Archiv článků
   v roce 2020

Kategorie: ostatní  

 


Tříkrálová sbírka zatím bude pouze on-line. Podpoří Mobilní hospic sv. Martina, seniory, zdravotně postižené i rodiny s dětmi

Ilustrační foto k článku: Tříkrálová sbírka zatím bude pouze on-line. Podpoří Mobilní hospic sv. Martina, seniory, zdravotně postižené i rodiny s dětmi

Skupinky Tří králů přináší již jedenadvacátým rokem do obcí a měst v okrese Blansko zvěst o narození Krista při tříkrálovém koledování. Letos kvůli opatření proti šíření covid-19 skupinky koledníků prozatím do ulic nevyrazí. Charita připravila on-line koledu. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, a především požehnání do roku 2021 budou koledníci prozatím alespoň virtuálně přinášet do vašich domovů v prodlouženém termínu od 1. do 24. ledna 2021.


Zubní pohotovost v lednu 2021

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Nemocnice Blansko obnovuje a modernizuje vybavení

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko obnovuje a modernizuje vybavení

Nemocnice Blansko v průběhu letošního roku pořídila mnoho různých přístrojů. Zpravidla jsou náhradou za původní dosluhující vybavení, ovšem díky stále se vyvíjejícím technologiím poskytují kvalitnější péči o pacienty ve všech lékařských oborech.


Vánoční přání

Ilustrační foto k článku: Vánoční přání

Vážení občané, stalo se tradicí, že předvánoční přání jsme si mohli předat osobně na náměstí Republiky při akcích spojených s adventem či oslavou příchodu nového roku. Letos se s vámi bohužel tváří v tvář setkat nemohli. Tradici vánočních přání ale nechceme přerušit, a proto jsme pro letošní rok zvolili osvědčený způsob videoposelství.


Daruj radost seniorům: Lidé před Vánoci splnili přání obyvatelům Domů s pečovatelskou službou

Ilustrační foto k článku: Daruj radost seniorům: Lidé před Vánoci splnili přání obyvatelům Domů s pečovatelskou službou

Obyvatelé Domů s pečovatelskou službou v ulicích Pod Javory a 9. května ve středu dostali s předstihem vánoční dárky. Přivezli jim je pořadatelé dobročinné akce Daruj radost seniorům, která poslední týdny probíhala v blanenské pizzerii Pizzazz. Různými drobnostmi se takto podařilo obdarovat více než 140 lidí.


Nemocnice spustila elektronické objednávání na mamografické vyšetření

Ilustrační foto k článku: Nemocnice spustila elektronické objednávání na mamografické vyšetření

„Nebojte se přijít na prevenci ani v době koronavirové pandemie,“ zní poselství Nemocnice Blansko, která vyzývá ženy k preventivním kontrolám pomocí mamografického vyšetření. Toto vyšetření je prevencí nádorového onemocnění prsů a ženy nad pětačtyřicet let se na ně nyní mohou objednat elektronicky.


Nemocnice nabídne antigenní testy na COVID-19, nejprve otestuje pracovníky ve školství

Ilustrační foto k článku: Nemocnice nabídne antigenní testy na COVID-19, nejprve otestuje pracovníky ve školství

Blanenská nemocnice nabídne další možnost, jak se mohou lidé nechat otestovat na nemoc COVID-19. Po odběrech na PCR testy, které zde zdravotníci zahájili na začátku října, bude zařízení provádět také takzvané antigenní testy. V první fázi jsou určené jen pro pedagogické pracovníky, od 18. prosince pak pro všechny ostatní zájemce.


Kulturní a sportovní instituce se znovu otevírají. Od čtvrtka klesne riziko epidemie na třetí stupeň.

Ilustrační foto k článku: Kulturní a sportovní instituce se znovu otevírají. Od čtvrtka klesne riziko epidemie na třetí stupeň.

Přechod do třetího stupně protiepidemického systému (PES) od čtvrtka 3. prosince v Blansku znovuotevře mimo jiné infocentrum, městskou knihovnu, galerii nebo krytý bazén. Všechny instituce ale musejí dodržovat určitá opatření platná právě pro třetí stupeň systému PES. K rozvolnění opatření zavedených proti koronaviru dojde od čtvrtka v celé republice.


Zubní pohotovost v prosinci 2020

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Ambulantní pacienti vyjádřili spokojenost. Vítězství v celostátní anketě patří Nemocnici Blansko

Ilustrační foto k článku: Ambulantní pacienti vyjádřili spokojenost. Vítězství v celostátní anketě patří Nemocnici Blansko

Nádherné první místo u ambulantních pacientů obdržela Nemocnice Blansko v celostátní anketě. Uspěla tak mezi 154 nemocnicemi s akutními lůžky v České republice, které se zapojily do soutěže Nemocnice ČR 2020. Krásné umístění však získala také v hodnocení hospitalizovaných pacientů – v této kategorii skončila na druhém místě.


Nemocnice získala dar 100 tisíc korun na nákup přístrojů, peníze od Vodárenské obdržel také Domov Olga

Ilustrační foto k článku: Nemocnice získala dar 100 tisíc korun na nákup přístrojů, peníze od Vodárenské obdržel také Domov Olga

Nákup nových přístrojů pro oddělení, kde jsou hospitalizovaní pacienti s onemocnění COVID-19, nyní plánuje Nemocnice Blansko. Zdravotnické zařízení nové vybavení získá díky stotisícovému daru od Vodárenská akciové společnosti a.s. (VAS). Peněžní dar ve výši 30 tisíc korun před koncem roku obdržel také Domov Olga. Ten díky němu zajistí klientům možnost práce v chráněné dílně i za zpřísněných hygienických opatření.


