Archiv článků
   v roce 2007

Kategorie: ostatní  

 


Političtí vězni vzpomínají

Ilustrační foto k článku: Političtí vězni vzpomínají

V rámci projektu společnosti Jeden svět na školách jsme se zúčastnily besedy s panem Františkem Hrubým na téma političtí vězni.


Dávky státní sociální podpory – změny od 1. 1. 2008

Zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů byl s účinností od 1. 1. 2008 mimo jiné novelizován i zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Zákonné úpravy se dotknou téměř všech dosud vyplácených dávek, s výjimkou dávky „příspěvek na bydlení“.


Zubní pohotovost v I. pololetí 2008

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 h. Mimo výše uvedenou je služba zajištěna prozatím do 30. 6. 2008 na Karáskově náměstí č. 11, Brno, tel. 548 424 248, a to od 17.00 do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o víkendech a svátcích.


Lékařská služba první pomoci (LSPP) od 1. 1. 2008

Z rozhodnutí Zastupitelstva Jihomoravského kraje bude s účinností od 1. 1. 2008 lékařskou službu první pomoci pro dospělé zajišťovat Nemocnice Blansko. Tato služba přechází plynule z jejího současného poskytovatele, kterým je Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o.


Barevná světýlka v „Oblázku“

Ilustrační foto k článku: Barevná světýlka v „Oblázku“

V neděli 18. listopadu 2007 se v Domě dětí a mládeže v Blansku „Oblázek“ konala výtvarně zaměřená akce Barevná světýlka. O tuto novou akci byl velký zájem, zúčastnilo se jí 20 dětí, z nichž nejmladšímu bylo 7 a nejstaršímu 13 let.


Mikuláš na Erbence

Ilustrační foto k článku: Mikuláš na Erbence

Nejen Mikuláš, ale i vůně perníčků, jehličí a tvořivá atmosféra. To byl projektový den, který se na naší škole uskutečnil 7. 12. 2007 v 1.–5. roč. pod názvem Mikulášské dílny – lidové zvyky a tradice.



Otvírací doba knihovny a galerie mezi svátky

Knihovna bude ve dnech 27., 28. a 31. prosince 2007 uzavřena z důvodu aktualizace softwarové výbavy počítačové sítě. Galerie města Blanska bude od 23. 12. do 30. 12. 2007 otevřena jen po předchozí telefonické domluvě. Volat můžete na tel. 776 156 344.


Betlémské světlo 2007

Betlémské světlo se pomalu stává stejnou předvánoční tradicí, jako je třeba rozsvěcování vánočního stromu, nakupování dárků nebo zdobení perníčků. A tak i letos, den před Štědrým dnem v neděli 23. 12. 2007, budou blanenští skauti od 9.00 do 21.00 h rozdávat na radnici Betlémské světlo.


Den otevřených dveří v ZŠ Salmově

Netradiční Den otevřených dveří se v ZŠ Salmově uskuteční ve čtvrtek 20. prosince od 8.00 do 12.00 hodin. Netradiční proto, že má na rozdíl od těch předchozích podobu projektového vyučování. Žáci mají možnost výběru „dílen“ se zaměřením dle okruhu svých zájmů, případně s tématikou vztahující se k 25 letům trvání školy. Zváni jsou rodiče současných i budoucích žáků školy i širší blanenská veřejnost.


Regulační poplatky v Nemocnici Blansko

Nemocnice Blansko oznamuje, že s účinností od 1. 1. 2008 jsou zdravotnická zařízení povinna vybírat v souladu se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, následující regulační poplatky.


Vyrobte vlastnoručně vánoční dárek

Farnost sv. Martina organizuje tradiční výrobu drobných vánočních dárků pro velké i malé. Pod vedením zkušených instruktorů si můžete přijít vyrobit pro své blízké nějakou drobnost, protože, jak je známo, „I malé dárky potěší!“ a ty vlastnoručně vyrobené dvakrát tolik. Akce se uskuteční v prostorách Katolického domu v sobotu 15. prosince od 8.00 do 12.00 h. Vstup je volný.


O Silvestru na náměstí bez vlastní pyrotechniky!

Co dál s tradičním vítáním a oslavami příchodu Nového roku na náměstí Republiky řeší momentálně vedení Města Blansko. Dle vyjádření starostky města Blanska se akce v posledních dvou letech stala poměrně nebezpečnou, a to především proto, že si lidé na náměstí nosí vlastní pyrotechniku a odpalují ji mezi přítomnými lidmi.



Rozsvícení vánočního stromu s překvapením

Ilustrační foto k článku: Rozsvícení vánočního stromu s překvapením

Překvapení v podobě nového dekorativního osvětlení nejen vánočního stromu, ale i zbývajících stromků na hlavním blanenském náměstí Republiky čekalo v pátek 30. listopadu všechny účastníky již tradičního rozsvícení vánočního stromu.


Adventní zastavení s Domovem Olga

V předvánoční době se lidé často zamýšlí nad uplynulým rokem a mnozí vnímají tento adventní čas jako prostor pro konkrétní podporu jiným lidem, kteří z důvodu svého handicapu tělesného, mentálního nebo sociálního potřebují podporu a pomoc. Akce na podporu Domova Olga se uskuteční na náměstí již 14. prosince.


Vánoční strom splněných přání

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání. I letos po celou adventní dobu bude zdobit prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici.


Knihovna naděluje

Městská knihovna Blansko připravila pro zájemce netradiční vánoční dárky. Pokud chcete svoje nejbližší, příbuzné a známé překvapit originálním dárkem, můžete jim pořídit čtenářský průkaz městské knihovny s předplaceným ročním členským poplatkem.


Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008

V roce 2008 dojde ve zdravotnictví pro pacienty k mnoha změnám. Za některá ošetření se bude platit, za některá ne, přibudou platby za recepty apod. Abyste se v tom všem neztratili, vydalo ministerstvo zdravotnictví informační brožuru, kterou vám nabízíme ke stažení.


Vzpomínka na Vratislava Grolicha

Ilustrační foto k článku: Vzpomínka na Vratislava Grolicha

Dne 14. listopadu 2007 zemřel významný blanenský vlastivědný pracovník PhDr. Vratislav Grolich. Jeho dílo, které za sebou zanechal, mělo pro blanenský region veliký přínos.


Ilustrovaný kalendář na rok 2008

Ilustrační foto k článku: Ilustrovaný kalendář na rok 2008

Kalendáře vydávané Městem Blansko už měly lecjakou podobu. Byly trhací s pohlednicemi, v podobě věže, kterou má Blansko ve znaku, s fotografiemi města nebo pracemi dětí. Velmi úspěšně se prodávaly stolní kalendáře s historickými fotografiemi. Další změna stylu přijde i v následujícím roce.


Kolpingova rodina představila Zlaté české ručičky

Ilustrační foto k článku: Kolpingova rodina představila Zlaté české ručičky

Každoročně pořádaná výstava seznamuje veřejnost s výrobky kroužků a zájmových organizací. Podílí se na ní nejen kroužky vedené v rámci Kolpingovy rodiny Blansko, ale najdete zde i práce dětí z Domu dětí a mládeže, seniorů z Domovinky při Domu s pečovatelskou službou, seznámíte se s činností skautů a dalších organizací.


Burza středních škol

Ilustrační foto k článku: Burza středních škol

Kam ze základní školy? Jakou školu nebo studijní obor si vybrat? To jsou otázky, které trápí částečně žáky osmých tříd, mnohem více žáky tříd devátých, ale především rodiče těchto dětí. Pomoci zorientovat se v nabídce středních škol v regionu jim měla Burza středních škol pořádaná každoročně Obchodní akademií a Střední zdravotnickou školou v Blansku.


Hrály se taroky o pohár starostky

Ilustrační foto k článku: Hrály se taroky o pohár starostky

Tarokový turnaj se koná na čtyřech místech, a to v Bystré, Letovicích, Rudce a vrcholí v Blansku. Do Blanska se pravidelně sjíždějí hráči nejen z celého Jihomoravského kraje, ale i z jiných koutů republiky hrát O pohár starostky města Blanska.


Vánoční strom už stojí!

Ilustrační foto k článku: Vánoční strom už stojí!

Dnes krátce po poledni byl na náměstí Republiky vztyčen vánoční strom, jak je vidno i na webkameře. Čeká jej ještě nazdobení a bude připraven na slavnostní rozsvícení, které se uskuteční tento pátek v 16.00 hodin.


