Archiv článků
   v roce 2016

Kategorie: ostatní  

 


Zubní pohotovost v lednu 2017

Služba je poskytována od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice pohotovost zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Tříkrálová sbírka 2017

Od 1. do 15. ledna budete nejen v ulicích, ale i u vašich dveří opět potkávat skupinky koledníků, jejichž prostřednictvím můžete finančně přispět lidem, kteří se ocitli v  nepříznivé životní situaci.


Radniční vánoční punč provoněl náměstí Republiky

Ilustrační foto k článku: Radniční vánoční punč provoněl náměstí Republiky

Poslední setkání pod vánočním stromem v adventním čase proběhlo dnes odpoledne na náměstí Republiky. O občerstvení v podobě dětského i „dospěláckého“ horkého nápoje se osobně postarali starosta Ivo Polák s místostarostou Jiřím Crhou. Punč nalévali příchozím zdarma. Vánoční atmosféru podtrhlo hudební vystoupení Dechové hudby Kunštát, dárky na poslední chvíli nabízely stánky s vánočním sortimentem.


Farmářské trhy čeká krátká zimní přestávka

Poslední farmářské trhy v letošním roce můžete navštívit ve čtvrtek 22. prosince 2016. Pokud počasí dovolí, po zimní přestávce regionální prodejci znovu otevřou své stánky s oblíbenými produkty na nám. Republiky už 2. února 2017.


Z Redakční pošty: Význam hry v životě dítěte

Na Středisku služeb školám Brno, pracovišti v Blansku, se konal 23. listopadu 2016 seminář pro vyučující v mateřských školách a na 1. stupni základní školy s názvem Hra a její využití v MŠ a ZŠ, rozvoj kooperace.


Zdravě si zasportovat můžete v nové nemocvičně

Ilustrační foto k článku: Zdravě si zasportovat můžete v nové nemocvičně

Nemocvična na Smetanově ulici dnes slavnostně zahájila svůj provoz. V dopoledních hodinách bude sloužit fyzioterapii, odpoledne a večer pak řadě komerčních programů. Nová provozovna blanenské nemocnice tak poskytne zázemí svému rehabilitačnímu oddělení. V příštím roce projde rekonstrukcí.


Výpadek kabelové televize UPC

V Brně, Adamově a v Blansku nejede od včerejška TV signál UPC. Výpadek potrvá minimálně do 06.12. do 12:00 hodin. Aktuální informace najdete na stránkách UPC.


Městem projde Mikuláš...

Ilustrační foto k článku: Městem projde Mikuláš...

Pro děti je u nás 5. prosinec dnem příchodu vlídného bělovousého starce, který je coby předvoj Ježíška odměňuje za to, že byly celý rok hodné. Chybět nemohou ani anděl s rozverným čertem. V Blansku můžete potkat již jednadvacátým rokem minimálně trojici dnes již dospělých lidí, pro které se tato původně studentská zábava stala srdeční záležitostí.


Zubní pohotovost v prosinci 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Mikulášská besídka pro zdravotně znevýhodněné děti

Oblastní rada Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s. pořádá v prostorách Městského klubu důchodců na ul. Dvorská 2 ve středu 30. listopadu ve 13:00 hodin již 21. ročník Mikulášské besídky pro zdravotně znevýhodněné děti z našeho regionu spojené s poradenským dnem.


Výtěžek z koncertu pro útulek půjde na veterinární péči a krmivo

Ilustrační foto k článku: Výtěžek z koncertu pro útulek půjde na veterinární péči a krmivo

Na dvě stě posluchačů a dárců se sešlo v pátek 18. listopadu v blanenském kině na benefičním koncertu Tanečního orchestru ZUŠ Blansko pro psí útulek v Blansku. I díky třítisícovým šekům od starosty Ivo Poláka a místostarosty Jiřího Crhy se nakonec vybralo 26.028 Kč.


Wanklovo náměstí přivítá milovníky svatomartinského vína. V sobotu 12.11. od 12 hodin

Ilustrační foto k článku: Wanklovo náměstí přivítá milovníky svatomartinského vína. V sobotu 12.11. od 12 hodin

Druhý ročník Svatomartinského koštu bude bohatý na ochutnávku vín svatomartinského, mladého, jakostního a přívlastkového… z 16 vinařství se představí 100 druhů kvalitních vín z Moravy! Přijďte v sobotu 12.11.2016 od 12 hodin na Wanklovo náměstí v Blansku na Svatomartinský košt, který je součástí oslav Blanenského Vítání svatého Martina.


Kniha Proměny ulic Blanska 1960–1989 se dočkala dotisku

Pro velký zájem milovníků regionální literatury připravil Pavel Svoboda dotisk knihy Proměny ulic města Blanska 1960–1989. Dílo dokumentuje změny ulic v našem městě a mnohé fotografie překvapí i leckterého Blanenšťáka.