Tým odborníků pomáhá lidem s duševním onemocněním. Blanensko je jeden ze tří regionů v republice, kde projekt běží

Ilustrační foto k článku: Tým odborníků pomáhá lidem s duševním onemocněním. Blanensko je jeden ze tří regionů v republice, kde projekt běží

Včasné rozpoznání příznaků duševního onemocnění je důležité pro další průběh nemoci. Na Blanensku funguje tým, který se přímo zaměřuje na včasnou pomoc lidem s psychickými obtížemi. Služba je založená na rychlém kontaktu a mezioborové spolupráci odborníků v různých oblastech péče o duševní zdraví.


Děti vyyzdobily zdi trafostanice v centru města

Ilustrační foto k článku: Děti vyyzdobily zdi trafostanice v centru města

V centru města přibyla další trafostanice, kterou zdobí barevné malby dětí ze Základní školy speciální Blansko. Objekt na Wanklově náměstí školáci oživili před dvěma roky. Na trafostanici, která stojí v Seifertově ulici za budovou banky, se vrhli na začátku října. Tématem byla hudba.


Centrální příjem Nemocnice Blansko má za sebou modernizaci

Ilustrační foto k článku: Centrální příjem Nemocnice Blansko má za sebou modernizaci

Nejen novými podlahami a nábytkem, ale také novými přístroji bude nyní vybavena ambulance urgentního centrálního příjmu Nemocnice Blansko. Prostory, skládající se ze tří místností, v posledních týdnech prošly celkovou rekonstrukcí. Téměř milionovou investici nemocnice hradila z vlastních zdrojů.


Sametovou revoluci v Blansku odstartovali studenti gymnázia

Ilustrační foto k článku: Sametovou revoluci v Blansku odstartovali studenti gymnázia

Živý řetěz v centru města, generální stávka i zakládání Občanského fóra. Tak vypadaly revoluční listopadové dny roku 1989. Při příležitosti státního svátku Den boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, se pokusíme některé z tehdejších událostí připomenout. Revolučnímu dění v okrese Blansko se věnoval historik Muzea Boskovicka Petr Vítámvás v textu, který se objevil ve Sborníku Muzea Blansko z roku 2014.


Nové léky usnadňují léčbu diabetu. Pacientů však stále přibývá

Ilustrační foto k článku: Nové léky usnadňují léčbu diabetu. Pacientů však stále přibývá

„Lidí s cukrovkou přibývá, v naší ambulanci máme odhadem dva až tři nové pacienty za týden,“ upozorňuje lékařka Alice Dundrová z diabetologické ordinace Nemocnice Blansko u příležitosti Světového dne diabetiků, který si připomínáme v sobotu 14. listopadu.


Nemocnice Blansko navýšila počet lůžek pro pacienty s COVID-19

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko navýšila počet lůžek pro pacienty s COVID-19

S náročnou péčí o pacienty s onemocněním COVID-19 i nedostatkem zdravotnického personálu se nyní potýká blanenská nemocnice. Kvůli nařízení centrální krizové komise už nemocnice musela omezit neakutní péči. V provozu jsou i nyní všechny ambulance i pohotovost, řada zákroků je ale odložena. Bez omezení fungují soukromí lékaři, kteří mají v budově polikliniky své ordinace.


Zubní pohotovost v listopadu 2020

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Výzva hejtmanů: Běž domů! Zastav virus!

Ilustrační foto k článku: Výzva hejtmanů: Běž domů! Zastav virus!

Vedení Jihomoravského kraje se obrací na obyvatele s výzvou, která má pomoci v boji s nákazou koronavirem. Pod apelem jsou podepsaní stávající i budoucí hejtman Bohumil Šimek a Jan Grolich. Plakát s výzvou dostaly všechny obce na jižní Moravě, aby ji mohly zprostředkovat veřejnosti.


Hlasujte v anketě o revitalizaci rekreační oblasti Palava

Ilustrační foto k článku: Hlasujte v anketě o revitalizaci rekreační oblasti Palava

Koupete se rádi ve vodní nádrži Palava? Chodíte tam s dětmi na hřiště, nebo oblast nejraději využíváte ke sportu a procházkám? Město chystá ve spolupráci s odborníky ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno revitalizaci této oblasti. Jako jeden z podkladů pro krajinářskou koncepci chtějí studenti využít také podněty od veřejnosti. Spouštíme proto anketu, na otázky studentů můžete odpovídat do neděle 1. listopadu.


Synthon si připomíná dvacet let v Blansku, příští rok dokončí nové laboratoře

Ilustrační foto k článku: Synthon si připomíná dvacet let v Blansku, příští rok dokončí nové laboratoře

Na Starém Blansku, kde v 90. letech stála Lachema vyrábějící průmyslové chemikálie, je dnes závod s bezmála třemi stovkami zaměstnanců a mezinárodně certifikovaným provozem ve farmaceutickém odvětví. Synthon je jednou ze sedmi poboček nadnárodní firmy se sídlem v Nizozemsku. Blanenská pobočka se zabývá výzkumem a výrobou léků, které pomáhají i onkologicky nemocným pacientům. Synthon si letos připomíná 20 let od založení blanenské pobočky.


