Archiv článků
   v roce 2014

Kategorie: ostatní  

 


Dětská silvestrovská show pobavila i dospělé

Ilustrační foto k článku: Dětská silvestrovská show pobavila i dospělé

Tradiční silvestrovské odpoledne plné her, soutěží a zábavy přilákalo do Kina Blansko mnoho dětí ve veselých kostýmech. Zahanbit se však nenechali ani dospělí a prakticky všichni si odnesli některou z pěkných cen. O skvělou atmosféru se postaral pohodář Pavel Helan a jeho humorné písničky. Po zhlédnutí pohádky Tři bratři pak na všechny čekal mimořádně povedený ohňostroj.


Zubní pohotovost v lednu 2015

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Interaktivní den otevřených dveří v ZŠ Salmově

Stalo se již tradicí, že škola pořádá o víkendu uprostřed listopadu den otevřených dveří. Díky pracovnímu volnu je návštěvnost vždy vysoká. Protože letos proběhla na škole celková revitalizace budovy a v listopadu nebylo možné akci zorganizovat, museli jsme tento den přesunout na ledena to nasobotu 10. ledna od 9:00 do 12:00 hodin.


Rok 2015 přivítáme ohňostrojem na Nový rok večer

Novoroční ohňostroj se uskuteční ve čtvrtek 01.01.2015 na náměstí Republiky. Program začne už v 17:00 hodin hudebním vystoupením Martina Štěpánka, Marie Formánkové a Johany Vávrové. Ohňostroj bude odpálen v 18:00 hodin.


Na Nový rok vyjdou do ulic tři králové

Od 1. do 14. ledna 2015 se koná tradiční Tříkrálová sbírka. Dobrovolníci s kasičkami vyrazí do ulic i v Blansku.


Komu splní You Dream We Run sen v roce 2015?

Ilustrační foto k článku: Komu splní You Dream We Run sen v roce 2015?

Až do konce února můžete nominovat někoho, o kom víte, že si zaslouží, aby se mu splnil sen. Pokud znáte dítě, muže či ženu, kteří by si zasloužili kousíček štěstí, neváhejte a napište. Charitativní 24hodinový štafetový běh se pak poběží za jeho/její sen.


Pro malý plamínek z Betléma si můžete dojít na blanenskou radnici

Ilustrační foto k článku: Pro malý plamínek z Betléma si můžete dojít na blanenskou radnici

I letos skauti a skautky z blanenských středisek Srdce na dlani a Světla dnes začali s předáváním novodobého symbolu Vánoc, jímž je malý plamínek betlémského světla. Světlo, které se každoročně zapaluje v Betlémě a pak putuje do všech domácností napříč Evropou, se tak opět dostalo i do Blanska.


Vedení města přeje občanům do nového roku

Ilustrační foto k článku: Vedení města přeje občanům do nového roku

Stávající rok se chýlí ke konci, můžeme se tedy těšit na rok nadcházející, věřit a doufat, že bude lepší, nebo alespoň stejně tak dobrý jako rok 2014. Vedení města přeje všem občanům do roku 2015 vše nejlepší, pevné zdraví, hodně úspěchů v práci i v osobním životě, ale také čas na drobné radosti, klid a pohodu v kruhu rodinném.


Nemocnice Blansko podpořila akci na pomoc blanenskému psímu útulku

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko podpořila akci na pomoc blanenskému psímu útulku

Nemocnice Blansko byla požádána o pomoc Útulku pro psy Blansko a její vedení se rozhodlo tuto akci podpořit. Od letošního roku totiž v blanenské nemocnici probíhá canisterapie. Ambra i Garia, canisterapeutičtí psi, jsou našim pacientům velmi nápomocni, a tak na oplátku prosba o pomoc pejskům v útulku nemohla zůstat nevyslyšena.


Srdce pro Václava Havla v Blansku

Ilustrační foto k článku: Srdce pro Václava Havla v Blansku

I v Blansku dnes v podvečer na náměstí Svobody lidé poskládali srdce ze svíček, aby si připomněli exprezidenta Václava Havla. Připojili se tak k dalším podobným akcím v mnoha městech celé České republiky.


Městská knihovna Blansko bude o vánočních svátcích uzavřena

Přijďte si včas pro čtení na Vánoce. Městská knihovna Blansko bude v období vánočních a novoročních svátků od středy 24.12.2014 do čtvrtka 01.01.2015 uzavřena. Provoz knihovny pro veřejnost bude opět zahájen v pátek 02.01.2015.



Oblastní charita ruší některé služby

Přechod financování sociálních služeb z Ministerstva práce a sociálních věcí na kraje a také ukončení čerpání finančních prostředků z Evropských fondů na vybrané služby sociální prevence nese s sebou optimalizaci poskytovaných služeb, což v některých případech znamená jejich zrušení.


Vánoční strom letos poprvé zůstane nazdobený až k zemi

Ilustrační foto k článku: Vánoční strom letos poprvé zůstane nazdobený až k zemi

Vánoční strom byl každoročně ozdobený až k zemi jen v den jeho slavnostního rozsvícení. Pak byly ozdoby vyzdviženy do asi dvou metrů a takhle zůstal až do Tří králů. Jenže vypadal jako polonahý.



Kino Blansko má nové plátno

Ilustrační foto k článku: Kino Blansko má nové plátno

Výměna proběhla v listopadu tohoto roku. Nové plátno poskytne kvalitnější a kontrastnější obraz.


Práce na ZŠ Salmově, v souvislosti s revitalizací budov, byly ukončeny

Ilustrační foto k článku: Práce na ZŠ Salmově, v souvislosti s revitalizací budov, byly ukončeny

Slavnostním přestřižením pásky byla ve středu 3. prosince předána k užívání nově zrekonstruovaná budova ZŠ Salmovy. Nejmladší škola ve městě se dočkala revitalizace za účelem snížení energetické náročnosti. Město Blansko, které je jejím zřizovatelem, uspělo se svou žádostí o dotaci v rámci operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady se pohybují okolo 23 mil. Kč, z toho 10 mil. Kč je dotace z OPŽP.


