Archiv článků
   v roce 2009

Kategorie: ostatní  

 


V Ulitě je místo i pro vaše akce

Ilustrační foto k článku: V Ulitě je místo i pro vaše akce

V Blansku na ulici B. Němcové (nad dřevěným kostelíkem) už více než tři roky sídlí v malém šedém domku klub a čajovna Ulita. Otevřeno má během školního roku šest dní v týdnu.


Policisté získali ocenění

Ilustrační foto k článku: Policisté získali ocenění

Dva policisté z Blanenska získali ocenění udělované policejním prezidentem a krajským policejním ředitelstvím.


Vánoční zprávy z Oblázku

Ilustrační foto k článku: Vánoční zprávy z Oblázku

I když má počasí stále spíše podzimní než zimní náladu, v Domě dětí a mládeže Oblázek v Blansku se děti pečlivě připravují na Vánoce.


Nový úsek silnice na Rájec je otevřen

Ilustrační foto k článku: Nový úsek silnice na Rájec je otevřen

Dlouhou dobu museli řidiči jedoucí z Blanska před Ráječkem odbočit doprava a projet skrze tuto obec. S otevřením nové části si oddychnou jak řidiči, tak obyvatelé Ráječka.



V zimě do jeskyní? Ano!

Ilustrační foto k článku: V zimě do jeskyní? Ano!

V prosinci jsou pro návštěvníky Moravského krasu otevřeny dvě jeskyně – Punkevní a Výpustek.


V nemocnici zprovoznili novou gamakameru

Ilustrační foto k článku: V nemocnici zprovoznili novou gamakameru

Nemocnice Blansko uzavřela druhou etapu Digitalizace Nemocnice Blansko. V souladu s harmonogramem prací došlo k předání nových přístrojů do užívání v pátek 13. 11. 2009 a projekt byl úspěšně dokončen.



Seminář na téma Datové schránky

Oblastní hospodářská komora Blansko si Vás dovoluje pozvat na mimořádně aktuální seminář: Datové schránky.



Burza středních škol v Blansku

V pátek 13. listopadu 2009 se v Dělnickém domě Blansko uskuteční v době od 8:00 do 17:00 hodin Burza středních škol. Slavnostní zahájení proběhne v 8:30 hodin. Pro všechny návštěvníky bude připravený přehled studijních a učebních oborů středních škol okresu Blansko a okolních regionů.



Spolužáci a kamarádi na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Spolužáci a kamarádi na Salmovce

Už několik let běží na naší škole na Salmově ulici projekt SPOLUŽÁCI A KAMARÁDI, v němž se žáci osmého ročníku snaží pomoci těm nejmladším se zvládáním první krůčků na základní škole. Zároveň jsme přesvědčeni, že toto je jeden ze způsobů, jak podporovat dobré vztahy mezi žáky.


Za oknem sníh, v srdci hřejivé vzpomínky na Bouloc

Ilustrační foto k článku: Za oknem sníh, v srdci hřejivé vzpomínky na Bouloc

Prodloužené babí léto zažilo deset studentů OA a SZdŠ Blansko v jihozápadní Francii nedaleko Toulouse. Od 6. do 13. října 2009 poznávali nové blanenské partnerské město Bouloc a jeho bližší i vzdálenější okolí.


Rajbas Outdoor Kotlík 2009 – program festivalu

11. ročník festivalu filmů, setkání a dobrodružství, nad nímž převzala patronát starostka města Blanska Jaroslava Králová, se uskuteční ve dnech 19. 11. – 22. 11. 2009. Čekají vás reportáže ze sedmi světadílů; zaostřeno bude na AFRIKU!



Sbírka pro Diakonii Broumov

Ilustrační foto k článku: Sbírka pro Diakonii Broumov

Další z charitativních sbírek uspořádala Církev československá husitská v Blansku. I tentokrát úspěšnou.


Ořez dřevin kolem elektrického vedení – upozornění

Upozornění vlastníkům či uživatelům nemovitostí (pozemků) na ořez popř. odstranění dřevin ohrožujících bezpečný a spolehlivý provoz zařízení distribuční soustavy.


Ježkův most je na novém místě

Ilustrační foto k článku: Ježkův most je na novém místě

V pátek 9. října začalo stěhování Ježkova mostu do nového umístění mezi řekou a cyklostezkou na levém břehu Svitavy, jen kousek od parku „U Zborováka“.