Pocta Antoniu Gaudímu a Paulu Cézannovi

Ilustrační foto k článku: Pocta Antoniu Gaudímu a Paulu Cézannovi

V centru zájmu další Art Travel studentů Gymnázia Blansko bylo tentokrát moderní umění. Skupina studentů se v říjnu vydala letadlem opět do Španělska a Francie, do krajiny katalánské a provensálské.


Proti cigaretám osvětou

Ilustrační foto k článku: Proti cigaretám osvětou

Škodlivost kouření je dostatečně vědecky prokázaná. Proti kuřákům se proto brojí na všech frontách, daleko zřejmě není ani zákaz kouření na všech veřejných místech včetně restaurací. Jednou z forem, jak snížit počet kuřáků nebo alespoň zajistit jejich nezvyšující se počet, je osvěta, a to už mezi dětmi.


Vítání sv. Martina v Blansku

Ilustrační foto k článku: Vítání sv. Martina v Blansku

Kostel svatého Martina a město Blansko jsou propojeny „pupeční šňůrou“. První zmínka o Blansku je skoro ze stejné doby jako zmínka o kostele, takže martinská tradice se s městem táhne od prvopočátku. Myšlenka oživit svatomartinskou tradici v Blansku visela ve vzduchu už několik let a letos se jí pevně chopili Mgr. Eva Nečasová, ředitelka blanenského muzea a Mgr. Jiří Kučera, vedoucí Odboru kancelář tajemníka MěÚ Blansko. Nyní, když už je po všem shonu, mně odpověděli na několik otázek o akci i jejích přípravách.


Astronomie v Ulitě – pozvánka na přednášku

Pavel Kopecký je civilním povoláním učitel chemie a výpočetní techniky, ale jeho největším koníčkem je astronomie. Kromě svého působení v lidové hvězdárně v Boskovicích pořádá o své vášni přednášky na různých místech našeho okresu. V blanenském klubu Ulita (B. Němcové 2A) bude mít jeho cyklus o astronomii již 3. pokračování. V předchozích částech se věnoval vzniku vesmíru a planety Země, tentokrát představí i další tělesa naší Sluneční soustavy (planety, planetky, asteroidy a další). Přednáška s názvem Sluneční soustava – nejen v kruhu rodinném začíná v úterý 27. listopadu v 19.00 h.


Návštěva v ZOO

Ilustrační foto k článku: Návštěva v ZOO

V měsíci říjnu navštívili žáci šestého a osmého ročníku ZŠ Erbenovy ZOO Brno. Cílem těchto akcí bylo praktické ověření vědomostí získaných ve škole.


Již tento víkend startuje netradiční projekt 10 dní turistiky a cestování v Blansku!

Tento projekt si klade za cíl nabídnout zájemcům o turistiku a cestování z řad široké veřejnosti co nejbohatší program v jehož rámci si mohou užít nejen pohyb na čerstvém vzduchu, ale také získat nové poznatky třeba i o velmi vzdálených zemích, setkat se se zajímavými lidmi nebo se pobavit v rámci některého z kulturních programů.


Výsledky losování výtvarné soutěže na téma „Jak si představuji svatého Martina“

Do soutěže děti zaslaly celkem 351 kreseb, maleb, koláží a nebo trojrozměrných výtvorů. Největší svatý Martin na bílém koni byl téměř v životní velikosti, nejmenší se naopak vešel do dlaně... Kromě tradičního Martina na koni, se zde objevily třeba i moderní variace: svatý Martin na snowboardu, Martin jako drsný motorkář s batohem, z nějž sype na zem nový sníh...


Soutěž o nejlépe opravenou kulturní památku

Jihomoravský kraj vyhlásil soutěž „Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2007“. Jejím hlavním smyslem je vhodně motivovat vlastníky památek, a zlepšit tak jejich přístup k příkladné obnově kulturního dědictví.


Nový ředitel Nemocnice Blansko: „Budeme se snažit dosáhnout na evropské peníze.“

Ilustrační foto k článku: Nový ředitel Nemocnice Blansko: „Budeme se snažit dosáhnout na evropské peníze.“

Nemocnice Blansko má nového ředitele. Stal se jím Ing. Milan Klusák. Usnesením č. 2 na svém 18. zasedání jej rada města jmenovala do funkce, a to s účinností od 17. 10. 2007. Předtím působil v celé řadě funkcí v Metře Blansko, od r. 1993 soukromě podnikal a v roce 2000 se stal vedoucím provozního úseku v záchranné službě v Blansku. V roce 2004 přešel společně s MUDr. Ilonou Rybářovou jako její blízký spolupracovník do Nemocnice Blansko.


Za posledním puchýřem tentokrát do Blanska

Za posledním puchýřem – tak se jmenuje každoroční symbolické zakončení pěšácké turistické sezony. Příležitost pro zdravý pohyb a setkání s přáteli si tradičně nedají ujít stovky až tisíce turistů.


Proč bude v sobotu doprovázet svatého Martina právě templářský rytíř?

Ilustrační foto k článku: Proč bude v sobotu doprovázet svatého Martina právě templářský rytíř?

Nejen svatý Martin přijede v sobotu 10. listopadu do Blanska. Jeho doprovod bude mimo jiné tvořit také templářský rytíř. Proč zrovna templář? Právě jeden z „Chudých rytířů Krista a Šalamounova chrámu“, jak zní celý název templářského řádu, je totiž hrdinou pověsti o vzniku blanenského znaku. Pověsti, která se nepřímo váže i ke svatému Martinu...


Nemocnice Blansko otevřela rekonstruovanou JIP

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko otevřela rekonstruovanou JIP

Slavnostní otevření zrekonstruované jednotky intenzivní péče se za účasti mnoha významných hostů uskutečnilo v pátek 19. října v Nemocnici Blansko.



Den nekouření – pozvánka

MĚSTO BLANSKO, Komise Rada Zdravého města, Zdravotní ústav se sídlem v Brně, Centrum Sever, pracoviště Blansko, Mlýnská 2 vás zvou na PREZENTAČNÍ DOPOLEDNE S PROTIKUŘÁCKOU TÉMATIKOU v rámci Mezinárodního dne nekouření.


Mládež v akci vyzývá: Zapojte se do projektů

Jste-li jednotlivec, pracovník organizace pracující s mládeží nebo neformální skupina mladých lidí, program Mládež v akci vám finanční podporou nabízí možnost realizovat vlastní nápady. Jde o grantový program EU pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit mladých lidí a bude probíhat v letech 2007 – 2013.


Jeskyně Výpustek se oficiálně otvírá veřejnosti

Brány Výpustku, jeskyně zařazené pod Správu jeskyní Moravského krasu v Blansku, se do zkušebního provozu otvírají právě dnes 26. října. Jeskyně bude pro návštěvníky otevřena v listopadu a prosinci denně s výjimkou pondělí a vánočních svátků od 8.20 do 14.00 hodin.


Policisté kontrolovali řidiče

V pondělí 22. října od 8.30 do 16.30 hodin byla na území Okresního ředitelství Blansko realizována preventivní dopravně bezpečnostní akce. Kontrolu vozidel prováděli dva strážníci městské policie, dva pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu a dvanáct policistů okresního ředitelství v Blansku.


Burza středních škol v Blansku – pozvánka

V pátek 9. listopadu 2007 se v Dělnickém domě Blansko uskuteční Burza středních škol. Pro všechny návštěvníky je připraven přehled studijních a učebních oborů středních škol okresu Blansko a okolních regionů. Na burze zájemci získají aktuální informace o obsahu a podmínkách studia na těchto školách.



Na Písečné vyrostou nové bytovky

Ilustrační foto k článku: Na Písečné vyrostou nové bytovky

Usnesením č. 93 z 15. zasedání t. r. schválila rada pronájem části pozemku na sídlišti Písečná pod obchodní akademií firmě TENZA, a. s. Brno za účelem výstavby bytových domů.


Vzpomínkový akt ke Dni vzniku samostatného československého státu

Město Blansko, Český svaz bojovníků za svobodu a Vojenské sdružení rehabilitovaných vás zvou v neděli 28. října 2007 v 10.00 h na nám. Svobody v Blansku. Uskuteční se zde VZPOMÍNKOVÝ AKT ke Dni vzniku samostatného československého státu. Program: koncert dechové hudby, položení věnce k památníku obětí 1. světové války, projev starostky města.


