letos 9. března – připadá Světový den ledvin. V tento den se mohou na nefrologické oddělení Nemocnice Blansko bez objednání dostavit všichni, kteří si chtějí nechat lékařem zkontrolovat ledvinné funkce a odhalit případné počáteční onemocnění tohoto důležitého orgánu. Přijďte nalačno se vzorkem středního proudu ranní moči. Součástí bezplatného vyšetření je také měření tlaku a odběr krve.


OBRAZEM: Víkend přinesl sport i kulturu

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Víkend přinesl sport i kulturu

První březnový víkend zahájil Jan Spálený s kapelou ASPM, sobota probíhala ve znamení pohybu díky soutěži v silovém trojboji a tradičnímu pochodu se psem. Skauti v Katolickém domě připravili autodráhy a na bleším trhu v kině si mohli návštěvníci zakoupit knihy a zhlédnout představení. V neděli se konal karneval pro děti a v galerii proběhla dernisáž výstav.


Zubní pohotovost v březnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v březnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


OBRAZEM: Blansko žilo o víkendu kulturou i sportem

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Blansko žilo o víkendu kulturou i sportem

Kulturní vyžití nabízelo o víkendu hned několik akcí. Zatančit si mohli návštěvníci maškarního plesu, hip-hopové party nebo rockového koncertu, vyráběly se čajové směsi a přednášelo se o průmyslové historii Brna. Blanenský sport nabídl poslední přípravné utkání ve fotbale, hokejová i flobalová utkání.


Salmův jez v Blansku je nově opravený, oživily jej malby dětí ze ZUŠ Blansko

Ilustrační foto k článku: Salmův jez v Blansku je nově opravený, oživily jej malby dětí ze ZUŠ Blansko

Povodí Moravy, s.p. dokončilo půlroční opravu Salmova jezu na řece Svitavě v Blansku. Během stavebních prací byly opraveny betonové části jezu, sanovány byly takzvané nátrže v březích, odtěženy byly také nánosy z koryta toku nad i pod jezem. Náročné práce, které přišly na 18,4 milionů korun, probíhaly pod dohledem biologického dozoru. Opravený jez nově oživily také malby vodního ptactva, jejich autory jsou mladí výtvarníci ze Základní umělecké školy Blansko.


Nemocnice Blansko začala využívat dekontaminační zařízení na likvidaci odpadu

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko začala využívat dekontaminační zařízení na likvidaci odpadu

V září minulého roku bylo do blanenské nemocnice přivezeno dekontaminační zařízení, které zredukuje množství infekčního odpadu a zbaví jej choroboplodných zárodků. Výrazným způsobem tak pomůže nemocnici snížit náklady na jeho likvidaci. Po jeho instalaci a uvedení do provozu bylo nutné provést zákonem stanovené testy a letos v únoru mohl být zahájen provoz tohoto zařízení.


Policisté v regionu loni zaznamenali více trestných činů, kriminalita se vrací na předcovidovou úroveň

Ilustrační foto k článku: Policisté v regionu loni zaznamenali více trestných činů, kriminalita se vrací na předcovidovou úroveň

Na území města Blanska policisté v roce 2022 zaznamenali mírný nárůst kriminality. Trestných činů loni 257 (meziroční zvýšení o 41) a přestupků 1096 (meziroční zvýšení o 219). Mírný nárůst přišel po dvou letech, během kterých v souvislosti s covidem došlo k poklesu kriminality. Stejný trend přitom zaznamenaly policejní statistiky v rámci celé republiky. Celková čísla trestných činů a přestupků se v roce 2022 přiblížila situaci z roku 2019.


Zubní pohotovost v únoru

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v únoru

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


V blanenském kině se konala preventivní akce Nedej pokušení šanci

Ilustrační foto k článku: V blanenském kině se konala preventivní akce Nedej pokušení šanci

V letošním školním roce zahájilo Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje již 13. ročník preventivní akce Nedej pokušení šanci. Akce je určená žákům a studentům prvních ročníků středních škol a je zaměřená na drogovou problematiku a závislosti. Nápad původně vznikl na Blanensku, pro velký zájem se ale Nedej pokušení šanci rozšířilo na celé území Jihomoravského kraje. V posledním lednovém týdnu setkání zaplnilo blanenské kino.


Nemocnice Blansko chystá modernizaci. Plán investičního rozvoje počítá i s výstavbou urgentního příjmu

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko chystá modernizaci. Plán investičního rozvoje počítá i s výstavbou urgentního příjmu

Postupnou modernizaci a velké stavební úpravy, které přinesou zefektivnění provozu i lépe dostupnou lékařskou péči, připravuje Nemocnice Blansko. Plán investičního rozvoje představilo vedení Nemocnice Blansko blanenským zastupitelům jako Generel rozvoje a rekonstrukce. Návazné investice jsou rozložené do příštích 15 let. Zvýšit mají komfort pacientům i personálu. Se zahájením prací počítá i vedení města v programovém prohlášení koaličních stran na období 2022 – 2026.


Podívejte se na výsledky druhého kola volby prezidenta v Blansku

Ilustrační foto k článku: Podívejte se na výsledky druhého kola volby prezidenta v Blansku

Ve druhém kole volby prezidenta v Blansku zvítězil Petr Pavel, který získal 58,47 procenta hlasů. Druhý skončil Andrej Babiš, který obdržel 41,52 procenta hlasů. Volební účast ve druhém kole volby prezidenta v Blansku činila 70,45 procenta.


Tříkrálová sbírka v regionu vynesla více než 3,3 milionu korun

Ilustrační foto k článku: Tříkrálová sbírka v regionu vynesla více než 3,3 milionu korun

Rekordní sumu vynesla tradiční dobročinná sbírka na Blanensku. Dárci Charitě v regionu věnovali dohromady 3 328 825 korun. Minulý rok to bylo přibližně o půl milionu korun méně. Přímo v Blansku lidé v letošní Tříkrálové sbírce darovali bezmála 265 tisíc korun, což je asi o čtyřicet tisíc korun více než loni.


Školáci budou pracovat s novou regionální učebnicí

Ilustrační foto k článku: Školáci budou pracovat s novou regionální učebnicí

Zpestření běžné výuky ale také prohloubení a doplnění znalostí o místě, kde děti žijí, si slibují tvůrci i učitelé od nové regionální učebnice určené pro žáky základních škol. Na jejím vzniku spolupracovali odborníci z Muzea Blanenska, Střediska ekologické výchovy Rychta Krásensko nebo například Domu přírody Moravský kras.


Podívejte se na výsledky prvního kola volby prezidenta v Blansku

Ilustrační foto k článku: Podívejte se na výsledky prvního kola volby prezidenta v Blansku

V prvním kole volby prezidenta v Blansku zvítězil Andrej Babiš, který získal 34,37 procenta hlasů. Druhý byl Petr Pavel, který obdržel 33,13 procenta hlasů, a třetí skončila Danuše Nerudová se ziskem 15,99 procenta hlasů.