Uzavírka na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka skončila

Ilustrační foto k článku: Uzavírka na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka skončila

Sportovní ostrov je ode dneška opět přístupný přes most u lázní. A to jak pro pěší, tak i pro vozidla. Slavnostní otevření se uskutečnilo v úterý 2. prosince odpoledne.


Nemocnice Blansko obhájila úspěšně kvalitu a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb

Ve dnech 29. a 30. října 2014 proběhlo v Nemocnici Blansko úspěšné akreditační šetření hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb Spojenou akreditační komisí, o.p.s., v čele s ředitelem společnosti MUDr. Davidem Marxem, Ph.D. Šetření prováděli tři externí auditoři v zastoupení profese lékař, sestra a odborník na provozně-technickou oblast.


Prezident republiky Miloš Zeman zavítal do Blanska

Ilustrační foto k článku: Prezident republiky Miloš Zeman zavítal do Blanska

V pondělí 1. prosince 2014 v odpoledních hodinách navštívil naše město prezident republiky Miloš Zeman. Kromě plánované prohlídky podniku ČKD a návštěvy blanenského městského úřadu proběhlo především setkání hlavy státu s občany v Kině Blansko.


Zubní pohotovost v prosinci 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Adventní sobota připravila pro děti nejedno překvapení

Ilustrační foto k článku: Adventní sobota připravila pro děti nejedno překvapení

Po pátečním slavnostním rozsvícení vánočního stromu měla zábava pro děti i dospělé své pokračování. Na nám. Republiky bylo pro ně připraveno zábavné dopoledne s mnoha veselými hrami a soutěžemi, největší úspěch však mělo dovádění na sněhu. V Městské knihovně Blansko se pak vyráběly v dílničce pro děti i dospělé vánoční dekorace a nechybělo ani vystoupení dětí z dramatického kroužku při ZŠ T. G. M. Blansko.


V Blansku se rozzářil vánoční strom

Ilustrační foto k článku: V Blansku se rozzářil vánoční strom

V pátek 28. listopadu se na náměstí rozářil novými ozdobami vánoční strom. Je jím asi desetimetrový stříbrný smrk z Olomučan. Rozsvícení doprovázely dvoudenní trhy a bohatý kulturní program.


Rokem 2015 vás provede kalendář věnovaný Karolině Meineke

Ilustrační foto k článku: Rokem 2015 vás provede kalendář věnovaný Karolině Meineke

Blanenské kalendáře s historickými fotografiemi města se těšily vždy velké oblibě. Historii se věnuje i nástěnný kalendář na rok 2015, který je věnovaný osobnosti Karoliny Meineke. V roce 2015 totiž uplyne 200 let od jejího úmrtí.


Adventní koncerty a pořady v dřevěném kostelíku

Adventní doba není jen časem horečných nákupů. Má především svůj duchovní obsah. Rada starších NO CČSH v Blansku vás zve k prožití krásné chvíle zastavení a zklidnění v předvánočním shonu.  Vstupné je dobrovolné.


Uzavírka Lažánek 06.12. a 07.12.2014

Dle informace ze SÚS JMK bude poslední úplná uzavírka silnice II/379 v průtahu místní části Lažánky v letošním roce 06.12. a 07.12.2014. Důvodem uzavírky je demontáž mostního provizoria.


Rajbas 2014 – cestovatelé a dobrodruzi se bavili v Blansku

Ilustrační foto k článku: Rajbas 2014 – cestovatelé a dobrodruzi se bavili v Blansku

Spousta přednášek, filmů, workshopy, taneční zábava, běh se soudkem na Hořice, křest nové knihy Milan Daňka, ale také nového filmu o něm, filmové soutěže Okem dobrodruha nebo NaFest, to vše a víc byl třídenní víkend v Blansku v rámci festivalu Rajbas 2014.


V kině ukázali socialismus bez příkras

Ilustrační foto k článku: V kině ukázali socialismus bez příkras

U příležitosti 25. výročí 17. listopadu uspořádal spolek BEZPŘÍKRAS v blanenském kině tematickou výstavu, besedu a promítl dva filmy.


Církev československá husitská v Blansku vyhlašuje akci Spacáky

Jaká bude letošní zima, co se týče teplot, to nevíme. V našem životě z víry je základem slavení bohoslužeb, čtení Písma, modlitba, přijímání svátostí, spoluvytváření a podpora farního společenství. Další důležitou rovinou je i diakonie – služba lásky, lidem kolem sebe.


Speciální výstava Dalmatin klubu ČR přilákala do Blanska účastníky hned z několika evropských zemí

Souběžně s Evropskou výstavou psů v Brně proběhla v sobotu 25. října 2014 v prostorách Dělnického domu v Blansku Speciální výstava Dalmatin klubu ČR (dále jen DK ČR). Účast byla odpovídající významu dané akce, celkem bylo přihlášeno osmdesát dva dalmatinů, z toho pak třiadvacet z několika evropských zemí.


ASK Blansko oslavila 85 let

Ilustrační foto k článku: ASK Blansko oslavila 85 let

85. výročí založení Asociace sportovních klubů Blansko si připomněla krátkým programem ve sportovní hale a předáním ocenění sportovním osobnostem.


Sbírka Bílá pastelka pomáhá nevidomým

I letos se v polovině října konala nejen v Blansku celonárodní sbírka Bílá pastelka, jejíž výtěžek je věnován na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat pro vidícího člověka zcela běžné činnosti, jako např. samostatně chodit s bílou holí, obsluhovat počítač bez možnosti kontroly zrakem apod.



Blansko ožije Rajbasem. Přinášíme program festivalu

O třetím listopadovém víkendu se Blansko i jeho okolí každoročně stává místem setkání příznivců nejrůznějších outdoorových aktivit, filmu a nezávislého cestovaní. 16. ročník festivalu filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS 2014 proběhne ve dnech 21.–23.11.2014. Akce probíhá tradičně pod patronátem starosty města a s podporou Jihomoravského kraje.




Už podvanácté si připomněli výročí vzniku domova

Ilustrační foto k článku: Už podvanácté si připomněli výročí vzniku domova

V pořadí už dvanácté oslavy výročí vzniku SENIOR centra Blansko se letošní rok konaly ve středu 15. října a ve čtvrtek 16. října. Po oba dva dny se v prostorách hlavní jídelny domova, která se proměnila na slavnostní sál, vystřídali postupně uživatelé Domova se zvláštním režimem a Domova pro seniory, aby si společně připomněli už 12. výročí založení domova.