Město pro děti

Mateřské centrum Klub Ratolest při OCH Blansko se účastní celorepublikové kampaně Sítě mateřských center Město pro děti 1.9.–31.10.2009. V letošním ročníku chce Síť MC upozornit na stav ekologického chování (nakládání s odpady, využívání obnovitelných zdrojů, udržitelný rozvoj atd.) a zlepšit osvětu v této oblasti v jednotlivých obcích.


Bezpečnost seniorů aneb Jak se bránit podvodníkům

Ilustrační foto k článku: Bezpečnost seniorů aneb Jak se bránit podvodníkům

Dne 22. 9. 2009 se uskutečnilo setkání vedení Městské policie Blansko a zástupce Policie ČR Blansko se seniory v Klubu důchodců Blansko, které bylo zaměřeno zejména na bezpečné chování občanů této věkové kategorie.


V nemocnici instalovali nový přístroj

Ilustrační foto k článku: V nemocnici instalovali nový přístroj

V úterý 29. září se nad zadním traktem nemocnice vznášela nová gamma kamera. Jediným způsobem, jak tento velký a těžký přístroj dostat do interiéru budovy, byl obrovský jeřáb.



Gymnázium oslaví šedesátku

Ilustrační foto k článku: Gymnázium oslaví šedesátku

Letos blanenské gymnázium oslaví šedesátku. Jeho založení v roce 1949 bylo vyvoláno značným nárůstem obyvatelstva města Blanska po 2. světové válce.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Tradiční sbírka humanitárního materiálu se bude konat v pondělí 19. října od 14.30 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku. Humanitární materiál je prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov předáván potřebným lidem jak u nás tak i ve světě.


ČILICHILI zacáluje luxusní kalbu klukům z Blanska

Celé září jste mohli soutěžit o to, komu ČILICHILI zacáluje luxusní kalbu v jakékoliv restauraci dle libosti. Stačilo na základě třech úkolů ukázat, že se ve městech dá žít jinak. A to se rozhodně dá. Nejlíp se to povedlo klukům z Blanska.


Za koláče lůžka pro nevyléčitelně nemocné

Domácí hospicová péče je poskytována týmem odborníků terminálně nemocným, aby mohli důstojně prožít závěrečnou etapu života v domácím prostředí u svých rodin a blízkých. Koupí koláče ve čtvrtek 8. října můžete pomoci i vy.


Kurzy usnadní návrat do zaměstnání

Ilustrační foto k článku: Kurzy usnadní návrat do zaměstnání

Rodinné centrum Blansko se stalo partnerem v projektu ANIMA CZ – region 3 financovaného z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Jeho cílem je předcházet diskriminaci na trhu práce nabídkou vzdělávání zaměřeného na podporu zaměstnatelnosti a zaměstnanosti cílových skupin. Cílovými skupinami jsou ženy ohrožené nezaměstnaností kvůli předcházející, stávající nebo potencionální péči o děti/seniory, otcové v obdobné situaci.


V muzeu odkryli zapomenuté sklepení

Ilustrační foto k článku: V muzeu odkryli zapomenuté sklepení

Vchod do nepřístupného sklepení, které znovuobjevili pracovníci stavební firmy při rekonstrukci vnější omítky zámku, nedávno odkryla stavební firma.


V senior centru oslaví sedm let

Ilustrační foto k článku: V senior centru oslaví sedm let

V říjnu to bude už sedm roků, co se v Blansku v místech nad poliklinikou poprvé otevřely dveře nové budovy. Zařízení, které svým nejmodernějším vybavením patří ke špičkám nejen v bývalém okrese, ale i v Jihomoravském kraji, je zaměřeno na poskytování služeb našim rodičům, babičkám nebo pradědečkům – zkrátka lidem v pokročilém věku.


Ekoolympiáda na náměstí

Ilustrační foto k článku: Ekoolympiáda na náměstí

Agentura Dobrý den Pelhřimov pořádá pod záštitou společnosti EKOKOM další pokračování komunikační kampaně zaměřené na třídění a recyklaci odpadů. Jedna její část, tzv. EKOolympiáda, se uskutečnila na náměstí v Blansku.


Vystříleli si pohár starostky

Ilustrační foto k článku: Vystříleli si pohár starostky

III. ročník střeleckých závodů O pohár starostky města Blanska pořádala Městská policie Blansko ve středu 9. 9. 2009 na střelnici Na Lopatě v Boskovicích.



