Archiv článků
   v roce 2008

Kategorie: ostatní  

 


Příhradový most přes Svitavu

Ilustrační foto k článku: Příhradový most přes Svitavu

Co s Ježkovým příhradovým mostem přes řeku Svitavu řeší Město. Zdá se, že nikomu nepatří.


Zubní pohotovost v I. pololetí 2009

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 h. Mimo tuto dobu je zubní pohotovost zajištěna na Karáskově náměstí č. 11, Brno, tel. 548 424 248, a to od 17.00 h do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o svátcích.


Skauti zvou pro betlémské světlo na radnici

Jednou z mnoha tradic, jež sice možná nemá staletou tradici, ale přesto už se stala pro mnoho blanenských rodin neodmyslitelnou součástí vánočních svátků, je Betlémské světlo. To letošní se uskuteční v úterý 23. 12. od 13.00 do 21.00 h a na Štědrý den od 8.00 do 11.00 h, opět v prostorách blanenské radnice na náměstí Svobody.


Úřad práce otevře v lednu i v sobotu

Úřad práce informuje o rozšíření úředních hodin odboru zprostředkování zaměstnání na Úřadu práce v Blansku v měsíci lednu, to následovně:


Děti soutěžily o Zlatý @

Ilustrační foto k článku: Děti soutěžily o Zlatý @

První ročník soutěže základních znalostí výpočetní techniky a jejího ovládání uspořádal Dům dětí a mládeže Oblázek ve spolupráci s firmou FPO.


Veletržní setkání partnerských měst

Ilustrační foto k článku: Veletržní setkání partnerských měst

Město Blansko se v termínu 15.–16. 11. 2008 zúčastnilo 17. ročníku mezinárodního gastronomického veletrhu REgustibus, který se konal v našem nejstarším partnerském městě Scandianu v Itálii.


Nový kříž na Olešné

Ilustrační foto k článku: Nový kříž na Olešné

Město Blansko každoročně vynakládá ze svého rozpočtu finanční prostředky na údržbu památníků a soch, které jsou v majetku města. V těchto dnech byla dokončena realizace kompletní rekonstrukce kříže na Olešné.


Studenti z Blanska vařili pro Evropu

Ilustrační foto k článku: Studenti z Blanska vařili pro Evropu

Ve dnech 10.–17. 11. se skupina žáků SOŠ a SOU Blansko oboru kuchař a číšník ve složení Lucie Šíblová, Tereza Plchová, Martina Zezulová, Hana Vašíčková a David Šmatera pod vedením mistra odborného výcviku pana Jaroslava Libiše zúčastnila výměnné praxe ve škole MOTTI v Reggio Emilia v Itálii.


Vánoční strom splněných přání

I letos po celou adventní dobu zdobí prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici „Vánoční strom splněných přání“. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání.


Nové policejní vozy dorazily i na Blanensko

Ilustrační foto k článku: Nové policejní vozy dorazily i na Blanensko

Pět služebních policejních vozů v novém barevném provedení bude sloužit policistům dopravního inspektorátu a obvodních oddělení v Blansku, Boskovicích, Černé Hoře a Letovicích.


Víkend karetních turnajů

Ilustrační foto k článku: Víkend karetních turnajů

Hned dva velké karetní turnaje se konaly v sobotu 22. listopadu. V restauraci Punkva na Rožmitálově ulici zasedli již podeváté hráči k tarokovému turnaji O pohár starostky města Blanska, v Dolní Lhotě zase soutěžili příznivci mariáše.


V Češkovicích u Blanska zasedali zástupci Kolpingova díla z celé Evropy

Ilustrační foto k článku: V Češkovicích u Blanska zasedali zástupci Kolpingova díla z celé Evropy

Do hotelu Panorama v Češkovicích u Blanska se o víkendu 14.-16. listopadu sjeli evropští zástupci této celosvětové organizace, která v 60 zemích všech světadílů shromažďuje okolo půl milionu členů. V centru zájmu jsou sociální otázky (např. projekty v zemích třetího světa), vzdělávání, práce s dětmi a mládeží a především podpora aktivního se zapojení členů do života společnosti.



Pozvánka na výstavu prací kroužků

Od 28. do 30. listopadu představí výsledky své činnosti v Katolickém domě kroužky, školy a spolky z Blanska. Uskuteční se zde tradiční Vánoční výstava s podtitulem Zlaté české ručičky.


Jak se baví senioři

Ilustrační foto k článku: Jak se baví senioři

V Městském klubu důchodců na ulici Dvorské se stále něco děje. Sezona 2008–2009 byla zahájena v sobotu 6. září „Jiřinkovou zábavou“.


Na podporu nevidomých vybrali přes 50.000 Kč

Ve středu 15. října 2008 opět probíhala na území celé republiky veřejná sbírka „Bílá pastelka“ s cílem shromáždit finanční prostředky na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat samostatnou chůzi a pohyb se slepeckou holí a žít v podmínkách ztráty či vážného poškození zraku.


Je Blansko městem pro byznys?

Nezávislý týdeník Ekonom vyhlásil cenu Město pro byznys 2008. Do výzkumu bylo zapojeno 205 měst a 22 městských částí hlavního města Prahy.


Šumný Moravský Kras

V dalším díle oblíbeného diváckého cyklu Šumná města, tentokrát natáčeném na Blanensku, se svérázný průvodce a básnící architekt David Vávra vydá po zákrutách tajemné podzemní říčky Punkvy, aby se za chvíli z propasti Macocha vyřítil na motocyklu enduro. Vysílán bude v premiéře na ČT2 v pondělí 24.11. ve 21.20 h a opakován v pátek 28.11. v 03.15 h, rovněž na ČT2.


Nová značka: zimní výbava

Ilustrační foto k článku: Nová značka: zimní výbava

Tam, kde je umístěna nová dopravní značka „Zimní výbava“ (č. C 15a), musí v období od 1. listopadu do 30. dubna mít řidiči bez ohledu na aktuální počasí nebo stav vozovky zimní pneumatiky.


eTwinning maraton

Ilustrační foto k článku: eTwinning maraton

Ve čtvrtek 23. října bylo v ZŠ Salmově od rána velmi rušno. Žáci se připravovali na maraton eTwinning. Jde o akci, které se účastní v jednom týdnu společně celá řada škol z celé republiky. Všichni společně psali příběh o Modrém a Žlutém (myslí se tím panáčci, kteří tvoří logo eTwinningu).