Svatomartinská dílna pro děti v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Svatomartinská dílna pro děti v Galerii města Blanska

Již několik let Galerie města Blanska pořádá tvořivou dílnu k uctění svatého Martina. Těmito dílničkami se zapojuje do proudu oslav v Blansku, kterého patronem je právě svatý Martin. Děti, žáci, studenti a další zájemci se seznámí s životem svatého Martina a se zvyky, které se k jeho svátku váží.




Pietní vzpomínka za zesnulé

Komise pro občanské záležitosti města Blanska, Církev římskokatolická a Církev československá husitská zvou spoluobčany na slavnostní Pietní vzpomínku za zesnulé spoluobčany v areálu městského hřbitova v Blansku. Uskuteční se  2. listopadu od 14:30 hodin na hřbitově v Blansku, od 14:00 hodin hraje Dechová hudba Blansko.


Zubní pohotovost v listopadu 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


V dřevěném kostele požehnají svatostánku

Ilustrační foto k článku: V dřevěném kostele požehnají svatostánku

Několikaleté úsilí o celkovou obnovu interiéru a zařízení dřevěného kostela v Blansku bylo završeno restaurováním a umístěním původního svatostánku v lodi kostela.




Pro muže bez přístřeší je tu Noclehárna pro muže Blansko

Ilustrační foto k článku: Pro muže bez přístřeší je tu Noclehárna pro muže Blansko

Základním posláním sociální služby „Noclehárna pro muže Blansko“ je poskytnutí pomoci mužům bez přístřeší a vytvoření podmínek pro důstojné uspokojení základních lidských potřeb, v případě zájmu klienta pak i poskytnutí základních informací o sociálních službách, které by mohly pomoci s řešením jejich situace.


„Dvakrát zachráněné dítě“ Tomáš Graumann navštívil Blansko

Ilustrační foto k článku: „Dvakrát zachráněné dítě“ Tomáš Graumann navštívil Blansko

V úterý 7. října 2014 byla pro blanenskou veřejnost a pro žáky základních škol připravena v blanenském kině prezentace Tomáše Graumanna, jednoho z posledních 669 dětí zachráněných Nicholasem Wintonem. Jeho působivý a velmi emotivní výklad byl v závěru doplněn projekcí dokumentu Síla lidskosti, jenž natočil v roce 2000 režisér Matej Mináč.


Svátek seniorů ve Střední škole gastronomické

Ilustrační foto k článku: Svátek seniorů ve Střední škole gastronomické

Starším lidem bývá prokazována úcta různými formami, je oceňována jejich moudrost a životní zkušenost. Úroveň každé společnosti lze mimo jiné posoudit také podle toho, jak se chová k seniorům.


Blanenský chodec – recenze

Pod tímto názvem vyšla počátkem roku 2014 vlastivědná publikace Pavla Svobody. Je to zajímavá, převážně obrázková práce o 114 stranách. Člení se na pět částí: Krok za krokem po památných místech, Živnosti v Blansku, Blansko v datech, Zajímavosti a kuriozity, Když se v Blansku řekne. Nejrozsáhlejší a nejzávažnější jsou první dvě části.


Školáci v Muzeu Blansko

Ilustrační foto k článku: Školáci v Muzeu Blansko

S novým školním rokem začaly opět mířit do zámku skupinky dětí blanenských i okolních škol. Nás to těší a děti se tak mohou nenásilně seznámit s historií našeho města.


Bílá pastelka pomáhá už 15 let

Celonárodní sbírka Bílá pastelka se koná každoročně od roku 2000 u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole (15. října). Probíhá v mnoha městech a obcích po celé naší republice a její výtěžek je věnován na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat pro vidícího člověka jinak zcela běžné činnosti, jako např. samostatně chodit s bílou holí, obsluhovat počítač bez možnosti kontroly zrakem a další dovednosti pro samostatný a nezávislý život.




Nemocnice Blansko připravila pro veřejnost Den srdce

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko připravila pro veřejnost Den srdce

Nemocnice Blansko se ke Dni srdce připojila osvětovou akcí pro veřejnost. Návštěvníkům ukázala různé metody vyšetření srdce a lékaři vysvětlovali různé formy léčení srdečních onemocnění. Zaměřili se také na prevenci.


Zisk z ceny vody je u VAS minimální

V minulých dnech deník Mladá fronta DNES zveřejnil článek s titulkem „Až třetina z ceny vody jde na zisk vodáren. Vytvořený zisk z vodného a stočného často mizí v zahraničí.“ Reakcí na tento článek bylo vyjádření VAS v tom smyslu, že nakládání se ziskem u vodárenských společností je rozdílné. Znatelné je to například právě na jižní Moravě.


Dětské hřiště na Klepačově dostalo nové herní prvky

Ilustrační foto k článku: Dětské hřiště na Klepačově dostalo nové herní prvky

V  úterý 30.09.2014 byly za účasti blanenského starosty Mgr. Ivo Poláka a místostarosty Ing. Bc. Jiřího Crhy slavnostně předány do užívání nové herní prvky dětského hřiště v městské části Blansko-Klepačov.



Aquapark zažil katastrofální sezonu

Abnormálně chladné léto se neblaze podepsalo na návštěvnosti aquaparku, a tím i na výnosech ze vstupného. Tržba je oproti průměru za posledních několik let ani ne poloviční.


Úpravy vzhledu radnice jsou dokončeny

Ilustrační foto k článku: Úpravy vzhledu radnice jsou dokončeny

Instalací čtyř chybějících věžiček na připravené trny byla definitivně dokončena úprava východní strany radnice. Cílem bylo přiblížit se co nejvíce původnímu vzhledu této historické budovy z roku 1904. Budova už dříve získala novou střešní krytinu, opraveny byly věžní hodiny a má také nová vstupní vrata a okna, obnova fasády je tedy poslední tečkou, co se týče vnějších úprav blanenské radnice.