Mobilní hospic na Blanensku funguje již deset let

Ilustrační foto k článku: Mobilní hospic na Blanensku funguje již deset let

Mobilní hospic sv. Martina Charity Blansko pečuje už deset let o lidi v posledním stádiu nemoci po celém blanenském okrese. Za tuto dobu doprovodil přes 500 klientů. A zájem o jeho služby stále roste. Jen v letošním roce se hospicové sestry, lékařky a další pracovníci hospice starali o více než 100 klientů.


Nemocnice Blansko získala ocenění za centrum péče pro pacienty s cévní mozkovou příhodou

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko získala ocenění za centrum péče pro pacienty s cévní mozkovou příhodou

Iktové centrum (nyní Centrum vysoce specializované péče o pacienty s ikty) Nemocnice Blansko získalo platinové ocenění v rámci největší evropské iktové konference ESO (European Stroke Organisation) a iniciativy Angels za rok 2019. Toto specializované pracoviště je součástí neurologického oddělení blanenské nemocnice a zajišťuje komplexní péči o pacienty, které postihne cévní mozková příhoda (CMP).


Výsledky voleb: V zastupitelstvu Jihomoravského kraje usedne šest zástupců z Blanenska

Ilustrační foto k článku: Výsledky voleb: V zastupitelstvu Jihomoravského kraje usedne šest zástupců z Blanenska

Jihomoravský kraj má od víkendu nové zastupitelstvo. Volby přímo v Blansku stejně jako v celém kraji vyhrálo hnutí ANO 2011. Přímo v Blansku ale voliči změnili pořadí na dalších třech pozicích, oproti kraji skončila v Blansku druhá ODS s podporou Svobodných a SOM a třetí Česká strana pirátská, lidovci, kteří v kraji skončili druzí, obsadili v Blansku čtvrtou příčku. Mezi 65 krajských zastupitelů poslali voliči hned čtyři blanenské zastupitele.


Nemocnice Blansko se stala odběrovým místem na Covid-19

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko se stala odběrovým místem na Covid-19

Zaměstnanci Nemocnice Blansko od 1. října nově provádějí odběry na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Odběry probíhají v pracovních dnech od 7 do 15 hodin. Podmínkou je e-žádanka vystavená praktickým lékařem nebo hygienickou stanicí. Odběrový kontejner stojí v areálu nemocnice na parkovišti u vstupu do lékárny.


Zubní pohotovost v říjnu 2020

Služba je poskytována vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Nové prvky na dětském hřišti v Chelčického ulici vybraly maminky

Ilustrační foto k článku: Nové prvky na dětském hřišti v Chelčického ulici vybraly maminky

Mezi bytovými domy v Chelčického ulici přibyly dva nové herní prvky pro děti. Kromě stávajících atrakcí se teď mohou zabavit také na dobrodružném mostu a na lezecké sestavě. Město za nové prvky zaplatilo asi sto tisíc korun. Zajímavostí je, že je vybraly přímo maminky dětí, které hřiště navštěvují.


Radili se, jak nejlépe pomáhat při nouzovém stavu kvůli covidu

Ilustrační foto k článku: Radili se, jak nejlépe pomáhat při nouzovém stavu kvůli covidu

Během karantény vyhlášené v souvislosti s onemocněním covid-19 se starali o seniory i další skupiny, kterých se negativně dotkla mimořádná opatření. Řešili vše od nedostatku roušek až po negativní důsledky sociální izolace. Své zkušenosti, které získali během nouzového stavu i po něm, si sociální pracovníci, zaměstnanci Charity, zástupci obcí i neziskových organizací z regionu předali u kulatého stolu. Při setkání plánovali i další vlnu pomoci.


Projekt Dobrodružství pomáhá ohroženým dětem z Blanenska již dvacet let

Ilustrační foto k článku: Projekt Dobrodružství pomáhá ohroženým dětem z Blanenska již dvacet let

Téměř sedmdesát víkendových akcí a táborů a desítky dětí, které se jich zúčastnily. Tak by se dalo shrnout dvacet let unikátního projektu Dobrodružství, zaměřeného na rizikovou a ohroženou mládež z Blanenska. Výročí si ve čtvrtek připomenou členové občanského sdružení Horizont Blansko na setkání v čajovně Ulita. Komponovaný program večer s Kotlíkem č. 209 nabídne promítání, výstavu fotek a také na něm zahraje a zazpívá Aleš Šnek Bláha.



Zubní pohotovost v září 2020

Služba je poskytována vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Školy zahajují provoz bez roušek, platí ale zpřísněná hygienická opatření

Ilustrační foto k článku: Školy zahajují provoz bez roušek, platí ale zpřísněná hygienická opatření

I když to vypadalo na start školního roku v rouškách, ministerstvo školství své rozhodnutí v půlce srpna změnilo. V blanenských školách nebudou od 1. září roušky povinné, školy ale nastavují zpřísněná hygienická opatření. K dispozici bude dezinfekce, častěji se bude uklízet. Konkrétní hygienická opatření v jednotlivých školách se ale mohou lišit, rozhodují o nich sami ředitelé.