Program cestovatelského festivalu Rajbas Outdoor Kotlík 2008

Festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS * OUTDOOR * KOTLÍK oslaví letos desítku, a tak se pořadatelé snažili, aby se vám letošní program líbil. Festival se koná v Blansku ve dnech 21.-23. 11. 2008. Záštitu nad jeho konáním převzala starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.


Pozvánka na Burzu středních škol

V pátek dne 14. listopadu 2008 se v Dělnickém domě Blansko uskuteční v době od 8.00 do 17.00 h Burza středních škol. Slavnostní zahájení proběhne v 8.30 h za účasti místostarosty města Blansko Mgr. Poláka, ředitelky Úřadu práce Blansko JUDr. Lorkové a dalších hostů.


Strašením vyvrcholil v ZŠ Dvorské celoškolní projekt s názvem Halloween

Ilustrační foto k článku: Strašením vyvrcholil v ZŠ Dvorské celoškolní projekt s názvem Halloween

Ve čtvrtek dopoledne přiletěli ze svého strašidelného domu staří kostlivci, upíři, mumie, netopýři, čarodějnice a jiná havěť k dětem na I. stupeň. Představili svoje zchátralé kosti a začali žáky zkoušet z halloweenské teorie. Mezitím hodnější příšery odměňovaly děti sladkostmi a zlé zrůdičky prováděly různé skopičinky. Na závěr si vystrašená dítka zasoutěžila v tzv. dýňových hrách.


Střední odborná škola na ul. Bezručově slaví 60 let

Historie školy se datuje už od roku 1948, kdy tehdejší vedení národního podniku Metra Blansko rozhodlo zahájit skupinovou výuku učňů. Výuka učňů především pro výrobu elektrických měřicích přístrojů svým významem ovlivnila nejen blanenský region.


MHD v Blansku o dušičkách přibudou spoje

Ve dnech 1. a 2 listopadu 2008 budou na lince městské hromadné dopravy 716 221 posíleny nejvíce exponované spoje zajišťující přepravu cestujících k zastávce Hřbitov. Posíleny budou spoje č. 71, 33 a 37 s odjezdem z autobusového nádraží v 10.33, 13.40 a 15.40. V opačném směru budou posíleny spoje č. 78, 40 a 44 s odjezdem od Hřbitova v 11.04, 14.23 a 16.23. Autobusy budou označeny směrovými tabulemi a označením POSILA a pojedou v časech jízdního řádu.



Pietní vzpomínka

Komise pro občanské záležitosti města Blanska, Církev římskokatolická a Církev československá husitská zvou spoluobčany na slavnostní Pietní vzpomínku za zesnulé spoluobčany. Uskuteční se v neděli 2. 11. 2008 ve 14.00 hodin v areálu městského hřbitova v Blansku. Koná se ve stejný den, ale od 15.00 hodin, také na hřbitovech farnosti v Lažánkách, na Klepačově a dále také v Ráječku, Spešově a Olomučanech.


Večerní zvonění 28. října

Ilustrační foto k článku: Večerní zvonění 28. října

Letošní 90. výročí vzniku Československé republiky je výročí kulaté, proto jsme připravili program jeho oslav rozsáhlejší. Hlavní body programu se odehrají v dopoledním čase od 9.30 h. Letos poprvé se také ve 21.00 h rozezvučí zvony kostela sv. Martina. Blansko se tak připojí k akci „Zvon míru v Roveretu“.




Žáci se poznávali v Baldovci

Ilustrační foto k článku: Žáci se poznávali v Baldovci

Koncem září odjeli šesťáci ze ZŠ Erbenovy do Baldovce, aby se tu lépe poznali. Prostřednictvím her a různých aktivit rozvíjeli svou tvořivost, učili se řešit problémy, komunikovat, spolupracovat, být tolerantní, ohleduplní, poznávat své vlastní schopnosti a naplnili také Školního vzdělávacího programu „Škola v pohybu“.


Podzimní krajkování v Domě dětí a mládeže Oblázek

Ilustrační foto k článku: Podzimní krajkování v Domě dětí a mládeže Oblázek

Za okny bylo krásné babí léto a v Oblázku se sešla parta nadšených krajkářek. Druhý říjnový víkend se konal první z mnoha připravovaných workshopů, tentokrát věnovaný šperkům z paličkované krajky.


160 let trvání trati Brno – Česká Třebová

Ilustrační foto k článku: 160 let trvání trati Brno – Česká Třebová

Na trať, která svého času umožnila mohutný rozvoj regionu, zajišťuje Blansku rychlé a pohodlné spojení do nedalekého Brna a vede krásným, klikatým údolím řeky Svitavy, vyjel první vlak 1. ledna 1849.


Dejme brýle Africe

Oční klinika Lexum zahájila akci s názvem DEJME BRÝLE AFRICE! Úkolem sbírky je shromáždit co nejvíce funkčních dioptrických brýlí, které už jejich majitelé nenosí či nepoužívají, a poslat je lidem v nemocnici v Itibo v Keni, kterou zřizuje organizace ADRA (www.kena.websnadno.cz).


Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí

Ilustrační foto k článku: Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí

Letos v červenci uplynulo 20 let od zahájení činnosti dialyzačního střediska v Nemocnici Blansko. Jeho hlavním úkolem je provádět pravidelné očišťování krve tzv. hemodialýzu u pacientů, u kterých došlo k selhání ledvin.


Integrovaný záchranný systém se představil v Blansku

Ilustrační foto k článku: Integrovaný záchranný systém se představil v Blansku

Policisté z Okresního ředitelství Policie ČR v Blansku v úterý 30. září uspořádali pro děti i dospělé celodenní ukázkovou akci prezentující nejen policii, ale i hasiče, záchranáře, strážníky z Blanska či cizineckou policii.


Evropská asociace turistických klubů zasedala v Blansku

Ilustrační foto k článku: Evropská asociace turistických klubů zasedala v Blansku

Ve dnech 25.–28. září 2008 se v Blansku konala 39. konference Evropské asociace turistických klubů. Jako každoročně se v jejím rámci pořádala pod názvem Pré-tour i celotýdenní poznávací akce, které se zúčastnilo přes 60 turistů, kteří v průběhu sedmi dnů navštívili zajímavá místa v celém jihomoravském regionu: Moravský kras, zámek v Rájci, Pivovar Černá Hora, klášter Porta Coeli, Slavkovské bojiště, Lednici, Valtice, Mikulov a mnoho dalších míst.