Za svůj život vděčím Nicholasi Wintonovi, vzpomíná muž

Jeho příběh začíná 2. srpna 1939, kdy ho matka s babičkou posadily do vlaku. Netušil, co se děje, a na cestu se těšil. „Ony nejspíš plakaly. Ale já myslel, že jedu jen na výlet a netušil jsem, že už je nikdy neuvidím,“ vypráví třiaosmdesátiletý Tomáš Graumann.


Zubní pohotovost v říjnu 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Dlouhé zimní večery tráví výrobou pohádkových figurek

Ilustrační foto k článku: Dlouhé zimní večery tráví výrobou pohádkových figurek

Pan Vladimír Buřt k modelaření tíhnul od mládí, ale nejvíc se mu věnuje až nyní, když je v důchodu. Během zimních večerů se baví tím, že vyrábí malá dioramata s postavami ze známých pohádek.


Světový den srdce v Nemocnici Blansko

Nemocnice Blansko se i letos aktivně připojí ke Světovému dni srdce, a to v pondělí 29. září 2014.  V rámci této světové kampaně otevře blanenská nemocnice svoje „dveře“ v prostorách centrálního příjmu a kardiologie (3. patro lůžkové části nemocnice). Na zájemce bude čekat od 13:00 do 17:00 hodin zajímavý program.


Klub Ulita má nové podlahy

Ilustrační foto k článku: Klub Ulita má nové podlahy

Dokončení oprav oslaví při zahájení nové sezony v úterý 24. září koncertem skupiny Šnek a spol. s písničkami skupiny Nerez. Čajovna bude otevřena již od 17:30 h, koncert začíná v 19:00 h.


5. ročník „Univerzity“ aneb Jak voní dálky

Ilustrační foto k článku: 5. ročník „Univerzity“ aneb Jak voní dálky

Již popáté připravila Městská knihovna Blansko pro zájemce z Blanska a blízkého okolí projekt „Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“. Ve školním roce 2014/15 je tato pilotní akce blanenské knihovny věnována cestovatelskému tématu, proto také dostala výstižné pojmenování JAK VONÍ DÁLKY.


Zahradní slavnost v Centru VELAN

Ilustrační foto k článku: Zahradní slavnost v Centru VELAN

Občanské neziskové sdružení Hnutí Humanitární Pomoci (HHP), které provozuje blanenský Domov OLGA (denní stacionář pro dospělé spoluobčany s mentálním postižením) a v Klepačově Centrum VELAN (chráněné byty pro část zmíněných klientů Domova OLGA) uspořádalo ve čtvrtek 11. září velkou zahradní slavnost.



Novodobá sanitka pomáhá v nesnázích i na Blanensku

Ilustrační foto k článku: Novodobá sanitka pomáhá v nesnázích i na Blanensku

Nemáte nárok na sanitku a potřebujete se dopravit k lékaři, do lékárny, na lékařské vyšetření do některé z brněnských nemocnic? Nemůžete sami zajistit doprovod seniorům, nemocným nebo hůře se pohybujícím osobám? Nejen v těchto situacích vám může pomoci placená služba Novodobá sanitka.


Nemocnice Blansko již popáté zpřístupnila svůj areál dětem

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko již popáté zpřístupnila svůj areál dětem

Hudba, divadlo, úkoly a soutěže, ukázka zásahu hasičů, policie a záchranky nebo aquazorbing. Tyto a mnoho dalších atrakcí si užily děti při dalším ročníku Dne pro děti v Nemocnici Blansko v sobotu 6. září.


Uzavírka silnice Poříčí pro závod Blanenská desítka

Ilustrační foto k článku: Uzavírka silnice Poříčí pro závod Blanenská desítka

Jedná se o úplnou uzavírku mezi Blanskem a Ráječkem, tedy silnice Poříčí od křižovatky Poříčí/Mlýnská a silnici 374 po odbočku na Ráječko s objízdnou trasou přes Horní Lhotu.


Knihovna popáté půjčovala v aquaparku

Popáté uvedla do života Městská knihovna Blansko ve spolupráci se Službami Blansko, s. r. o. během prázdninových měsíců v Aquaparku Blansko neobvyklou službu pro návštěvníky moderního místního koupaliště z blanenského regionu i vzdálenějšího okolí. Opětovně totiž otevřela svoji Letní půjčovnu.


Sraz Velorexů v rodinném balení

Ilustrační foto k článku: Sraz Velorexů v rodinném balení

Poslední prázdninovou neděli přilákal do Blanska na nám. Republiky věrné příznivce těchto jedinečných vozítek již 23. ročník srazu s podtitulem Rodinný sraz Velorexů.



Zahrádkáři připravují moštování ovoce

I v tomto roce bude provádět ZO v „Domě zahrádkářů“ na Křižkovského ulici v Blansku pro veškeré zájemce MOŠTOVÁNÍ OVOCE, a to do přinesených nádob.


Zubní pohotovost v září 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


PVC klub se zapojuje do Týdne nízkoprahových klubů

Ilustrační foto k článku: PVC klub se zapojuje do Týdne nízkoprahových klubů

Česká asociace streetwork a Nízkoprahové kluby pro děti a mládež připravují celorepublikovou kampaň: Týden nízkoprahových klubů od 22.09. do 28.09.2014. V Blansku se v jejím rámci uskuteční několik akcí, které představí činnost klubu.




Opravené sochy se vrací na náměstí a do zámku

Ilustrační foto k článku: Opravené sochy se vrací na náměstí a do zámku

Sedm litinových soch si začátkem roku 2014 odvezla specializovaná firma. Nyní se začínají vracet na svá místa. Jejich obnova je hrazena z Programu rozvoje venkova ČR.


ZŠ Dvorská oslaví padesát let od svého založení

Ilustrační foto k článku: ZŠ Dvorská oslaví padesát let od svého založení

Vedení ZŠ a MŠ Blansko, Dvorská 26 srdečně zve bývalé učitele, vychovatele, zaměstnance školy a absolventy ke společnému setkání na oslavách k 50. výročí založení školy. Uskuteční se dne 01.09.2014 od 10:00 hodin.


Do školy v novém

V sobotu 23. srpna 2014 proběhne prodej dětského oblečení za velmi příznivé ceny a pomůže rodinám vybavit děti do školních lavic. Akci připravují Oblastní charita Blansko a Klub Ratolest.




