Archiv článků
   v roce 2006

Kategorie: ostatní  

 


Vodné a stočné podraží

Vodné a stočné v Blansku bylo v roce 2006 na úrovni 55,55 Kč/m3, nyní vzroste o 4,9 % na cca 58,20 Kč/m3 včetně DPH.



Pro Betlémské světlo do prostor radnice

Světlo z Betléma přivezené do Blanska rozzáří opět prostory blanenské radnice 22. prosince v odpoledních hodinách. Odtud si budou moci světlo odnést do vlastních domovů blanenští občané.


Vánoční cvičení pro zdraví v Nemocnici Blansko

Rehabilitační oddělení Nemocnice Blansko a Rada Zdravého města Blansko pořádají ve dnech 27. a 28. prosince 2006 rekondiční program pro upevnění vašeho zdraví do nového roku.


O změny na Písečné se zajímalo jen jedno bytové družstvo

Pondělní projednávání druhé etapy Regenerace sídliště Písečná vyvolalo u lidí žijících v této části města ještě menší zájem než projednávání předchozí. Do kina dorazili jen zástupci bytového družstva Jasan a dva jednotlivci.



Vosí hnízdo obřích rozměrů

Ilustrační foto k článku: Vosí hnízdo obřích rozměrů

Objevit vosí hnízdo pod střechou není nic mimořádného, ale přece jen obyvatelé domu na Čelakovského 1 koncem léta, když přišli na půdu, užasli. Stavba, kterou stačily vosy od jara postavit mezi trámy a usadit na prádelní šňůry, asi nemá obdoby.


Návrat do vlastního domu z exilu po 38 letech

Ilustrační foto k článku: Návrat do vlastního domu z exilu po 38 letech

Lidské osudy bývají někdy takové, že by se mohly stát i vhodným námětem pro literáta-romanopisce. Je opravdu velice nesnadné vystihnout některá období jen v krátkém článku. Zvláště, když se jedná o blanenského rodáka Josefa Musila, přáteli zvaného „Švýcar“, jednadevadesátiletého „technického nestora“, znamenitého odborníka v odvětví přesné mechaniky a kovoobrábění.


V Lažánkách se poprvé rozsvítí vánoční strom

Zřejmě poprvé v historii Lažánek se tam letos rozsvítí vánoční strom. Celá akce úzce souvisí s přestavbou staršího domku na „kapličku“, jejím otevřením a pořízením nového zvonu. Impuls pro všechny změny dal blanenský farář P. J. Kaňa. A právě s ním si o celé akci povídám.


Kurz plavání rodičů s malými dětmi

Nejde o nácvik plaveckých pohybů, ale o vytvoření si vztahu k vodě, jakožto přirozenému prostředí. Děti si uvědomí vztah vody a jiné možnosti pohybu ve vodě – rozvíjí je to lépe fyzicky i psychicky.


Listiny z památníku na Olešné se vrátily na původní místo

Ilustrační foto k článku: Listiny z památníku na Olešné se vrátily na původní místo

O nálezu historických listin v rozbité lahvi v památníku obětem 1. světové války na Olešné jsme vás již informovali. Teď se kopie restaurovaných listin vrátila zpět do památníku (originály jsou uloženy v blanenském muzeu) a byl k ní přidán nový list s aktuálními informacemi o městské části Olešné v roce 2006.


Mikuláš naděloval dětem už dopoledne

Ilustrační foto k článku: Mikuláš naděloval dětem už dopoledne

Den zdraví s Mikulášem se stal již tradiční akcí pořádanou Klubem Ratolest, který provozuje Oblastní charita Blansko při Centru pro matku a dítě na ul. Sladkovského 2b. Pomáhá především ženám na mateřské dovolené.


Vánoční strom splněných přání

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Blansku ve spolupráci s pedagogickým sborem Speciální školy pro žáky s více vadami v Blansku opět zajišťuje strom splněných přání. Po celou adventní dobu bude zdobit prostředí restaurace PUNKVA na Rožmitálově ulici.


Taroky jsou královská karetní hra

Ilustrační foto k článku: Taroky jsou královská karetní hra

Každoročně se v restauraci Punkva schází karbaníci, aby poměřili své síly ve hře zvané Tarok. V sobotu 25. listopadu se zde konal tradiční tarokový turnaj O pohár starostky města Blanska.


Novodobí poutníci na Královské cestě

Ilustrační foto k článku: Novodobí poutníci na Královské cestě

Blanenští gymnazisté se svými učiteli provázeli své španělské kamarády a kolegy v rámci programu EU Socrates naší krásnou zemí – velmocí UNESCO. Mezinárodní projekt Comenius „Art Travel“, který koordinuje Česká republika, je o spolupráci škol v oblasti umění. Jde o vazby, vlivy a souvislosti center evropské kultury, jež umožní základní orientaci vnímavých studentů, na prahu dospělosti, v evropském umění.


Nová motorka od Blaty – na jaře na silnici i do terénu

Ilustrační foto k článku: Nová motorka od Blaty – na jaře na silnici i do terénu

Firma „Blata“ překvapila motocyklový svět na výstavě v Kolíně nad Rýnem a zvedla laťku u objemu 125 ccm. Před mnoha a mnoha lety, tehdy, když byl Pavel Blata někde na počátku výroby miniaturních motocyklů, s nimiž vyrazil na velkou cestu do světa, tak už tehdy jsme se v debatě dostali v motocyklům „dospělým“, zejména pro mladé kluky, jímž trh žádné velké varianty nenabízí. Tenkrát Pavel Blata prohlásil, že by se chtěl právě o tuto mládež výrobou vlastního velkého motocyklu postarat.


Výrobky zájmových kroužků a sdružení zaplnily sál

Ilustrační foto k článku: Výrobky zájmových kroužků a sdružení zaplnily sál

Každoroční víkendová předvánoční výstava v Katolickém domě představila návštěvníkům předměty vyrobené v mnoha kroužcích, zájmových sdruženích i spolcích, které v Blansku působí. Své výtvory zde předvádělo dvanáct vystavujících.


Festival cestovatelů a outdoorových nadšenců

Ilustrační foto k článku: Festival cestovatelů a outdoorových nadšenců

O prodlouženém listopadovém víkendu se Blansko opět stalo místem setkání cestovatelů, dobrodruhů a milovníků extrémních sportů. Konal se zde v pořadí osmý festival Rajbas Outdoor Kotlík. Tentokrát prodloužený o jeden den.


Rozsvícení vánočního stromu

Ilustrační foto k článku: Rozsvícení vánočního stromu

Slavnostní rozsvěcování vánočního stromu na náměstí Republiky má v Blansku již svoji tradici. I scénář se za poslední roky zásadně nezměnil. A tak se opět v pátek, tradičně devět dní před první adventní nedělí, náměstí zaplnilo prodejci tradičních řemeslných výrobků, ale nejen jich.


Stužka znamená zájem

Ilustrační foto k článku: Stužka znamená zájem

Datum 1. prosince je Světovým dnem boje proti AIDS. Letos se bude konat již pátá celostátní osvětová a informační kampaň o HIV/AIDS s názvem Červená stužka. V Blansku se do ní zapojí dvě školy.


Vzpomínka na Antonína Setničku

Před několika dny se na smuteční tabuli objevilo parte oznamující, že navždy odešel pan Antonín Setnička v úctyhodném věku 90 roků. Učitel Antonín Setnička, který má jistě ještě hodně žáků, co si hodiny s ním ve škole prožité pamatují.




Strašidla to nemají snadné

Ilustrační foto k článku: Strašidla to nemají snadné

V sobotu 11. listopadu se již po 26. mohli rodiče s dětmi vydat na večerní vycházku podzimním lesem.


Na burze radili, kam z deváté třídy

Ilustrační foto k článku: Na burze radili, kam z deváté třídy

Především pro „deváťáky“ byla připravena Burza středních škol, která se konala v pátek 10. listopadu v Dělnickém domu.


Den nekouření – pozvánka

Prezentační dopoledne s protikuřáckou tématikou se uskuteční pro žáky základních a středních škol i ostatní širokou veřejnost v rámci Mezinárodního dne nekouření v Dělnickém domu, Hybešova 1. POZOR! Uskuteční se ve čtvrtek 23. listopadu od 9 hodin. Ve zpravodaji v pozvánce na druhé straně je chybně uvedené datum! Jiné je i téma prací.


Nový sál S2 je využíván naplno

Ilustrační foto k článku: Nový sál S2 je využíván naplno

Vytvořit z kancelářských prostor a jednoho malého sálu nový středně velký sál s barem a vlastní šatnou pro univerzální použití se ukazuje býti dobrým krokem. Zájem o jeho využití od uvedení do provozu stále stoupá.


Říjnový videožurnál ke stažení

Blanenský videožurnál za měsíc říjen je on-line. Mezi příspěvky najdete záznam z otevření Dělnického domu po rekonstrukci, pravidelné okénko starostky, spoustu příspěvků z kultury a také několik významných sportovních akcí.



Den otevřených dveří v Gymnáziu Blansko

Gymnázium v Blansku na ul. Seifertova 13 pořádá ve čtvrtek 16. listopadu v době od 12.00 do 17.00 hodin pro rodiče a žáky 5. a 9. tříd ZŠ Den otevřených dveří. Zájemci získají informace o studiu a přijímacích zkouškách. Připravena je také prohlídka školy. Podrobnější informace na tel. 516 411 189, 516 411 190 nebo na reditel@seznam.cz.




Provoz aquaparku i přes chladné léto v zisku

Počasí aquaparku nepřálo. Už během výstavby tuhou zimu vystřídaly povodně a do provozu byl tak uveden poměrně pozdě, až 15. července 2006. Tou dobou už trvala dlouho velká vedra a na otevření čekali všichni fanoušci vodních radovánek. Teplé počasí vydrželo ještě 14 dní a srpen už koupání vůbec nepřál. Zašel jsem proto za Ing. Snopkem, abych se zeptal na výsledky hospodaření.


ČKD Blansko Strojírny bude modernizovat elektrárnu v Polsku

Společnost ČKD Blansko Strojírny získala významnou zakázku na modernizaci přečerpávací elektrárny Žarnowiec v Polsku. V rámci modernizace dodá ČKD Blansko Strojírny celkem dvě nová oběžná kola, přičemž první dodávka modernizovaného oběžného kola bude realizována do konce září roku 2007 a zbývající oběžné kolo se zavázala dodat do konce dubna roku 2008. Hodnota zakázky přesahuje 170 miliónů korun.