Pomoct potřebným lze v rámci Národní potravinové sbírky

Již čtvrtý ročník Národní potravinové sbírky se uskuteční v sobotu 12. listopadu 2016 ve více než 650 prodejnách po celé České republice. Na Blanensku proběhne v supermarketu Tesco v Boskovicích. Partnerem Potravinové banky je i blanenský spolek LAVINA, prostřednictvím kterého mohou potřebným pomoci i lidé v Blansku.


Na blanenské faře učí děti lásce k přírodě. Odměnou za jejich práci je jim sklenice medu

Ilustrační foto k článku: Na blanenské faře učí děti lásce k přírodě. Odměnou za jejich práci je jim sklenice medu

Centrum sv. Martina při blanenské farnosti se zaměřuje především na problematiku volného času mládeže. Pracuje zde hned několik kroužků. Jedním z nich je i kroužek včelařský. Farní dvůr, který slouží i jako soukromý park pro děti se zvířaty a přírodními prvky na hraní, poskytuje ideální podmínky pro jeho činnost.


Festival Rajbas ukáže svět i krásu, kterou máme doslova za humny

Festival Rajbas je především místem setkání. Každoročně se na něm schází ti opravdicky zkušení, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů, odhalují taje neznámého podzemí... Stejně však patří i těm, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit, hledat inspiraci nebo jen na chvíli snít...


Zubní pohotovost v listopadu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Pozvánka na svatomartinské plavání pro otužilé

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na svatomartinské plavání pro otužilé

V rámci svatomartinských oslav proběhne v sobotu 12. listopadu od 11:15 h na blanenské přehradě Český pohár v zimním plavání. Soutěž pořádá oddíl zimního a dálkového plavání FIDES Brno. Pro odvážlivce z řad publika bude připravena nesoutěžní 100m trať.




Pietní vzpomínka na zesnulé

Komise pro občanské záležitosti města Blanska, církev římskokatolická a Církev československá husitská zvou spoluobčany na slavnostní Pietní vzpomínku za zesnulé spoluobčany. Uskuteční se v neděli 30. října 2016 ve 14:30 hod na hřbitově v Blansku, od 14:00 hod hraje Dechová hudba Blansko.


Detektivní záhadu můžete rozluštit v nové hře

Ilustrační foto k článku: Detektivní záhadu můžete rozluštit v nové hře

První ročník nové detektivní hry Přítmí v blanenských ulicích a blízkém okolí připravil pro širokou veřejnost 13. skautský oddíl Slunovrat Blansko. Dobrodružstvím nabitá hra, které se mohou zúčastnit jak děti, tak dospělí, odhaluje místní tajemná zákoutí a stavby. Vyřešit záhadu mrtvého muže mohou zájemci v průběhu listopadu.


Nabídku středních škol představí na burze

Ilustrační foto k článku: Nabídku středních škol představí na burze

Kulturní středisko města Blanska pořádá 4. listopadu od 08:30 hodin do 16:30 hodin v Dělnickém domě burzu středních škol, na níž se představí jak školy blanenské, tak školy z regionu i mimo něj. Srdečně jsou zváni nejen žáci 9. a 8. ročníků základních škol, jejich rodiče, pedagogové, ale také široká veřejnost, která se zajímá o vývoj a nabídku středního školství na Blanensku i v okolí.



Billa pomáhá útulku města Blansko celé dva roky

Ilustrační foto k článku: Billa pomáhá útulku města Blansko celé dva roky

Ve středu 12. října 2016 proběhlo již třetí předávání konzerv, granulí a pamlsků pro pejsky v tomto roce. Za prodejnu Billa Blansko předal dar nový vedoucí pan Libor Vašín. Dar převzal jednatel Služeb Blansko, s. r. o. (provozovatel útulku) Jiří Charvát spolu s vedoucí provozu psího útulku Jarmilou Jurovou.



Ve volebním obvodu č. 49 Blansko se senátorkou stala Jaromíra Vítková

Druhé kolo senátních voleb provázela tradičně nízká voličská účast. Letos 15,73 %. Odevzdáno bylo 16 780 hlasů. Z nich 10 246 (61,06 %)pro místostarostku Boskovic Jaromíru Vítkovou (KDU-ČSL) a 6 534 (38,93 %) pro primáře Jana Machače (ODS).


Nevidomí a slabozrací děkují dárcům

Děkujeme všem, kteří jakýmkoliv způsobem podpořili 17. ročník celonárodní dobročinné sbírky Bílá pastelka na podporu nevidomých a slabozrakých.



Volby do Senátu pokračují druhým kolem

V pátek 14. října od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 15. října od 8:00 do 14:00 hodin se opět otevírají volební místnosti. Tentokrát pro druhé kolo senátních voleb. Vybírat můžete mezi Jaromírou Vítkovou (KDU-ČSL) a Janem Machačem (ODS). Volební lístky obdržíte přímo ve volební místnosti.






Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 4. října Blansko

Ilustrační foto k článku: Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 4. října Blansko

Přijetí na blanenské radnice se mu dostalo od zástupců vedení města. Kromě účasti na meetingu ČSSD na nám. Republiky se setkal se starosty měst a obcí z regionu. V MKD Blansko pobesedoval s občany, se zástupci regionálních spolků a organizací pak diskutoval v Dělnickém domě.


Z redakční pošty: Říjen – měsíc rozhleden a věží

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Říjen – měsíc rozhleden a věží

Při příležitosti zahájení Měsíce věží a rozhleden v den Státního svátku 28.09. poskytla hezký pohled na Blansko věž kostela sv. Martina. Návštěvníkům věže se věnovali průvodcovským slovem, za vedení zástupce ředitele Martina Jagláře a Pavla Wettera, studenti SŠG v Blansku oboru cestovní ruch a gastronomický management.


Výluka na lince S2 v úseku Skalice n/S – Březová n/S

Ve dnech 7.–9. října 2016 proběhne výluka na lince S2 mezi Skalicí n/S a Březovou n/S. Osobní vlaky jedoucí od Brna budou ze Skalice n. Svit. nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Ostatní vlaky jedou podle platného jízdního řádu. Termíny:
- 7. 10. 2016 od 8:30 do 15:35 hod.
- 8. 10. 2016 od 8:30 do 20:40 hod.
- 9. 10. 2016 od 8:30 do 20:40 hod.


ZŠ Erbenova slaví 60. narozeniny

Pedagogové a žáci ZŠ Erbenovy srdečně zvou širokou veřejnost na den otevřených dveří, který se uskuteční v pátek 21. října od 15:30 do 18:00 hodin.




Z redakční pošty: ČR: Evropská továrna na psy?

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: ČR: Evropská továrna na psy?

Garantem konference ČR: Evropská továrna na psy, která proběhla 16. září 2016 v Praze, se stal poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil. Česká republika patří mezi hlavní vývozce neregistrovaných štěňat s nelegálních soukromých chovů do celé Evropy. Akce se tak nesla v duchu jak zabránit reprodukci štěňat, která, mnohdy neočkovaná a nemocná, zaplavují  zahraniční a tuzemské trhy.



Zubní pohotovost v říjnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Z redakční pošty: Seznamovací pobyt – Strážnicko 2016

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Seznamovací pobyt – Strážnicko 2016

S nástupem na střední školu přicházejí i noví spolužáci. Aby se studenti lépe a rychleji poznali, uspořádala OA a SZdŠ Blansko tradiční seznamovací a adaptační pobyt na jižní Moravě u obce Radějov. Stmelovací kurz se konal ve dnech 13.–15. září 2016 a zúčastnily se ho současně třídy E1, O1 a Z1.







Aquapark slaví 10 let. Poslední koupání v letošní sezoně bude za 10 Kč

Ilustrační foto k článku: Aquapark slaví 10 let. Poslední koupání v letošní sezoně bude za 10 Kč

U příležitosti 10. výročí otevření aquaparku v Blansku jste srdečně všichni zváni k jeho návštěvě. Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám pro vás bude aquapark otevřen (současně i s krytým bazénem) za zvýhodněné celodenní vstupné 10 Kč.


Dejte hlas blanenskému úřadu v soutěži o nejkrásnější radnici

Soutěž Moravského hospodářství „Nejkrásnější radnice či obecní úřad“ vstoupila do finále. Z celé plejády obecních úřadů a radnic, které jejich zástupci do soutěže přihlásili, můžete hlasovat pro jednu radnici. Nechybí mezi nimi ani budova blanenského městského úřadu.


Více jak dvě stovky prvňáčků dnes usedly poprvé do školních lavic

Ilustrační foto k článku: Více jak dvě stovky prvňáčků dnes usedly poprvé do školních lavic

Změna prostředí, spousta nových informací, noví kamarádi, ale také nové povinnosti. To vše čekalo prvňáčky, kteří dnes přišli poprvé do školy. V tento, pro ně významný den je zde uvítali nejen jejich učitelé, ale i představitelé města.