Děti v MŠ na ulici Údolní se těší z nové zahrady

Ilustrační foto k článku: Děti v MŠ na ulici Údolní se těší z nové zahrady

Tři pískoviště, vodní prvky, velká loď jako prolézačka nebo malé dopravní hřiště, to jsou jen některé z nových prvků vybudovaných v rámci rekonstrukce na zahradě u mateřské školy na ulici Údolní 8.


Začala sezona otužilců

Ilustrační foto k článku: Začala sezona otužilců

V neděli 5. října, jako tradičně první říjnovou neděli, se k Punkevním jeskyním sjeli otužilci a milovníci chladné vody na slavnostní zahájení zimní plavecké sezony, které bylo šedesátým ročníkem Memoriálu T. K. Divíška.


Veřejná předvolební diskuze

Ve čtvrtek 9. října v 18.00 h se v Dělnickém domě uskuteční volně přístupná veřejná diskuze s politiky kandidujícími do krajského zastupitelstva. V průběhu celé cca 2hodinové diskuze jim občané mohou pokládat dotazy. Záznamy z této a dalších diskuzí v celém Jihomoravském kraji jsou zveřejněny na www.volebni.net. Akci pořádá Regionální Televizní Agentura a Deník společně s dalšími partnery.


Humanitární sbírka

Tradiční podzimní sbírka humanitárního materiálu se bude konat v úterý 7. října 2008 od 15.00 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského v Blansku. Sbírka je následně prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás, tak i ve světě.


8. DNY ZDRAVÍ 4.–9. 10. 2008

Akce pořádané Komisí Rada zdravého města a partnery v rámci Dnů zdraví v Blansku.


Služby Blansko vyhodnocují sezonu aquaparku

Ilustrační foto k článku: Služby Blansko vyhodnocují sezonu aquaparku

Aquapark byl letos otevřený 78 dní, a to někdy i přes malou návštěvnost v řádu desítek lidí. Pozitivní zprávou je, že i když bylo léto teplotně pod loňským průměrem, byl celkový počet návštěvníků o něco vyšší.


Burza volného času s větší účastí vystavujících

Ilustrační foto k článku: Burza volného času s větší účastí vystavujících

Pětadvacet organizací představilo svoji činnost na druhém ročníku Burzy volného času pořádané Domem dětí a mládeže z pověření Komise dětí a mládeže Rady města Blanska.



V rámci mezinárodního projektu vznikla kniha povídek

Ilustrační foto k článku: V rámci mezinárodního projektu vznikla kniha povídek

V loňském školním roce žáci 9. ročníku ze ZŠ Salmovy pracovali na mezinárodním projektu e-twinning pod názvem Mum, dad read me a tale (Mámo, táto, přečti mi pohádku). Spolupráce tří partnerských škol České republiky, Slovenské republiky a Norska probíhala v průběhu celého školního roku formou různých aktivit ve výuce, ale i mimo ni.


Kurz efektivního rodičovství

Rodinné centrum v Blansku připravuje na podzim 2008 pro všechny zájemce „Kurz efektivního rodičovství aneb Jak se stát zodpovědným, respektujícím a chápajícím rodičem“. Program tvoří devět dvouhodinových setkáních zaměřených na řešení vztahu dítě-rodič v duchu výchovy založené na principech spolupráce a zodpovědnosti. Kurz je zaměřen především na praktický nácvik rodičovských dovedností.


Vozidel z dovozu přibývá

Nárůst dovozu vozů ze zahraničí potvrzuje statistika Odboru dopravně správních agend MěÚ Blansko. Ve srovnání s rokem 2006 zatím vychází téměř 100% nárůst.



Piloti v Kotvrdovicích

Ilustrační foto k článku: Piloti v Kotvrdovicích

V neděli 24. srpna pořádal na kotvrdovickém letišti Letecký klub Blansko tradiční setkání pilotů a příznivců ultralehkého létání. Akci vám přibližujeme malou fotoreportáží.


V průmyslové zóně byla otevřena zkušebna vodních turbín

Ilustrační foto k článku: V průmyslové zóně byla otevřena zkušebna vodních turbín

V pátek 29. srpna 2008 se v průmyslové zóně Vojánky konala malá slavnost. Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman a jeho kolega ministr pro rozvoj Slovinské republiky Žiga Turk společně otevřeli laboratoř, která bude sloužit pro výzkum a vývoj hydraulických strojů.


Policie hledá svědky divoké jízdy

Kriminalisté hledají svědky divoké jízdy Fiatu Tempra, jehož řidič ohrožoval chodce i ostatní řidiče.


II. ročník Burzy volného času

V pořadí druhá Burza Volného času se uskuteční ve středu 17. září ve velkém sále Dělnického domu.



Volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje 2008

Volby do krajského zastupitelstva se uskuteční v pátek 17. října 2008 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 18. října 2008 od 8.00 do 14.00 hodin.


Postaví autodráhu pod širým nebem

Skautské středisko Srdce na dlani plánuje neobvyklou akci. Pod širým nebem před radnicí na náměstí Svobody chtějí jeho členové postavit v sobotu 13. září velkou autodráhu. Zajezdit si bude moci každý, kdo půjde kolem. Základní panel autodráhy má délku 12,5 m a je možné na něj napojovat další díly.



Dům dětí a mládeže oslaví 50 let

Dům dětí a mládeže OBLÁZEK zve všechny děti, rodiče a pamětníky na oslavu 50. výročí založení, která se uskuteční 12. září 2008 od 14.00 do 18.00 h v areálu Domu dětí a mládeže na ulici Údolní 2.



Vaše cesty k bezpečí aneb Jak se zachovat v mimořádných situacích

Hasičský záchranný sbor Jm kraje ve spolupráci s Policií ČR – Městským ředitelstvím Brno a Diecézní charitou Brno zahájil v červnu 2008 rozsáhlý projekt informování veřejnosti o žádoucím chování před a při vzniku mimořádné události nebo krizové situace s názvem „Vaše cesty k bezpečí“.




Konference o kvalitě ve Scandianu

Ilustrační foto k článku: Konference o kvalitě ve Scandianu

V letošním roce jsme od italské strany obdrželi pozvání na „První evropskou srovnávací konferenci o kvalitě – First Euro-Quality Benchmarking Conference“, zaměřenou především na monitoring kvality ve službách v předškolní péči a službách pro seniory. Kromě zástupců Města Blansko se konference zúčastnila také Mgr. Miloslava Charvátová, ředitelka Mateřské školy na ulici Údolní.