MYSLI POZITIVNĚ!

Ilustrační foto k článku: MYSLI POZITIVNĚ!

Ve dnech 5. 8. – 22. 8. 2006 jsme se za podpory Města Blansko, které nám poskytlo nezanedbatelný finanční příspěvek, zúčastnily v pořadí již 19. International youth campu, jež se letos konal v polských Myslowicích.


Film o Blansku „Příběh vody a ohně“ získal významné ocenění

Ilustrační foto k článku: Film o Blansku „Příběh vody a ohně“ získal významné ocenění

Tradiční soutěžní přehlídka regionálních televizních studií, která se každoročně koná pod názvem Kafka 2006 opět přilétla do Kopřivnice. Už podesáté se to nejlepší z regionálního zpravodajství či vlastních reklamních či publicistických děl prezentovalo od 27. do 28. října v Kulturním domě v Kopřivnici. Mezi nimi i blanenské studio Audiovisual.


TV Blansko zahájila vysílání na vlastním kanálu

Ilustrační foto k článku: TV Blansko zahájila vysílání na vlastním kanálu

Stisknutím tlačítka zahájila včera oficiálně starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová vysílání Televize Blansko na vlastním kanálu. Informace z Blanska se tak již nemusí dělit o vysílací čas s UPC Express, ale uvidíte je 24 hodin denně namísto programu ORF1, který TV Blansko definitivně nahradila.


RAJBAS * OUTDOOR * KOTLÍK – program cestovatelského festivalu

Letos již poosmé do Blanska přijedou ze všech koutů naší republiky i Slovenska příznivci nejrůznějších outdoorových aktivit, filmu a nezávislého cestovaní. Pro přespolní i všechny domácí je na 16.–19. 11. 2006 připraven RAJBAS * OUTDOOR * KOTLÍK – festival filmů, fotek, diapozitivů a besed se zajímavými hosty, netradičních sportovních soutěží, muziky, tance a hlavně setkání lidí společného zájmu o cestování a sportovní pobyt v přírodě.


Vánoční strom je vybrán

Ilustrační foto k článku: Vánoční strom je vybrán

Vánoční strom, který letos ozdobí náměstí Republiky a pod nímž se budou v pátek 24. listopadu konat pravidelné předvánoční trhy, bude tentokrát smrk z obce Suchý.


Festival filmů a outdooru v Blansku

Pro přespolní i všechny domácí je na 16.-19. 11. 2006 připraven RAJBAS * OUTDOOR * KOTLÍK – festival filmů, fotek, diapozitivů a besed. Přinášíme vám pozvánku na největší taháky letošního ročníku. Přespolních návštěvníků bude určitě opět hodně, ale ani místní by si neměli nechat ujít jedinečnou přehlídku filmů o Moravském krasu.


Prvotní výzkum v kostele sv. Martina odhalil hroby

Ilustrační foto k článku: Prvotní výzkum v kostele sv. Martina odhalil hroby

Kostel v Blansku není běžnou památkou, a proto je potřeba jí věnovat zvýšenou pozornost. Archeologický výzkum, prováděný Ústavem archeologické památkové péče v Brně a vedený prof. Josefem Ungerem, začal na základě toho, že se jedná o památku, která je spojena s významnou osobností našich dějin, biskupem Jindřichem Zdíkem z 12. století.


Řidiči si mohli nechat přeměřit tachometr

Ilustrační foto k článku: Řidiči si mohli nechat přeměřit tachometr

Městská policie Blansko nabídla řidičům možnost zkontrolovat si přesnost tachometru ve vozidle. Měření se uskutečnilo ve středu 25. 10. na silnici směrem od zahradního města do Blanska.


Střední školy představí své učební obory

V pátek 10. listopadu v Městském klubu v Blansku představí střední školy okresu Blansko a okolních regionů své učební a studijní obory žákům devátých tříd základních škol. Burza středních škol proběhne od 8.00 do 17.00 hodin.


Složení zastupitelstva podle výsledků voleb

Předpokládané složení zastupitelstva po prvním přepočtu hlasů na mandáty. Výsledné složení nemusí nutně odpovídat tomuto seznamu, protože někteří zvolení kandidáti mohou odstoupit a přenechat mandát dalšímu v pořadí.


Trocha statistiky z komunálních voleb

Kdo obdržel nejvíce hlasů, kde přišlo k volbám nejvíce lidí a kde nejméně a kde byly strany nejúspěšnější?


DDM připravuje nový kroužek břišních tanců

Ilustrační foto k článku: DDM připravuje nový kroužek břišních tanců

Naučíte se základy orientálních tanečních prvků, které budou za příjemné hudby postupně rozvíjet vaše pohybové schopnosti a budou mít dobrý vliv na duševní i fyzickou pohodu.


Výsledky voleb do Zastupitelstva města Blanska

Z 16.884 registrovaných voličů jich přišlo k volebním urnám 7.164 a obálku odevzdalo 7.162. Volební účast v Blansku včetně městských částí činila 42,43 %.


Taneční kurzy pro dospělé

Taneční pro dospělé budou zahájeny v neděli 12. 11. 2006 a budou se konat pětkrát, vždy v neděli večer od 19.30 do 22.00 h, a to v Dělnickém domu, Hybešova 1. Vyučovat budou učitelé tance Mgr. Alena a Ing. Jiří Míšenští. O hudební doprovod se postará DJ Pavel Borek. Kurzovné je 500 Kč na osobu a kurz. Doporučujeme se přihlásit v páru. Občerstvení zajištěno. Přihlášky a informace na sekretariátu KSMB nebo na tel. 516 414 642. Těšíme se na vás. Je pro vás připraven moderní taneční program, příjemné prostředí a dobrá zábava.


Jarmark zdraví přitáhl hlavně seniory

Ilustrační foto k článku: Jarmark zdraví přitáhl hlavně seniory

Především senioři se od ranních hodin scházeli v novém sálu v Dělnickém domu na Jarmarku zdraví, který se zde konal u příležitosti Dnů zdraví.


Nová fotosoutěž pro amatéry i profesionály

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně vyhlašuje fotografickou soutěž Adamovské lesy v létě a na podzim. Uzávěrka soutěže je 15. prosince 2006.


Televize Blansko získala licenci a vlastní kanál

Ilustrační foto k článku: Televize Blansko získala licenci a vlastní kanál

Blanenský infokanál vysílal vždy na licenci kabelového operátora. V současné době je to UPC EXPRES. V měsíci květnu si držitel licence UPC EXPRES vymínil změnu ve vysílání blanenského infokanálu a zařadil do něj svoje programy. Pro blanenský infokanál vyhradil pouze tři vstupy za den po dvou hodinách. Toto rozhodnutí majitele licence však vyvolalo mezi blanenskými občany řadu připomínek a nespokojenost.


Služby Blansko a letní stavební sezona

Ilustrační foto k článku: Služby Blansko a letní stavební sezona

Společnost Služby Blansko, s. r. o. má na starost provoz mnoha městských zařízení. Mezi ta hlavní patří krytý bazén. Do něj bylo během léta investováno mnoho peněz. Není toho málo, co bylo opraveno a vybudováno. Seznam všech změn má 18 bodů a k nahlédnutí je i na nástěnce v lázních.


Nejkrásnější dalmatin ČR za rok 2005 je z Blanska

Ilustrační foto k článku: Nejkrásnější dalmatin ČR za rok 2005 je z Blanska

17. září proběhla v zámeckém parku speciální výstava dalmatinů. V jejích výsledcích nás zaujalo ocenění blanenského dalmatina Ričiho, který byl vyhlášen jako nejkrásnější DALMATIN ČR 2005 + ABSOLUTNÍ VÍTĚZ v kategorii výstavních jedinců a v pracovních jedincích potom PRACOVNÍ DALMATIN 2005. Zeptali jsme se tedy jeho majitelky Moniky Pelíškové, zda by nám mohla Ričiho představit více.


Budovy získávají nový kabát

Ilustrační foto k článku: Budovy získávají nový kabát

Nedávno byla dokončena oprava staré a oprýskané fasády na budově restaurace Sýpky. Ta už se skví novotou, ale Stará fabrika na ulici Sadové, v níž sídlí městská policie a další organizace, nový kabát teprve získává. Po rekonstrukci elektroinstalace v interiérech budovy je nyní opravována fasáda. Vše má být hotové do konce listopadu.


Děti soutěžily v pétanque

Ilustrační foto k článku: Děti soutěžily v pétanque

Dne 16. 9. ve 14.00 hod. zahájil Bc. Josef Daniel turnaj jednotlivců v pétanque. Tuto sportovní akci připravil Dům dětí a mládeže Blansko – Oblázek a místem utkání se stalo hřiště na ulici Čapkově, kam ke startu nastoupilo 24 soutěžících ve věku od 4 do 30 let.


U zimního stadionu vzniká nová turistická ubytovna

Ilustrační foto k článku: U zimního stadionu vzniká nová turistická ubytovna

Na jižní straně zimního stadionu začíná vznikat nová ubytovna. Finance na ni pocházejí ze stejného zdroje jako na aquapark a prosklenou stěnu lázní ze získané dotace ze Společného regionálního operačního programu.


Dělnický dům přivítal první návštěvníky

Ilustrační foto k článku: Dělnický dům přivítal první návštěvníky

Ve středu 5. října se otevřely dveře nově zrekonstruovaného Městského klubu veřejnosti. Do podzimní taneční sezony vstupuje pod staronovým názvem Dělnický dům.


Stane se Štěpán Fadrný generálem Hvězdné pěchoty?

Ilustrační foto k článku: Stane se Štěpán Fadrný generálem Hvězdné pěchoty?

Možná jste v letošním ročníku soutěže Česko hledá SuperStar zaznamenali blanenského účastníka Štěpána Fadrného. Kamarádi mu říkají Oštěp č. 3, bydlí v Blansku a studuje na soukromém gymnáziu v Brně. Jeho otec hrával s kapelou Mňága a žďorp. Po vystoupení v Superstar Štěpán porotu neoslnil, ale velice úspěšně sbírá hlasy v Hvězdné pěchotě.