Blansko – partnerské město HC Komety Brno

Ilustrační foto k článku: Blansko – partnerské město HC Komety Brno

Rádi bychom Vás informovali, že město Blansko se stalo partnerským městem projektu Jižní Morava – Království Komety. Zařadili jsme se tak mezi 28 měst, která se do projektu doposud zapojila.



Plánované výluky na trati Brno hl. n. – Adamov

Správa železniční dopravní cesty, s. o. (provozovatel železniční infrastruktury) za účelem údržby železniční dopravní cesty omezí ve dnech od 18. 9. do 22. 9. 2009 (vždy 8.30–14.30 h) drážní dopravu v úseku Brno hl. n. – Adamov.



Chtěl se zvěčnit s Faunem

Kamerový systém opět pomohl. Dne 27. srpna 2009 po 22. hodině zaznamenal strážník MP Blansko, obsluhující městský kamerový systém, podezřelý pohyb osob v zámeckém parku.


Omezení dodávky vody v Olešné

Vodárenská akciová společnost sděluje, že 15. 9. 2009 od 8.00 do 14.00 h bude z důvodu oprav a údržby vodárenského zařízení omezena dodávka vody v obci Olešná. Cisterna s pitnou vodou bude přistavena u obchodu. Jan Vychodil


Příměstské tábory DDM si užilo přes 500 dětí

Ilustrační foto k článku: Příměstské tábory DDM si užilo přes 500 dětí

Letošní léto si užívalo na 500 dětí blanenského okresu v DDM Oblázek v Blansku na příměstských či pobytových táborech. Ke každému z nich patřily výlety, soutěže, hry, děti se seznámily s rukodělnými činnostmi jako např. batikování, malbou na hedvábí, sklo a porcelán, drátkování, výrobu šperků z fima a ozdob z pedigu a další.


Projekt „Chopím se šance“ pomáhá zdravotně postiženým najít práci

Liga vozíčkářů v květnu 2009 zahájila nový projekt s názvem CHOPÍM SE ŠANCE určený jak lidem se zdravotním postižením hledajícím práci, tak zaměstnavatelům, kteří mají zájem člověka s postižením zaměstnat. Projekt bude nabízet své služby po dobu následujících tří let v celém Jihomoravském kraji, kurzy se uskuteční také v Blansku.


Již podeváté vybrali nejhezčího voříška

Ilustrační foto k článku: Již podeváté vybrali nejhezčího voříška

Výstava voříšků a psů bez průkazu původu se již podeváté konala v areálu fotbalového stadionu ASK Blansko. Zúčastnilo se celkem 78 vystavovatelů.


Prvňáčci zasedli do lavic

Ilustrační foto k článku: Prvňáčci zasedli do lavic

Změna prostředí, spousta nových informací, noví kamarádi, ale také nové povinnosti. To vše čekalo prvňáčky, kteří zasedli do školních lavic. V tento pro ně významný den je zde přivítaly nejen učitelky, ale i představitelé města.


Paramhans svámí Mahéšvaránanda v Blansku

Ilustrační foto k článku: Paramhans svámí Mahéšvaránanda v Blansku

Paramhans svámí Mahéšvaránanda je autorem systému Jóga v denním životě *). Za 36 let působení v západním světě inicioval vytvoření několika tisíc středisek Jógy v denním životě po celém světě, která nabízejí výuku a praktické cvičení jógy. Jedno z nich působí i v Blansku, kam přijel přednášet.


Začalo čištění přehrad Palava I a II

Ilustrační foto k článku: Začalo čištění přehrad Palava I a II

Předáním staveniště začaly práce na projektu Optimalizace vodního režimu nádrží Palava I a II, podporovaného z fondů Evropské unie. Na odvoz např. čeká 5,5 tis. m3 sedimentů.


Děti si přišly vyzkoušet jízdu podle pravidel

Ilustrační foto k článku: Děti si přišly vyzkoušet jízdu podle pravidel

Dva dny otevřených dveří zažilo letos o prázdninách dětské dopravní hřiště v Blansku. Děti si mohly přijít vyzkoušet jízdu podle pravidel silničního provozu.


Řediteli s láskou...

Ilustrační foto k článku: Řediteli s láskou...