Krajské dožínky – 2008

Krajské dožínky se po loňském úspěchu opět uskuteční v areálu brněnského výstaviště, a to ve dnech 5.-6. 9. 2008. Vstup ZDARMA!


Nová okružní křižovatka bude slavnostně otevřena tento pátek

Ilustrační foto k článku: Nová okružní křižovatka bude slavnostně otevřena tento pátek

Aktualizováno! V pátek 29. srpna ve 14.00 hodin bude slavnostně otevřena nová okružní křižovatka. Jezdit se po ní začne téhož dne od 22.00 hodin. Její stavba trvala dva měsíce a stála celkem více jak devět milionů korun. Řidiči by měli díky ní strávit především méně času ve frontách z náměstí Republiky.


Military tým hledá nové členy

Ilustrační foto k článku: Military tým hledá nové členy

„Tam, kde jiní nestačí…“ – to je motto military týmu z Blanska. Hrají si „na vojáky“. Můžete je potkat v lese, většinou je ale asi ani nezahlédnete. Nyní nabízí dalším zájemcům, kteří by se chtěli přidat, adrenalin, něco nového, to, aby ukázali, co v nich je.


Za krásou a historií jižní Moravy

Ilustrační foto k článku: Za krásou a historií jižní Moravy

První z letošních zájezdů blanenských seniorů byl uskutečněn klubem důchodců počátkem června, avšak pro neobyčejný zájem byl ještě třikrát opakován. Jak by ne, když průvodcem byl Josef Krabička a organizátorem předseda klubu důchodců Miloš Bacík. Při zapisování dokázali promptně a iniciativně jednat a uspokojit všechny zájemce, což je obdivuhodné a chvályhodné.


Hledají pomocníky na půlmaraton

Organizační výbor sportovní akce Půlmaraton Moravským krasem, která se koná v sobotu 16. srpna 2008 odpoledne, HLEDÁ POMOCNÍKY ve věku 18 a více let na organizační zabezpečení běhu ulicemi Blanska. Odměna 150 Kč + občerstvení. Přihlášky přijímá Mgr. Michal Král, tel. 606 186 048 nebo 516 413 295. Sraz přihlášených ve čtvrtek 14. 8. v 17 hod. v klubovně ASK Blansko.





Máte recept na využití volného času? Dejte o sobě vědět!

Dne 17. 9. 2008 proběhne v prostorách Dělnického domu II. ročník „Burzy volného času“, kterou pořádá DDM Blansko z pověření Komise mládeže Rady města Blanska. Na této akci budou prezentovány organizace a občanská sdružení zabývající se činností zaměřenou na volný čas mládeže a dospělých. Pokud budete mít zájem seznámit veřejnost s činností vaší organizace, můžete nás kontaktovat na tel. čísle 516 412 790, paní Petrželová, petrzelova@ddmblansko.cz.


Mladí cyklisté vyhráli krajskou soutěž BESIP

Ilustrační foto k článku: Mladí cyklisté vyhráli krajskou soutěž BESIP

Nedávno jsme psali o okresním kole soutěže mladých cyklistů, které se uskutečnilo v Blansku. Postoupili z něj do krajského kola mladší žáci ze ZŠ Dvorské a starší žáci ze ZŠ T. G. M.


Josef Zimovčák se na cestě kolem republiky zastaví i v Blansku

V pondělí 14. 7. 2008 ukončí v Blansku na náměstí Republiky 17. etapu RI OKNA Tour po České republice peloton v čele s velocipedistou Josefem Zimovčákem, dvaapadesátiletým devítinásobným mistrem světa v jízdě na vysokém kole, který mimo jiné projel za 28 dnů napříč severní Amerikou (4356 km).


Klub Ratolest o prázdninách

Klub Ratolest o prázdninách bude od 30.6 do 1.9.2008 uzavřen. V provozu zůstane pouze dětské hřiště na zahradě Centra „PRO“, provozní doba pondělí–pátek 9–12 h a 14–18 h, mimo svátky. Cyklus pro těhotné ženy od 20. týdne těhotenství viz dále.


Ze zápisníku policie

Ilustrační foto k článku: Ze zápisníku policie

Proti řízení pod vlivem alkoholu bude zaměřená preventivní dopravní bezpečnostní akce Léto za volantem, která se uskuteční 8. července na Blanensku.


Bezpečnostní rada města chce rekonstrukci R43

Dne 10. 6. 2008 se v budově radnice konalo 13. zasedání Bezpečnostní rady Města Blansko. Tato bezpečnostní rada je ustavena pro celý správní obvod obce s rozšířenou působností Blansko a jejími členy jsou, vedle zástupců Města Blansko (starostka města, 1. místostarosta, tajemník MěÚ a vedoucí dvou odborů – životního prostředí a kancelář tajemníka) i představitelé složek integrovaného záchranného systému (IZS), tedy Policie ČR, HZS Jihomoravského kraje a krajské zdravotnické záchranné služby.


Zubní pohotovost ve II. pololetí 2008

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 hodin. Mimo výše uvedenou je služba zajištěna na Karáskově náměstí č. 11, Brno, tel. 548 424 248, a to od 17.00 h do 7.00 h ve všední dny a nepřetržitě o svátcích.


Dobrovolní hasiči se utkali v Těchově

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči se utkali v Těchově

V neděli 15.června se opět po roce sjela družstva dobrovolných hasičů okrsku Blansko do Těchova, kde změřila svoje síly v disciplinách požárního sportu. Osm družstev mužů a tři družstva žen soutěžila ve štafetě 4×100 m a požárním útoku.


Zámek se otevřel nevidomým

Ilustrační foto k článku: Zámek se otevřel nevidomým

V krásném prostředí blanenského zámku se konal již podesáté festival Dny umění nevidomých na Moravě, který pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v ČR a Muzeum Blansko. Součástí blanenského programu byla již popáté hmatová prohlídka muzejních exponátů pro zrakově postižené občany.