POZOR! Zabezpečení na železničních přejezdech čeká oprava

Z důvodu provádění nutných servisních pracích budou ve čtvrtek 25. 10. v době od 18.15 h do pátku 26. 10. do 5.45 h vypnuty z činnosti přejezdová zabezpečovací zařízení v traťovém úseku Blansko – Rájec-Jestřebí.


Podzimní radovánky – pouštění draků

Ilustrační foto k článku: Podzimní radovánky – pouštění draků

Již podvanácté se příznivci papírových draků sešli v neděli 14. října na poli za sídlištěm Zborovce, aby se utkali s ostatními draky v různých soutěžních disciplínách.


Kroužky v DDM zahájily v nových prostorách

Ilustrační foto k článku: Kroužky v DDM zahájily v nových prostorách

Celé léto panoval na pozemku Domu dětí a mládeže čilý stavební ruch. Upravovala se delší dobu zanedbaná zahrada, na které vznikne posezení a ohniště na opékání špekáčků. V budově bylo instalováno nové topení. Snížit náklady pomůže také zateplení budovy, díky němuž je opravena i fasáda, v čele s velkým logem DDM Oblázek.


Nemocnice Blansko v soutěži o Nemocnici roku ČR

Nemocnice Blansko se účastní celostátního projektu „Nemocnice České republiky roku 2007“. Jedná se o druhý ročník unikátní celostátní akce, při které se volí nemocnice ČR na základě spokojenosti pacientů.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Farnost církve československé husitské pořádá v pondělí 22. října od 15.00 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského v Blansku sbírku humanitárního materiálu, která je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás tak i ve světě.


ZŠ Dvorská bude připravena přijímat zdravotně hendikepované

Bezbariérový vstup do školy, plošina pro zdravotně hendikepované od přízemí až do horních pater a bezproblémový přístup na hřiště. To vše se v rámci národního rozvojového programu Mobility pro všechny realizuje nyní v ZŠ Dvorské.


Žáci ZŠ T. G. M. uspěli na Empiádě 2007

Ilustrační foto k článku: Žáci ZŠ T. G. M. uspěli na Empiádě 2007

V úterý 18. září probíhal ve Vranově u Brna čtvrtý ročník branného závodu Vranovská Empiáda 2007. Tento závod je tradičně určen žákům základních škol Jihomoravského kraje, a to ve věkovém rozmezí od 4. do 9. tříd.


Výtvarná soutěž k Vítání svatého Martina

Ilustrační foto k článku: Výtvarná soutěž k Vítání svatého Martina

Město Blansko vyhlašuje u příležitosti konání prvního ročníku Vítání svatého Martina v Blansku výtvarnou soutěž pro děti z blanenských škol na téma: „Jak si představuji svatého Martina“. Cílem soutěže je získat co nejvíc obrazů nebo i plastik svatého Martina, provedených libovolnou výtvarnou technikou (kresba, malba, grafika, keramika atd...).


Street Jam 2007

Ilustrační foto k článku: Street Jam 2007

První pokus o uspořádání akce pokazilo počasí. Závodníci žádali o přesunutí akce, což se i stalo. Napodruhé vše vyšlo, a tak se v skateparku u zimního stadionu v neděli 7. října sešlo na 150 fandů „pohyblivých prkýnek“ a kvalitní muziky.


Dny zdravého životního stylu

Ilustrační foto k článku: Dny zdravého životního stylu

Komise „Rada zdravého města“ uspořádala pro občany v Dělnickém domě již sedmý Jarmark zdraví. Tradičně se ho zúčastnily organizace i jednotlivci s prezentací výrobků vhodných pro zdravý životní styl, přírodních produktů, výrobků z medu a dalšího zboží.


Sdružení Ulita děkuje za chodník

Ilustrační foto k článku: Sdružení Ulita děkuje za chodník

Děkujeme všem lidem z Městského úřadu Blansko, díky nimž byl vybudován nový přístupový chodník k čajovně a klubu Ulita, provozované v domku na hřišti Gymnázia Blansko na ulici B. Němcové. Oceňujeme práci pana dlaždiče i jeho pomocníka, kteří původní, volně položené dlaždice nahradili kvalitním a širokým chodníkem.


Letní italská škola ve Scandianu aneb „Noi studiamo l’italiano!“

Ilustrační foto k článku: Letní italská škola ve Scandianu aneb „Noi studiamo l’italiano!“

Stejně jako před dvěma lety i letos vyvstal ze strany našeho nejstaršího partnerského města italského Scandiana návrh uspořádat tzv. Letní italskou školu se zaměřením na výuku italštiny a poznávání okolí tohoto severoitalského města. Osloveni byli studenti kurzů italštiny, které v Blansku probíhají. A mohlo se jet!


Dětský klub Ovečka

Novou bezplatnou volnočasovou aktivitu pro děti od 3 do 15 let nabízí občanské sdružení LAVINA. Je jí dětský klub Ovečka. Spousta her, příběhů a povídání, různé pohybové a rukodělné aktivity, písničky a malování, to vše čeká na děti každý pátek od 5. října vždy v 16.00–17.30 h v klubovně LAVINY na ulici 9. května 3. Klub vedou křesťané z blanenských církví. Cílem je smysluplně využít volný čas dětí a předáváním hodnot založených na biblických principech přispět k prevenci sociálně patologických jevů. Více na www.lavinablansko.cz.


Volnočasové aktivity v DDM zahajují

Dům dětí a mládeže Blansko nabízí ve školním roce 2007/2008 široké spektrum sportovních, vzdělávacích, technických a uměleckých oborů. Na výběr je z více jak 90 zájmových kroužků. Nabízí pravidelné aktivity pro děti i dospělé. Zahájení činnosti od 1. 10. 2007 v nových prostorách DDM na ulici Údolní. Přihlášky si můžete vyzvednout v Domě dětí a mládeže, Údolní 2, Blansko v pracovní dny od 8.00 do 18.00 h. Další informace na tel. 516 412 790, ddmblansko@ddmblansko.cz nebo na www.ddmblansko.cz.


Dny zdraví v Blansku

Město Blansko, Komise Rada Zdravého města, škola podporující zdraví ZŠ Salmova a rehabilitační oddělení Nemocnice Blansko vás zvou na 7. ročník Dnů zdraví v Blansku.


Výtvarné tvoření

Oblastní charita Blansko, Centrum „PRO“ Blansko, Klub Ratolest, Sladkovského 2b, Blansko nabízí Výtvarné tvoření pro maminky s dětmi od 1 roku. Každou středu od 9 do 10.30 h. Zahájení od 3. 10. Zájemci, hlaste se na tel. 516 411 400 u pí Pavly Šimkové. Tvoření povedou: Pavla Šimková a Mgr. Hanka Novotná. Dále výtvarné tvoření pro maminky 1× za 14 dní ve středu od 18 do 20 h. Zahájení ve středu 3. 10. Tvoření povedou Leona Fousková a Barbora Müllerová.


V říjnu bez kina

V září bohatší program a více promítání, v říjnu zavřeno. Jeden měsíc bez filmů budou muset vydržet filmoví fandové, protože kino čeká nová investice.



Mládeži pozor! Street Jam 2007 se blíží!

Padesát jedna nízkoprahových klubů z třiceti jedna měst celé České republiky připravilo v týdnu od 24. do 30. září desítky nejrůznějších akcí pro veřejnost v rámci Týdne nízkoprahových klubů. Mezi nimi i ten blanenský. V prostorách blanenského skateparku se v pátek 28. 9. 2007 uskuteční již 6. ročník happeningu s názvem Street Jam. Jako doprovodný program proběhne turnaj ve stolním fotbale a prezentace PVC klubu. Celý týden bude v klubu Den otevřených dveří.


Pronájem nebytových prostor

Kulturní středisko města Blanska nabízí k dlouhodobému pronájmu nebytové prostory o velikosti 70 m2 v prvním poschodí Kina Blansko. Minimální nabídková cena musí činit 1.200 Kč/m2/rok. Písemné nabídky s cenou a účelem využití zasílejte v zalepené obálce označené "Kino pronájem" a "Neotvírat" do 19. 10. 2007 na adresu: Kino Blansko, Pavel Langr, Hybešova 6, 678 01 Blansko.


Památník Karoliny Meineke

Ilustrační foto k článku: Památník Karoliny Meineke

V průběhu prázdnin byly dokončeny zemní práce na úpravě plánovaného „Rozária Karoliny Meineke“ před kostelem sv. Martina. Hotový je již vlastní památník, povrch v okolí byl srovnán a vysazen nový trávník. V roce 2008 bude následovat vytvoření šlapákové cesty kolem památníku a vysazení 162 sazenic celkem pěti odrůd růží, mezi nimi i odrůdy Carolina.