Filmy z produkce Studia Audiovisual jsou volně dostupné ke zhlédnutí

Na stránkách Blanenského videožurnálu můžete zhlédnout hned tři snímky. Z poslední doby to je první část cyklu Město na vesnici, vesnice ve městě o části města Blanska Klepačov a film z cyklu o blanenských osobnostech o Radimu Kolářovi. Do nově vzniklé sekce „filmy“ byl také přidán dříve zveřejněný film o Jiřím Poláškovi.


Zubní pohotovost v srpnu 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


První ročník Zámeckého gulášobraní ovládli Vařmeni

Ilustrační foto k článku: První ročník Zámeckého gulášobraní ovládli Vařmeni

12. července proběhla v blanenském zámeckém parku soutěž o přípravu nejlepšího kotlíkového guláše. Svoje kuchařské umění se rozhodlo předvést celkem sedm týmů, jejichž snažení hodnotila nejen odborná porota ale i diváci. Nechyběla příjemná atmosféra, ochutnávka deseti druhů piv a zajímavý kulturní program.


Skromná veteránka oslavila významné jubileum

Ilustrační foto k článku: Skromná veteránka oslavila významné jubileum

12. července oslavila členka Českého svazu bojovníků za svobodu a válečná veteránka, paní Paraska Štoudková, významné životní jubileum. Mezi gratulanty nechyběl ani Ivo Polák, starosta města Blanska.


Před 100 lety se narodil pedagog a spisovatel Vladimír Polák

Ilustrační foto k článku: Před 100 lety se narodil pedagog a spisovatel Vladimír Polák

Letos si v souvislosti s Mgr. Vladimírem Polákem připomínáme dvě výročí, a to 100 let od narození 14. ledna 1914 a 10 let od jeho úmrtí 2. května 2004. Článkem ze sborníku Muzea Blansko 2003 napsaným Jaroslavem Parmou bychom chtěli připomenout člověka, který se hluboce zajímal o náš region, studoval jeho historii a získané poznatky publikoval ve svých knihách a v mnoha dalších zdrojích.


„Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“ vstupuje do pátého ročníku

Pilotní projekt Městské knihovny Blansko „Blanenská univerzita (nejen) pro seniory“ ukončil svůj čtvrtý ročník (slavnostní předání Osvědčení o absolvování proběhlo 18.06.2014) a plynule vstupuje do pátého ročníku, který odstartuje v září 2014 a potrvá do června 2015.


Letní výtvarná dílna v Galerii města Blanska

Ilustrační foto k článku: Letní výtvarná dílna v Galerii města Blanska

Přijďte si malovat, kreslit, modelovat, vyrábět a vytvářet! Již několik let pro děti připravujeme týden plný tvořivých akcí, které dětem i dospělým připomenou výstavy, které v Galerii města Blanska probíhaly v uplynulém roce.


V poledne se rozezní zvony a sirény

Na památku čtyř českých vojáků, kteří zemřeli v úterý po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, se ve čtvrtek 10.07. v poledne v Česku rozezní zvony a sirény, rozhodla o tom vláda. Sirény budou znít po dobu tří minut.


V Blansku si připomenuli 97. výročí bitvy u Zborova

Ilustrační foto k článku: V Blansku si připomenuli 97. výročí bitvy u Zborova

Dne 2. července se v parku Svatopluka Čecha sešli představitelé města Blanska, Československé obce legionářské, Vojenského sdružení rehabilitovaných a občané města, aby si společně u památníku zborováka připomenuli 97. výročí bitvy u Zborova.



Mší svatou uctí památku obětí 1. světové války

U příležitosti 100 let od vypuknutí 1. světové války bude v blanenském kostele sv. Martina v pátek 4. července 2014 v 17:45 h sloužena mše za její oběti a negativní následky.


Zubní pohotovost v červenci 2014

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Provoz knihovny o letních prázdninách

V měsících červenec a srpen dojde k úpravě otvírací doby Městské knihovny v Blansku. Otevřeno bude v pondělí–pátek v 10:00–18:00 h, v úterý a ve čtvrtek v 10:00–15:00 h. Ve středu je zavřeno. Od pondělí 28. července do pátku 8. srpna bude knihovna úplně uzavřena. Běžný provoz knihovna zahájí v pondělí 1. září.


Historická vozidla se sjela do Blanska

Ilustrační foto k článku: Historická vozidla se sjela do Blanska

V sobotu 21. června se u hotelu Dukla uskutečnil tradiční sraz historických vozidel v rámci Memoriálu manželů Řezníčkových Veteran Tour Macocha. Letos šlo již o 34. ročník, jehož novinkou bylo zařazení do seriálu veteránských soutěží Czech Hero Ride, charakterizovaného mottem „Auta, která mají příběh.“ Na start závodu se zapsalo celkem třiatřicet pyšných majitelů.


24hodinový běh pro Markův sen vynesl 46.650 Kč

Ilustrační foto k článku: 24hodinový běh pro Markův sen vynesl 46.650 Kč

I v druhém ročníku charitativně-sportovní akce You Dream We Run se podařilo splnit sen pro člověka, který potřeboval pomoc. Pro mentálně postiženého Marka se podařilo získat částku 46.650 Kč na vybavení pokojíku.


10 let Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje

Sobota 21. června  a neděle 22. června 2014 patří oslavám 10 let IDS Jihomoravského kraje. Během nich se můžete svézt parním vlakem, historickým autobusem po Blansku nebo zhlédnout výstavu historických nákladních aut a autobusu.


Soukromá ZUŠ Blansko slaví dvacítku

Ilustrační foto k článku: Soukromá ZUŠ Blansko slaví dvacítku

O prvním červnovém úterý se hlavní sál Dělnického domu zaplnil nejenom jako obvykle diváky, ale i gratulanty. Stali se jimi hosté Velkého galakoncertu Soukromé základní umělecké školy v Blansku, který byl pořádán u příležitosti dvacátého výročí založení školy. Nechyběli mezi nimi také někteří ze spoluzakládajících, kteří stáli společně s manžely Jeřábkovými právě u zrodu této mladé, nyní již dvacetileté slečny holdující umění.