Charitativní běh You Dream We Run zrušili. Pomoci lze ale i letos. Koupí speciálního trička pomůžete postiženému záchranáři

Ilustrační foto k článku: Charitativní běh You Dream We Run zrušili. Pomoci lze ale i letos. Koupí speciálního trička pomůžete postiženému záchranáři

Letošní ročník charitativního běhu You Dream We Run musel být kvůli omezením spojeným s covidem-19 zrušený. Organizátoři ze spolku Prosen se ale i přes to rozhodli pomáhat a uspořádali sbírku na pomoc bývalému záchranáři Zděňku Mikulovi. Někdejší zaměstnanec Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje se po mozkové příhodě snaží vrátit do běžného života i zpět do záchranářského auta.


Základní škola Salmova o prázdninách pro žáky uspořádala vzdělávací dny

Ilustrační foto k článku: Základní škola Salmova o prázdninách pro žáky uspořádala vzdělávací dny

Základní škola na ulici Salmova v Blansku otevřela své brány dětem i v období prázdnin. Ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů ČR se škola zapojila do projektu Vzdělávací dny. Tento projekt je zaměřený na podporu naučně-populárního vzdělávání žáků všech stupňů škol.


Blíží se uzávěrka fotografické soutěže. Pochlubte se svými úlovky!

Ilustrační foto k článku: Blíží se uzávěrka fotografické soutěže. Pochlubte se svými úlovky!

Už jen pár dní můžete zasílat snímky do fotosoutěže Živé poklady Blanenska, kterou v dubnu vyhlásilo město Blansko ve spolupráci s ochranáři. Cílem soutěže je získat co nejvíce fotografií živočichů a rostlin, které lze najít v zákoutích městských parků, v ulicích města i ve volné přírodě v okolí Blanska a v Moravském krasu. Uzávěrka soutěže je 31. srpna 2020.


Zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševním onemocněním

Ilustrační foto k článku: Zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševním onemocněním

Osvojit si návyky, které usnadní získat a udržet si zaměstnání. Osamostatnit se od rodiny, naučit se o sebe postarat, rozvíjet svoje záliby a být s ostatními lidmi. Cílem charitního zařízení Pěkná modrá v Doubravici nad Svitavou je pomoci prožít co nejvíce plnohodnotný a samostatný život lidem, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemají možnost být zaměstnaní.


Zubní pohotovost v srpnu 2020

Služba je poskytována od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 08:00 do 20:00 hodin.


Knihovna se dočkala klimatizace. Čtenářům zpříjemní pobyt už o prázdninách

Ilustrační foto k článku: Knihovna se dočkala klimatizace. Čtenářům zpříjemní pobyt už o prázdninách

S teplotami přesahujícími třicet stupňů Celsia se dosud pravidelně potýkali návštěvníci i zaměstnanci Městské knihovny Blansko. Budova zdejší knihovny, jejíž jižní stěna je převážně prosklenná, totiž nemá klimatizaci. Nyní ji dělníci díky investici za zhruba 740 tisíc korun instalují do studovny, čítárny i na dětské oddělení. Hotovo by mělo být už v druhé půli srpna.



Vstupné do aquaparku už lze zaplatit také kartou, nová je i webkamera

Ilustrační foto k článku: Vstupné do aquaparku už lze zaplatit také kartou, nová je i webkamera

Návštěvníci blanenského aquaparku mohou nově zaplatit vstupné také kartou. Pro bezhotovostní platby totiž městská společnost Služby Blansko pořídila platební terminál. Další novinkou z aquaparku je nově nainstalovaná webkamera, která snímá areál ve větším rozlišení než původní zařízení.


Nemocnice od soboty rozšiřuje návštěvy na tři dny v týdnu

Ilustrační foto k článku: Nemocnice od soboty rozšiřuje návštěvy na tři dny v týdnu

Nemocnice Blansko od soboty 11. července rozšiřuje návštěvní dobu na lůžkových odděleních. Nově budou moci lidé zajít za svými blízkými či příbuznými tři dny v týdnu, návštěvní hodiny se navíc rozšíří o jednu hodinu.


Víkendová zubní pohotovost v červenci 2020

Služba je poskytována od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 08:00 do 20:00 hodin.



Fara hostila největší slavnost roku. Svou první mši sloužil blanenský rodák Martin Mokrý

Ilustrační foto k článku: Fara hostila největší slavnost roku. Svou první mši sloužil blanenský rodák Martin Mokrý

Zhruba tisícovku lidí hostilo o víkendu nádvoří blanenské fary. Největší letošní setkání věřících v Blansku doplnily desítky kněží z celé Moravy. Kostel sv. Martina se kvůli tomu proměnil na zákristii, areál Správy a údržby silnic na parkoviště. Kvůli takzvané primici, první mši, kterou po svém vysvěcení na kněze samostatně sloužil blanenský rodák Martin Mokrý.


Sběr potravin za týden končí. Na okrese v jeden den lidé darovali tunu potravin

Ilustrační foto k článku: Sběr potravin za týden končí. Na okrese v jeden den lidé darovali tunu potravin

Lidé hned ze sedmi obcí na Blanensku se na jeden den přidali k těm z Blanska, aby pomohli potřebným, kteří kvůli karanténě a omezením souvisejícím s nouzovým stavem nemají dostatek peněz ani na nejzákladnější potraviny. Charita využila termínu, kdy tradičně od lidí vybírá šatstvo, a vyhlásila Velký sběr potravin. Dárci přinesli téměř tunu potravin i finanční příspěvky na jejich nákup.