Přihlaste filmy z vašich cest do soutěže Okem dobrodruha

Rok s rokem se sešel a na dveře opět klepe termín uzávěrky filmové soutěže Okem dobrodruha, která je součástí blanenského cestovatelsko-outdoorového a filmového festivalu Rajbas Outdoor Kotlík.


Prvňáčci poprvé ve školní lavici

Ilustrační foto k článku: Prvňáčci poprvé ve školní lavici

Konec bezstarostného hraní a začátek povinností přinesl nový školní rok 147 dětem, které v Blansku nastoupily do prvních tříd.


Organizace představí volnočasové aktivity pro všechny věkové skupiny

Pokud nevíte, jak vyplnit volný čas svých dětí nebo i váš zbývající volný čas, neváhejte a přijďte se podívat 14. září 2007 od 9.00 do 18.00 hod. do malého sálu S2 v Dělnickém domě v Blansku. Letos poprvé se zde uskuteční Burza volnočasových aktivit, kterou organizuje DDM „Oblázek“ Blansko z pověření Komise mládeže Rady města Blanska.


Předprodej vstupenek Ticketstream v Blance

Informační kancelář Blanka se snaží vycházet svým zákazníkům neustále vstříc. Nyní nabízí předprodej vstupenek i ze sítě Ticketstream.


Škola plná pohody

V předchozích třech dílech jsme vysvětlili podstatu školního vzdělávacího programu. Seriál zakončujeme na ZŠ Dvorské, která dala svému ŠVP název „Škola plná pohody“. Vychází z motta: „Každý umí něco nejlépe“, které vystihuje individualitu žáků stejně jako nový přístup prosazovaný programem.


Rekondiční pobyty pro těžce tělesně postižené

Okresní organizace svazu tělesně postižených se mimo své aktivity jako je zapojení do projektu SROP, poradenství, bariéry apod. zabývá i pomocí v nelehkých životních situacích občanů těžce tělesně postižených, především vozíčkářů. Pro ně pořádá mj. i rekondiční pobyty s odborným programem a péčí. Zájemci se mohou obracet na Svaz tělesně postižených v ČR, o.s., Čapkova 6, kancelář Seifertova 3, tel. 516 411 117 nebo 728 202 083, 737 407 467.


Sdružení Jóga v denním životě Blansko – rozpis cvičení

Systém zpracovaný indickým učitelem jógy Paramhans svámím Mahéšvaránandou nabízí ásany, dechová cvičení, relaxace, meditace i inspiraci jak pozitivně žít a být v tělesné a duševní pohodě.


Náměstí se na týden změnilo v letní kino

Známé české filmy zde uvedl Kinematograf bratří Čadíků. Na cestě po republice propaguje českou kinematografii a vybrané dobrovolné vstupné je věnované na dobročinné účely, tentokrát projektu Dar života – propagace dobrovolného dárcovství krve. Týdenní promítání pod širým přišlo na necelých 50.000 Kč. Do budoucna se zřejmě letní kino bude muset posunout bokem nebo hledat úplně jinou plochu, neboť ta současná je v regulačním plánu města určena k zástavbě víceúčelovou budovou.


U škol budou opět hlídkovat policisté

První tři dny nového školního roku proběhne preventivní akce policistů Okresního ředitelství Blansko ve spolupráci se strážníky městských a obecních policií. „Budeme hlídkovat v blízkosti škol a přechodů pro chodce u frekventovaných silnic,“ potvrdil tiskový mluvčí OŘ PČR Blansko Mgr. Miroslav Kovařík. Policisté se zejména zaměří na dodržování přecházení chodců na vyznačených přechodech, jízdu na červenou, dodržování nejvyšší dovolené rychlosti a dodržování obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.


Policie ČR má v Blansku nového ředitele

Na post okresního ředitele PČR byl jmenován dvaačtyřicetiletý plukovník Rostislav Neubauer. Nahradil Radomíra Diblíka, který z funkce odešel začátkem července. Rostislav Neubauer slouží u PČR od roku 1986. Do Blanska přišel ze Zlína, kde zastával funkci zástupce ředitele. Ihned po nástupu se sešel se starostkou města Blanska. Na schůzce probrali situaci ve městě a domluvili si, že se budou nadále pravidelně scházet a vzájemně informovat.


Moštování ovoce

Český zahrádkářský svaz ZO Blansko oznamuje, že bude v Domě zahrádkářů na Křižkovského ulici provádět moštování ovoce (i s možností pasterizace do přinesených lahví), sušení ovoce a zeleniny, vaření povidel. Objednávky přijímá Ing. Ján Povážan, Palackého 5, tel. 777 707 547 mezi 18. a 19. hodinou. Práce budou zahájeny po objednávkách dostatečného množství cca v pondělí 10. září.


Zvýšené nebezpečí vzniku požáru

Hejtman Jihomoravského kraje dle čl. 3 nařízení Jihomoravského kraje č. 164/2004 vyhlásil na celém území Jihomoravského kraje období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Toto vyhlášení nabývá účinnosti dnem 17. srpna 2007. Vyhlášení tohoto stavu mimo jiné znamená určitá omezení, např. je zakázáno rozdělávat či udržovat otevřený oheň, používat zábavnou pyrotechniku a jiné obdobné výrobky, odebírat vodu ze zdrojů pro hašení požárů k jiným účelům apod. Přísná pravidla pro zacházení s ohněm budou platit v lesích, na polích, lukách či v senících.


Rytmické malování. Cože to?

Ilustrační foto k článku: Rytmické malování. Cože to?

Neobvyklé představení připravili na čtvrtek účastníci výtvarného kurzu pořádaného sdružením UNI-VERZE v Ostrově u Macochy. Zahrají na obrazy.


Po knihách se jen zaprášilo

Ilustrační foto k článku: Po knihách se jen zaprášilo

Městská knihovna Blansko pořádá dvakrát ročně prodej knih a časopisů vyřazených z fondu knihovny. K tomuto je připojen prodej knižních darů, které knihovna získala, ale nemá pro ně využití.


Kurz pro těhotné ženy aneb Příprava na život s miminkem

Oblastní charita Blansko, Centrum „PRO“, Sladkovského 2b pořádá od 20. 8. 2007 další cyklus pro těhotné ženy od 20. týdne těhotenství „Příprava na život s miminkem“. Cyklus šesti dvouhodinových lekcí je zaměřen na přípravu k porodu, kojení, péče o novorozence a kondiční cvičení v těhotenství. Kurz vede porodní asistentka paní Alena Opluštilová. Přihlásit se můžete na tel. 516 411 400 nebo mob. 731 428 369 v období po-pá 8.30–15.30 hodin. Na telefonu se dozvíte i bližší informace o kurzu.


Krytý bazén otevřen

Služby Blansko, s.r.o oznamují, že krytý bazén v budově městských lázní je od pátku 3. srpna otevřen. Bazén je propojen s Aquaparkem. V případě nepříznivého počasí bude v provozu jen krytý bazén – se vstupem pouze přes Městské lázně. Hodinové vstupné: dospělí 35 Kč, děti 6-14 let 25 Kč, děti do 6 let 15 Kč.


Noví čtenáři v knihovně

Ilustrační foto k článku: Noví čtenáři v knihovně

Mezi knihovnami v celé republice se stalo již tradicí, že v závěru školního roku přijímají nové čtenáře z řad těch nejmenších, žáčků prvních tříd základních škol. Také Městská knihovna Blansko již několikrát připravila odpoledne s názvem „Mami, tati, už umím číst“, kde prvňáčci předvedli, co se za první rok školní docházky naučili.


ZŠ T. G. M. má školní vzdělávací program zaměřený na cizí jazyky

ZŠ T. G. M. byla vždy zaměřena na výuku jazyků, na rozdíl od jiných škol měla třídy s rozšířenou výukou jazyků. Na tuto tradici chce vedení školy nyní navázat a pokračovat v ní také proto, že vlastní potřebné materiální a technické vybavení. Změní se ale přístup. Třídy už nebudou rozděleny na jazykové a nejazykové, ale výuka bude pro všechny žáky stejná.


Nová ubytovna už přivítala první hosty

Ilustrační foto k článku: Nová ubytovna už přivítala první hosty

Projekt s dlouhým názvem „Rozšíření sportovní a ubytovací turistické infrastruktury v areálu Sportovního ostrova Ludvíka Daňka v Blansku, bráně Moravského krasu“ je po téměř dvou letech dokončen.