Začátkem ledna 2004 vstoupil do nové budovy Městské knihovny v Blansku. Funkce ředitele se ujal s klidem a rozvahou. Rychle si zmapoval situaci v tomto oboru, seznámil se nejen s profesionálními, ale i s dobrovolnými knihovníky. Kamkoli vstoupil, vždy s úsměvem. Do organizace vnesl řád a pohodu, nezbytnou pro každodenní práci.


Sídliště Sever a Zborovce budou jednu noc bez vody

Z důvodu opravy vodárenského zařízení bude dne 20.–21. 8. 2009 v době od 22.00 do 4.00 h přerušena dodávka vody v Blansku na sídlištích Sever a Zborovce.


Zvolí nejkrásnějšího voříška

Pro čistokrevné psy se během roku pořádá celá řada nejrůznějších výstav. Hlavními aktéry jsou však vždy pouze čistokrevná plemena s průkazem původu (s PP). Ne tak na výstavě v Blansku, kde se představí naopak jen voříšci a psi bez průkazu původu.


Blansko navštíví autor systému Jóga v denním životě

Ilustrační foto k článku: Blansko navštíví autor systému Jóga v denním životě

Paramhans svámí Mahéšvaránanda je autorem systému Jóga v denním životě, duchovním Mistrem, který přišel z Indie do Evropy na počátku 70. let s prostým poselstvím tolerance a soucitu se všemi živými bytostmi. Svámídží inicioval vytvoření několika tisíc středisek Jógy v denním životě po celém světě, která nabízejí výuku a praktické cvičení jógy všem lidem bez ohledu na věk, sociální postavení, národnost a vyznání. Jedno z nich působí i v Blansku.



Sportoviště TJ ČKD pod vodou

Ilustrační foto k článku: Sportoviště TJ ČKD pod vodou

V úterý 14. července se nad Blanskem přehnala bouře a velký přívalový déšť. Horší jak v minulých letech. Nevyhnula se ani sportovnímu areálu TJ ČKD Blansko (kuželna, šatny, soc. zařízení), který je tzv. na kopci.


Zmizí další telefonní budka

Telefónica O2 Czech Republic, a. s. informovala o rušení nevyužívaného telefonního automatu. Na základě vyhodnocení, z nějž vyplynul výrazný pokles zájmu obyvatel o využívání sítě Veřejných telefonních automatů (VTA), bude v první polovině měsíce srpna zrušen nevyužívaný VTA v Blansku č. p. 111 u zastávky ČSAD.



Dopravní soutěž mladých cyklistů 2009

Ilustrační foto k článku: Dopravní soutěž mladých cyklistů 2009

Každoročně je v České republice vyhlašovaná dopravně výchovná akce Ministerstvem dopravy; Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a dalšími orgány a organizacemi – „Dopravní soutěž mladých cyklistů“, která je určena pro žáky 4.–9. ročníků základních škol.


Vzorní řidiči dostanou na silnicích dárek

V rámci opatření Bezpečná víkendová doprava vyrazí policisté na komunikace s vyšší intenzitou dopravy v období víkendového provozu, zejména v pátky a neděle, což napomůže k zajištění vyšší akceschopnosti při dopravních zácpách nebo dalších událostech omezující provoz na komunikacích, zvýšení bezpečnosti a snížení následků a dopravních nehod na přechodech pro chodce. Pravidelně budou také sledovat, zda řidiči nepožili před jízdou alkohol.


Nafotí Google Moravský kras do Street View? Hlasujte!

Z mnoha tipů na české lokality, které by neměly ve Street View chybět, bylo do závěrečné nabídky vybráno v kategorii Přírodní úkazy a oblasti i Blansko, konkrétně Moravský kras.


Nemocnice Blansko má novou ředitelku

Ilustrační foto k článku: Nemocnice Blansko má novou ředitelku

V pondělí 15. června uvedla starostka města Blanska do funkce nově zvolenou ředitelku Nemocnice Blansko MUDr. Vladimíru Danihelkovou.


Starostka přijala nejlepší žáky devátých tříd

Ilustrační foto k článku: Starostka přijala nejlepší žáky devátých tříd

Každý rok se v červnu setkávají nejlepší žáci z devátých tříd se starostkou města. Letos se toto setkání konalo ve čtvrtek 11. června v hudebním salonku Muzea Blansko.