Blanenské zámecké gulášobraní – soutěž ve vaření guláše v kotlíku

Snad každý má svůj speciální a jedinečný recept na zaručeně nejlepší guláš. Nová soutěž ukáže, kdo skutečně umí uvařit nejlepší guláš z hovězího masa. Kulturní středisko města Blanska zve všechny kuchaře a kuchařky na soutěž ve vaření kotlíkového guláše.


Aquapark otevře už o tomto víkendu

Na webových stránkách provozovatele aquaparku společnosti Služby Blansko, s. r. o. se objevila informace o otevření aquaparku. Před nedávnem byl termín posunut na pátek 13. června. Aquapark se tak návštěvníkům otevře již tento pátek, tedy o týden dříve, než bylo původně v plánu.


Městská knihovna Blansko instalovala v nemocnici knihobudku KaČ-Ku

Ilustrační foto k článku: Městská knihovna Blansko instalovala v nemocnici knihobudku KaČ-Ku

V nedávné době se rozmohly například v Praze. Jednak v nemocnicích a jednak v parcích. Autoři se snažili s využitím starých telefonních budek dopřávat knihomolům více možností ke čtení. Ale samozřejmě nejen knihomolům, například ve zmiňovaných nemocnicích je náplň jednoznačná – čekáte na vyšetření, či lékařský zákrok a... nudíte se. Běžná věc, kterou zažil snad každý z nás.


Dočkáme se v Blansku technologického parku?

Zastupitelstvo města Blanska rozhodne na svém červnovém zasedání, zda podpoří zájem investora, který hodlá ve Vojánkách vybudovat technologický park, a vyhoví mu v jeho žádosti o prodloužení nasmlouvaných termínů. Pokud se společnosti Real Global Investment podaří svůj záměr dotáhnout do konce, mohlo by zde vzniknout až čtyři sta nových pracovních míst.


Ve dnech 13.–14.06.2014 se podruhé poběží pro něčí sen

Ilustrační foto k článku: Ve dnech 13.–14.06.2014 se podruhé poběží pro něčí sen

V loňském roce se charitativního 24hodinového běhu You Dream We Run v prostorách sportovního areálu ASK Blansko zúčastnily bezmála tři tisícovky lidí. Výtěžkem akce se pomohlo naplnit sen Matýskovi – nákup osobního auta (62.000 Kč) a potěšit drobným finančním darem Esterku (10.000 Kč). Tak jako v loňském roce poputuje výtěžek z této akce na splněni SNU osobě, jejíž životní příběh je nějakým způsobem těžce poznamenán.



Bambiriáda letos zaznamenala rekordní návštěvnost

Ilustrační foto k článku: Bambiriáda letos zaznamenala rekordní návštěvnost

Celorepubliková akce s šestnáctiletou tradicí letos podruhé zavítala i do Blanska. V blanenském zámeckém parku se dětem a jejich rodičům, mateřským ale i základním školám představilo celkem dvacet osm organizací, které nabízely ve dnech 23.-24. května pestrou škálu volnočasových aktivit. Letos jejich nabídka přilákala téměř dva tisíce návštěvníků.



Výsledky voleb do Evropského parlamentu 2014 za Blansko a části města

V pořadí třetí volby do Evropského parlamentu zaznamenaly v Blansku výrazný propad v účasti občanů. Jak jsme volili v Blansku a částech města, které strany získaly nejvíc hlasů, ve kterých okrscích byla účast nejnižší a které strany v okrscích zvítězily? Připravili jsme pro vás přehledné tabulky.


V pátek odstartuje Bambiriáda. Přináší bohatý program

Nabitý dvoudenní program nabídne v pátek a v sobotu 2. blanenská Bambiriáda. Zahájí v pátek v 9:00 hodin a až do 16:00 hodin v sobotu je na hlavním pódiu připravený nějaký program. Kromě toho se po celou dobu bude v zámeckém parku prezentovat 28 organizací všeho druhu, které si pro návštěvníky Bambiriády na svých stáncích připravily nejrůznější program a aktivity.


Uklidili Horní Palavu

Ilustrační foto k článku: Uklidili Horní Palavu

„Měli bychom si to zde kolem domků  a v potoce uklidit.“ Takto oslovil Honza T. své sousedy v Horní Palavě. Slovo dalo slovo a byl určen termín 17. května.



Dnešní Muzejní noc ozdobí osvětlený zámek

U příležitosti Muzejní noci se rozsvítí nové venkovní osvětlení budovy blanenského zámku. Na konci noci ale opět pohasne, aby mohly být dokončeny poslední nezbytné úpravy světel v zadní části zámku. O uvedení do pravidelného provozu vás budeme informovat.



Klub Ratolest nabízí odborné poradenství zdarma

Připraveni poradit vám s vašimi problémy jsou připraveni právníci, psychologové, speciální pedagogové a další pracovníci. Vše zaštiťuje projekt Ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Rodina.


ZŠ Salmova otevře opět přípravnou třídu

Ilustrační foto k článku: ZŠ Salmova otevře opět přípravnou třídu

ZŠ Salmova je jedinou  blanenskou školou, která již třetí rok bude otevírat přípravnou třídu. Tato třída slouží dětem sociálně znevýhodněným, dětem s odkladem školní docházky a dětem v posledním roce předškolního vzdělávání.





Na konferenci Život cizinců v ČR představili ilustrovaný česko-mongolský slovník pro děti

Ilustrační foto k článku: Na konferenci Život cizinců v ČR představili ilustrovaný česko-mongolský slovník pro děti

V úterý 29.04.2014 proběhla ve velké zasedací síně Městského úřadu v Blansku konference „Život cizinců v ČR“, která byla pořádána Oblastní charitou Blansko v rámci půlročního projektu „Jak se žije cizincům?“, který je zaměřen na podporu vzájemného soužití majoritní společnosti a cizinecké komunity a zvyšování povědomí o cizinecké problematice.


Bambiriáda se do Blanska vrátí v květnu

Ilustrační foto k článku: Bambiriáda se do Blanska vrátí v květnu

Přehlídka volnočasových aktivit pro děti a mládež se podruhé uskuteční v blanenském zámeckém parku ve dnech 23. a 24. května. V loňském roce ji navštívilo osmnáct set lidí.