Obůrka a Lesní Město – odstávka zásobování pitnou vodou

Dne 01.09.2016 v době od 13:00 do 21:00 hodin bude z důvodů propojování potrubí přerušena dodávka pitné vody. Cisterny pro náhradní zásobování budou přistaveny v Lesním Městě u zastávky MHD a na Obůrce u obchodu a u restaurace.
Vodárenská akciová společnost, a. s., Poříčí 20a, Blansko


Zubní pohotovost v září 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Klepačov – odstávka zásobování pitnou vodou

Dne 30.08.2016 v době od 7:00 do 15:00 hodin bude z důvodů přepojování potrubí (VHS Brno) přerušena dodávka pitné vody. Cisterny pro náhradní zásobování budou přistaveny na spodním parkovišti u zastávky MHD a nahoře u točny MHD.
Vodárenská akciová společnost, a. s., Poříčí 20a, Blansko


Přehlídku Velorexů letos doplnila rekordní tříkolka

Ilustrační foto k článku: Přehlídku Velorexů letos doplnila rekordní tříkolka

Necelou dvacítku hadrových vozítek si mohli dnes dopoledne prohlédnout návštěvníci tradičního srazu majitelů těchto strojů, který uspořádal Fan club Velorex na blanenském náměstí Republiky. K vidění zde letos byla i rekordní tříkolka, se kterou byl v roce 1986 překonán světový rekord.



Padající kamení zastavilo práce na klepačovských serpentinách

Ilustrační foto k článku: Padající kamení zastavilo práce na klepačovských serpentinách

Na rekonstruované části silnice č. 37443 Blansko–Klepačov došlo k dočasnému přerušení prací. V blízkosti skalního podloží totiž dochází k samovolnému uvolňování nejen skalních úlomků, ale i celých kamenných bloků. Z důvodu zajištění bezpečného průjezdu touto oblastí je tak zcela nezbytné zajistit svahy, což se neobejde bez nové projektové dokumentace.


Nemocnici Blansko ovládne Den pro děti. Už posedmé

Ilustrační foto k článku: Nemocnici Blansko ovládne Den pro děti. Už posedmé

V sobotu 3. září proběhne v areálu blanenské nemocnice od 10 do 17 hodin již sedmý ročník DNE PRO DĚTI. Stejně jako u předchozích ročníků věříme, že i ten letošní vyjde počasí na jedničku. Program se bude konat za každého počasí a letos bude opravdu pestrý!


FK Blansko se loučí s Milošem Krabičkou

Ilustrační foto k článku: FK Blansko se loučí s Milošem Krabičkou

Ve věku 70 let zemřel v pátek 12. srpna 2016 pan Miloš Krabička, jenž byl dlouholetým hráčem a později funkcionářem Spartaku Metra Blansko.


Dotace pro soukromé vlastníky lesů

Od 01.07.2016 se Nařízením vlády ČR č.209/2016 Sb. změnily podmínky pro poskytování dotací na hospodaření v lesích. Zájemci se musí registrovat do konce srpna.




Zubní pohotovost v srpnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Přepojování vodojemu zakalí vodu pro Písečnou

Ve čtvrtek 21.07.2016 od 18:00 hodin do pátku 7:00 hodin bude VAS Boskovice provádět přepojování na vodojemu Blansko, Podlesí, který zásobuje sídliště Písečná. Během prací je určité riziko vzniku zákalu ve vodovodní síti. Průběžně bude prováděno odkalování sítě až do stabilizování stavu kvality vody. Nepředpokládá se výpadek v zásobování. (Rostislav Pijáček, mistr provozu vodovodů Blansko)


Blanenské Gulášobraní podruhé ovládli Vařmeni

Ilustrační foto k článku: Blanenské Gulášobraní podruhé ovládli Vařmeni

Na štítku putovního poháru pro vítěze soutěže v přípravě nejlepšího kotlíkového guláše letos přibudou Vařmeni. Podařilo se jim totiž obhájit první příčku z roku 2014. Loni obsadili druhé místo. I přes nepřízeň počasí na akci přišly stovky diváků, velkým lákadlem letošního ročníku byla i účast Marcela Ihnačáka, ten také zasedl do čela poroty.


U Balcarky lze pozorovat motýly

Prázdninová akce pro milovníky přírody a hlavně motýlů proběhne v sobotu 23. července od 10 hodin, sraz je na parkovišti jeskyně Balcarka o Ostrova u Macochy. Exkurze s odborníky na motýly panem Dvořákem  Hrnčířem je zdarma.


ZŠ Erbenova letos slaví 60 let od založení

Ilustrační foto k článku: ZŠ Erbenova letos slaví 60 let od založení

Při této příležitosti byli osloveni žáci a žákyně školy, aby se podíleli na oslavách. Děti tak ve výtvarné a literární soutěži ztvárnily své zážitky ze školních lavic i zajímavých aktivit.


Z redakční pošty: Křížem krážem Blanska

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Křížem krážem Blanska

V neděli 15. května 2016 na Den rodin proběhla v Domě dětí a mládeže Blansko akce pro veřejnost Křížem krážem Blanska za finanční podpory města Blansko. Cílem akce byla podpora rodin při společném trávení volného času.


Z redakční pošty: Výměnný pobyt českých a rakouských žáků

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Výměnný pobyt českých a rakouských žáků

Letos se opět uskutečnil výměnný pobyt žáků ZŠ Blansko, Erbenova 13 a rakouských žáků z Mürzzuschlagu. Nejprve od 8. do 10. června 2016 vycestovali naši žáci. V tomto roce se akce zúčastnili žáci IX. A, IX. B a několik žáků osmého ročníku.