Páťáci ze Salmovky v Praze

Ilustrační foto k článku: Páťáci ze Salmovky v Praze

Moravský Kras a naše hlavní město Praha jsou místa, o kterých se všichni žáci učí ve škole. Propojit poznatky z vlastivědy se skutečnými zážitky dětí je hlavní myšlenkou projektu, který vznikl v Městské části Praha 7. Následovalo podepsání memoranda mezi městem Blanskem a Městskou částí Praha 7 o spolupráci, a tak se mohla celá akce pod názvem Výměnný pobyt žáků uskutečnit.


Policie ČR v Blansku vítá návštěvníky v přívětivějším prostředí

Lidé, kteří navštíví budovu policie, mohou získat potřebné informace od recepčního nebo recepční v kontaktním a koordinačním centru. Čekání na příchod policisty si mohou zpříjemnit v nově zbudované čekárně vybavené televizorem, mnoha informačními materiály preventivního charakteru, pro děti je přímo v čekárně připraven dětský koutek s hračkami, omalovánkami a dalšími věcmi.


Zubní pohotovost ve II. pololetí 2009

Služba je sloužena od 8. 00 do 12. 00 h. Mimo tuto dobu je zubní pohotovost zajištěna na Karáskově náměstí č. 11, Brno, tel. 548 424 242, a to od 19. 00 h do 7. 00 h ve všední dny a nepřetržitě o svátcích.





Den s Policií ČR

Ilustrační foto k článku: Den s Policií ČR

Stovky dětí z místních základních škol se přišly podívat na druhý ročník Dne s Policií ČR.


Děti z Komárna na návštěvě v Blansku

Ilustrační foto k článku: Děti z Komárna na návštěvě v Blansku

Setkání žáků a učitelů základních škol z Budapešti, Komárna a Blanska se v našem městě uskutečnilo ve dnech 24.–26. 5. 2009. Hlavním programem byly sportovní hry – atletické disciplíny a kolektivní sporty, ale žáci psali i literární práce v anglickém jazyce.


Policie pracuje s mládeží

Ilustrační foto k článku: Policie pracuje s mládeží

Jedním z počinů v oblasti prevence byla také přednáška s názvem Nedej drogám šanci, kterou uspořádala Policie ČR ve spolupráci s Městem Blansko pro studenty 1. ročníků středních škol.


Trabanty se sjely do Blanska

Ilustrační foto k článku: Trabanty se sjely do Blanska

První setkání majitelů Trabantů se uskutečnilo v sobotu 6. června v Blansku.


Motocyklista se těžce zranil

Ilustrační foto k článku: Motocyklista se těžce zranil

Policisté šetří vážnou dopravní nehodu, která se stala včera krátce po třinácté hodině odpolední na křižovatce v blízkosti pošty v Blansku.


Motocyklisté se sjeli do Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Motocyklisté se sjeli do Moravského krasu

Výpadovku z Blanska na Brno nahradila při druhém ročníku preventivní akce pro motorkáře s názvem Nežij vteřinou silnice v malebném údolí Moravského krasu nedaleko jeskyně Výpustek.


Jak uspěly strany v Eurovolbách v Blansku?

Blansko bylo jako při prvních volbách do EP v roce 2004 v účasti lehce nad celostátním průměrem. K volebním urnám jich přišlo 5.426.




Výzva pořadatelům akcí

V průběhu letních prázdnin Zpravodaj města Blanska nevychází. Vyzýváme proto všechny pořadatele akcí, aby nám dodali do posledního vydání před prázdninami (č. 12/2009), jehož uzávěrka je 17. června, informace o pořádaných akcích v měsících červenci a srpnu. Informace o uzávěrkách a kontakt.


V Blansku měl zastávku Světový běh harmonie

Ilustrační foto k článku: V Blansku měl zastávku Světový běh harmonie

Krátkou zastávku na trase od polských k rakouským hranicím měli v Blansku běžci Světového běhu harmonie. Na hřišti u ZŠ T. G. M. se sešli s dětmi z blanenských základních škol.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Tradiční sbírka humanitárního materiálu se bude konat v úterý 16. června od 15.00 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku. Prostřednictvím Občanského sdružení Diakonie Broumov je předávána potřebným lidem jak u nás tak i ve světě.


Zdravotní hlídky soutěžily v Blansku

Ilustrační foto k článku: Zdravotní hlídky soutěžily v Blansku

Oblastní spolek Českého červeného kříže Blansko uspořádal pravidelnou soutěž mladých zdravotníků.