Velký sběr potravin – ve středu se akce rozšíří na dalších devět míst v regionu

Ilustrační foto k článku: Velký sběr potravin – ve středu se akce rozšíří na dalších devět míst v regionu

Sběr potravin pro potřebné se ve středu 10. června rozšíří z Blanska do celého regionu. Darovat jídlo a další věci budou moci lidé na dalších devíti místech. Sběrná místa se otevřou v charitních zařízeních napříč okresem. Jen v Blansku se zatím od soukromých dárců a za peněžní dar města podařilo vybrat 935 kilogramů potravin, dalších 400 kilogramů věnovaly školy.


Projekt za téměř čtvrt miliardy zlepší zásobování vodou. Práce potrvají dva roky

Ilustrační foto k článku: Projekt za téměř čtvrt miliardy zlepší zásobování vodou. Práce potrvají dva roky

Práce na projektu Pitná voda Jedovnicko, které oddálil nouzový stav, se už naplno rozběhly. Svazek vodovodů a kanalizací chce díky investici 228 milionů vyřešit problémy se zásobováním obcí na Blanensku, zejména v okolí Jedovnic. Pomoci jim má propojení lokálních vodovodů s páteřním přivaděčem z Blanska. Společnost pro Pitnou vodu Jedovnicko, která stavbu provádí, vybuduje přivaděče, vodovodní řady a propoje pitné vody v délce asi 16,5 kilometru.


Do Blanska se již podvanácté sjeli majitelé trabantů

Ilustrační foto k článku: Do Blanska se již podvanácté sjeli majitelé trabantů

Blansko v sobotu odpoledne hostilo tradiční setkání majitelů legendárních vozidel značky Trabant. Na parkovišti na náměstí Republiky se tentokrát seřadilo čtyřiadvacet aut.


V Noclehárně pro muže skončil nepřetržitý provoz

Ilustrační foto k článku: V Noclehárně pro muže skončil nepřetržitý provoz

V pondělí 18. května, po dvou měsících fungování v 24hodinovém režimu, se Noclehárna pro muže vrací k běžnému nočnímu provozu. Pro muže bez domova bude otevřena opět od 20 do 8 hodin každý den včetně státních svátků.


V Blansku bude jezdit víc autobusů, MHD se vrátí do běžného režimu 23. května

Ilustrační foto k článku: V Blansku bude jezdit víc autobusů, MHD se vrátí do běžného režimu 23. května

Autobusy městské hromadné dopravy v Blansku budou opět jezdit častěji. Předposlední květnovou sobotu se linky vrátí téměř do takové podoby, jakou měly před koronavirovu krizí. Přibude také regionálních spojů v rámci IDS JMK. Od stejného data zahájí provoz také turistické cyklobusy. Rodiče dojíždějících školáků tak mohou počítat s tím, že jejich děti navštěvující 1. stupeň ZŠ na výuku doveze školní autobus.


Nemocnice Blansko je od pondělí přístupná hlavním vstupem

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko je od pondělí přístupná hlavním vstupem

Mimořádná opatření, která platí v blanenské nemocnici od poloviny března, se postupně rozvolňují. Od zítřka se plně otevře hlavní vstup z ulice Sadová. Přístupný byl sice už minulý týden, využít jej ale mohli jen návštěvníci lékárny. Nyní tudy bude opět možné projít i do nemocnice. V provozu jsou už také všechny ambulance, pacienti by se ale dál měli objednávat telefonicky. Měření teploty u vstupu zůstává, stejně jako zákaz návštěv.


V Blansku se vyrábí kompost s certifikátem z Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: V Blansku se vyrábí kompost s certifikátem z Moravského krasu

Blanenskou kompostárnu ocení zahrádkáři i firmy a instituce, které se starají o zeleň, hned dvakrát. Poprvé, když jim zařízení pomůže zbavit se bioodpadu a podruhé, když jim dodá kompost. Právě Blanenský kompost, který se v  městské kompostárně vyrábí, je tématem dalšího dílu našeho seriálu o držitelích certifikátu Moravský kras regionální produkt.


Nemocnice kvůli koronaviru koupila dva termodispleje. Objednávat už se lze i na neakutní vyšetření

Ilustrační foto k článku: Nemocnice kvůli koronaviru koupila dva termodispleje. Objednávat už se lze i na neakutní vyšetření

Třídění pacientů, kteří navštíví Nemocnici Blansko, je nyní rychlejší. Kvůli probíhající pandemii koronaviru musejí zdravotníci každému příchozímu změřit teplotu. Rozřazování příchozích u vstupu teď usnadní dva termodispleje pro okamžité snímání tělesné teploty. Fronty u vstupu se tím zkrátí. Ocenit by to mohly stovky příchozích denně, objednávat se totiž už lze do většiny ambulancí. Vstup do lékárny je nově opět hlavním vchodem z ulice Sadová.


Nosnice si vychovávají od jednodenních kuřátek. Rodinná drůbežárna z Veselice produkuje vejce z volného chovu

Ilustrační foto k článku: Nosnice si vychovávají od jednodenních kuřátek. Rodinná drůbežárna z Veselice produkuje vejce z volného chovu

Občas se říká, že nejchutnější vejce jsou ta od slepic z babiččina dvorku. Barvou žloutku a chutí se jim totiž prý nic nevyrovná. Jako od babičky chutnají i Vejce z Veselice, které představíme v tomto díle našeho seriálu o držitelích certifikátu Moravský kras – regionální produkt.