Zubní pohotovost v červenci 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Z redakční pošty: Trojsetkání tentokrát v Blansku

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Trojsetkání tentokrát v Blansku

Za pár dní již budou rozdána vysvědčení a žáci se rozjedou na letní prázdniny, ale ještě předtím přišel každoročně dlouho očekávaný okamžik, na který se těšili všichni žáci ZŠ T. G. Masaryka. Čekalo je totiž tradiční setkání s žáky a učiteli ze ZŠ J. A. Komenského z Komárna a Batthyány Ilona Általános Iskoly z Budapešti.


Policie zajistila ukradené kolo, hledá se jeho majitel

Na základě šetření policie bylo zjištěno, že v Blansku v době od cca 12.06. do 15.06.2016 mohlo dojít k odcizení horského jízdního kola značky Leader FOX černo zelené barvy. Kolo bylo odcizeno z bytového domu někde u schodiště. Uvedené jízdní kolo je zajištěno na policii.


Ten umí to a ten zase tohle

Galerie Jonáš Blansko připravuje na měsíc září v rámci oslav 880 let od první zmínky o Blansku výstavu rukodělných a ručních prací občanů Blanska pod názvem „Ten umí to a ten zase tohle“.


Děti si užily Den s policií

Ilustrační foto k článku: Děti si užily Den s policií

Již tradiční červnový Den s policií připravil pro žáky blanenských základních škol tým odborníků na prevenci Policie ČR.


Sny se letos podařilo splnit všem. Dětem i dospělým

Ilustrační foto k článku: Sny se letos podařilo splnit všem. Dětem i dospělým

Letošní ročník 24hodinového běhu You Dream We Run je u konce. Díky děvětatřiceti týmům, jednomu tisíci tři sta čtyřem registrovaným běžcům a vůbec všem, kteří se rozhodli pomoci lidem, kteří se bez pomoci druhých neobejdou, mohly být splněny sny všech přihlášených, a to v celkové hodnotě 316.000 Kč.


Den s Policií ČR

Ilustrační foto k článku: Den s Policií ČR

Tradiční Den s Policií ČR pořádají 15. června od 8:30 hodin na stadionu ASK Blansko Územní odbor Policie ČR Blansko a město Blansko. Kromě oficiálního programu a ukázek policejní techniky bude pro děti i dospělé připraven i doprovodný program a drobné dárky.


Stále probíhá registrace na Gulášobraní. Zbývá pár volných míst

Ilustrační foto k článku: Stále probíhá registrace na Gulášobraní. Zbývá pár volných míst

Zápolení v přípravě guláše letos připadlo na 16. července, vařit se bude v zámeckém parku od devíti hodin. Recepty zúčastněných ohodnotí Marcel Ihnačák, předseda poroty. Jednotlivé týmy mají stále možnost registrace. Uzávěrka přihlášek je 1. července.



Aquapark se otevře již zítra

Termín zahájení provozu byl posunut na 07.06.2016. Za pěkného počasí tak můžete vyrazit na první letošní koupání. V případě nepříznivého počasí je v provozu krytý bazén. Více informací na stránkách společnosti Služby Blansko, s. r. o.



Pozvánka na víkend do Domu přírody Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na víkend do Domu přírody Moravského krasu

Dům přírody Moravského krasu přeje všem svým malým příznivcům vše nejlepší k jejich svátku a jako dárek ke Dni dětí jim i jejich rodičům nadělí o nadcházejícím víkendu, ve dnech 4. až 5. června, 50procentní slevu na rodinné vstupné do expozice o Moravském krasu.



Aquapark Blansko je přípraven k otevření

Předpokládaný termín zahájení provozu je 11.06.2016, v závislosti na klimatických podmínkách. V případě nepříznivého počasí je pro plavce k dispozici krytý bazén (dle aktuální týdenního rozpisu). Otvírací doba aquaparku: červen po–pá: 12–20 h, so–ne: 9–20 h.


Zubní pohotovost v červnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Hledá se provozovatel barů v Dělnickém domě

Kulturní středisko města Blanska hledá provozovatele barů v Dělnickém domě. Nabídku s podnikatelským záměrem zasílejte na e-mail: ksmb@blansko.cz nebo poštou na KSMB, Hybešova 1, 678 01 Blansko do 30. června 2016. Zahájení provozu od 1. září 2016.


Na Palavě láká k návštěvě nový herní prvek

Ilustrační foto k článku: Na Palavě láká k návštěvě nový herní prvek

Trojvěžová sestava nahradila prvek původní, který nesplňoval kritéria stanovená platnými normami a předpisy EU a ČR. Zbrusu nová herní sestava vzbudila na dětském hřišti v Rekreační oblasti Palava nadšení a zájem ze strany dětí.