O smlouvě a protestu

Není to tak dlouho, co byla podepsána dohoda či smlouva mezi městy Blanskem, Boskovicemi a Pivovarem Černá Hora, a. s. o vzájemné spolupráci. V podstatě bylo pouze stvrzeno to, co již delší čas je samozřejmou praxí. Pivovar dotuje svými výrobky, tedy především limonádami, nejrůznější akce pro děti, ale podílí se výrazně i na akcích pro dospělé tím, že např. při jarmarku připravuje výčep piva apod. Podepsaná smlouva je motivována možnostmi zvýšení cestovního ruchu ve městě i regionu. Ale ne všem se zamlouvá.


Příprava na život s miminkem

Klub Ratolest pořádá další kurz pro těhotné ženy od 20. týdne těhotenství pod vedením porodní asistentky paní Aleny Opluštilové. Seznámíte se s přípravou na porod, péčí o novorozence, kojením a druhou část věnujeme kondičnímu cvičení v těhotenství. Cena kurzu 440 Kč za 6 dvouhodinových lekcí. Vezměte s sebou: přezůvky, oblečení na cvičení, zápisník, psací potřeby. Případní zájemci na další kurz od 6. 11. 2006 hlaste se na tel. čísle 516 411 400 nebo 731 428 369 vždy v pracovní dny od 12 do 14.30 hodin.


30 let MKD – výhledová činnost

Informace o činnosti MKD za období 30 let trvání dokazují, že klub byl a je přínosem pro občany staršího věku ve městě. Proto je zájem samosprávy MKD zaměřen na další působení klubu. Svými aktivitami chce dávat současným členům i těm občanům města, kteří ukončí aktivní zaměstnání, možnosti využití volného času. Je na co navazovat a každý člen má možnost se zapojit, ať jako člen kroužku, souboru nebo jako návštěvník či divák.


SOŠ Blansko na ul. Bezručově má nové rekvalifikační pracoviště

Ilustrační foto k článku: SOŠ Blansko na ul. Bezručově má nové rekvalifikační pracoviště

Z financí Evropské unie, státního rozpočtu a rozpočtu krajského úřadu byla v odborném učilišti vybudována počítačová učebna modelování, kreslení a návrhu výrobků. V dílnách školy bylo zřízeno pracoviště s moderními CNC obráběcími stroji.



30 let MKD – ostatní aktivity

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – ostatní aktivity

V předchozích částech jsme informovali o jednotlivých aktivitách v činnosti MKD, o práci kroužků a souborů. V dnešní části dokončíme informace tak, aby čtenáři měli ucelený pohled na MKD.


Pracoviště, kde prázdniny neznají

Ilustrační foto k článku: Pracoviště, kde prázdniny neznají

Máme za sebou letní prázdninové a dovolenkové měsíce. Mnozí na ně budou vzpomínat v dobrém velmi dlouho, ale jsou i lidé, kterým odpočinková pohoda dopřána nebyla, protože se musí starat o druhé, potřebné. Mám na mysli nemocné a lékaře, resp. zdravotnický personál. Nebo snad platí v nemocnici, že se v červenci a srpnu „vylidňuje“? Odpověď jsem hledal u ředitelky Nemocnice Blansko MUDr. Ilony Rybářové.


Nemocnice dostane nová okna

Dobré hospodářské výsledky Nemocnice Blansko umožňují investovat také do údržby a oprav. Ještě do konce roku bude přistoupeno k opravě nemocnice formou výměny oken v celém objektu lůžkové části a v části plicního pavilonu. Oprava bude v celkové hodnotě bezmála sedmi milionů korun.


30 let MKD – družební činnost

V 80. letech 20. století začínají družební styky s MKD Letovice, Adamov a Komárno. Družební styky s MKD Letovice a Adamov se omezila na předávání zkušeností práce samospráv, návštěvu výročních schůzí a vystoupení souborů v rámci regionu. Mnohem hlubší byla a je mezi Blanskem a Komárnem. Do této činnosti byly zapojeny okresní i městské úřady obou měst i MKD.


Skautská klubovna na přehradě zůstane

Ilustrační foto k článku: Skautská klubovna na přehradě zůstane

Před časem jsme vás informovali o záměru zbourat starou klubovnu nad dětským hřištěm na Palavě a vystavět zde posezení pro maminky, doplnit skluzavku apod. Od té doby se leccos změnilo.


Organizace zřízené Městem poskytují slevy na Rodinný pas

Ilustrační foto k článku: Organizace zřízené Městem poskytují slevy na Rodinný pas

Velký billboard na náměstí Republiky propaguje Rodinné pasy. Jedná se o projekt Jihomoravského kraje inspirovaný podobným systémem v Dolním Rakousku. Je založen na systému poskytování slev pro rodiny s alespoň jedním dítětem do 18 let. Výhody pro ně nabízí společnosti a subjekty jak privátního, tak i veřejného charakteru. Rozsah nabízených výhod je opravdu široký, od kulturních a sportovních aktivit až po komerční služby.


Pohodový film Trhák na náměstí

Ve středu 27. 9. se na náměstí Republiky vrátí na jeden večer letní kino. Uskuteční se zde projekce filmu Trhák za osobní účasti Felixe Slováčka a Dagmar Patrasové jako součást Jihomoravského festivalu pohodových filmů.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Farnost církve Československé husitské v Blansku pořádá v sobotu 30. září 2006 od 8.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského sbírku humanitárního materiálu, která je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás, tak i ve světě. Sbírka bude ukončena naplněním auta (cca v 10.00 hodin, někdy i dříve).


30 let MKD – návštěvy divadelních představení

Jednou z mnoha činností klubu důchodců je i návštěva divadel. Do roku 1995 byla navštívena tři až čtyři představení ročně, ale v sezoně 1995/96 se objednalo 90 permanentek do Národního a 20 do Městského divadla v Brně a návštěvnost se zvýšila na 15 představení.


Všechny body se podařilo splnit

Ilustrační foto k článku: Všechny body se podařilo splnit

Starostka Blanska PhDr. Jaroslava Králová se poohlédla za uplynulým volebním obdobím. Čas komunálních voleb se neúprosně blíží a na řadu přichází čas účtování. To, co bylo vykonáno, bude podtrženo a nesplněné úkoly neúprosně zůstanou jako dluh. Jak je na tom město Blansko? Byla všechna předsevzetí splněna, nezůstaly některé záměry jen v oblasti plánů?


6. Dny zdraví v Blansku

Přehled aktivit k 6. Dnům zdraví v Blansku, program Jarmarku zdraví. Uskuteční se ve dnech 30. 9. až 7. 10. 2006.


DDM – zájmové kroužky pro děti

Více než 70 zájmových kroužků naleznete v letošní nabídce pravidelných volnočasových aktivit Oblázku – Domu dětí a mládeže v Blansku.


Nabídka oborů Soukromé základní umělecké školy Blansko

Soukromá základní umělecká škola vám nabízí široké spektrum uměleckého vzdělávání ve všech oborech základního uměleckého školství. Renomovaní učitelé této školy se věnují dětem od předškolního věku až po dospělé v jednotlivých oborech, nástrojích a tanečních žánrech dle následující nabídky:


Cvičení ASPV

Nabídka cvičení ASPV (jóga, džezgymnastika).


Sdružení jóga v denním životě Blansko – nabídka cvičení

Cítíte se unaveni, bolí Vás záda, přemáhají Vás stresy? Přijďte si zacvičit, uvolnit se a přijít na jiné myšlenky. Sdružení Jóga v denním životě zve všechny zájemce na kurzy jógy v novém školním roce 2006/2007 v Blansku.



Cvičení aerobiku pro všechny věkové kategorie

TJ Aerobic Team Blansko nabízí pro školní rok 2006/2007 cvičení pro všechny věkové kategorie. Přihlašovat se můžete do konce září přímo v hodinách. První cvičení můžete vyzkoušet zdarma.


Nábor mladých basketbalistů

BBK Blansko vyhlašuje na září roku 2006 NÁBORY CHLAPCŮ A DĚVČAT ročníků 1994, 1995, 1996 a 1997.



Moštování ovoce

Blanenská organizace zahrádkářů bude i letos v „Domě zahrádkářů“ na ul. Křižkovského provádět moštování ovoce do přinesených nádob, moštování s pasterizací do lahví, sušení ovoce a zeleniny a vaření povidel. Objednávky a informace: Ing. Ján Považan, tel. 777 707 547 v prac. dny 18 – 19 h. Práce budou zahájeny po objednávkách dostatečného množství ovoce na zpracování. Předpokládáme zahájení 11. září 2006.


30 let MKD – přednášková činnost

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – přednášková činnost

Již 30 roků organizuje samospráva MKD každoročně v podzimním a zimním období přednáškovou činnost. Na ní se podílejí nejen členové klubu, ale i lékaři, právníci, profesoři, pracovníci muzea, sociální pracovníci, průvodci cestovních kanceláří, právníci městského úřadu a další zajímavé osobnosti.


Město přispělo Katolickému domu na nová okna

Výbor Společnosti Katolického domu v Blansku upřímně děkuje představitelům Města Blansko za poskytnutí účelové finanční dotace, která byla využita na zakoupení plastových oken.


Léto v pohybu

Ilustrační foto k článku: Léto v pohybu

Každou prázdninovou neděli, kdy bylo na koupališti v Blansku otevřeno, se zde konala akce s názvem „Léto v pohybu“. Pořadatelem je Komise „Rada Zdravého města“ a letošní ročník byl již šestým v pořadí.


Filmy na náměstí přitáhly diváky

Ilustrační foto k článku: Filmy na náměstí přitáhly diváky

Týdenní přehlídka atraktivních českých i zahraničních filmových titulů přilákala na blanenské největší náměstí bezpočet fandů stříbrného plátna. Již na prvním promítání populárních Rafťáků napočítali pořadatelé tisícovku diváků a v dalších dnech tomu nebylo jinak.


Fotografie občanů pomohly při vyšetřování požáru

Mám vždy mrazivý pocit, když slyším klakson požárního auta rychle jedoucího k zásahu. Známý zvuk neznamená pohodu, ale předznamenává škodu. Tu se snaží co nejvíce zmenšit hasiči a jejich snahou je také co nejvíce hodnot uchránit. Mužem, který je u každého požáru, je komisař PO na úseku zjišťování příčin vzniku požárů Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje – územního odboru Blansko, kpt. Antonín Pivoňka. S ním jsem si na téma požárů povídal.