Nemocnice koupí monitor pro jednotku intenzivní péče. Využije ho i k péči o pacienty s koronavirem

Ilustrační foto k článku: Nemocnice koupí monitor pro jednotku intenzivní péče. Využije ho i k péči o pacienty s koronavirem

Nemocnice Blansko pořídí nový neinvazivní monitor za téměř půl milionu korun. Nový přístroj pro kontinuální monitorování pacientů využije městské zdravotnické zařízení k péči o pacienty, kteří by se do nemocnice mohli dostat v souvislosti s probíhající pandemií koronaviru SARS CoV-2. Žádný pacient s koronavirem se nyní v blanenské nemocnici neléčí, přístroj ale poslouží také k léčbě dalších pacientů ve vážném stavu.


Velikonoce s koronavirem? Buďme kreativní, říká farář Jiří Kaňa

Ilustrační foto k článku: Velikonoce s koronavirem? Buďme kreativní, říká farář Jiří Kaňa

Tak trochu jiné Velikonoce letos čekají každého, obzvláště věřící, pro které jsou tyto svátky jedny z nejdůležitějších v roce. Namísto klasických setkání v kostele mohou už téměř měsíc sledovat bohoslužby pouze online na webu blanenské farnosti. „Velikonoce jsou svátky života, obnovy vztahů a úcty k životu, to si můžeme připomínat i během omezení souvisejících s koronavirem,“ vysvětluje blanenský farář Jiří Kaňa.


Charita Blansko funguje i v době karantény

Ilustrační foto k článku: Charita Blansko funguje i v době karantény

V Charitě Blansko byla z důvodu šíření epidemie COVID-19 zavedena preventivní opatření. Jejich cílem je ochránit klienty, pracovníky charity i veřejnost. Většina služeb nepřerušila provoz, některé služby však mají omezený režim. Aktuální informace, jak Charita Blansko funguje v době karantény najdete na https://blansko.charita.cz/. Pomoc je pro klienty bezplatná.


Noclehárna pro muže v Blansku jede v nepřetržitém provozu

Ilustrační foto k článku: Noclehárna pro muže v Blansku jede v nepřetržitém provozu

V charitní Noclehárně pro muže Blansko mohou od pondělí 23. března muži bez domova trávit nejen noci, ale pobývat v ní i přes den. Opustit ji mohou jen na nezbytné nákupy.


Ze Sloupu do světa míří ponožky netopýří. MiPon vyrábí ponožky pro zdraví, sport i parádu

Ilustrační foto k článku: Ze Sloupu do světa míří ponožky netopýří. MiPon vyrábí ponožky pro zdraví, sport i parádu

Možná je máte na nohou i vy, aniž znáte jejich původ. Ponožek různých vzorů, materiálů a barevných kombinací totiž ve sloupském MiPonu vyrobí tisíce ročně, většina z nich však vzniká především na zakázku pro větší oděvní značky nebo pro sportovní kluby či instituce. Etiketu s názvem MiPon tak najdete jen na některých výrobcích, například na ponožkách s netopýrem, které si jako suvenýr odnášejí návštěvníci Moravského krasu.


Od úterý platí zákaz návštěv v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb

Ilustrační foto k článku: Od úterý platí zákaz návštěv v nemocnicích a zařízeních sociálních služeb

Bezpečnostní rada státu schválila zákaz návštěv v nemocnicích a v domovech pro seniory. Omezení kvůli koronaviru začne platit v úterý 10. března do odvolání. Opatření se týká všech zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb s výjimkou nezletilých pacientů a uživatelů sociálních služeb, pacientů s omezenou svéprávností, rodiček a pacientů a uživatelů sociálních služeb v hospicech a v terminálním stádiu nevyléčitelné nemoci.


Nemocvičně končí pronájem. Nemocnice hledá, kam ji přestěhuje

Ilustrační foto k článku: Nemocvičně končí pronájem. Nemocnice hledá, kam ji přestěhuje

Vedení Nemocnice Blansko dnes vydalo tiskovou zprávu, podle které provoz Nemocvičny v dubnu skončí. Majitelé budovy ve Smetanově ulici totiž zařízení nečekaně vypověděli nájem. Nemocnice teď řeší, kdy a kde budou cvičební lekce nabízet.


Dlouhé krky z Doubravice. Na Pštrosí farmu se můžete vydat za pochoutkami i zážitky

Ilustrační foto k článku: Dlouhé krky z Doubravice. Na Pštrosí farmu se můžete vydat za pochoutkami i zážitky

Pštrosí maso, vejce, tuk, peří i kůže. Po zpracování původně pouštního ptáka nezbude takřka nic, vše najde své uplatnění, ať už na talíři, ve skříni nebo na poličce v koupelně. Na farmě v Doubravici pštrosy nejen chovají jako hospodářská zvířata, ale v sezoně tu slouží také jako turistické lákadlo. Návštěvníci si mohou tyto zdatné běžce prohlédnout zblízka a leccos zajímavého se o nich dozvědět.


Vodní záchranáři zvou na Blanenskou dvěstěpadesátku. Soutěžit letos může i veřejnost

Ilustrační foto k článku: Vodní záchranáři zvou na Blanenskou dvěstěpadesátku. Soutěžit letos může i veřejnost

Závod vodních záchranářů, v němž účastníci poměřují svou fyzickou připravenost, přesnost, hbitost i vytrvalost, opět zaplní blanenské lázně. Letos se klání v plavání i podvodních disciplín mohou zúčastnit také zájemci z řad veřejnosti starší patnácti let. Předvést svůj um mohou jak v kategorii jednotlivců, tak v kategorii smíšených štafet.