Blansko má 3D mapu města a okolí

Ilustrační foto k článku: Blansko má 3D mapu města a okolí

Průlety nad Blanskem až k Moravskému krasu nebo trojrozměrný model náměstí Svobody. To jsou některé z vlastností nové 3D mapy na stránkách města Blanska.


Den otevřených dveří na neurologii využilo letos 41 lidí

Ilustrační foto k článku: Den otevřených dveří na neurologii využilo letos 41 lidí

Již potřetí se otevřely dveře neurologického oddělení pro veřejnost. Ta tak měla možnost nejen nahlédnout do nových moderně vybavených prostor, ale protože se jednalo o osvětovou kampaň „Třicet dnů prevence a léčby mozkové příhody“, měli návštěvníci také možnost nechat si provést některé ze základních vyšetření.


Setkání s občany v městských částech

Zástupci vedení Města Blansko absolvovali naplánovaná setkání v městských částech. Zájem ze strany občanů je podobný jako v Blansku a problémů, které řeší, zde není o nic méně. Co tedy trápí obyvatele městských částí?


Klub Ratolest chystá program pro děti s astmatem

Klub pro rodiče s dětmi s astmatem se má rozjet od června díky přispění nadace Výbor dobré vůle nadace Olgy Havlové z programu Sasakawa asthma fund. Rodiče s dětmi se mohou účastnit odborných přednášek s následným individuálním poradenstvím pozvaného odborníka.


V Blansku jsou pilní, v Břeclavi cpou do dopravy

Jižní Morava – Úředníci v Blansku musejí zvládnout mnohem více práce než jejich kolegové v jiných městech. A v Břeclavi se na radnici lidem věnují nejvíce hodin v kraji.



Nežij vteřinou 2009

Řidiči jedoucí po silnici II/379 mezi Blanskem a Lipůvkou si mohou všimnout nových billboardů, které mají varovat motorkáře o závažných následcích dopravních nehod a zároveň slouží jako pozvání na preventivní akci zaměřenou na milovníky jízdy v jedné stopě Nežij vteřinou 2009, která se uskuteční v sobotu 6. června 2009 od 13 do 15 hodin v areálu jeskyně Výpustek v Moravském krasu.


Staré stromy nahradí nová výsadba

Ilustrační foto k článku: Staré stromy nahradí nová výsadba

Doba tzv. vegetačního klidu znamená zvýšenou aktivitu v údržbě dřevin, mimo jiné kácení stromů. Nedávno padla lípa u bowlingu, která byla dle znaleckého posudku ve velmi špatném stavu a přímo již ohrožovala bezpečnost kolemjdoucích.


Krizová linka pro zdravotně postižené

Narodilo se Vám postižené dítě? Nevíte si rady? Potřebujete se poradit? Nevíte na jakou dávku máte nárok? Potřebujete vhodnou kompenzační pomůcku? Potřebujete osobní asistenci? Ztratili jste práci? S těmito a podobnými otázkami vám poradí na krizové lince pro zdravotně postižené.



Ježkův most dostane Kolejová

Ilustrační foto k článku: Ježkův most dostane Kolejová

Převod vlečkového mostu přes řeku Svitavu darem občanskému sdružení Kolejová, o. s. schválila na svém 49. zasedání rada města. Záměr musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které zasedá v 9. června.


Synthon dokončil stavbu výrobního závodu na Starém Blansku

Ilustrační foto k článku: Synthon dokončil stavbu výrobního závodu na Starém Blansku

Společnost Synthon, s. r. o. jako dceřiná firma předního výrobce generických léčiv, nizozemské společnosti Synthon BV, dokončila v Blansku dva významné investiční projekty, velmi důležité pro další rozvoj svých aktivit.



Rada Jihomoravského kraje zasedala v Blansku

Ilustrační foto k článku: Rada Jihomoravského kraje zasedala v Blansku

Na výjezdní zasedání do Blanska vyrazili radní Jihomoravského kraje. K dispozici měli kompletní zázemí Dělnického domu.



Měli jsme kliku! Máme nový rekord!

Ilustrační foto k článku: Měli jsme kliku! Máme nový rekord!

Tradičně netradiční zahájení turistické sezony v regionu Moravský kras a okolí přineslo zábavu stovkám lidí a další neobvyklý rekord, kterým se mohou pochlubit.