Blízké setkání třetího druhu

Ilustrační foto k článku: Blízké setkání třetího druhu

Při hledaní upadené součástky ze stativu, jsem v trávě zahlédl zelenou "housenku", ze které se při bližším pohledu stal zajímavý maskovaný hmyz. Ve výšce 380 m n. m. asi nejde o nic zvláštního, ale nad Olešnou jsem kudlanku nečekal, spíš v jížnějších a teplejších místech, než na skoro severním svahu.


Autolékárniček je dostatek

V místním tisku vyšel článek o nedostatku autolékárniček na trhu. Zájemcům sdělujeme, že prodejna zdravotnických potřeb lékárny Nemocnice Blansko na ul. Sadové 33 je plynule zásobována a má tudíž k dispozici jak kompletní autolékárničky v ceně max. do 150 Kč, tak náplně do autolékárniček v ceně od 127 do 145 Kč. Provoz prodejny je v pracovní dny od 7.00 do 17.00 hod., bližší informace lze obdržet v prodejně na tel. 516 838 162.


Velkolepá noční show

Obyvatelé domů v blízkosti budoucí okružní křižovatky na ulicích Smetanova, Sadová a nám. Republiky mají několikrát týdně hluboký kulturní zážitek, který se určitě vyrovná divadelním představením pod širým nebem v Českém Krumlově. Chybí pouze otáčivé hlediště.



Projekt Pracovní rehabilitace: Srovnání výsledků anket

Na webových stránkách byl ukončen výstupní průzkum veřejného mínění (anketa) související s projektem Pracovní rehabilitace v Blansku. Jejím cílem bylo zjistit mínění části veřejnosti o cílové skupině projektu, jíž jsou sociálně vyloučení občané a ti, kteří jsou tímto vyloučením ohroženi. Dále pak také o tom, zda-li je možno těmto lidem nějak pomoci či je podpořit a kdo by měl. Odpovědi jsou využity při poskytování služeb dlouhodobě nezaměstnaným.


Kurz pro těhotné ženy aneb Příprava na život s miminkem

Šestitýdenní dvouhodinový cyklus pro těhotné ženy od 20. týdne těhotenství pořádá Oblastní charita Blansko, Centrum pro matku a dítě, Sladkovského 2b. Probíhá pod vedením porodní asistentky paní Aleny Opluštilové od poloviny srpna. Zájemkyně se mohou přihlásit na tel. 516 411 400 nebo 731 428 369 do 28. 7., po-pá 9-15 hod.


Na Palavě přibude skluzavka

Ještě na začátku letní sezony má být v Rekreační oblasti Palava realizováno rozšíření dětského hřiště. V plánu je dlouhá skluzavka využívající prudkého svahu u hřiště a pokud vystačí finance, tak i „slaňovačka“. Proběhnou i terénní úpravy v okolí. Zbourána bude stará budova likusáku nad hřištěm a místo něj vznikne posezení s lavičkami pro maminky, odkud budou mít přehled na celý areál. Peníze z rozpočtu jsou připravené, takže první etapa těchto úprav bude realizována v červenci.


Návštěva v Itálii

Ilustrační foto k článku: Návštěva v Itálii

Ve dnech 23. až 26. června navštívila partnerské město Scandiano malá delegace z Blanska. Italové totiž oslavovali 30. výročí navázání partnerských vztahů s belgickým městem Tubize, a tak na oslavy pozvali delegace z ostatních partnerských měst, z Blanska a španělské Almansy.


KOMÁRENSKÉ DNY 28. – 30. 4. 2006

Ilustrační foto k článku: KOMÁRENSKÉ DNY 28. – 30. 4. 2006

Na základě partnerství se slovenským městem Komárnem (partnerská smlouva byla podepsána v rámci oslav 100. výročí města Blanska) přijala delegace našeho města pozvání na tradiční Komárenské dny. Ty se každoročně konají od 26. dubna do 1. května. Oslavy jsou pro tamní obyvatele významnou vzpomínkou na obránce města pod vedením generála Klapku, který odolal přesile císařského vojska a ubránil městu jeho svobodu.


V blanenských slévárnách vzniká kašna pro Brno

Ilustrační foto k článku: V blanenských slévárnách vzniká kašna pro Brno

Kašna a pítko, dvě dominanty, které v září ozdobí nově zrekonstruované náměstí Svobody v Brně, vznikají touto dobou v blanenské firmě DSB Euro, známé spíše jako Druhá slévárna.


Koupaliště otevře v pátek 14. července

Ilustrační foto k článku: Koupaliště otevře v pátek 14. července

Kolaudace proběhla 30. června, pak nastalo období zkoušek, prověřování technologií, opravují se nalezené nedostatky. „Chtěli jsme zahájit provoz 8. července, ale posunulo se nám to ještě o týden. Otevřeno bude od pátku 14. července, to je oficiální termín,“ tvrdí ředitel společnosti Služby Blansko Ing. Snopek.


Jubilejní datum pro CHKO Moravský kras

Výnos o zřízení chráněné krajinné oblasti Moravský kras má datum 4. července 1956, je tedy půl století stár a je také na Moravě nejstarší. V Čechách je o pouhý jeden rok starší CHKO Český ráj. Jak si myslí vedoucí Správy CHKO Moravský kras RNDr. Leoš Štefka, ustavení zmíněných dvou chráněných oblastí bylo důkazem, že se jedná o území přírodně hodnotná a zajímavá i turisticky.


Hasiči soutěžili o putovní pohár MěÚ Blansko

Dne 18. 6. 2006 se ve Spešově uskutečnilo okrskové kolo soutěže v požárním sportu. Soutěže se zúčastnilo šest družstev mužů a dvě družstva žen.


Historická auta v obležení

Ilustrační foto k článku: Historická auta v obležení

Na 26. ročník akce Veteran Tour Macocha se do Blanska po roce opět sjeli majitelé historických motorek, osobních či nákladních vozů i autobusů. Možnost pochlubit se svými „miláčky“ využilo přes padesát vlastníků historických vozů spadajících do kategorie veteránů.


Prázdninová soutěž pro děti

Městská knihovna Blansko připravila pro svoje mladé čtenáře soutěž ve znalostech literatury pro děti a mládež. V dětském oddělení knihovny dostanou čtenáři seznam dobrodružné četby na prázdniny. V tomto seznamu si však zařádil knihovnický šotek a v každém názvu knihy je jeden údaj chybný.


Oslavy 89. výročí bitvy u Zborova

Ilustrační foto k článku: Oslavy 89. výročí bitvy u Zborova

Památku zborovské bitvy v Blansku vzpomínáme u pomníku „Zborováka“, který byl odhalen v roce 1947. Oslava proběhne tradičně 2. 7., tentokrát tedy v neděli, v 10 hodin.


Koncert THE ROLLING STONES na výstavišti v Brně je zrušen

Přestože bylo potvrzeno evropské turné čítající 21 koncertních zastávek, jsou The Rolling Stones nuceni zrušit koncert na brněnském výstavišti, který se měl odehrát 16. června 2006. Vstupenky lze vracet od 12. 7. 2006 v místě jejich zakoupení. Vstupné se vrací v plné výši.


Provoz lékárny Nemocnice Blansko

Nemocnice Blansko zahájí provoz lékárny a prodejny zdravotnických potřeb v poliklinice v pondělí 3. 7. 2006. Rozsah služeb a provozní doba včetně pohotovostní služby zůstávají beze změny.


Zubní pohotovost ve II. pololetí 2006

V soboty neděle a svátky od 8 do 12 hodin. Po 12. hodině je služba zajištěna na Stomatologické klinice u Svaté Anny, tel. ústředna 543 181 111, a to od 19 h do 7 h ve všední dny a nepřetržitě o sobotách, nedělích a ve svátky.


Kde se vykoupat v letních parnech?

Přehled přírodních i umělých koupališť v okrese Blansko. Otvírací doby, vybavení, vstupné.


Seniorům za volantem

Významná novela zákona č. 361/2000 Sb., známá jako „silniční zákon“, přinese od 1. července, kdy vstupuje v platnost, mnoho změn. O bodovém systému, jakož i vyšších sankcích, se diskutuje poměrně často a dlouho, některé změny či doplnění však tak hojně zdůrazňovány nejsou, i když jsou stejně závažné.


Duben na silnicích příliš bezpečný nebyl

Čas běží velmi rychle. Ani se nenadějeme a opět se objeví nebývalé zvýšení silničního provozu, protože nastane čas prázdnin a dovolených, doslovného „stěhování národů“. Ale to teprve přijde. Zajímalo mne, jaký byl provoz na našich komunikacích v uplynulém období, a proto jsem opět poprosil o zhodnocení velitele dopravní policie v Blansku, mjr. JUDr. Jaroslava Řezníčka. Nejdříve se podíval do statistiky za měsíc duben.


Videožurnál – květen 2006

Videožurnál s květnovými příspěvky je již k dispozici. Stahovat můžete videa z kulturních a sportovních akcí. Tentokrát jsou některé příspěvky poněkud objemnější, především jarmark, muzejní noc a ME v biketrialu.


Na otevření koupaliště si ještě chvilku počkáme

Ilustrační foto k článku: Na otevření koupaliště si ještě chvilku počkáme

Ve čtvrtek 1. června jsme se sešli s Ing. Snopkem, abychom se od něj dozvěděli bližší informace o probíhající rekonstrukci blanenského koupaliště. Od té doby se událo mnohé a situace se změnila.



VÝZVA pořadatelům akcí

Vzhledem k tomu, že během prázdnin Zpravodaj města Blanska nebude vycházet a další číslo vyjde až na konci prázdnin, zašlete nám, prosím, na e-mail zpravodaj@blansko.cz informace o vašich akcích pořádaných během července a srpna. Nejpozději ale do 22. června, aby mohly být otištěny ve 13. čísle, které vyjde 27. června. Uzávěrka prvního zářijového čísla je pak 22. srpna. Děkujeme za spolupráci.



Červený kohout probudil Písečnou

Ilustrační foto k článku: Červený kohout probudil Písečnou

10:10 doplněny fotografie – Dnes kolem 6. hodiny ranní vzplála poměrně nová střecha paneláku na Písečné. E-mailem mně přišly fotografie, které můžete vidět i vy. Poděkování za ně patří Petru Neumannovi.