Kavárna na Poduklí už příští rok v květnu? Město hledá stavitele a provozovatele

Ilustrační foto k článku: Kavárna na Poduklí už příští rok v květnu? Město hledá stavitele a provozovatele

Zájemce o stavbu nebo provozování kavárny na Poduklí nyní hledá město Blansko. Rada města schválila návrh na zahájení výběrového koncesního řízení, které bude dvoukolové. Zájemci o koncesi by měli zajistit jak vypracování projektu kavárny, tak její vybudování a následný provoz. Montovaná, tedy snadno přemístitelná, stavba by se měla otevřít zákazníkům nejpozději do 31. 5. 2021. Jasno o zhotoviteli by mělo být do konce května.


Dobrovolní hasiči hlásí rekordní zájem o členství

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči hlásí rekordní zájem o členství

V místních částech Blanska stejně jako v řadě obcí na Blanensku se bez nich neobejde žádná větší akce. A zájem o členství ve Sboru dobrovolných hasičů (SDH) roste. „V posledních letech pozorujeme narůst, v okrsku teď máme 550 členů, to je jedno z nejvyšších čísel, co pamatuji,“ říká Milan Křivánek, staronový starosta Sboru dobrovolných hasičů okrsku Blansko, kterého si na valné hromadě SDH dobrovolní hasiči potřetí za sebou zvolili do svého čela.


Farmářské trhy se po zimní pauze znovu vrací na náměstí Republiky

Ilustrační foto k článku: Farmářské trhy se po zimní pauze znovu vrací na náměstí Republiky

Poprvé v tomto roce dnes rozloží stánky se svým zbožím na největším blanenském náměstí farmáři a výrobci z celého okolí. Těšit se můžete na uzeniny, sýry, ovoce, sladkosti, koření nebo třeba výrobky z proutí či ovčí vlny. Po zimní přestávce začínají farmáři a výrobci nabízet své produkty na farmářských trzích.



Přípravy na přemostění železničního koridoru v Blansku pokračují. Město, kraj a Svazek kompletně opraví Brněnskou ulici

Ilustrační foto k článku: Přípravy na přemostění železničního koridoru v Blansku pokračují. Město, kraj a Svazek kompletně opraví Brněnskou ulici

Nový vodovod a kanalizace, ale také opravy všech inženýrských sítí a kompletní rekonstrukce vozovky i chodníků čekají Brněnskou ulici. Město se nyní dohodlo se Svazkem vodovodů a kanalizací měst a obcí (Svazek) a Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje na tom, že ulici opraví společně. K původně plánované rekonstrukci navíc přibudou i práce související s přípravou na přemostění železničního koridoru, to vyústí právě na Brněnské ulici.


Podnikatelé si mohou požádat o regionální značku MAS Moravský kras. Certifikovat lze produkty, zážitky i služby

Ilustrační foto k článku: Podnikatelé si mohou požádat o regionální značku MAS Moravský kras. Certifikovat lze produkty, zážitky i služby

Podnikatelé, kteří splní předepsané podmínky, nyní mohou žádat Místní akční skupinu Moravský kras o certifikaci značkou MORAVSKÝ KRAS regionální produkt®. Podrobné informace se dozvědí 10. února na speciálním semináři. Žádost lze podat až do 3. března. Odborná komise o udělení rozhodne o dva dny později.


Statistici budou zkoumat, jak se lidem žije. Prosí o vstřícnost

Ilustrační foto k článku: Statistici budou zkoumat, jak se lidem žije. Prosí o vstřícnost

V období od 1. února do 24. května budou pracovníci Českého statistického úřadu (ČSÚ) navštěvovat náhodně vybrané domácnosti, aby zde získali anonymní údaje o životních podmínkách obyvatel této země. Tazatelé, kteří jsou vázáni mlčenlivostí a citlivé údaje budou dále zpracovávat anonymně, předem děkují za ochotu a vstřícnost.


Zubní pohotovost v únoru 2020

Služba je poskytována od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 08:00 do 20:00 hodin.


Nemocnice převzala peníze z adventní sbírky na canisterapii

Ilustrační foto k článku: Nemocnice převzala peníze z adventní sbírky na canisterapii

Majitelé Baru U Stromku předali blanenské nemocnici výtěžek sbírky, do niž přispěl každý, kdo si v adventní době v jmenovaném baru zakoupil horký nápoj. Dvě koruny z každého prodaného kelímku totiž odešly na dobročinné účely. Vybranou osmitisícovou částku pak majitelé zaokrouhlili na deset tisíc korun. Tyto prostředky finančně pokryjí půl roku setkávání speciálně vycvičených psů s pacienty, tzv. canisterapie.


Změny na dráze: o novinkách v cestování vlakem lidé mnohdy nevědí

Ilustrační foto k článku: Změny na dráze: o novinkách v cestování vlakem lidé mnohdy nevědí

Už téměř měsíc platí v kraji nová pravidla pro cestování vlakem. Vlakové spoje si totiž letos od Českých drah (ČD) pronajímá Jihomoravský kraj. Změna provozovatele přinesla několik novinek, které mají zjednodušit a zefektivnit systém prodeje a uznávání vlakových jízdenek. Cestující však změny zatím vnímají spíš jako komplikaci.