Koncert za zdí kuřimské věznice

Ilustrační foto k článku: Koncert za zdí kuřimské věznice

Občanské sdružení LAVINA (Láska VÍra Naděje) z Blanska, které pomáhá lidem, jenž se ocitli v těžké životní situaci nebo žijí v sociálně vyloučených skupinách, ve spolupráci s organizací Word of Life uspořádaly dne 11. 6. 2007 ve věznici v Kuřimi koncert skupiny BIOLA.


Dobrovolní hasiči soutěžili

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči soutěžili

V neděli 10. června se uskutečnily v Těchově na louce „Pod vysílačem“ závody mužů a žen v požárním sportu – okrsek Blansko. Soutěžilo se ve štafetě 4×100 m a v královské disciplíně požárním útoku.


Vandalové znovu udeřili

Ilustrační foto k článku: Vandalové znovu udeřili

Ze pátku 6. na sobotu 7. července 2007 neznámí vandalové zlomili jeden ze stromků na pěší zóně na Rožmitálově ulici. Před dvěma roky, na podzim 2005, byla rekonstruovaná pěší zóna slavnostně otevřena jako dar města občanům ke 100. výročí města.


Karusel z ČKD zamířil na Ukrajinu

Ilustrační foto k článku: Karusel z ČKD zamířil na Ukrajinu

ČKD Blansko Holding, a.s. vyexpedovalo nedávno obráběcí stroj v hodnotě 50 milionů korun společnosti ZAO NKMZ Kramatorsk z Ukrajiny.


MUDr. Ilona Rybářová

Ilustrační foto k článku: MUDr. Ilona Rybářová

Po těžké nemoci zemřela 10. 7. 2007 ředitelka Nemocnice Blansko, MUDr. Ilona Rybářová. Odešla výrazná osobnost našeho města, která se významně zasloužila o zdravotnictví, a to nejen v našem městě, osobnost politického i společenského života ve městě.


Blanenské náměstí zaplnili „Brouci“

Ilustrační foto k článku: Blanenské náměstí zaplnili „Brouci“

V sobotu dopoledne zaplnily blanenské náměstí „Brouci“, resp. tato známá auta. Konalo se zde XV. mezinárodní setkání majitelů VW Brouk.


DDM Blansko připravuje burzu volnočasových aktivit

V měsíci září pořádá DDM Blansko z pověření Komise mládeže Rady města Blanska Burzu volnočasových aktivit. Osloveno bylo přes 50 organizací, které se volným časem dětí a dospělých v Blansku zabývají, zda mají zájem zde nabídnout blanenské veřejnosti možnost zapojit se do jejich činnosti. Do konce června se přihlásilo asi 20 účastníků. Pokud se vaše organizace zabývá volným časem a chce se zde prezentovat, přihlaste se do konce července na adresu M. Procházková, DDM Blansko, Údolní 2, Blansko nebo prochazkova@ddmblansko.cz, tel. 516 412 790. Burza se uskuteční 14. září 2007 od 9.00 do 18.00 hod. v Dělnickém domě v Blansku.


Dveře na policii se netrhly

Ilustrační foto k článku: Dveře na policii se netrhly

Den otevřených dveří uspořádala v rámci oslav 15 let od svého založení Městská policie Blansko. A zájem předčil očekávání. Dveře byly otevřeny pro každého, ale je konec školního roku, a tak především děti ze základních škol se zde střídaly třída za třídou.


Internet na náměstí zdarma

Od 19. června pokrývá opět náměstí Svobody signál přístupového bodu z radnice. Identifikuje se názvem „Blansko“ a je možné se na něj ve vymezeném území náměstí kdykoliv během léta zdarma připojit.


Veterán Tour Macocha posedmadvacáté

Ilustrační foto k článku: Veterán Tour Macocha posedmadvacáté

Na startu 27. ročníku Veterán Tour Macocha se do Blanska sjelo přes čtyřicet veteránů (vozů starších 25 let).


Dvakrát na severu Evropy

Ilustrační foto k článku: Dvakrát na severu Evropy

Po tříleté práci se blíží k závěru projekt rozvoje školy, který v rámci evropského výchovně vzdělávacího programu Comenius probíhal v Základní škole Blansko, Erbenova 13 ve spolupráci s partnerskými školami v Německu, Rakousku, Polsku, Finsku, Švédsku a Nizozemí.


Přídavky na dítě bez čekání

Úřad práce v Blansku, odbor státní sociální podpory upozorňuje všechny žadatele o dávku – přídavek na dítě, že si již nyní mohou vyzvednout předtisky a doklady k prodloužení nároku na dávku po 1. 10. 2007.


Školní vzdělávací programy: ZŠ Salmova – „Zdravá škola – škola pro život“

Že se osnovy na základních školách mění a budoucí prvňáčci a žáci šestých tříd tyto změny pocítí jako první už letos v září, o tom už jsme psali. Přiblížili jsme také způsob, jakým mají možnost jednotlivé školy výuku ovlivňovat, vysvětlili princip disponibilních hodin a postupně vás seznamujeme se školními vzdělávacími programy všech blanenských základních škol. Dnes je na řadě Základní škola Salmova.


Zubní pohotovost – červenec – prosinec 2007

O sobotách, nedělích a svátcích od 8.00 do 12.00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna na Stomatologické klinice u Svaté Anny, tel. ústředna 543 181 111, a to od 19.00 do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o svátcích.


90. výročí bitvy u Zborova

Ilustrační foto k článku: 90. výročí bitvy u Zborova

Letos uplyne 90 let od bitvy, která je považována za první novodobě samostatné vystoupení čs. vojáků v první světové válce. Československá úderná brigáda bojující po boku ruské armády proti centrálním mocnostem provedla samostatný úspěšný průlom rakouskouherské fronty.


Návštěva partnerské školy v Komárně

Ilustrační foto k článku: Návštěva partnerské školy v Komárně

Ve dnech 29. a 30. 4. 2007 se 13 zaměstnanců ZŠ T. G. M. zúčastnilo partnerské návštěvy na ZŠ Komenského ve slovenském Komárně. Naším záměrem bylo navázat na dlouholetou tradici vzájemných vztahů a rámcově naplánovat naši další spolupráci.


Jeden školní den v přírodě

Ilustrační foto k článku: Jeden školní den v přírodě

Bývá poněkud neobvyklé, aby školní výuka žáků probíhala místo ve školních lavicích přímo v přírodě. Ale možností se naskýtá mnoho. V rámci ekologické výchovy jich dovedou využít učitelé na ZŠ Erbenově v Blansku.


Výluka vysílače Kojál

Dle sdělení Českých radiokomunikací je na příští týden plánována výluka vysílače Kojál. Tato plánovaná výluka se týká jak rozhlasových stanic, tak částečně i televizních – NOVA, ČT1, ČT2. Vysílač bude mimo provoz v pondělí 25. června, v úterý 26. června, ve středu 27. června a v pondělí 2. července vždy od 8 do 18 hodin.


Dopravních nehod v Blansku ubylo

Česká pojišťovna již třetím rokem pravidelně sleduje a vyhodnocuje nehodovost českých měst a přiděluje jim takzvaný ČP Index bezpečnosti. Za uplynulé dva roky se 13 krajských i 59 okresních měst České republiky roztřídilo podle počtu těžkých a smrtelných zranění na města více či méně bezpečná.


Základní školy připravují své školní vzdělávací programy

Rámcový vzdělávací program nahrazuje klasické školní osnovy, podle kterých se učilo v minulosti. Datum, od kterého musí všechny základní školy tento program rozpracovat do svého Školního vzdělávacího programu (ŠVP) a nahradit tím stávající centrální osnovy, je stanoveno na 1. září 2007. Některé školy již podle ŠVP pracují, např. v Adamově, pilotní školou byla ZŠ v Lysicích.


Nechte si umýt sklo, přispějete na dobrou věc

Od pátku 15. do neděle 17. června budou skauti umývat okna vozů na benzinových stanicích na podporu humanitární akce „KAPKA“ Nadace pro transplantace kostní dřeně a Junáka, svazu skautů a skautek ČR. Váš dobrovolný příspěvek za tuto činnost tak půjde na výše zmíněný projekt.


Knihovny v městských částech v novém

Ilustrační foto k článku: Knihovny v městských částech v novém

Městská knihovna poskytuje svoje služby nejen v centrální knihovně na Rožmitálově ulici v Blansku, ale také v dalších svých deseti pobočkách.