Centru pro matku a dítě otevřelo hrací koutek pro děti

Ilustrační foto k článku: Centru pro matku a dítě otevřelo hrací koutek pro děti

Dopoledne plné hudby a zpěvu, tance a soutěží si užili všichni, kteří v sobotu 27. května 2006 přišli na zahradu Centra pro matku a dítě v Blansku, kde se uskutečnilo slavnostní otevření nového hracího koutku.


Opěrná zeď u kostela sv. Martina potřebuje opravu

Ilustrační foto k článku: Opěrná zeď u kostela sv. Martina potřebuje opravu

Opravy by se měla letos dočkat druhá opěrná zeď u kostela sv. Martina na Starém Blansku. Jenže v tomto případě to není tak jednoduché, jako u zdi první.


Strážníci získají kompetence i povinnosti

Před nedávnem jsme se zamýšleli společně s ředitelem Městské policie v Blansku panem Martinem Janíčkem nad úkoly, které vyplývají ze zákona o městské policii. Hlavním posláním je odhalování přestupků a jiných správních deliktů. Mezi úkoly obecní policie patří i přispívání k bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. A právě v této oblasti se od 1. července letošního roku výrazně zvyšují pravomoci městské policie. Jednou z nich je pravomoc zastavovat vozidla.


Maminky s kočárky upozornily na špatně přístupná místa

Ilustrační foto k článku: Maminky s kočárky upozornily na špatně přístupná místa

V pondělí 15. května v 9.00 hodin vyrazilo od Centra pro matku a dítě na ul. Sladkovského 2B do městských ulic deset maminek s kočárky za doprovodu starostky města PhDr. Jaroslavy Králové a zastupitelky města Blanska a vedoucí Centra pro matku a dítě Mgr. Věry Veselé.


Veteran Tour Macocha před startem

Již 26. ročník mezinárodní soutěže mistrovství České republiky poháru historických vozidel „Veteran Tour Macocha“ pořádá Tatra klub Brno v AČR, opět jako Memoriál Mirko Řezníčka, neúnavného organizátora této soutěže, kterou však už navždy opustil. Letošní ročník se koná 10. června již tradičně v Blansku.


Zaveďte registrační pokladnu a získejte slevu na dani

Podnikatelé, kteří vlastní živnostenský list s předmětem podnikání Hostinská činnost, Maloobchod či Koupě zboží a zprovozní registrační pokladnu do 30. 6. 2006, mají ze zákona nárok na slevu na dani.


30 let MKD – zájezdová činnost

Jednou z činností nově založeného Klubu důchodců města Blanska v roce 1976 bylo založení vlastivědného kroužku. Jeho hlavním cílem bylo, aby co nejvíce občanů našeho města poznalo jeho historii a památky.



V dopravní soutěži zvítězily děti z Blanska

Ilustrační foto k článku: V dopravní soutěži zvítězily děti z Blanska

Umět ošetřit jednoduché zranění i otevřenou zlomeninu, prokázat znalost dopravních předpisů nebo zvládnout jízdu zručnosti – to jsou disciplíny, ve kterých soutěžily děti 5. – 8. tříd základních škol v 29. ročníku Dopravní soutěže mladých cyklistů 2006, který se konal ve čtvrtek 11. 5. v ZŠ Salmově.


Modelářský víkend

Ilustrační foto k článku: Modelářský víkend

O víkendu 13. – 14. května patřila dráha u ASK RC modelům aut na elektrický pohon a nádrž Palava lodním modelářům. Lodní modeláři v Blansku každoročně touto dobou pořádají tři soutěže – Seriál EX, Oblastní postupovou soutěž žáků a Moravský pohár.


Hledáme dva zástupce Blanska pro Mezinárodní tábor mládeže

International Youth Camp se letos koná v Polsku v Mysłowicích od 5. do 22. 8. 2006. Hledáme dva zástupce za Blansko – nejlépe dívku a chlapce ve věku 18 – 23 let z Blanska plynule mluvící anglicky.


Městský klub se přes prázdniny zcela promění

Ilustrační foto k článku: Městský klub se přes prázdniny zcela promění

Jednou z větších letošních investičních akcí je rekonstrukce Městského klubu. Částečných úprav doznala vstupní část budovy již loni, kdy byly staré železné dvojité dveře nahrazeny automatickými posuvnými dveřmi s termoizolačním sklem. Vstupní hala se prosvětlila a je prostornější. V šatně se objevily nové otočné věšáky, ve všech podlažích byly instalovány podhledové stropy a nové osvětlení. Budova sice získala důstojný vstup i haly vypadají lépe, ale to základní – prostory, kde se konají plesy, koncerty či divadelní představení a diváci v nich stráví nejvíce času, zůstaly nedotčeny. Nejen to se má letos změnit.


Stojí kostel sv. Martina na románské rotundě?

Ilustrační foto k článku: Stojí kostel sv. Martina na románské rotundě?

Na tuto otázku možná zanedlouho dostane odpověď farář J. Kaňa. „Před asi půl rokem se se mnou zkontaktoval jeden student Katedry kulturní antropologie PřF MU v Brně, který se zajímá o osobnost a působení biskupa Jindřicha Zdíka. A právě od něj jsem se dozvěděl, že tento biskup prý v polovině 12. století světil rotundu na Řípu, pak tu znojemskou a nato i náš nově postavený blanenský kostel, jehož stavbu inicioval,“ vysvětluje na úvod farář Kaňa.


Cena za kulturu bude mít podobu tzv. blanenské Venuše

Ilustrační foto k článku: Cena za kulturu bude mít podobu tzv. blanenské Venuše

Dívka s amforou (tzv. Venuše) z blanenských železáren slouží jako předloha pro výrobu nových Cen města Blanska za kulturu, které jsou v Blansku udělovány jedenkrát za tři roky. Ty původní již byly všechny rozdány.


Občané se staví proti první větrné elektrárně na území města

Ilustrační foto k článku: Občané se staví proti první větrné elektrárně na území města

Na správním území Stavebního úřadu v Blansku stojí doposud jen jedna větrná elektrárna, a to v Doubravici. Dvě velké větrné elektrárny stojí u Protivanova a stavba malé větrné elektrárny pokrývající svým výkonem spotřebu rodinného domu se připravuje na Klepačově. A o té se v poslední době nejvíce diskutuje.


Dlouhá denní cesta do noci…

Ilustrační foto k článku: Dlouhá denní cesta do noci…

(Památce Vladuny Polanské-Kubastové a Hynka Kubasty, hereckých manželů)
Zpráva jako blesk z čistého nebe! Přesněji řečeno z „Blesku“, který jsem ve čtvrtek 4. května koupil zcela náhodně! Asi proto, že na titulu byla Jitka Čvančarová, herečka Městského divadla v Brně, známá však však především z nekonečného seriálu o ordinaci v růžové zahradě. Co asi o ní píší, chtěl jsem vědět. Otočil jsem pak však pár stran a úsměv zmizel. Herečtí manželé Vladuna Polanská-Kubastová a Hynek Kubasta zemřeli!



Studentský majáles podruhé

Ilustrační foto k článku: Studentský majáles podruhé

Loni se do blanenských ulic vrátila po mnoha letech tradiční jarní studentská slavnost majáles. Zástupci blanenských středních a základních škol potvrdili zájem uspořádat ji letos znovu. Organizace se ujalo Gymnázium Blansko, a tak ve čtvrtek 1. června od 12.00 hodin opět projde ulicemi města průvod studentů v převlecích omezených jen jejich fantazií a smyslem pro humor.


Získejte peníze z EU

Ilustrační foto k článku: Získejte peníze z EU

Obchodní a hospodářská komora Brno, Informační místo pro podnikatele Blansko pořádá ve čtvrtek 25. května od 9.00 hodin v malé zasedací místnosti Městského úřadu Blansko na nám. Republiky 1 seminář pro všechny podnikatele, kteří chtějí získat finanční prostředky pro svou firmu.


30 let MKD – cvičení žen a jóga

O cvičení žen začal být zájem v roce 1994 a první cvičitelkou se stala Boženka Smahová. Vzhledem k prostorovým podmínkám klubovny je počet cvičenek omezen na 20 – 25. V září 1997 převzala vedení kroužku Vojtěška Štrajtová, která jej vedla až do června 2003, kdy ze zdravotních důvodů činnost ukončila. Od té doby vede kroužek Alena Gilková.


Studenti gymnázia na cestách po Via Emilia

Ilustrační foto k článku: Studenti gymnázia na cestách po Via Emilia

Toskánská renesance, po stopách Leonardových a Michelangelových a nakonec ono okřídlené „Všechny cesty vedou do Říma“. To jsou témata, která platila také pro cestu Gymnázia Blansko do Itálie. Uskutečnila se v rámci mezinárodního programu Socrates, projektu Comenius „ART TRAVEL“ koncem března a začátkem dubna 2006.


Kočárková projížďka městem

Síť mateřských center v ČR se u příležitosti Dne matek (14. květen) a Mezinárodního roku rodiny (15. květen) rozhodla uspořádat kampaň, kterou chce na problémy běžného života maminek s kočárky upozornit prostřednictvím akcí mateřských center v jednotlivých městech.


Projevy vandalismu jsou ve městě pravidelným jevem

Ilustrační foto k článku: Projevy vandalismu jsou ve městě pravidelným jevem

Posledním poměrně vážným vandalským činem bylo ničení laviček na náměstí Republiky. Nevychovanec, který v opilosti zkoušel svoji sílu při devastaci společného majetku, je znám. Trest jej určitě nemine, což je v pořádku. Jak je to s projevem vandalismu v našem městě?


30 let MKD – kroužky ručních prací

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – kroužky ručních prací

DOVEDNÉ RUCE založilo osm členek MKD 2. března 1992 a pod vedením paní Františky Štraitové se dohodly na náplni činnosti. Zájemkyně o ruční práce postupně přicházely i odcházely a v současné době má kroužek 24 členek. Mezi ty dlouholeté a velice zručné patří Ludmila Fatrová, Stanislava Růžičková, Františka Štraitová a Jiřina Vintrová.