Děti z partnerského rakouského města na návštěvě v Blansku

Ilustrační foto k článku: Děti z partnerského rakouského města na návštěvě v Blansku

Již počtrnácté se uskutečnil výměnný pobyt žáků ZŠ Blansko, Erbenovy a žáků ze školy P. Roseggera v rakouském Mürzzuschlagu. Koncem května strávili naši žáci čtyři příjemné dny v Mürzzuschlagu a na oplátku v červnu přijelo 18 žáků do Blanska.


Kraj nabízí informace v krizových situacích pomocí SMS zpráv

Ilustrační foto k článku: Kraj nabízí informace v krizových situacích pomocí SMS zpráv

Systém nazvaný jednoduše „SOSky“ přináší nový způsob informování v krizových situacích pomocí moderního komunikačního kanálu – posílání SMS zpráv na váš mobilní telefon. Nepůjde ale vždy jen o krizové situace, SMS zprávy vám budou přinášet i řadu dalších potřebných informací z běžného života vašeho města.


Dopravní soutěž mladých cyklistů

Ilustrační foto k článku: Dopravní soutěž mladých cyklistů

Ve čtvrtek 22. května se v Blansku konal již 31. ročník dopravní soutěže mladých cyklistů. Je určen dětem starším 10 let, tj. žákům 4.–8. ročníků základních škol.


Budou umývat okna pro nadaci

Blanenští skauti se chystají podpořit Nadaci pro transplantace kostní dřeně zajímavou formou. Akcí na získání finančních prostředků bude víc – Netradiční letní ples i umývání oken automobilů.


Veteran Tour Macocha tradičně

Ilustrační foto k článku: Veteran Tour Macocha tradičně

Není snad pochyb o tom, že Veteran Tour Macocha už zcela neodmyslitelně patří k jarnímu Blansku a jeho okolí. Vždyť se letos pojede už její XXVIII. ročník (současně jako memoriál Mirko Řezníčka).


U kostela sv. Martina bylo dokončeno rozárium

Ilustrační foto k článku: U kostela sv. Martina bylo dokončeno rozárium

Rozárium je vysazené obloukem kolem památníku a je koncipováno tak, aby při pohledu se shora připomínalo iniciály původní německé transkripce Karolinina jména CM.


Domluvte se rukama

Seznámení s krásným a bohatým vizuálním jazykem – kurzy českého znakového jazyka – nabízí po celý červen zdarma sdružení LAVINA. Konají se vždy v pondělí v 18.00–19.30 h v prostorách multifunkční klubovny na ulici 9. května 3. Kurzy pořádá LAVINA za podpory Naděje Neslyšících.


Pozvánka na vlastivědné exkurze do Moravského krasu

I na letošní rok Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Ponikva připravila vlastivědné vycházky pro obyvatele a návštěvníky Moravského krasu. Série exkurzí je naplánována na každý víkend od března až do podzimních měsíců.


Opravené video z pokusu o rekord

Na základě vašich upozornění jsme opravili poškozený soubor videozáznamu z akce Lidé v tomto kraji pod čepicí mají. Všem, kteří se chtěli na toto video podívat nebo si ho stáhnout k sobě na disk se omlouváme. Nyní je již možné zhlédnout kompletní záznam v délce přes 23 minut.


Aquapark zahajuje!

V sobotu 31. 5. 2008 bude zahájen provoz Aquaparku Blansko. Současně s ním bude otevřen krytý bazén (odstávka krytého bazénu bude v době od 25. 6. do konce července).


Žáci ZŠ T. G. M. reprezentovali v Komárně

Ilustrační foto k článku: Žáci ZŠ T. G. M. reprezentovali v Komárně

Základní škola T.G.Masaryka Blansko, Rodkovského 2 uspěla se svým projektem spolupráce základních škol z Blanska, Komárna a Budapešti u Visegrádského fondu. Rada velvyslanců schválila příspěvek na projekt „Společná minulost, partnerská budoucnost“ ve výši 1.500 €, což představuje 50 % uznatelných nákladů. Díky tomu vyrazili do Komárna v době 17. Komárenských dní žáci za doprovodu pedagogů ze škol z Blanska a z Budapešti.


Život a dílo sv. Martina

Ilustrační foto k článku: Život a dílo sv. Martina

Na konferenci Via Sancti Martini, která se konala v Blansku 19. dubna 2008, zazněla mj. i tato přednáška církevního historika Dr. Františka J. Holečka na téma: Život a dílo sv. Martina. Vzhledem k tomu, že autor přednášky se nemohl osobně zúčastnit, přednesl jeho text na konferenci pan Attila Detáry. Přednášku vám nyní přinášíme v nezkrácené podobě.


Italští studenti na návštěvě v SOŠ a SOU Blansko

Ilustrační foto k článku: Italští studenti na návštěvě v SOŠ a SOU Blansko

Ve dnech 21.–28. 4. 2008 navštívili SOŠ a SOU Blansko studenti a pedagogové Střední odborné školy z italského města Reggio Emilia, které se nachází poblíž našeho partnerského města Scandiana.


Zemřel novinář Jaroslav Parma

Ilustrační foto k článku: Zemřel novinář Jaroslav Parma

Dlouholetý novinář, fanoušek motoristických sportů, sportovní hlasatel a v posledních letech také spolupracovník Zpravodaje města Blanska navždy odešel v úterý 6. května ve věku nedožitých 69 let.



Genius loci toskánské krajiny

Ilustrační foto k článku: Genius loci toskánské krajiny

V letošním jarním období se skupina studentů blanenského gymnázia vydala na svou další osmidenní ART TRAVEL do Itálie, do prosluněného, provoněného a zvláštním světlem prozářeného Toskánska.


Den zdraví na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Den zdraví na Salmovce

V pátek 2. 5. 2008 se na Základní škole na Salmově ulici v Blansku uskutečnil tradiční Den zdraví. Letos bylo základním tématem DĚTSTVÍ BEZ ÚRAZŮ. Dětské úrazy jsou totiž obrovským problémem, ovlivňují na dlouhou život jak samotných dětí, tak jejich rodin.



Od našich čtenářů – Rozpaky nad rozpočtem

Se zájmem jsem si v 6. čísle Zpravodaje pročetl schválený rozpočet Města Blansko na rok 2008. Je v něm řada zajímavých údajů a jsme jistě všichni rádi, že byl bez větších problémů schválen. Některé údaje, v něm uvedené, však vzbudily moje rozpaky a pochybnosti.



Poliklinice v Blansku je 40 let

Dne 12. dubna letošního roku tomu bylo přesně 40 let od doby, kdy byla otevřena v Blansku poliklinika v podobě, jak ji známe dodnes.