Pozvánka: Rybářský dětský den

Dne 11. června 2016 (sobota) v době od 9:00–13:00 hod. oslaví blanenští rybáři s dětmi dětský den v areálu sádek na Sloupečníku v Blansku.


Výherci kvízu „Slovinsko aneb Znáte zelenou zemi?“

Na webových stránkách města Blanska a ve Zpravodaji města Blanska jsme v minulých týdnech zveřejnili soutěžní kvíz u příležitosti návštěvy slovinské delegace Blansku. Z celkem 28 došlých odpovědí byli vylosováni následující výherci, kteří obdrží věcné ceny věnované Velvyslanectvím Slovinské republiky.


Z redakční pošty: Uklidili blanenský lom

V neděli 15. května 2016 se sešlo několik otužilců a jejich rodinných příslušníků u blanenského lomu, aby jako každý rok uklidili nepořádek, a to jak kolem lomu, tak i pod hladinou.


Příměstské tábory v Blansku

O letních prázdninách nabízí organizace nespočet příměstských táborů pro různé věkové skupiny. S ohledem na velký zájem volná místa velmi rychle mizí. Tábory, o nichž máme informace, najdete v přehledu akcí na www.blansko.cz.


Víte, že... aneb Bambifest je i hudební festival a konference pro mládež

Ilustrační foto k článku: Víte, že... aneb Bambifest je i hudební festival a konference pro mládež

Po dva dny zaplní blanenský zámecký park celkem dvaatřicet organizací pro děti a mládež, které si tak mohou vybrat některou z nabízených volnočasových aktivit. V pátek zahrají mladé a začínající kapely z Blanska, v sobotu se poprvé uskuteční konference zaměřená na starší posluchače.



Polští partneři projevili zájem o spolupráci s blanenskými seniory

Ilustrační foto k článku: Polští partneři projevili zájem o spolupráci s blanenskými seniory

Během návštěvy partnerského města Legnica, která proběhla ve dnech 9. až 12. května, měli Blanenští možnost diskutovat se svými polskými kolegy na téma sociální péče o seniory, o možnostech jejich aktivní účasti na společenském životě ve městě a nabídce volnočasových aktivit.



Kdy zahájí provoz aquapark?

Ilustrační foto k článku: Kdy zahájí provoz aquapark?

Pracovníci společnosti Služby Blansko, s. r. o. intenzivně připravují areál aquaparku a technické zázemí tak, aby mohl být na konci května případně zahájen provoz.


Blansko dnes navštívil hejtman Michal Hašek

Ilustrační foto k článku: Blansko dnes navštívil hejtman Michal Hašek

V úterý 17. května přijel do Blanska hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Návštěvu zahájil jednáním na radnici s vedením města Blanska.


CHKO Moravský kras slaví šedesátiny

Druhá nejstarší chráněná krajinná oblast na našem území byla vyhlášena v roce 1956. Moravský kras je nejrozsáhlejším a nejvíce zkrasovělým územím České republiky. Hlavním posláním CHKO MK je předat krajinu a přírodní dědictví v co nejzachovalejším stavu dalším generacím.


Zprávy z Nemocnice Blansko

Ilustrační foto k článku: Zprávy z Nemocnice Blansko

Ve vestibulu byla dokončena stavba nové trafiky. V rámci Evropského dne melanomu se přišlo nechat vyšetřit 159 zájemců.



You Dream We Run 2016: Vyplňme sny těch, kteří to potřebují

Ilustrační foto k článku: You Dream We Run 2016: Vyplňme sny těch, kteří to potřebují

Čtvrtý ročník čtyřiadvacetihodinového charitativního běhu You Dream We Run proběhne ve dnech 10.–11. června v areálu ASK Blansko. Letos poprvé jednotlivé štafety poběží za splnění snu nejen dětem, ale i dospělým. Kolik snů se letos podaří splnit, záleží jen na účasti. O letošních novinkách si povídám s hlavním organizátorem Romanem Jančiarem.


Blansko úspěšně rozvíjí vztahy s partnerským Komárnem

Ilustrační foto k článku: Blansko úspěšně rozvíjí vztahy s partnerským Komárnem

Komárno má za sebou jubilejní, pětadvacátý ročník tradičních Komárňanských dní, které letos proběhly ve dnech 28. dubna až 1. května. Této nejvýznamnější kulturní a společenské akce roku v Komárně se zúčastnila i čtyřčlenná blanenská delegace.


Zubní pohotovost v květnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Živá paměť města přinese příběh rodu Ježků

Ilustrační foto k článku: Živá paměť města přinese příběh rodu Ježků

V blanenském kině se v pátek 27. května 2016 v podvečer uskuteční nejen Slavnostní shromáždění u příležitosti 880. výročí první zmínky o Blansku, ale také premiéra dalšího filmového dokumentu studia Audiovisual, která představí divákům jednu polozapomenutou kapitolu blanenské historie věnovanou podnikatelskému rodu Ježků.