Inline bruslaři se konečně dočkali celého okruhu

Ilustrační foto k článku: Inline bruslaři se konečně dočkali celého okruhu

Od vybudování cyklostezky podél baseballového areálu na Sportovním ostrově uplynuly už 4 roky, ale poslední nejkratší část, která celý okruh propojí, byla dokončena až letos.


Pozvánka na „Cestu ve tmě“

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na „Cestu ve tmě“

V pátek 25. dubna 2014 proběhne již 11. ročník soutěže vodicích psů kolem blanenského centra. Slavnostní zahájení proběhne v 09:30 hodin na Rožmitálově ulici.


Na náměstí závodily kočárky

Ilustrační foto k článku: Na náměstí závodily kočárky

V Blansku poprvé a celorepublikově už potřetí v řadě se letos uskutečnily závody kočárků.


Bar v kině se promění na kavárnu s letní zahrádkou

Ilustrační foto k článku: Bar v kině se promění na kavárnu s letní zahrádkou

Využít nově zrekonstruovaný prostor baru v kině nejen na prodej popcornu a jiných pochutin návštěvníkům filmových představení, ale otevřít ho víc veřejnosti, to byl hlavní záměr, který vedl k vypsání výběrového řízení na jeho pronájem.


Výzva vlastníkům nemovitostí

Výzva podle § 65 odst. 3 zákona č. 256/2013 Sb., katastrální zákon, vlastníkům nemovitostí a dalším oprávněným, kteří nejsou označeni v katastru nemovitostí dostatečně určitě.


Telefónica Czech Republic, a. s. zruší telefonní automat u kina

Z důvodu výrazného poklesu zájmu obyvatel o využívání sítě Veřejných telefonních automatů (VTA) se naše společnost rozhodla stávající síť  VTA  přizpůsobit  současným  potřebám. Tato optimalizace  se dotkne i Vašeho města. V průběhu 1. pololetí letošního roku plánujeme zrušení nevyužívaného VTA v Blansku, na ul. Hybešova u č. 457/5. Věřím, že tyto nezbytné kroky přijmete Vy i občané s pochopením.



Konference Život cizinců v ČR

Oblastní Charita Blansko – Centrum „PRO“ Blansko Vás v rámci projektu „Jak se žije cizincům?“ zve na KONFERENCI ŽIVOT CIZINCŮ V ČR pořádanou pod záštitou starosty města Blanska pana Mgr. Ivo Poláka. Konference bude zaměřena na téma integrace cizinců v regionu Blanenska i v rámci celé ČR, zaměstnanost a vzdělávání cizinců, novelizace cizineckého zákona, otázky sociální práce s cizinci a další.


Čajovna a klub Ulita nabízí víc než jen přednášky nebo koncerty

Ilustrační foto k článku: Čajovna a klub Ulita nabízí víc než jen přednášky nebo koncerty

Dům naproti Základní škole T. G. M. stojící u hřiště zarostlého trávou je již léta sídlem Sdružení Ulita, které zde provozuje svoji činnost. Nabídka se z podávání čaje a pořádání přednášek a koncertů postupně rozrostla o další aktivity.


Blansko čeká II. ročník charitativní sportovně-společenské akce You Dream We Run

Ilustrační foto k článku: Blansko čeká II. ročník charitativní sportovně-společenské akce You Dream We Run

Konat se bude 13.–14.06.2014 v prostorách sportovního areálu ASK Blansko. V loňském roce se této akce zúčastnily bez mála tři tisícovky lidí. Výtěžkem akce se pomohlo naplnit sen Matýskovi – nákup osobního auta (62.000 Kč) a potěšit drobným finančním darem Esterku (10.000 Kč). Tak jako v loňském roce poputuje výtěžek z této akce na splnění SNU osobě, jejíž životní příběh je nějakým způsobem těžce poznamenán.


U dřevěného kostelíku vznikne nový farní sál

Ilustrační foto k článku: U dřevěného kostelíku vznikne nový farní sál

Začínáme plnit sen několika předcházejících generací a hlavně náš. Blanenská farnost tradičně trpí tím, že kromě kostela, sice krásného, opraveného a plně vybaveného, nemáme větší místnost k setkávání mimo bohoslužby. Místnost pod kostelem pojme maximálně 15 lidí a to už sedíme jeden vedle druhého.


S novým logem, ale se stejným cílem. You Dream We Run Blansko 2014

Ilustrační foto k článku: S novým logem, ale se stejným cílem. You Dream We Run Blansko 2014

Ve sportovním areálu na Mlýnské ulici se ve dnech 13.–14. června 2014 uskuteční II. ročník charitativní společensko-sportovní akce You Dream We Run. Stejně jako v loňském roce převzal nad touto akcí, kterou během dvou červnových dnů navštívily tři tisícovky charitativně smýšlejících občanů Blanska a okolí, záštitu starosta města Blanska Mgr. Ivo Polák.


V SENIOR centru Blansko otevírají místnost vzpomínek

Ilustrační foto k článku: V SENIOR centru Blansko otevírají místnost vzpomínek

Ráda bych se s Vámi podělila o úspěch, který se našemu zařízení podařil ve spolupráci s rodinami obyvatel SENIOR centra Blansko, s našimi zaměstnanci i s anonymními dárci.


Úspěchy ZŠ Dvorské v zeměpisné olympiádě

Koncem února si na gymnáziu v Rájci dali dostaveníčko nejlepší studenti zeměpisu na okrese Blansko. Své zastoupení, v nejmladší kategorii, zde měla i ZŠ Dvorská.




Chovají se Vaše děti na internetu zodpovědně?

Dostat od dětí intimní fotku za malou odměnu není až takový problém, jak se zdá. Stačí dobití kreditu do telefonu nebo zaplacení nějaké drobnosti. Podobnou závažnou trestnou činnost páchanou přes internet rozkryli kriminalisté z Blanska v únoru tohoto roku.


Drakoneček letos slaví úspěch

Ilustrační foto k článku: Drakoneček letos slaví úspěch

Letošního ročníku Drakonečka, pořádaného Skautským střediskem Srdce na dlani, se letos zúčastnil rekordní počet účastníků. Organizátoři zapsali celkem 99 dětí. Akce proběhla v neděli 23. března v Dělnickém domě.