Pomáhají dlouhodobě nezaměstnaným

Hledáte práci? Zdá se vám situace bezvýchodná? Zapojte se do projektu Sociální rehabilitace, který je určen pro osoby dlouhodobě nezaměstnané, závislé na sociální pomoci, ohrožené sociálním vyloučením a sociálně vyloučené.


Zámek čeká léto plné oprav

Ilustrační foto k článku: Zámek čeká léto plné oprav

Více jak 11 milionů korun je letos investováno do opravy blanenského zámku. Přitom jen malá část této částky jde přímo z městského rozpočtu, 85 % totiž tvoří dotace z evropských peněz, tzv. Norských fondů.


Vynikající design vzniká i na Blanensku

Ilustrační foto k článku: Vynikající design vzniká i na Blanensku

V pražské Betlémské kapli proběhlo v dubnu slavnostní předávání cen a vyhlášení výsledků soutěže Vynikající výrobek roku 2007 – Národní cena za design 2007. Tuto prestižní soutěž zajišťuje vyhlašovatel soutěže – Design centrum České republiky z pověření Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Rady České republiky pro jakost.


Společně napříč uměleckou Evropou

Ilustrační foto k článku: Společně napříč uměleckou Evropou

V období březnových dešťů a plískanic se početná skupina vybraných studentů Gymnázia Blanska vydala na další „ART TRAVEL“ do jarem provoněné Itálie, konkrétně do „kolébky humanismu a renesance a středověké kultury“ – rozsáhlých regionů Emilia Romagna a Toscana.


Třicet dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod

Nemocnice Blansko se v rámci svého cerebrovaskulárního programu připojuje k mediální kampani v České republice „30 dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod“ vyhlášenou cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti J. E. Purkyně. V rámci této kampaně, která probíhá od 14. 5. do 13. 6., byly připraveny v Nemocnici Blansko dva dny otevřených dveří.


Střelecká soutěž zahájila oslavy

Ilustrační foto k článku: Střelecká soutěž zahájila oslavy

Střeleckou soutěží městských policií na střelnici v Dolní Lhotě začaly v pátek 25. května 2007 oslavy výročí patnácti let od založení Městské policie v Blansku.


Blanenská litina v Bystřici pod Hostýnem

Ilustrační foto k článku: Blanenská litina v Bystřici pod Hostýnem

Dne 20. dubna v 16 hodin se ve výstavních prostorách zámku v Bystřici pod Hostýnem uskutečnila vernisáž s názvem „Umělecký odlitek v architektuře“. Hlavním pořadatelem byla blanenská slévárna DSB EURO, s.r.o, spolupořadatelem Muzeum Blansko.


Přednáška o Rudolfu Barákovi

Muzeum Blansko 31. května v 17.00 hodin pořádá v hudebním salonku blanenského zámku přednášku na téma Rudolf Barák. Přednášejícím bude PhDr. Prokop Tomek z Odboru archivu bezpečnostních složek Ministerstva vnitra ČR.


KOMÁRENSKÉ DNY 27. – 29. 4. 2007

Město Blansko má navázáno partnerství se čtyřmi evropskými městy, kterými jsou Scandiano v Itálii, Mürzzuschlag v Rakousku, Legnica v Polsku a Komárno na Slovensku. Jako každoročně přijali představitelé Města pozvání do Komárna na tradiční oslavy spjaté s kulturními, sportovními a společenskými událostmi připomínající obranu města pod velením generála Klapku – Komárenské dny. Ty se konají již 16. rokem.


Studentský majáles 2007 – fotografie

Ilustrační foto k článku: Studentský majáles 2007 – fotografie

Tradice studentských majálesů byla po dlouhé době obnovena v roce 100. výročí povýšení Blanska na město, tedy v roce 2005. Jak z fotografií vidno, ujala se a každoročně se jí zúčastňuje několik stovek studentů středních škol i žáci základních škol. Ani letošní třetí ročník nebyl výjimkou.


Aquapark se připravuje na otevření

Ilustrační foto k článku: Aquapark se připravuje na otevření

V plném proudu jsou přípravné práce na otevření blanenského aquaparku. „Sezona nám už vlastně začala přípravami provozu na spuštění,“ vysvětluje ředitel společnosti Služby Blansko s.r.o. Ing. Snopek. Technologie – vytápění, úpravu vody a zázemí zprovozňují specializované firmy, které zařízení instalovaly. Vše se připravuje tak, aby v polovině května bylo vše hotové a mohla se začít dohřívat voda.


Letní tábory DDM Blansko

Přehled letních táborů pořádaných Domem dětí a mládeže v Blansku.


Výsledky ankety na téma volný čas

V loňském roce byla komisí mládeže Rady města Blanska připravena a spuštěna internetová anketa na téma využití volného času a volnočasových aktivit v Blansku. Odpovědělo na ni celkem 163 osob.


Dřevěný kostelík slaví 70. výročí

Kostelík, který byl původně dostavěn a vysvěcen v červenci roku 1641 v obci Nižné Seliště na tehdejší Podkarpatské Rusi, letos v květnu oslaví 70 let svého pobytu v Blansku.


Linka důvěry slaví 10 let

Linka důvěry v Blansku vznikla s názvem „Horká linka“ – v rámci projektu protidrogové prevence v součinnosti s provozem Centra pro matku a dítě Oblastní charity Blansko. Původně vznikla jako psychosociální pomoc v krizi osobní, rodinné, společenské i jako pomoc klientům drogově závislým. Osvědčila se i jako aktuální linka v problémech vyvolaných povodněmi.


Slavnost na zámku aneb Hodokvas hraběte z Gellhornu

Jako součást oslav dne muzeí proběhne i v Blansku v pátek 18. května už tradiční Muzejní den a noc (Ve zpravodaji bylo omylem uvedeno dubnové datum!). Po celý den bude vstup do expozic Muzea Blansko zdarma a v podvečerních hodinách se v případě příznivého počasí mohou návštěvníci těšit na oživlé obrazy, které jim opět přiblíží některé málo známé kapitoly z blanenské historie, tentokrát pod názvem Slavnost na zámku aneb Hodokvas hraběte z Gellhornu.


Školáci soutěžili ve znalosti zákonů

Ilustrační foto k článku: Školáci soutěžili ve znalosti zákonů

Stalo se tak v rámci projektu PARAGRAF 11/55, což je vědomostní postupová soutěž určená žákům 5.–9. tříd základních škol a ekvivalentních ročníků víceletých gymnázií. Soutěž probíhá v České republice z iniciativy Aliance Zákon 18 již od roku 2001.


Oslava Dne Země přinesla dětem do parku zajímavý program

Ilustrační foto k článku: Oslava Dne Země přinesla dětem do parku zajímavý program

Nepřehlédnutelným způsobem připomněla Ekologická poradna Ponikva (www.ponikva.org) v Blansku Den Země. Na sobotu 21. dubna do zámeckého parku připravila bohatý celodenní program zaměřený především na malé děti, ale na své si přišli i dospělí.


Psi umístění v útulku

Po nějakém čase přinášíme přehled psů umístěných v blanenském útulku.


Umělecká litina nejen v Blansku

Ilustrační foto k článku: Umělecká litina nejen v Blansku

Blanenské muzeum se v České republice může chlubit jedinečnou expozicí umělecké litiny. Podobně na tom je Muzeum Odlewnictwa v polských Gliwicích, nacházejících se pouhých 60 km od českých hranic v Horním Slezsku, které až do roku 1742 náleželo Koruně české.


Máte doma nepotřebné hračky? Věnujte je dětem tam, kde jim pomohou.

Na Okresním ředitelství policie ČR v Blansku jsou každoročně vyslýchány desítky dětí v souvislosti s nejrůznější trestnou činností. Někdy jsou děti v postavení malých svědků vyšetřovaných událostí, jindy jsou vyslýchány děti, které se samy staly obětí trestné činnosti. Hračky pomáhají dětem zbavit se stresu. Vybranou hračku si mohou odnést.


Setkání s občany zahájilo vedení Města v Blansku

Každoročně se touto dobou konají setkání vedení Města Blansko s občany města a městských částí. Zahajovalo se jako obvykle v Blansku. „I když je zde účast podobná té v městských částech, ani zde setkání nevynecháme,“ uvedla starostka města Blanska PhDr. Králová.


Meteorologové varují před možným vznikem požárů

Počasí u nás bude pod vlivem oblasti vyššího tlaku vzduchu. Vlivem suchého počasí a vysokých denních teplot vzduchu dochází ke zvýšení nebezpečí vzniku požárů.