Případ „Skácená lípa“ je snad již ukončen

Je jistě dobré, že občané sledují dění kolem sebe. Méně dobré už je, že se některé případy stále a stále vracejí, i když byly vysvětleny. Třeba případ „Skácená lípa pod Sanatorkou“, tedy na pozemku p. č. 818/2. Svoje vyjádření již ve Zpravodaji města Blanska podal odbor životního prostředí, přesto se neustále objevují „zaručené“ informace.


„Čarodějnice“ propršely

Ilustrační foto k článku: „Čarodějnice“ propršely

Úplně zrušeno bylo kvůli deštivému počasí připravované pálení čarodějnic na Palavě. I přes toto nepříznivé počasí se některé z nich na soutěž MISS ČARODĚJNICE těšily tolik, že přiletěly i v tomto nečasu.


30 let MKD – Veselka, Akordeon kvintet – zpíváme při harmonice

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – Veselka, Akordeon kvintet – zpíváme při harmonice

V roce 1977 začal působit při MKD v Blansku pěvecký kroužek „Zpíváme při harmonice“. První vedoucí kroužku byla Vlasta Nováková, po ukončení jejího působení Emilie Kubalová. V r. 1978 se stala vedoucí paní Štěpánka Huzlíková.


Turisté musí k jeskyním objížďkou přes Macochu

Ve čtvrtek 20. dubna začala platit uzavírka komunikace od Starohraběcí huti ke Skalnímu mlýnu. Vyloučen je veškerý silniční provoz kromě pěšího, vozidlům rychlé lékařské pomoci a hasičským vozidlům bude v případě nezbytnosti průjezd umožněn. Silnice bude uzavřena až do 11. června.


Projekt Pracovní rehabilitace byl v druhém běhu úspěšnější

V měsících lednu až březnu 2006 proběhl druhý tříměsíční cyklus programu, jehož se zúčastnily čtyři uživatelky. Celý program absolvovaly všechny, což je rozdíl oproti prvnímu běhu, kdy až do konce vytrvala pouze jedna. Tři z nich se po ukončení programu zapojily do rekvalifikačního kurzu, který byl vyjednán pracovníky projektu se zaměstnavatelem v blanenském okrese. Po absolvování kurzu mohou u tohoto zaměstnavatele získat trvalé zaměstnání.


Rybářům začala sezona na pstruhových vodách

Ilustrační foto k článku: Rybářům začala sezona na pstruhových vodách

Datum 16. dubna si v kalendáři označuje každý správný rybář. Uvedeným dnem začíná rybářská sezona na pstruhových vodách. V Blansku si poprvé zachytali u Salmova jezu.


Chcete předejít nádorovému onemocnění prsu?

Připojte se i vy svým podpisem pod petici za obnovení screeningové mammografie v Nemocnici Blansko. Napsala ji jedna z žen, které toto včasné vyšetření pomohlo ke zlepšení kvality života a zdraví. Petice a petiční archy jsou od 18. 4. do 5. 5. 2006 k dispozici v ambulancích praktických lékařů, gynekologů, onkologů, v Nemocnici Blansko a v Nemocnici Boskovice na všech lůžkových odděleních a v evidenci radiodiagnostických oddělení.


Nepotřebné věci pomohou lidem bez prostředků

Chtěli byste darovat nepotřebné oblečení, nábytek či elektrospotřebiče charitě, ale nevíte kde tak učinit? V Blansku při oblastní charitě působí Centrum vzájemné humanitární pomoci. Má tři sídla: šatník na Písečné v Blansku, humanitární sklad nábytku a elektrických přístrojů pro domácnost v Doubravici a kancelář v prostorách Katolického domu v Blansku.



Březnový Videožurnál

Videožurnál přináší příspěvky z měsíce března. Mj. stěhování finančního úřadu, přehled investičních akcí v tomto roce, reportáže z výstav, mariášového turnaje a sportovních klání.


30 let MKD – soubor Melodie

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – soubor Melodie

Soubor vznikl v roce 1990 oddělením se od Důchodňanky. Ze zakládajících členů hrají již jen dva – pánové Novák a Pernica. Ostatní, jako pan Müller, Jirků, Ševčík a další, zemřeli a byli nahrazováni novými. Také zpěváci se měnili. Odešli paní Hlaváčková a pan Hlaváček, naopak přišli paní Kropáčková a pan Hanák.


Den otevřených dveří v STK

Motoristé pozor!!! Po dobrých zkušenostech z minulých let již tradičně pořádá STK Blansko – Poříčí 17 ve spolupráci s Dekra-Ústav silniční a městské dopravy a.s. DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
V sobotu 8. dubna 2006 od 8 do 13 hod. vám v rámci této akce provedou pracovníci bezplatnou kontrolu hlavních částí a funkcí Vašeho vozidla, například stav brzdové soustavy, podvozku a osvětlení.


Žáci 5. tříd ze ZŠ Dvorské v Maďarsku

Ilustrační foto k článku: Žáci 5. tříd ze ZŠ Dvorské v Maďarsku

V rámci projektu Comenius – spolupráce evropských škol, se uskutečnila plánovaná schůzka partnerských škol v Maďarsku v třináctitisícovém městě Kisújszállás, které leží v župě Szolnok. Partnerská schůzka proběhla ve dnech 13. 3. 2006 – 17. 3. 2006.


Za skácené stromy jsou vysazovány náhrady

V březnu, v období vegetačního klidu, jsou v Blansku káceny dřeviny. Jednak na Písečné, kde proběhne regenerace sídliště, na ul. K. J. Mašky a kolem hřiště u ZŠ T.G.M, které bude letos zrekonstruováno.


Benefiční koncert pro Terezku Fajmanovou

16. února se v tisku objevila informace o jedenáctileté Terezce Fajmanové z Blanska, která potřebuje speciální přístroj Motomed, jakýsi rotoped na procvičování a posilování rukou a nohou. Holčička je stižena dětskou mozkovou obrnou a hrozí, že pokud zůstanou její svaly bez speciálního cvičení, zůstane ležícím pacientem. Částku 145 tisíc, potřebnou k zakoupení přístroje, však rodina nemá. Pracovníci muzea se rozhodli pomoci.


Velikonoce 2006 v dřevěném kostelíku aneb Svátky naruby, než jak je znáte

Ilustrační foto k článku: Velikonoce 2006 v dřevěném kostelíku aneb Svátky naruby, než jak je znáte

Jaký je váš vztah k těmto svátkům? Říkáte si: „jsou mi lhostejné, s kostelem a farářem nechci nic mít společného, nezajímají mě, mám své problémy a starosti, zrušit ……!“. Potom jste právě těmi, kdo jste do dřevěného kostelíka zváni. Zcela nezávazně, bez přesvědčování, jen se zastavit, ztišit, zaposlouchat … a jít dál cestou života.


S vodou se zvedala i návštěvnost webu

Ilustrační foto k článku: S vodou se zvedala i návštěvnost webu

Průměrný počet návštěv internetových stránek www.blansko.cz ve všední dny se běžně pohybuje mezi 1400 – 1500. Jak přibývalo vody v řece, přicházelo na internetové stránky města Blanska více návštěvníků hledajících informace o aktuálním stavu na Svitavě.


Cena tepla z CZT Blansko v roce 2006

Na začátku března letošního roku dostali odběratelé tepla z CZT kalkulaci průměrné ceny na r. 2006. Oproti jiným rokům to bylo cca s měsíčním zpožděním. Za ně se omlouváme, bylo způsobeno započítáváním nových odběrních míst na Písečné (180 bytů) do soustavy CZT, a tím i do kalkulace. Příští rok to už bude v pořádku. Ovšem to mnohem důležitější bylo opětovné zvýšení ceny tepla od 1. 1. 2006.


Turistická sezona zahájena: Blansko má nový český rekord!

Ilustrační foto k článku: Turistická sezona zahájena: Blansko má nový český rekord!

Příjemné jarní počasí a zvědavost přilákaly na zahájení turistické sezony v Blansku nemálo účastníků. Ti se scházeli v neděli 2. 4. ráno k Informační kanceláři Blanka, kde byl start Dezorientačního pochodu městem ve stopách Kašpara Krásy Blanenského a jeho přátel. Ještě předtím ale všechny čekalo občerstvení v podobě kávy a koláčků.


30 let MKD – soubor Radost

Založení estrádního souboru Radost je spjato s paní Zdeňkou Vaňkovou a datuje se na počátek roku 1987. V začátcích v něm působilo 32 členů klubu. V kronice souboru je zaznamenáno první vystoupení – červen 1987 při setkání členů MKD Blansko s přáteli, důchodci z klubu družebního města Komárna.


Velikán Kašpar Krása Blanenský bude mít od neděle v Blansku „pomník“

Jak jsme již informovali, v neděli 2. dubna 2006 se v Blansku uskuteční slavnostní zahájení turistické sezony pod názvem „Ve stopách Kašpara Krásy Blanenského aneb Překonejme rekord!“. V rámci této akce, kterou (pokud to ovšem nepříznivá povodňová situace na jihu Moravy dovolí) přislíbil navštívit i ministr dopravy Milan Šimonovský, je pro návštěvníky připraven atraktivní program.


„Stánek s kuřaty musí pryč,“ říká Město

Ilustrační foto k článku: „Stánek s kuřaty musí pryč,“ říká Město

Nedávno se na ulici Rožmitálově objevil nevzhledný stánek s kuřaty. Vzbudil nevoli u občanů, kteří si již zvykli na zrekonstruované a pohledné prostranství a právem zde očekávali architektonicky propracovanější stavbu. Celá situace je však složitější a na poslední tiskové konferenci se ji pokusil shrnout místostarosta Ing. Jindřich Král.


Rozvodněná Svitava v Blansku – fotografie

Ilustrační foto k článku: Rozvodněná Svitava v Blansku – fotografie

Aktualizováno: 1.4. 7:55 Fotografie z různých míst ve městě. Archivováno od 29. března 11 hodin, kdy byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Nejaktuálnější povodňová situace viz novější články.


Rej masek na Hořicích

Ilustrační foto k článku: Rej masek na Hořicích

Provozovatel Skiareálu Blansko-Hořice Tělocvičná jednota Sokol Blansko uspořádala v rámci vítání jara a ukončení sezony akci s názvem „Karneval na sněhu“. Záměrně se akce nejmenovala ani „dětský karneval“ ani „karneval na lyžích“. Proto mohly přijít masky bez lyží i „dospěláci“.