Jarní úklid Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Jarní úklid Moravského krasu

V sobotu 26. dubna se zúčastnilo dvacet žáků a tři pedagogičtí pracovníci ZŠ Erbenovy jarního úklidu CHKO Moravský kras, který byl organizován v rámci celosvětové akce „Den Země“.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Farnost církve československé husitské pořádá v pondělí 12. května od 15.00 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského v Blansku sbírku humanitárního materiálu, která je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás, tak i ve světě.


Aquapark bude na otevření připravený od poloviny května

Ilustrační foto k článku: Aquapark bude na otevření připravený od poloviny května

Přípravy na spuštění provozu aquaparku probíhají už v těchto dnech. O novinkách a změnách jsme si povídali s Ing. Radkem Snopkem, ředitelem společnosti Služby Blansko s.r.o.



Blansko se stalo Skokanem roku ČP Indexu

Česká pojišťovna sleduje a vyhodnocuje nehodovost českých měst již čtvrtým rokem. Letos podruhé také na základě meziročních výsledků vyhodnotila soutěž Skokan roku ČP Indexu. Největší pokrok v bezpečnosti silničního provozu učinila v loňském roce města Liberec, Nymburk a Blansko.


V Blansku se dobře žije

Alespoň podle žebříčku 71 českých měst sestaveného Lidovými novinami, v němž se Blansko umístilo na třetím místě.


Víte, jak správně přejít přes silnici?

Ilustrační foto k článku: Víte, jak správně přejít přes silnici?

Asi všichni víme, jak to má být správně, ale ruku na srdce, ne vždy se nám chce až k přechodu. Leckdo si také myslí, že má na přechodu pro chodce absolutní přednost za všech okolností. Jak to má být správně, možná brzy poznáte na vlastní kůži při dopravně preventivní akci s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“.


Za významnými stromy okresu Blansko

Městská knihovna Blansko vás zve společně s autorem knih „Stromy v okolí Blanska“ a „Stromy okresu Blansko“ Mgr. Františkem Kalou na putování za významnými stromy.


Kouření – tvá volba

Ilustrační foto k článku: Kouření – tvá volba

ZŠ Erbenovu opakovaně navštívila okresní metodička prevence Mgr. Radka Ježková. Uskutečnila zde dvouhodinové preventivní programy Kouření – tvá volba pro žákyně a žáky 5., 6. a 7. ročníku. Smyslem akce je poskytnout dětem informace o všech rizicích závislosti na nikotinu, ale nepřesvědčovat je a nechat toto důležité rozhodnutí, zda kouřit, na nich samotných.


Výukové programy v DDM

Ilustrační foto k článku: Výukové programy v DDM

O letošních velikonočních prázdninách byl v Domě dětí a mládeže Oblázek v Blansku pro děti již tradičně připraven program s velikonoční tematikou.


Svátek rybářů

Ilustrační foto k článku: Svátek rybářů

16. dubna se pravidelně zahajuje lovná sezona na pstruhových vodách. A u toho nemůže žádný správný rybář chybět.



5. ročník soutěže Cesta ve tmě má svého vítěze

Ilustrační foto k článku: 5. ročník soutěže Cesta ve tmě má svého vítěze

Již popáté se v pátek 11. dubna 2008 prakticky na celý den zaplnilo blanenské Wanklovo náměstí. Konala se zde další soutěž „Cesta ve tmě“, kterou uspořádala blanenská odbočka SONS společně se Školou pro výcvik vodících psů pana Milana Dvořáka.


Projekt revitalizace dětských hřišť podpoří výtvarná soutěž

Ilustrační foto k článku: Projekt revitalizace dětských hřišť podpoří výtvarná soutěž

Projektu, který si klade za cíl zvelebit stávající a vystavět nová dětská hřiště v Blansku a městských částech, se věnují především maminky z Klubu Ratolest. Spolupracují při tom s dalšími organizacemi. Nyní se zapojuje i Galerie města Blanska.


Projekt Pečuj doma startuje v Blansku v půli května

V pátek 16. května zahajuje v Blansku občanské sdružení Moravskoslezský kruh šestidílný cyklus kurzů PEČUJ DOMA. Určen je laickým pečujícím z rodin – začátečníkům, ale mohou se zúčastnit i déle pečující.


Konference Via Sancti Martini v Blansku

Ilustrační foto k článku: Konference Via Sancti Martini v Blansku

V Blansku se v sobotu 19. dubna uskuteční mezinárodní konference na téma „Možnosti dalšího rozšíření Cesty svatého Martina – Via Sancti Martini“. Jedná se o součást dlouhodobého středoevropského projektu Via Sancti Martini, do nějž se Blansko zapojilo v loňském roce.


Schengen a „Jeden svět“

Ilustrační foto k článku: Schengen a „Jeden svět“

Ve čtvrtek 13. března se někteří žáci 3. ročníků OA a SZdŠ Blansko z oboru Ekonomické lyceum a Zdravotnický asistent zúčastnili „výletu“ do Brna. Doba odjezdu byla stanovena na 7. hodinu ranní, a to od budovy naší školy, a následně pak v 7:05 z hlavního nádraží v Blansku. Autobus celkově pojal cca 53 studentů a studentek.


Flying Rhino 2008 – létat se bude i nad Blanskem

Ve dnech 14. dubna – 2. května 2008 se uskuteční v České republice společné cvičení vyčleněných útvarů Společných sil Armády České republiky a Ozbrojených sil Velké Británie pod názvem „Létající nosorožec 2008“.


Výluky železniční dopravy

Výluky železniční dopravy – dne 15. 4. 2008 z důvodu údržbových prací na železniční svršku 1. traťové koleje v úseku Adamov – Brno-Maloměřice. Od 16. 4. 2008, 7.00 hod. do 17. 4. 2008, 18.00 hod. se z důvodu opravy železničního přejezdu bude konat výluka traťové koleje mezi stanicemi Skalice nad Svitavou – Boskovice.


Lidé pod čepicí mají – nový rekord ustaven

Ilustrační foto k článku: Lidé pod čepicí mají – nový rekord ustaven

Stalo se tak v neděli 6. dubna při zahájení turistické sezony v Pivovaru Černá Hora, kam se sešli turisté z Blanska, Boskovic, Tišnova i dalekého okolí.