V Blansku se utkali barmani

Ilustrační foto k článku: V Blansku se utkali barmani

V Dělnickém domě proběhl již 4. ročník barmanské soutěže Amundsen cup konané za podpory generálního garanta firmy Stock a hlavního garanta firmy Pepsi. Hlavním úkolem všech soutěžících bylo namíchat z portfolia zmíněných firem drink, který nebyl nikde předtím uveden.


Ani letos studenti majáles nevynechají

V plném proudu jsou na blanenských středních školách přípravy na letošní majáles, který se uskuteční v pátek 4. května. Hlavním organizátorem této studentské veselice je letos Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Blansko.


Vodicí psi budou soutěžit v centru Blanska

Zkoušeli jste si někdy zavřít oči a projít se po louce, uvařit oběd, něco vytvořit? Myslíte si, že to není možné? Existují lidé, pro které je tento stav celoživotní skutečností. Ztráta nebo vážné porušení zraku způsobí v životě člověka mnoho změn.


Použité zářivky do popelnice nepatří

Nefunkční zářivky a výbojky nepatří do kontejneru se směsným komunálním odpadem, protože z nich mohou při rozbití unikat nebezpečné látky. Občané města Blanska mohou bezplatně odkládat vyřazené zářivky ve sběrném středisku odpadů u Horní Lhoty.


Při leteckém cvičení se bude lítat i nad obcemi Blanenska

V rámci spojeneckého cvičení vzdušných sil Velké Británie a armády České republiky bude uskutečňován zvýšený letový provoz v malých výškách i nad obcemi Blanenska. Cvičení proběhne od 23. dubna do 4. května (mimo 28. a 29. dubna a 1. května).


Brána do světa vstupenek v informační kanceláři

Předprodej vstupenek v Informační kanceláři Blanka patří už od počátku její existence k nevyhledávanějším a nejoblíbenějším službám. Doposud bylo možné zakoupit pouze vstupenky na akce konané v Blansku a vybrané velké rockové koncerty v Brně a Praze. Od 10. března je vše jinak.


Na cestě kulturní Evropou

Z historie víme, že středoevropská kultura se zrodila ve Středomoří a že mediteránní výtvarná kultura ovlivnila cítění a umění celé Evropy. V případě našich GYMNAZISTŮ podporovaných EU to bude další „ART TRAVEL“, kterou v blízkém čase uskuteční do rozsáhlého regionu Itálie, EMILIA ROMAGNA a TOSCANA.


Oslavte Den Země v zámeckém parku

Mezinárodní Den Země je každoročně připomínán již od roku 1970, kdy 22. dubna demonstrovaly tisíce Američanů proti znečišťování životního prostředí, a za cíl si klade upozornit na stále rostoucí a doposud převážně negativní vliv člověka na planetu. V Blansku mají oslavy Dne Země několikaletou tradici.


Rekord padl, se žlutou ponožkou šlo přes 500 turistů

Ilustrační foto k článku: Rekord padl, se žlutou ponožkou šlo přes 500 turistů

Pochod s jednou ponožkou žlutou byl už druhým recesistickým zahájením turistické sezony, ale prvním, které se uskutečnilo v rámci spolupráce mezi městy Blanskem, Boskovicemi a Pivovarem Černá Hora. Smlouvu o společné propagaci regionu Moravský kras a okolí podepsali jejich zástupci loni.


ČKD Blansko Holding dodá turbíny do Peru

Společnost ČKD Blansko Holding, a. s. získala zakázku na dodávku dvou Kaplanových turbín pro vodní elektrárnu Poechos 2 v Peru. Hodnota zakázky pro soukromou energetickou společnost SINDICATO ENERGÉTICO S. A. činí 50 mil. Kč a bude realizována v následujících 28 měsících.


Semináře o závislosti

Občanské sdružení LAVINA ve spolupráci s organizací Teen Challenge pořádá v prostorách klubovny na 9. května 3 interaktivní semináře BOD OBRATU o problematice závislostí. Lekce probíhají každé úterý od 18 hodin – celkem 9 lekcí. Vstup volný. Bližší informace na tel. 603 421 507 nebo www.lavinablansko.cz.


Prevence kriminality v roce 2007

Ilustrační foto k článku: Prevence kriminality v roce 2007

Při Radě města Blanska pracuje komise pro prevenci kriminality, v níž zasedají fundovaní lidé z oborů blízkých tomuto tématu. Na činnosti komise se podílí sociální pracovníci MěÚ, zástupci městské i státní policie, psycholožka či romský poradce.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Farnost církve československé husitské pořádá v pondělí 2. dubna od 16.00 do 18.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského v Blansku sbírku humanitárního materiálu, která je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás, tak i ve světě.


Blansko má drahou vodu a levnější už nebude

Ilustrační foto k článku: Blansko má drahou vodu a levnější už nebude

V poslední době byla hodně diskutována cena vody, infrastruktura k její distribuci i stav a opravy kanalizací. Proto byla poslední tisková konference celá věnována jen jednomu tématu, a to právě pitné vodě. Na otázky novinářů odpovídala RNDr. Miloslava Soldánová, ředitelka Vodárenské akciové společnosti, a. s., divize Boskovice. Podrobně se hovořilo o tom, z čeho se skládá konečná cena vody, co na ni má největší vliv a kde lze hledat úspory.


Blanenská „Šedesáttrojka“

Ilustrační foto k článku: Blanenská „Šedesáttrojka“

Když jdou po ulici, určitě se po nich otočíte. Není divu, parta mladíků v maskáčích, vojáci to nejsou, ale jsou to nadšenci airsoftu nebo paintballu, popřípadě military. Jeden z těchto týmů se jmenuje 63. průzkumná skupina Blansko. Jsou čtyři a jejich velitel si nechává říkat Jack.


Příprava na život s miminkem

Oblastní charita Blansko, Centrum pro matku a dítě, Klub Ratolest zahájí 19. 3. v 16 hod. kurz Příprava na život s miminkem pro těhotné ženy od 20. týdne. Jedná se o cyklus 6 dvouhodinových lekcí, který je zaměřen na přípravu k porodu, kojení, péči o novorozence a kondiční cvičení v těhotenství.


Tradiční knihkupectví na ul. Rožmitálově končí

Ilustrační foto k článku: Tradiční knihkupectví na ul. Rožmitálově končí

Rožmitálova ulice je ochuzena o jednu tradiční prodejnu. Uzavřela se historie knihkupectví, v němž od 1. 11. 1969 pracovali manželé Jaroslav a Jana Seifertovi.


První občánek roku 2007 je z Olešné

Ilustrační foto k článku: První občánek roku 2007 je z Olešné

Za prvním občánkem se delegace z Města vedená vedoucím oddělení vnitřních věcí Ing. Radkem Gajdošíkem musela vydat na Olešnou.


Umělecká litina v Blance

Ilustrační foto k článku: Umělecká litina v Blance

V pátek 2.února 2007 byla v Muzeu Blansko pokřtěna nová publikace „Umělecká litina ve sbírce Muzea Blansko“. Nebývalý zájem o tuto publikaci a uměleckou litinu celkově dává znát, že se litina se stala nedílnou součástí tváře města a je také jednou z věcí, která se turistům vybaví, když se řekne Blansko.


Dům dětí a mládeže zahájil provoz v nových prostorách na ulici Údolní

Ilustrační foto k článku: Dům dětí a mládeže zahájil provoz v nových prostorách na ulici Údolní

Dům dětí a mládeže (DDM) se stěhoval postupně po celém Blansku. Pamatuji jej v budově Rodkovského vily vedle ZŠ T. G. M., později byl v likusáku za stejnou školou na ulici Sladkovského. Nynější ředitelka Blanka Kostková přebírala při nástupu právě tento likusák, jehož prodej se stále řeší, rozestavěnou budovu na ul. B. Němcové, další likusák na Sadové, který byl v havarijním stavu, a táborovou základnu na Karolíně. Nyní se zdá, že je vše vyřešeno. DDM byly přiděleny nové prostory v bývalé školce na ulici Údolní.


SVĚTOVÝ DEN MODLITEB 2007

Srdečně Vás zveme k ekumenickému setkání, které se bude konat dne 2. března 2007 v 17.30 hodin v dřevěném kostelíku Církve československé husitské na ul. Rodkovského v Blansku.