Mateřské školy už znají rozpis provozu v době letních prázdnin

Ředitelé mateřských škol po dohodě s městem jako zřizovatelem zveřejnili rozpis provozu v době letních prázdnin. Děti mají automaticky zajištěno místo o prázdninách v té mateřské škole, kterou běžně navštěvují. Pokud rodiče potřebují umístit svého potomka i v době, kdy je jejich domovská MŠ zavřená, mohou vyplnit formulář a podat žádost o přijetí dítěte i v jiné mateřince. Tam jim ale ředitel nemusí vyhovět.


V Tříkrálové sbírce lidé přispěli o téměř čtvrt milionu více než loni. Peníze využije mobilní hospic i lidé v nouzi

Ilustrační foto k článku: V Tříkrálové sbírce lidé přispěli o téměř čtvrt milionu více než loni. Peníze využije mobilní hospic i lidé v nouzi

Skupinky dobrovolníků, kteří v první polovině ledna v Blansku i jeho okolí vybírali koledu, letos získali finanční příspěvky ve výši 2 475 599 korun, což je téměř o 250 tisíc korun víc než loni. Charita Blansko díky těmto darům koupí automobil, pomůcky pro nemocné a současně bude moci financovat další charitativní projekty.


Máte doma předškoláka? Zbystřete! Datum zápisu se blíží

Ředitelé základních škol zřizovaných městem už stanovili termín zápisu do prvních tříd. Předškoláčky v doprovodu rodičů přivítají na všech čtyřech blanenských základních školách v úterý 7. dubna 2020 v době od 14 do 17 hodin. Po posledních sedmi letech výrazného růstu počtu žáků zapsaných do 1. tříd se nyní očekává, že počty prvňáčků budou klesat.


Vypuštěný zámecký rybník obsadí stroje. Vrátí ho do podoby z počátku 18. století

Ilustrační foto k článku: Vypuštěný zámecký rybník obsadí stroje. Vrátí ho do podoby z počátku 18. století

Zámecký rybníček a jeho okolí čeká revitalizace. Dělníci zítra zahájí jeho odbahňování, chystá se vyztužení břehů, rekonstrukce ostrůvku i oprava výpustného zařízení. Rybníček se vrátí do své původní podoby ze začátku 18. století. Úpravy se dočká i okolní zeleň a chodníčky. Do původně chovného rybníku pak budou vysazeny okrasné ryby. V plánu je také obnova historické vstupní brány do areálu.


Kalendáře pomohou dětem s rakovinou

Ilustrační foto k článku: Kalendáře pomohou dětem s rakovinou

Netradiční kalendář se záběry motocyklů a motorkářů v kulisách Blanenska, jehož koupí lze přispět na onkologicky nemocné děti, nabízejí do konce ledna organizátoři charitativní akce Jedeme v tom s vámi!. Výtěžek z prodeje kalendáře MOTO STORY 2020, který je k dostání za 180 korun, poputuje do Nadačního fondu dětské onkologie Krtek.


Chátrající městské lázně nahradí zbrusu nové. Stavba má začít do dvou let

Ilustrační foto k článku: Chátrající městské lázně nahradí zbrusu nové. Stavba má začít do dvou let

Bude to jeden z největších a nejdražších projektů města za poslední roky. Původně přitom mělo jít jen o rekonstrukci bazénové vany místních krytých lázní. Nakonec se jako nejvýhodnější ukázalo stávající budovu zbourat a na jejím místě vybudovat moderní krytý bazén. Přesně takový postup schválili na konci minulého roku blanenští zastupitelé.


Novorozenec z babyboxu už našel náhradní rodinu

Ilustrační foto k článku: Novorozenec z babyboxu už našel náhradní rodinu

Novorozený chlapeček, kterého v sobotu 4. ledna večer někdo vložil do blanenského babyboxu, už je v náhradní rodině. Honzík, jak novorozence pojmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess, v pondělí opustil boskovickou nemocnici. Na tamní novorozenecké oddělení chlapečka převezli hned první lednovou sobotu večer blanenští záchranáři. Podle lékařů byl dva až tři dny starý chlapec, kterého našli zabaleného jen do ručníku, zdravotně zcela v pořádku.


Za teplo letos blanenské domácnosti zaplatí méně

Ilustrační foto k článku: Za teplo letos blanenské domácnosti zaplatí méně

Dodávky tepla ze soustavy centrálního zásobování teplem (CZT) v Blansku v následujících čtyřech letech nově zajistí soukromá firma ZT Energy s.r.o. Vedení města Blanska si od tohoto kroku slibuje stabilizovanou cenu tepelné energie a její snížení pro koncové odběratele. Ve spolupráci s poradenskou firmou bude město hledat také úspory nákladů.


Tři králové už vyrazili vybírat peníze pro potřebné

Ilustrační foto k článku: Tři králové už vyrazili vybírat peníze pro potřebné

Ulice Blanska i okolní obce budou v následujících dnech patřit tříkrálové sbírce. Do terénu už jen v Blansku vyrazilo na sedmdesát skupinek v kostýmech tří králů. V celém okrese pomáhá peníze pro mobilní hospic a další projekty Charity zaměřené na pomoc těm nepotřebnějším vybírat na 1500 dobrovolníků. Kašpar, Melichar a Baltazar budou domácnosti obcházet až do úterý 14. ledna. Lidé dnes mohou přispět i v tříkrálovém stánku Nemocnice.


Zubní pohotovost v lednu 2020

Služba je poskytována od 08:00 do 13:00 hodin. Mimo výše uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 08:00 do 20:00 hodin.