Klub Ulita se stěhuje do nových prostor

Ilustrační foto k článku: Klub Ulita se stěhuje do nových prostor

Dvě malé místnosti v prvním patře kina mění Sdružení Ulita za mnohem komfortnější a větší místnosti v budově na ulici Boženy Němcové 2A, pronajaté od Města za symbolickou částku. Nové prostory klubu se otevřou veřejnosti již 1. dubna. A není to žádný apríl! Jak je pro Ulitu zvykem, bude to koncertem. Představí se kapela Bokomara, jako předzpěvák vystoupí Petr Rímský. Vstup je volný.


Na opravy silnic v kraji půjde 850 milionů korun

Tuhá zima nijak neubere silničářům peníze nutné na opravy silnic, tvrdí hejtman Juránek. Jihomoravský kraj si vzal letos prostřednictvím správy a údržby silnic půjčku 850 milionů Kč. Peníze by měly mnoho problémů vyřešit definitivně, a to nejen v okrese Blansko.


Centrum pro zdravotně postižené oznamuje ukončení činnosti

Dávám tímto na vědomí všem klientům, organizacím a svazům, kteří navštěvovali a spolupracovali s Centrem pro zdravotně postižené Jm kraje, detašovaným pracovištěm v Blansku se sídlem na nám. Republiky 1, Blansko, že v důsledku neposkytnutí dotací od Krajského úřadu Jihomoravského kraje se Centrum dostalo do platební neschopnosti a ke dni 31. 3. 2006 ukončuje svoji činost a ruší i tak všechny aktivity s ním spojené.


Schránka důvěry pro nemocné anorexií a bulimií

Blansko je jedním z 15 měst v České republice, kam byly umístěny tzv. Schránky důvěry. Díky občanskému sdružení Anabell ji od 18. ledna najdete v psychiatrické ambulanci MUDr. Jany Novosadové, Seifertova 3.


Oprava silnice kolem ČKD

Z prostředků PHARE 2003 bude letos opravena silnice II/379 a III/37920 Blansko – Skalní mlýn. Zahájení stavebních prací se předpokládá v polovině dubna frézováním povrchu kolem ČKD.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Ilustrační foto k článku: Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Farnost Církve československé husitské pořádá v sobotu dne 25. března 2006 v 8.00 hodin u dřevěného kostelíka na ul. Rodkovského v Blansku sbírku humanitárního materiálu, která je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předávána potřebným lidem jak u nás, tak i ve světě. Sbírka bude ukončena naplněním auta (cca v 10.00 hodin, někdy i dříve). Vše přinášejte zabalené v převázaných krabicích.


Na „Erbence“ se dál natáčí

Ilustrační foto k článku: Na „Erbence“ se dál natáčí

Po úspěšné pohádce Tři zázračné věci, která měla premiéru před rokem v blanenském kině a s níž získal filmový kroužek 1. místo v kategorii školních filmů v celostátní soutěži amatérských filmů Český lvíček 2005, přichází žáci se svými dalšími filmy.


Stavba silnice II/374 nabírá zpoždění

Rozhodnutí Rájce-Jestřebí v podstatě zastavilo celou akci budování trasy původně plánované až do Boskovic. K dnešku se zpoždění odhaduje na půl roku, protože stavět dál se mělo ihned po dokončení části k Ráječku na podzim loňského roku.


Videa z února

Únorový videožurnál je k dispozici. Najdete v něm příspěvky o digitiální TV v Blansku, zásobování teplem v dlouhé zimě, o centru pro mladé Podané ruce, o masopustním veselí, ale můžete také navštívit lyžařský areál Hořice a několik sportovních akcí včetně hokeje.


Protipovodňová opatření zpracuje kraj

Jihomoravský kraj se rozhodl nechat vypracovat studii protipovodňových opatření bez ohledu na to, jestli je v budoucnu bude financovat obec, kraj nebo stát. Hotová by měla být do poloviny roku 2006.


Třídění odpadu šetří životní prostředí i peníze

Ilustrační foto k článku: Třídění odpadu šetří životní prostředí i peníze

Třídění odpadu ušetří Městu a tím i občanům peníze, které mohou být pak použity jinde. Umístění tuny odpadu na skládku či ve spalovně přijde na mnohem více, navíc za vytříděný odpad dostává Město odměnu od společnosti EKO-KOM. Každoročně se na území města vybere kolem 240 tun tříděného odpadu. Započteme-li k tomu i sběrny, je to cca 2.000 tun.


Sběrné středisko odpadů se bude rozšiřovat

Na odvoz odpadu do sběrného střediska si občané už přivykají a to svým rozsahem přestává stačit. Bude se muset rozšířit. „Zatím není rozhodnuto, zda se rozšíří ve stávající lokalitě nebo bude přesunuto jinam. Pokud by se stěhovalo, v úvahu připadá překladiště tuhého komunálního odpadu na konci Blanska u Horní Lhoty, kde je veškeré vybavení. Vše je ale ještě ve fázi jednání,“ řekl Ing. Plšek.


Dobrovolní hasiči bilancovali

V neděli 19. 2. se v Lažánkách sešli zástupci Sdružení dobrovolných hasičů (SDH) okrsku Blansko na Výroční valné hromadě. Starosta okrsku Jaroslav Daněk přednesl zprávu o činnosti a vyhodnocení plánu práce za rok 2005. Kladně byly hodnocena zejména účast sborů v soutěži v požárním sportu, námětových cvičeních a práce s mládeží.


Apos rozšiřuje výrobu a hledá zaměstnance

Ilustrační foto k článku: Apos rozšiřuje výrobu a hledá zaměstnance

Hned návštěvu několika organizací v Blansku měl v pondělí 6. 3. v plánu ministr financí Bohuslav Sobotka. Kromě otevření finančního úřadu a návštěvy Domova Olga si také prohlédl rekonstruovanou výrobní halu ve firmě Apos, kde do konce roku najde práci 350 lidí.


30 let MKD – soubor Lipka

Ilustrační foto k článku: 30 let MKD – soubor Lipka

Podle dokladů, které od vzniku MKD máme k dispozici, je možno uvést, že první kroužky, pěvecký a turistický, vznikly krátce po ustavení klubu v roce 1978. Pěvecký kroužek se rozšiřoval a v roce 1987 čteme v kronice první doklad o recitačním souboru. Začínalo šest členů, kteří doplňovali vystoupení pěveckého kroužku recitacemi a postupně vznikl literárně recitační kroužek.


ZŠ Dvorská: masopustní karneval

Ilustrační foto k článku: ZŠ Dvorská: masopustní karneval

V pátek 24. 2. 2006 bylo na „Dvorské“ veselo. Ve škole se totiž potkávala víla s hokejistou, vlk s upírem, vězeň s nevěstou, Spider-Man s Karkulkou, břišní tanečnice skotačila s motýlem Emanuelem a čerti honili princezny.


Soutěž masek vyhrál tygr před včelkou a kopretinou

Ilustrační foto k článku: Soutěž masek vyhrál tygr před včelkou a kopretinou

Stréc Michal a stréc Ondra uvítali asi 200 dětí a dalších téměř 200 dospělých na již tradičním dětském karnevalu. Ten připravila Kolpingova rodina Blansko ve spolupráci se Společností Katolického domu v neděli 26. 2. 2005 v odpoledních hodinách v sále Katolického domu v Blansku.



V březnu knihovna odpustí dlužníkům

V rámci března – měsíce knihy a internetu, jsou připraveny mimo přednášek, besed a výstav dvě speciální akce. Čtenářská amnestie – prominutí sankčních poplatků za nevrácené knihy a Internet zdarma – první půlhodina na veřejných internetových stanicích v knihovně zdarma.


Lékárnu bude provozovat sama nemocnice

Ilustrační foto k článku: Lékárnu bude provozovat sama nemocnice

Každá věc, která přináší nějakou změnu a není včas vysvětlena, znamená živnou půdu pro dohady a „zaručené“ zprávy, které se šíří velmi rychle. Platí to samozřejmě i o situaci, jež se objevila kolem lékárny v budově městského zdravotnického zařízení, již vlastní a v nájmu provozuje Pharm. Dr. Jitka Navrkalová na základě smlouvy s Nemocnicí Blansko. Smlouva byla uzavřena na dobu určitou a Rada města Blanska rozhodla, že nebude obnovena. A to přináší mnoho vzruchu. Proto jsme požádali o rozhovor na toto téma paní starostku PhDr. Jaroslavu Královou.


Televize Blansko oslavila 10 let

Ilustrační foto k článku: Televize Blansko oslavila 10 let

Vysílání TV Blansko bylo zahájeno v prosinci 1995 a program sestával z videotextu – textových informací z městského úřadu, kultury a sportu. O několik měsíců později byly již do vysílání zařazovány první videožurnály (měsíční přehled kulturních, sportovních a dalších významných událostí ve městě), které z počátku točil pan František Zouhar (Video Zouhar).


GO: vítězství obhájil Ondřej Šilt

Ilustrační foto k článku: GO: vítězství obhájil Ondřej Šilt

Go patří mezi nejstarší deskové hry na světě. U nás je zatím celkem málo známé, ovšem závodní hráči, turnaje i kluby zde jsou. 18. a 19. února proběhl II. Blanenský turnaj zařazený do Grand Prix, tentokrát to byla i kvalifikace na Mistrovství ČR 2006.


Úřad práce připravuje rekonstrukci budovy

Ilustrační foto k článku: Úřad práce připravuje rekonstrukci budovy

10 milionů korun má jako dotaci pro letošní rok v rozpočtu blanenský úřad práce. Částka byla přesunuta z loňského roku a poslouží na rekonstrukci budovy na ulici Vodní.


Pracovní rehabilitace – výsledky vstupní ankety (říjen – prosinec 2005)

Na webových stránkách byl ukončen vstupní průzkum veřejného mínění (anketa) související s projektem Pracovní rehabilitace v Blansku. Jejím cílem bylo zjistit mínění části veřejnosti o cílové skupině projektu, jimiž jsou sociálně vyloučení občané a ti, kteří jsou tímto vyloučením ohroženi. Dále pak také o tom, zda-li je možno těmto lidem nějak pomoci či je podpořit a kdo by měl. Odpovědi jsou využity při poskytování služeb dlouhodobě nezaměstnaným.