10 nejkurióznějších dotazů v informační kanceláři

Kdo by si myslel, že turistická informační kancelář podává informace jen o pamětihodnostech, Moravském krasu, historických budovách nebo sportovištích, ten by se mýlil. Přinášíme vám TOP TEN KURIÓZNÍCH DOTAZŮ za rok 2006.


Nepořádek se nevyplácí

Ilustrační foto k článku: Nepořádek se nevyplácí

V Městské knihovně Blansko platí pro všechny přihlášené čtenáře Knihovní řád. Jako všechny veřejné knihovny má i blanenská knihovna v příloze tohoto řádu také uvedeny poplatky, které jsou srovnatelné s poplatky v jiných, stejně velkých knihovnách. Je to jednak zápisné a registrační poplatky, dále poplatky za různé služby jako je využití meziknihovní výpůjční služby, kopírování, skenování, tisk z počítače a poplatky za veřejný internet.


Silnice I/43 se uzavře nejméně na 11 týdnů

Ilustrační foto k článku: Silnice I/43 se uzavře nejméně na 11 týdnů

Letos na jaře bude Ředitelství silnic a dálnic ČR – Správa Brno realizovat stavbu „Silnice I/43 Lažany – sanace násypu“. Tato investice byla plánována již v roce 2006, ale vzhledem ke stavebním aktivitám ve městě Blansku (kanalizace) byla po projednání s Městem Blansko odložena na rok 2007.



Peníze z krajského rozpočtu míří i do Blanska

Rozpočet Jihomoravského kraje schválený na rok 2007 předpokládá výdaje ve výši 5,25 miliard Kč, příjmy ve výši 4,68 miliard Kč, na příjmové straně figurují ještě půjčky ve výši 563 milionů Kč.


Plavání dětí s rodiči

Oblastní charita Blansko, Centrum pro matku a dítě – Klub Ratolest nabízí plavání dětí a rodičů. Nejde o nácvik plaveckých pohybů, ale o vytvoření si vztahu k vodě, jakožto přirozenému prostředí. Děti si uvědomí vztah vody a jiné možnosti pohybu ve vodě – rozvíjí je to lépe fyzicky i psychicky.


Teen Challenge pomáhá závislým

V Blansku na ul. 9. května 3, v prostorách občanského sdružení LAVINA (LÁska VÍra NAděje) je nyní poskytována křesťanská pomoc závislým. Vedoucí poradny je Marek Novotný a konzultační hodiny zdarma poskytuje každé úterý od 17.00 do 19.00 hodin.


Od poloviny ledna vedou do Brna i tísňová volání na 150 z pevných linek

V úterý 16. ledna došlo k útlumu Operačního a informačního střediska (OPIS) v Blansku. Jeho činnost v zásadním rozsahu (příjem tísňových volání 150 z pevné veřejné telefonní sítě území okresu Blansko, vyrozumívání orgánů státní správy a samosprávy, varování obyvatelstva a další) přebírá KOPIS HZS Jihomoravského kraje v Brně. Co se změní pro obyvatele, ale i pro hasiče, jsem se zeptal ředitele HZS JmK ÚO Blansko plk. Ing. Jiřího Maňouška.


Nemocnice Blansko obdržela certifikát jakosti ISO 9001

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko obdržela certifikát jakosti ISO 9001

V prosinci roku 2006 byl s úspěchem završen proces přípravy vybraných lůžkových oddělení k certifikaci dle normy ČSN EN ISO 9001:2000. Certifikační audit, který proběhl ve dnech 13. a 14. prosince loňského roku prokázal, že byly splněny veškeré podmínky potřebné k získání certifikátu.


Taneční pro dospělé

Pro velký zájem se uskuteční jarní kurz Tanečních pro manželské a přátelské páry. Kurzy se budou konat každou neděli od 19.00 do 21.30 h v Dělnickém domě v Blansku. Začátek kurzu bude v neděli 11. 3., celkem čtyři lekce a závěrečný večírek.


Sborník Muzea Blansko – pohled do historie Blanska a okolí

Ilustrační foto k článku: Sborník Muzea Blansko – pohled do historie Blanska a okolí

Náhled na historické události v Blansku a jeho okolí přináší každoročně touto dobou Sborník Muzea Blansko. Přispívají do něj nejen odborní pracovníci blanenského muzea, ale i vážení historikové stejně jako amatérští nadšenci. Stočtyřicetistránkovou publikaci tak zaplňují rozsáhlé studie i kratší články.


Příspěvky pro postižené

V týdnu 7. – 14. 1. 2006 se konal v Blansku Alianční týden modliteb, kterého se účastnili křesťané z různých společenství. Setkání probíhala v Československé církvi husitské, Evangelické církvi metodistické, Bratrské jednotě baptistů, v kapli Domova důchodců a v církvi Římskokatolické.


Muzeum vydává brožuru o litině

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydává brožuru o litině

V muzeu na konci loňského roku připravili novou brožuru s názvem „Umělecká litina ve sbírce Muzea Blansko“, která shrnuje nejzajímavější exponáty v expozici umělecké litiny.


Zubní pohotovost v I. pololetí 2007

O sobotách, nedělích a svátcích od 8.00 do 12.00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna na Stomatologické klinice u Svaté Anny, tel. ústředna 543 181 111, a to od 19.00 do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o svátcích.



Zápis dětí do speciální školy

Zápis dětí s mentálním a kombinovaným postižením proběhne ve středu 7. 2. 2007 v době od 12 do 15 h v Základní škole speciální, Blansko, Žižkova 27. Bližší informace na tel. 516 418 728.


Sedmdesátka Ludvíka Daňka

Ilustrační foto k článku: Sedmdesátka Ludvíka Daňka

Na 6. ledna letos připadlo 70. výročí narození známého rodáka, sportovce a olympijského vítěze z Hořic Ludvíka Daňka. Starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová a místostarosta Mgr. Ivo Polák se zastavili u jeho rodného domku, aby k pamětní desce, která připomíná tuto osobnost, po níž je pojmenován v Blansku sportovní ostrov, položili kytici.


Den otevřených dveří v Gymnáziu Blansko

Gymnázium Blansko zve všechny zájemce o studium, především pak žáky letošních pátých tříd ZŠ, na Den otevřených dveří, který se koná ve středu 31. 1. od 12 do 17 hodin.


Soutěž v sudoku

První ročník soutěže pro žáky 4.–9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií připravilo na středu 31. ledna blanenské gymnázium. Od 13.00 h se zde žáci mezi sebou utkají v řešení těchto speciálních číselných křížovek, jež si v poslední době získaly velkou oblibu. Podrobnější informace na tel. 516 411 189, 516 411 190 nebo na reditel@gymbk.cz.


SPRIMT v televizi

Ilustrační foto k článku: SPRIMT v televizi

Dobrovolné občanské sdružení Společnost pro identitu měřicí techniky (SPRIMT) působí při Muzeu Blansko již 10. rokem. Začátkem prosince navštívila expozici Česká televize Brno.


Příspěvek na bydlení neplatiči nedostanou

Od 1. 1. 2007 jsou u dávky státní sociální podpory – příspěvek na bydlení – výrazně zpřísněny podmínky pro přiznání nároku.


Faun nepřežil Vánoce

Ilustrační foto k článku: Faun nepřežil Vánoce

Bujaré vánoční oslavy se staly osudnými pro Fauna s flétnou, poslední litinovou sochu v zámeckém parku. V noci na 26. prosince ji zřejmě objímal někdo tak vehementně, až se odporoučela k zemi.


Taneční kurzy pokračují

Chcete-li se dále zdokonalit ve svém tanečním umění, pobavit se při moderních, country a disko tancích, máte jedinečnou možnost.


Vánoce v Blansku

Ilustrační foto k článku: Vánoce v Blansku

Především předvánoční období bylo v loňském roce opravdu bohaté na kulturní akce. Konal se nespočet koncertů, a to nejen těch tradičních v blanenských kostelech, ale také populární hudby. A stalo se něco zvláštního, všechny byly téměř vyprodané. Ať už to bylo dáno tím, že si lidé chtěli odpočinout a odreagovat se od honby za dárky nebo tím, že darovali vstupenky svým nejbližším, bylo po dlouhé době v blanenských sálech plno. A to je dobře.


Dávky státní sociální podpory – změny od 1. ledna 2007

Nové sociální zákony – o životním a existenčním minimu, o pomoci v hmotné nouzi a o sociálních službách mají od 1. 1. 2007 podstatný dopad i do systému dávek státní sociální podpory. Zákon o životním a existenčním minimu výrazně mění svou dosavadní podobu.