Společnost E.ON varuje před podvodníky!

V posledním týdnu se množí případy podvodného jednání tzv. obchodníků, kteří slibují zajištění přepisu a dodávky levnějšího plynu.



„Mládež v akci“ zavítala do našeho regionu

Ilustrační foto k článku: „Mládež v akci“ zavítala do našeho regionu

Program Mládež v akci patří do rodiny programů Evropské unie zaměřených na volnočasové aktivity mladých lidí. V rámci tohoto programu navštívila skupina mládeže město Blansko i region Moravský kras.




Světový den modliteb 2014

Srdečně Vás všechny zveme k ekumenickému setkání, které se bude konat v pátek 7. března 2014 v 17:30 hodin v Husově sboru Církve československé husitské – dřevěném kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku.


Odešel bojovník za pravdu

Ilustrační foto k článku: Odešel bojovník za pravdu

10. února 2014 zemřel ve věku 89 let  pan Jiří Tomeš, veterán II. světové války a hrdý blanenský občan, který se zasloužil o osvobození Československé republiky.



U téměř každého druhého trestného činu na Blanensku a Vyškovsku byl určen pachatel

2 823  trestných činů šetřili v roce 2013 policisté na Blanensku a Vyškovsku. Je to o 118 případů méně než v předchozím roce. Přesto se podařilo podobně jako v předchozích letech u každého druhého trestného činu určit, kdo ho spáchal. Policisté objasnili loni celkem 1 390 případů, což je 49,2 procent.


MAS Moravský kras hledá projektové manažery

Ilustrační foto k článku: MAS Moravský kras hledá projektové manažery

MAS Moravský kras o. s. hledá tvůrčí a samostatné osoby na pozici projektový manažer pro zpracování rozvojové strategie region.


Pozvánka na masopustní neděli do dřevěného kostelíku

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na masopustní neděli do dřevěného kostelíku

V neděli 2. března 2014 prožijeme stejně jako v minulých letech dopoledne u dřeveného kostela v Blansku masopust se zabijačkou. Bohoslužby začínají v 09:00 hodin v kostelíku a po nich následuje program na farní zahradě.


Životní podmínky 2014 – výběrové šetření v domácnostech

Český statistický úřad organizuje v roce 2014 v souladu se zákonem Č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, výběrové šetření o životních podmínkách domácnosti v České republice – EU-SILC 2014 (Životní podmínky 2014), které navazuje na předchozí ročníky tohoto šetření.


Městská zabijačka se má stát novou tradiční akcí

Ilustrační foto k článku: Městská zabijačka se má stát novou tradiční akcí

Domácí zabijačka byla kdysi pravidelnou záležitostí v každém domě s malým hospodářstvím. V bytovkách už se pořádat nedá. Město Blansko se proto rozhodlo připomenout tuto zimní tradici. A plánuje ji opakovat každý rok.



Charita vybírala na potřebné

Ilustrační foto k článku: Charita vybírala na potřebné

Jídlo za jídlo. Tak by se dala charakterizovat akce Charity Blansko s názvem Hromniční zima, pomocí které získávala peníze na krizové nákupy potravin pro klienty bez finančních prostředků.


Opět se soutěží o Rákosníčkovo hřiště

Projekt Rákosníčkova hřiště je zaměřen na rozvoj volnočasových aktivit dětí ve městech České republiky. Jeho tvůrcem je společnost Lidl Česká republika v.o.s., potravinový řetězec, který provozuje 229 prodejen po celé ČR. Města, v nichž nakonec bude dětské hřiště vybudováno, vybírají občané hlasováním.





Tříkrálová sbírka na Blanensku letos hlásí rekord

Ilustrační foto k článku: Tříkrálová sbírka na Blanensku letos hlásí rekord

Mezi 1.–14. lednem 2014 proběhla tradiční tříkrálová sbírka. Lidé na Blanensku tak mohli přispět potřebným celkem do 387 zapečetěných pokladniček. Letos se podařilo vybrat rekordní sumu 1.580.948 Kč, což je o 78.124 Kč více jak v loňském roce. Vybrané peníze poputují tam, kde je jich nejvíce zapotřebí.




Policisté žádají veřejnost o pomoc v šetření

Smrtí pětašedesátiletého chodce skončila dopravní nehoda, která se stala v obci Lipovec na Blanensku v pondělí 20. ledna v době mezi tři čtvrtě na osm do osmi hodin večer. V této době šel po silnici kolem retenční nádrže na odpadní vodu tento pětašedesátiletý muž ve směru od centra obce k vysílači Kojál a srazilo jej dosud neznámé vozidlo. Chodec na následky zranění dopravní nehody zemřel. Řidič auta z místa nehody ujel.



Organizace a zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2014

Organizace a zajištění lékařské pohotovostní služby, lékárenské pohotovostní služby, pohotovostní služby v oboru zubní lékařství a prohlídky těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení v Jihomoravském kraji od 01.01.2014 do 31.12.2014.


Oslavili 65 let manželství

Ilustrační foto k článku: Oslavili 65 let manželství

Svatba patří k nejvýznamnějším okamžikům partnerského života. S věkem se stále upevňuje, čemuž odpovídají i její názvy. Manželé Bartošíkovi oslavili nedávno v kostele sv. Martina kamennou svatbu.



Pokračovací taneční kurzy 2014

Absolventi základních tanečních kurzů se mohou přihlásit do pokračovacích tanečních.


Podávání žádostí o dotace v rámci Strategického plánu LEADER

MAS Moravský kras o.s. vyhlásila dne 27. prosince 2013 desátou a pro období 2007–2013 již poslední výzvu k předkládání žádostí o dotace v rámci realizace Strategického plánu LEADER Nové výzvy a nové příležitosti pro Moravský kras.


Novoroční ohňostroj 2014

Ilustrační foto k článku: Novoroční ohňostroj 2014

Po příznivých zkušenostech z minulých let pořádá město Blansko slavnostní ohňostroj na Nový rok. V podvečer se tak náměstí Republiky na chvíli zaplní lidmi, kteří se přišli podívat na pravidelnou ohňovou show.