Sumec na konec

Ilustrační foto k článku: Sumec na konec

Přehrada Palava I byla vypuštěna kvůli zjišťování podkladů pro podání žádosti na projekt odbahnění. Zatím se zde nebudou konat žádné práce na úpravě dna, nicméně s vypouštěním museli blanenští rybáři provést výlov všech ryb.


Soutěž vodicích psů v centru města

V pátek 11. dubna se v Blansku uskuteční soutěž vodicích psů. Od 9.30 hodin budou z Wanklova náměstí vyrážet na předem připravenou trasu centrem města. Na ní čekají psy běžné překážky, kolem nichž musí zvládnout nevidomého bez úhony provést. Po celou dobu soutěže je připraven doprovodný program pro děti i dospělé.



Ledovou plochu vystřídá umělý povrch

V polovině března byl na zimním stadionu ukončen provoz ledové plochy. Nyní probíhá rozpouštění a odstraňuje se voda. Před položením umělého povrchu musí plocha řádně vyschnout. Plastová plocha pro in-line bruslení by vzhledem k výše zmíněným skutečnostem mohla být v provozu v polovině dubna, nejpozději na konci dubna.



Úklid na Písečné

Ilustrační foto k článku: Úklid na Písečné

Sídliště Písečná. Leží na kraji Blanska, do lesa je to coby kamenem dohodil. A právě blízkost lesa nahrává těm, kdo nejsou schopni odvézt odpad do sběrného dvora, kde ho mohou v drtivé většině zdarma odevzdat. Každoroční úklid černých skládek tak letos neminul ani Písečnou.




Dobrovolní hasiči okrsku Blansko bilancovali

V únoru se v Lažánkách sešli velitelé a starostové SDH okrsku Blansko na Výroční valné hromadě, aby zhodnotili svoji činnost za rok 2007.


Skončil projekt SROP pro tělesně postižené

Projekt SROP probíhal v roce 2007. Byl určen pro těžce tělesně postižené občany, kteří měli zájem zlepšit svoje šance při hledání zaměstnání, snahu o sebevzdělávání a tím, se lépe uplatnit na trhu práce a v životě.


(Nejen) soutěž krásy Miss Junior zahájila castingy!

Ilustrační foto k článku: (Nejen) soutěž krásy Miss Junior zahájila castingy!

V sobotu 15. března proběhne v Blansku v Dělnickém domě, na ul. Hybešově 1, casting Jihomoravského regionu! Krom již předvybraných dívek se jej mohou zúčastnit dívky z jihomoravského regionu bez předchozího přihlášení. Stačí přijít rovnou na casting! Využijte svoji šanci!



Zahájení turistické sezony 2008 aneb Lidé v tomto kraji pod čepicí mají!

Ilustrační foto k článku: Zahájení turistické sezony 2008 aneb Lidé v tomto kraji pod čepicí mají!

Jen co skončilo hektické období veletrhů cestovního ruchu, blíží se samotný ostrý start hlavní turistické sezony. A tak se svého slavnostního zahájení sezony brzy dočkají turisté i v destinaci Moravský kras a okolí. Bude to opět společné zahájení sezony organizované městy Blansko, Boskovice a Pivovarem Černá Hora.


Klement Gottwald se po letech stěhoval

Ilustrační foto k článku: Klement Gottwald se po letech stěhoval

Majitel a generální ředitel DSB EURO s.r.o., JUDr. Milan Hlaváč požádal Město Blansko o dlouhodobé zapůjčení, případně odprodej plastiky Klementa Gottwalda, která byla odlita v bývalé slévárně ČKD Blansko.


ŠLP Křtiny varuje před vstupem do lesů

V současnosti je velmi riskantní vstup do lesních porostů ŠLP ML Křtiny MZLU v Brně. V souvislosti s polomovými škodami orkánem Emma hrozí velmi vysoké nebezpečí pádu stromů a větví, a to i při relativním bezvětří. Na odstranění škod lesní podnik usilovně pracuje.


Prvním letošním blanenským občánkem je Barborka

Ilustrační foto k článku: Prvním letošním blanenským občánkem je Barborka

V úterý 26. 2. navštívili vyslaní zástupci Komise pro občanské záležitosti při Radě města Blanska Ing. Radek Gajdošík a Yvona Havlíčková rodiče prvního letošního občánka Blanska.


Připravuje se revitalizace dětských hřišť

V rámci maximálního využití dotačních projektů poskytovaných ROP Jihovýchod připravuje v současné době odbor investičního a územního rozvoje žádost o dotaci na revitalizaci hřišť.


Pomáhat je v módě… tak pomozte i vy!

Ilustrační foto k článku: Pomáhat je v módě… tak pomozte i vy!

Dvě akce, burza a módní přehlídka, jsou určeny na podporu nové české nemocnice v Ugandě (specializované na gynekologii a porodnictví) vystavěné Charitou Česká republika.


ČD nabízí k pronájmu prostory v budově Blansko-město

Vzhledem k častým připomínkám občanů k pořádku a upravenosti čekárny a budovy u železniční zastávky Blansko-město, vešlo vedení Města v jednání s Českými drahami, Správou dopravní cesty Brno. Výsledkem je vypsání výběrového řízení na pronájem komerčních prostor uvnitř budovy, které již delší dobu zejí prázdnotou.


Rodinné pasy nabídnou slevy ve zdravotnictví

Ilustrační foto k článku: Rodinné pasy nabídnou slevy ve zdravotnictví

Projekt rodinných pasů byl nastartován v roce 2006. V rámci kraje je dnes do něj zapojeno přes 14.000 rodin a více jak 7.000 poskytovatelů. Držitelé mohou využívat mnoha slev, autoři projektu pro ně připravují další.


Pozvánka na Amundsen cup

Ve středu 5. března se v Blansku v Dělnickém domě od 10.00 do 13.00 h bude konat již 5. ročník krajské juniorské barmanské soutěže Amundsen Cup. Tuto akci pořádá Střední škola gastronomická, s. r. o. Blansko ve spolupráci s Kulturním střediskem města Blanska. Již popáté budete mít možnost zhlédnout barmanské umění juniorů, kteří stále přichází s novými nápaditými recepty připravovaných nápojů. Soutěžit se bude nejen o 1. místo v tomto oboru, ale i o nejsympatičtější barmanku/barmana, o nejlepší název nápoje či nejoriginálnější ozdobu. Vstup pro diváky je zdarma. Srdečně vás zveme, přijďte podpořit naše soutěžící!