Dětské hřiště na Palavě dostane novou trojvěžovou sestavu

Ilustrační foto k článku: Dětské hřiště na Palavě dostane novou trojvěžovou sestavu

Po odstraněném nevyhovujícím herním prvku na dětském hřišti Palava bude instalován nový prvek. Jde o herní multifunkční trojvěžovou sestavu, která je certifikována a splňuje veškerá kritéria stanovená platnými normami a předpisy EU a ČR (ČSN EN 1176). Herní sestava je určena pro děti od 3 let.


Z redakční pošty: Mladí rybáři uklidili Svitavu

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Mladí rybáři uklidili Svitavu

Rybářský kroužek, to není jen nauka o rybách, vodních rostlinách a živočiších. Je to i nauka o ochraně životního prostředí. Mladí rybáři v Blansku se tak již nemohli dívat na to, co dokáží lidé vyhodit do přírody, do řeky a kolem cyklostezky, která lemuje řeku Svitavu.


Změny zákonů zdraží od roku 2017 vodné a stočné

Ilustrační foto k článku: Změny zákonů zdraží od roku 2017 vodné a stočné

V rámci Světového dne vody se v Boskovicích 18. března 2016 uskutečnilo tradiční setkání zástupců obcí a vodohospodářů. Letos se zaměřilo hlavně na dopady vyšších poplatků za podzemní a odpadní vody.


Vedení města ocenilo nejlepší blanenské učitele

Ilustrační foto k článku: Vedení města ocenilo nejlepší blanenské učitele

Ředitelé blanenských základních škol navrhují ze svých řad nejlepší pedagogické pracovníky, kteří jsou tradičně přijímáni vedením města u příležitosti Dne učitelů. I letos tomu nebylo jinak. Sedm vybraných učitelek a jednu vychovatelku školní družiny uvítal starosta Ivo Polák společně s místostarostou Jiřím Crhou.


Zubní pohotovost v dubnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Deset let v nových prostorách Ulita oslaví koncertem

Ilustrační foto k článku: Deset let v nových prostorách Ulita oslaví koncertem

1. dubna 2016 v 19:30 h odstartuje v klubu Ulita koncert jindřichohradecké kapely Jen tak tak u příležitosti oslav desátého výročí působení tohoto zájmového spolku v nových prostorách. Zároveň zde proběhne výstava fotografií dokumentující průběh úprav, pro samotné návštěvníky čajovny je pak připravena akce každá „desátá“ objednávka zdarma.


Blansko uspělo ve Zlatém erbu 2016

Ilustrační foto k článku: Blansko uspělo ve Zlatém erbu 2016

S elektronickou službou Přítomnost na pracovišti uspělo město Blansko v 18. ročníku soutěže městských a obecních webových stránek Zlatý erb.


Pomáhat je v módě. Pomozte i vy

Ilustrační foto k článku: Pomáhat je v módě. Pomozte i vy

Letos se již po deváté sejdou lidé dobré vůle, aby podpořili v rámci akce „Pomáhat je v módě, pomozte i vy“ odvážné dobrovolníky-rodáky, kteří se snaží mírnit bídu druhých ve světě, anebo sami tuto pomoc nutně potřebují. Akce proběhne v sobotu 2. dubna 2016 od 15:00 hod. v Dělnickém domě v Blansku.


Dobrovolníci se pustí do úklidu Blanska v rámci akce Ukliďme Česko

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Třetí ročník celostátní úklidovky proběhne v sobotu 16. dubna.




Rada Jihomoravského kraje zasedala v Blansku

Ilustrační foto k článku: Rada Jihomoravského kraje zasedala v Blansku

V úterý 15. března se v Dělnickém domě v Blansku uskutečnilo výjezdní zasedání rady Jihomoravského kraje. Na programu byly záležitosti týkající se Blanenska a Boskovicka.


Pozvánka na Amundsen Cup 2016

Ilustrační foto k článku: Pozvánka na Amundsen Cup 2016

Juniorská barmanská soutěž se koná ve středu 16. března od 10:00 do 15:00 hodin ve velkém sále Dělnického domu Blansko.


Zubní pohotovost v březnu 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.



Asociace center pro rodinu ocenila Kroužek deskových her Městského klubu důchodců v Blansku

Ilustrační foto k článku: Asociace center pro rodinu ocenila Kroužek deskových her Městského klubu důchodců v Blansku

V rámci projektu Dialogem k aktivnímu občanství seniorů – příklady dobré praxe, který pořádala Asociace center pro rodinu (ACER), byla oceněna práce Městského klubu důchodců s názvem Mezigenerační setkávání Hrát si můžem v každém věku. Stala se tak jednou z osmi vybraných prací prezentovaných ve společné brožuře a DVD. Ty budou následně distribuovány do organizací věnujících se volnočasovým aktivitám seniorů.