30 let MKD – Organizační činnost MKD Blansko

Od vzniku MKD byla přijata zásada, že členy klubu mohou být všichni občané města, kteří dosáhnou důchodového věku včetně invalidních občanů. Členství v MKD je bezplatné. Činnost vždy řídila a organizovala samospráva, která připravovala akce pro členy, vytvářela podmínky pro vznik a práci kroužků, souborů a různých aktivit.


Ať vám to šlape!

Výstižněji než tímto zvoláním snad nemohla být zakončena výroční schůze Klubu českých turistů v Blansku. Po úvodní vzpomínce na členy, kteří odešli na věčné putování, byla hodnocena poměrně dosti podrobně činnost blanenského KČT, a to v jednotlivých sekcích, tedy od nejmladších členů až po ty nejzkušenější.


Autobusem do Kauflandu

Od 1. března bude rozšířen provoz městské hromadné dopravy v Blansku na lince MHD 716221 Autobusové nádraží – Podlesí – Sever – Horní Lhota. Autobusy na této lince budou nově zajišťovat obslužnost obchodního domu Kaufland. Zastávka bude zřízena vlevo při vjezdu na parkoviště obchodního domu.


Film o cestě na Borneo nejlepším na Welzlovo filmobile 2006

Ilustrační foto k článku: Film o cestě na Borneo nejlepším na Welzlovo filmobile 2006

Film Radka Popelky z blanenského studia Audiovisual „Pod ochranou Hampatongů“ získal hlavní cenu na soutěžní přehlídce filmů s cestovatelskou tématikou Welzlovo filmobile 2006. Film obstál 11. února v konkurenci 30 profesionálních i amatérských filmů v kině Retro v Zábřehu na Moravě.


Podnikatelé pozor, finanční úřad se stěhuje

Ilustrační foto k článku: Podnikatelé pozor, finanční úřad se stěhuje

V týdnu od 20. do 24. února bude částečně omezen provoz finančního úřadu z důvodu jeho stěhování do zrekonstruované budovy na ulici Seifertova 7.


Vzpomínám...

Ilustrační foto k článku: Vzpomínám...

Mám doma obraz, k němuž mám zvláštní vztah. Za ním vidím šarmantního umělce, originálního malíře, grafika, blanenského patriota, přítele kulturních zařízení pracujících ve městě.


Nejen silnice jsou místem nehod

Přesto, že již píšeme rok 2006, není na škodu poohlédnout se za letopočtem uplynulým, a to s velitelem dopravního inspektorátu Policie ČR v Blansku mjr. JUDr. Jaroslavem Řezníčkem, s nímž si povídáme o tom, jaký to byl rok z hlediska nehodovosti na silnicích okresu.


Pyžamová párty v DDM

Ilustrační foto k článku: Pyžamová párty v DDM

Ze soboty 28. na neděli 29. ledna proběhla v Domě dětí a mládeže v Blansku „Pyžamová párty“.


Ing. Aleš Herzog mezi oceněnými streetworkery

Česká asociace streetwork (ČAS) vyhlásila 15. 12. 2005 vítěze výroční ceny Časovaná bota. Ta je určena streetworkerům, pracovníkům nízkoprahových programů a také jednotlivým programům – klubům pro děti a mládež, kontaktním centrům apod.


Městský klub důchodců Blansko slaví 30 let

Ilustrační foto k článku: Městský klub důchodců Blansko slaví 30 let

Městský klub důchodců Blansko (MKD) byl založen 21. 6. 1976 a v letošním roce si připomeneme 30 let jeho trvání. Hlavním záměrem klubu od jeho vzniku bylo a je rozvíjet společenskou aktivitu seniorů – občanů města Blanska, zbavovat je pocitu sociální izolovanosti a uspokojovat jejich kulturní a společenské zájmy.


Neurologické oddělení obslouží i Boskovicko

V závěru minulého roku jsme si ve Zpravodaji Plus s paní primářkou neurologického oddělení Nemocnice Blansko MUDr. Kateřinou Ningerovou povídali o záludnosti infarktu mozku, probrali jeho příznaky i se seznámili s nutností urychleného dopravení pacienta do rukou kvalifikovaných lékařů. Dnes se zaměříme na celkovou práci tohoto oddělení.


Školní filmový kroužek vydal pohádku na DVD

Ilustrační foto k článku: Školní filmový kroužek vydal pohádku na DVD

Pohádka „Tři zázračné věci“ filmového kroužku ZŠ Blansko, Erbenova 13, která měla loni v březnu slavnostní premiéru ve zcela vyprodaném blanenském kině, je k dispozici na DVD, které vytvořili členové filmového kroužku.



Prvním blanenským občánkem ...

… se stala Kristýna Vintrová, která se narodila v boskovické porodnici 5. 1. 2006. Přejeme jí i jejím rodičům do života hodně zdraví, síly a optimismu.


Oblastní charita Blansko děkuje za příspěvky

Upřímně děkujeme všem dárcům letošní Tříkrálové sbírky. Na okrese Blansko bylo vybráno 854.257 Kč. Tyto prostředky budou použity k zajištění důstojného života postižených dětí.



Muzeum vydalo nový sborník

Ilustrační foto k článku: Muzeum vydalo nový sborník

Pravidelná ročenka z dílny blanenského muzea se objevuje na pultech vždy na přelomu roku. Ne jinak je tomu i nyní, kdy muzeum vydalo v pořadí již 31. Sborník Muzea Blansko, tentokrát pro rok 2005. Vyšel v nákladu 300 ks a zakoupit si jej můžete v Muzeu Blansko nebo v informační kanceláři na ulici Rožmitálově.


Jsme schopni naplnit literu zákona

S rokem 2006 přišly novinky v oblasti správního řádu, dosti změn je v této souvislosti i v práci městské policie. Právě o tom jsme si povídali s panem Martinem Janíčkem, ředitelem Městské policie v Blansku, která má svoje sídlo na Sadové ulici, v budově známé jako „Stará fabrika“. Však také obraz zachycující někdejší dávnou podobu stavení i krajiny kolem něho zdobí ředitelnu.



Dětí z Mongolska na školách ubývá

Ilustrační foto k článku: Dětí z Mongolska na školách ubývá

V Blansku je nemálo pracovníků z Mongolska, pracujících převážně pro firmu Apos. S nimi sem přijely i děti, které navštěvují základní školu a ještě v loňském školním měly doučování češtiny. Nyní to již není možné. O výuce češtiny pro cizince a problémech s tím spojených si povídáme s ředitelem ZŠ T. G. M. RNDr. Pavlem Nezvalem.


Poznávání EU prostřednictvím umění

Ilustrační foto k článku: Poznávání EU prostřednictvím umění

Gymnázium Blansko se letos zúčastnilo cesty za uměním v rámci projektu Evropské unie Socrates. Jako první stát jsme tedy letos měli možnost navštívit Španělsko, které si letos připomíná čtyři sta let od vydání proslulého Cervantova románu Don Quijot.


Blahomil Grunda jubilantem

Ilustrační foto k článku: Blahomil Grunda jubilantem

Blanenský rodák, emeritní vědecký pracovník a pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně doc. Ing. Blahomil Grunda, CSc. se 15. ledna t. r. dožívá 80 let. Ačkoliv není graduovaným historikem, zabývá se ze záliby, zejména po ukončení své profesionální činnosti, rozličnými tématy z regionální minulosti.


Děti poznávaly stromy v okolí Blanska

Ilustrační foto k článku: Děti poznávaly stromy v okolí Blanska

Každé roční období skýtá neomezené možnosti tomu, kdo se dívá kolem sebe s porozuměním a kdo chce něco nového poznávat. Cesty k němu bývají různé.


Zubní pohotovost v I. pololetí 2006

Seznam zubařů zajišťujících zubní pohotovost pro blanenské občany v soboty, neděle a svátky od 8 do 12 hodin.


Všechno pro spokojenost pacientů

Od začátku listopadu je na rehabilitačním oddělení Nemocnice Blansko pacientům k dispozici nadstandardní pokoj. Přesto, že si na něj doplácejí, je často obsazený. Na pokoji má pacient k dispozici internet, televizi, telefon, pracovní stůl, vlastní sociální zázemí. „Pokoj je především pro pacienta, který u nás leží, cvičí, ale chce při tom pracovat a mít svoje soukromí a pohodlí,“ doplnila MUDr. Jana Novotná, zastupující primáře oddělení.


Na odvážení sněhu došlo i v Blansku

Po sněhové nadílce v počátku roku 2006 zůstávají i v Blansku, kde jsme jinak zvyklí spíše na skromnější příděl, hromady sněhu po stranách komunikací. I zde proto došlo na odvoz sněhu především ze středu města.


Kynologický klub Blansko oslavil 50. výročí svého založení

Podle nejstarších zápisů v klubové kronice, byl Kynologický klub Blansko založen v roce 1955. Původně se cvičiště nacházelo v místech, která jsou dnes již pod hladinou retenční nádrže Palava. První nadšenci se zde věnovali výcviku především německých ovčáků a kolem roku 1970 bylo cvičiště přemístěno do oblasti Čertovky, kde se nachází dodnes. Po zániku Svazarmu získal klub pozemky do svého vlastnictví.


Ulice se jménem Ericha Roučky v Blansku i v Brně

Ilustrační foto k článku: Ulice se jménem Ericha Roučky v Blansku i v Brně

Žádost o pojmenování některé ulice v nově budované Průmyslové zóně po Erichu Roučkovi byla podána Městskému úřadu v Blansku. Na základě Usnesení z 52. zasedání rady města Blanska ze dne 8. 3. 2005 bylo doporučeno Zastupitelstvu města Blanska, aby rozhodlo o pojmenování některé z nových ulic po Erichu Roučkovi.


Večery s Kotlíkem oslaví stovku

Ilustrační foto k článku: Večery s Kotlíkem oslaví stovku

Jubilejní stý klubový pořad cyklu „Večer s Kotlíkem“ proběhne ve středu 11. ledna 2006 od 18 hodin v blanenském klubu Ulita. Takové tradici odpovídá i připravený program. Na úvodní projekci trampského filmového týdeníku naváže vystoupení boskovické skupiny Trní.


Vítání Nového roku na náměstí Republiky

Odhadem tři stovky lidí přišly oslavit příchod roku 2006 na náměstí Republiky v Blansku. Protože nebyla v provozu webkamera, snad vám přijdou vhod alespoň následující tři fotky.