„Švýcar“ už nikdy nepřijede

Ilustrační foto k článku: „Švýcar“ už nikdy nepřijede

Chodíval po městě zvolna, vstřebával jeho atmosféru, něco zapsal do paměti, jiné zachytil fotoaparátem. Tu a tam se s někým zastavil, aby se pozdravil a prohodil nějaké to slovo, přátele v městském klubu důchodců navštívil. Chvilky, kdy se vracel do svého rodného Blanska (jeho rodištěm byla Horní Lhota), však byly čím dál tím kratší.


„AKCE Z“ v Ulitě

Ilustrační foto k článku: „AKCE Z“ v Ulitě

I tak by se s nadsázkou dala nazvat akce, která proběhla v noci z 8. na 9.února v prostorách klubu a čajovny Ulita na ulici B. Němcové. Během večera se dvanáct členů Sdružení Ulita sešlo, aby se pustili do úprav a zútulňování místností, které sdružení využívá.


Novinky v Ulitě

Do nového roku přichystalo Sdružení Ulita, provozující čajovnu a klub, několik dárků pro všechny skupiny návštěvníků.


Kde v Blansku pohlídají batole?

Před vánočními svátky se v Blansku konala podpisová akce na podporu blanenských jeslí, které provozuje Oblastní charita Blansko. Její text společně s asi 220 podpisy obdržela právě charita, druhý stejnopis, ale již bez podpisů, byl doručen na začátku roku 2008 Radě města Blanska.


Nabídka psího útulku

Ilustrační foto k článku: Nabídka psího útulku

Útulek pro psy se nachází na jihozápadním okraji města Blanska na ul. Brněnské 25A (točna autobusu MHD).


Za Bohuslavem Ficem

Ilustrační foto k článku: Za Bohuslavem Ficem

Neočekávaně a nešťastně skončila životní cesta Mgr. Bohuslava Fice, bývalého blanenského starosty.


Nejen vidět, ale také být viděn

Pod názvem „...a jsem vidět!“ proběhla v tomto týdnu další dopravně bezpečnostní akce zaměřená k posílení prevence v dopravě, zaměřená především na viditelnost účastníků silničního provozu.


Výzva: Hledá se majitelka psů

Aktualizováno! Městská policie Blansko žádá občany o pomoc. Dne 6. února 2008 kolem 17.30 hod. došlo na sídlišti Blansko-Sever v blízkosti autobusové točny k pokousání desetileté holčičky a jejího psa.


Policie hledá svědky dopravní nehody

Ve středu 30. ledna 2008 v době mezi 15.00 až 15.30 hodinou došlo na ulici Poříčí, u křižovatky s ulicí Mlýnskou, k dopravní nehodě mezi přecházející chodkyní a projíždějícím osobním automobilem.


Czech POINT v Blansku

Končí doba zbytečného obcházení úřadů, hodinová čekání či zdlouhavé dojíždění. Už si nikdo nemusí brát dovolenou, aby si jel vyřídit výpis z katastru nemovitostí do vzdáleného města. Přichází Czech POINT, nejpohodlnější způsob, jak z jediného místa komunikovat s úřady a institucemi. Tolik proklamace na oficiálním webu www.czechpoint.cz.



Vykročení správnou nohou

Ilustrační foto k článku: Vykročení správnou nohou

Do jubilejního roku vstoupili v pátek 18. ledna výroční členskou schůzí blanenští členové Klubu českých turistů. Kromě celostátního výročí 120 roků od založení KČT, se bude připomínat i 105 let činnosti odboru KČT v Blansku.


Ekologická výchova pevnou součástí výuky

Ilustrační foto k článku: Ekologická výchova pevnou součástí výuky

Environmentální (ekologická) výchova se na základních školách stala již tradicí. Pro žáky ZŠ Erbenovy znamenala v letošním školním roce spoustu různorodých akcí.


Výstražná informace ČHMÚ

Výstražná informace na jevy: velmi silný vítr (extrémní stupeň nebezpečí), silný vítr (vysoký stupeň nebezpečí). Platnost od soboty 26. 1. 2008 12.00 h do neděle 27. 1. 2008 22.00 h.


Vodné a stočné v roce 2008

Předsednictvo svazku odsouhlasilo návrh provozovatele vodohospodářské infrastruktury Vodárenské akciové společnosti. Ze dvou návrhů na zvýšeni vodného a stočného byl nakonec vybrán ten s vyšším navýšením.


Nemocnice Blansko opět provádí mamografická preventivní vyšetření

Dlouhodobou snahou vedení nemocnice ještě za paní ředitelky MUDr. Ilony Rybářové a za nemalé podpory občanů blanenského a boskovického regionu, potvrzené petiční akcí paní Dany Dofkové se 6.000 podpisy, se podařilo od 1. ledna 2008 obnovit v Nemocnici Blansko tzv. mamografický screening. Toto preventivní vyšetření žen ve věku od 45 do 74 let je bezplatné.


Policisté kontrolovali řidiče

O víkendu proběhlo na teritoriu Okresního ředitelství PČR Blansko speciální dopravně-bezpečnostní opatření zaměřené na řidiče, kteří před jízdou požili alkoholické nápoje nebo jinou návykovou látku.


Protikuřácký řetěz

Ilustrační foto k článku: Protikuřácký řetěz

Nejrušnějším místem základní školy na ulici Erbenově se dva dny před Vánocemi stal vestibul budovy. Bylo tu plno žáků, kteří prohlíželi rozvěšené řetězy, diskutovali o údajích svých tříd a porovnávali je s celoškolními čísly.


Policie se zaměří na řidiče

Nemine téměř den, aby se na webových stránkách OOP PČR Blansko neobjevila zpráva o zadržených řidičích posilněných alkoholem. Někdy je to jeden za noc, jindy i šest a víc.



Za polévku pomoc pro Domov Olga

Ilustrační foto k článku: Za polévku pomoc pro Domov Olga

Podobná akce, jakou bylo adventní zastavení na náměstí Republiky, kdy si kolemjdoucí mohli za dobrovolný příspěvek pro Domov Olga „zakoupit“ polévku, se loni konala poprvé.


Přání starostky do nového roku 2008

Vážení spoluobčané, stojíme na začátku nového roku, roku 2008. Všem přeji, abychom tento rok prožili v našem městě v klidu a pohodě.