Z redakční pošty: Senioři se studenty navštívili Olomouc

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Senioři se studenty navštívili Olomouc

Již čtvrtým rokem poznávají senioři Mezigeneračního klubu soukromé Střední školy gastronomické v Blansku společně se studenty této školy zajímavá místa naší republiky. Návštěvy vybraných míst prostřednictvím tematických zájezdů rozšiřují vědomosti studentů a seniorům přinášejí smysluplné využití volného času v přímém kontaktu s mladšími. Únorový zájezd směřoval do Olomouce.


Prvním občánkem města Blanska v roce 2016 je malý Oliver

Ilustrační foto k článku: Prvním občánkem města Blanska v roce 2016 je malý Oliver

Rodičům Karin a Romanovi Láníkovým se 1. ledna 2016 v 02:14 hod narodil v boskovické nemocnici syn Oliver, který se tak stal prvním blanenským občánkem. Na malého Olivera, který měřil 50 cm a vážil 3 360 g, doma čekal starší, nyní téměř pětiletý bratříček Viktor. Starosta Ivo Polák předal mamince za Komisi pro občanské záležitosti kromě kytičky i malou pozornost a popřál oběma hodně zdraví.



Blahopřání blanenským regionálním badatelům

Ilustrační foto k článku: Blahopřání blanenským regionálním badatelům

Významné životní jubileum (90 let) v lednu oslavil Blahomil Grunda, který se po celý život věnoval vlastivědě Blanska a jeho okolí. 1. února oslavil 87. narozeniny i jeho spolupracovník Miroslav Starycha, spoluzakladatel Společnosti pro identifikaci měřicí techniky SPRIMT. Oběma pánům, kteří patří k výrazným osobnostem spjatým s naším městem, upřímně blahopřejeme a přejeme jim mnoho úspěchů v dalším bádání.



Z redakční pošty: Best in English

Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola Blansko se již podruhé zapojila do nadnárodní soutěže Angličtinář roku 2015–2016.


Rekonstrukce páteřních vodovodních přivaděčů na Blanensku je u konce

V rámci rozsáhlého vodohospodářského projektu v hodnotě více než 300 milionů korun došlo k výměně potrubí na desítkách kilometrů čtyř přivaděčů pitné vody, a to mezi Velkými Opatovicemi a Boskovicemi, Boskovicemi a Blanskem, Bořitovem a Blanskem a obcí Lažany a Blanskem.


Billa podporuje blanenský psí útulek

Ilustrační foto k článku: Billa podporuje blanenský psí útulek

Konzervy pro psy v hodnotě asi pěti tisíc korun předala zástupkyně OD Billa vedoucí blanenského psího útulku.


Zubní pohotovost v únoru 2016

Služba je sloužena od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je služba zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 17:00 hodin do 07:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě 24 hodin.


Projekt Rákosníčkova hřiště pokračuje i v roce 2016

V rámci projektu za posledních pět let již bylo postaveno již 59 hřišť po celé České republice. Po roce můžete opět hlasovat, a zkusit tak vynést Blansko až mezi úspěšná města, kde hřiště již vznikla.


Z redakční pošty: Na internet spolu a bezpečně

Ilustrační foto k článku: Z redakční pošty: Na internet spolu a bezpečně

Takový byl název projektu pro žáky 5. až 9. ročníku, který probíhal na ZŠ a MŠ Salmově od dubna do prosince loňského roku. Cílem projektu bylo zlepšit informovanost žáků o nebezpečích, která na ně číhají v podobě moderních komunikačních technologií.



Třikrálová sbírka pomůže potřebným

Od 1. do 14. ledna jste mohli na Blanensku potkávat skupinky koledníků a jejich prostřednictvím finančně přispět k podpoře charitního díla v celém regionu. Přímo v Blansku a jeho městských částech se podařilo vybrat necelých 150 tisíc korun.


Letos poběží pro dětské sny a přání dospělých

4. ročník charitativního 24hodinového štafetového běhu You Dream We Run 2016 letos proběhne ve dnech 10.-11. června 2016. Již nyní můžete zasílat své tipy na vhodné kandidáty. Letos poprvé ve dvou kategoriích: dětí a dospělých.


Novoroční sbírka šatstva

Domov OLGA vyhlašuje Novoroční sbírku zimního šatstva pro lidi v nouzi. Sbírka probíhá od pondělí 4. ledna do pátku 8. ledna 2016. V tyto dny mohou občané přinést nepotřebné zimní ošacení do Domova OLGA na ul. L. Janáčka 15 v Blansku, a to v časech od 8:00 do 18:00 hodin.