Pozvánka: Celonárodní čtení Bible v Blansku

Veřejné NONSTOP čtení Bible Velikonoce 2009 na náměstí Republiky zahájí ve čtvrtek 9. dubna v 15 hodin starostka města Blanska Jaroslava Králová. Nepřetržitého čtení Bible od čtvrtka až do neděle se můžete zúčastnit i vy. Srdečně vás zvou zástupci Římskokatolické církve, Církve československé husitské, Apoštolské církve, Bratrské jednoty baptistů, Evangelické církve metodistické, Církve adventistů sedmého dne a Křesťanské sbory.


Výtěžek z módní přehlídky poputuje do Súdánu

Ilustrační foto k článku: Výtěžek z módní přehlídky poputuje do Súdánu

Na charitativní módní přehlídku se do Dělnické domu v Blansku sešli lidé všech věkových kategorií. Za jedinou věcí – vydražit některý z předváděných modelů nebo si vybrat ze zboží v předsálí. Ať tak nebo tak, výtěžek z prodeje půjde na dobrou věc.


Bývalí učitelé poznávali Dělnický dům

Ilustrační foto k článku: Bývalí učitelé poznávali Dělnický dům

Setkání seniorů, bývalých pracovníků ve školství a jejich rodinných příslušníků, se uskutečnilo v březnu v Dělnickém domě.


Senioři ochutnali ruská tradiční jídla

Ilustrační foto k článku: Senioři ochutnali ruská tradiční jídla

Jednou za čas připraví vývařovna Volf, která vaří obědy pro seniory, mimo jiné pro strávníky v Městském klubu důchodců, zpestření v podobě jídel mezinárodní kuchyně. Tentokrát si strávníci mohli vychutnat ruská tradiční jídla.


Barmani soutěžili v Blansku

Ilustrační foto k článku: Barmani soutěžili v Blansku

Ve velkém sále Dělnického domu poměřili již pošesté svou zručnost, nápaditost a zkušenosti mladí barmani na soutěži v přípravě míchaných nápojů Amundsen Cup.



Finanční úřad rozšíří na konci března úřední dny

Finanční úřad v Blansku rozšiřuje úřední dny v termínech pro podání daňových přiznání. Letos je posledním dnem pro podání přiznání úterý 31. března 2009. Poslední dny v březnu tak budete moci přiznání podat každý pracovní den i v sobotu dopoledne.


Parkování na trávníku je rozšířený nešvar

Ilustrační foto k článku: Parkování na trávníku je rozšířený nešvar

Především na sídlištích, kde žije na malém prostoru mnoho lidí, je někdy problém zaparkovat. Řidiči to pak řeší tak, že postaví vozidlo na trávník. Za to jim ale hrozí pokuta.


Zahájení turistické sezony 2009 aneb Zkratkou či oklikou, ale hlavně s klikou!

Ilustrační foto k článku: Zahájení turistické sezony 2009 aneb Zkratkou či oklikou, ale hlavně s klikou!

I když to tak za oknem možná ještě nevypadá, jaro se kvapem blíží a s ním i letošní turistická sezona. A kam se vydat na svůj první jarní výlet? No přece do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu!


Amundsen Cup – barmani se utkají již pošesté

Ve středu 18. března 2009 se v blanenském Dělnickém domě od deseti hodin uskuteční již 6. ročník juniorské barmanské soutěže Amundsen Cup. Tuto akci pořádá Střední škola gastronomická, s. r. o. ve spolupráci s Kulturním střediskem města Blanska.


Klub Ratolest zahajuje nové kurzy

Na jaro jsou připraveny kurz plavání pro děti 1–4 let a cyklus pro těhotné ženy Příprava na život s miminkem.


Nezpomínejme na stará řemesla

Ilustrační foto k článku: Nezpomínejme na stará řemesla

Kdo z nás by se nechtěl seznámit s příjemnými a zajímavými lidmi, obohatit se jejich životními zkušenostmi a sledovat nové poznatky v jejich oborech. To vše se daří organizátorům vzdělávacích akcí MAS Moravský kras Na venkově pro venkov.




Dobrovolní hasiči okrsku Blansko bilancovali

14. únoru se na Klepačově sešli velitelé a starostové SDH okrsku Blansko na Výroční valné hromadě, aby zhodnotili svoji činnost za r. 2008.



Nemocnice Blansko pokračuje s digitalizací

V průběhu realizace projektu Digitalizace Nemocnice Blansko rozhodlo vedení Nemocnice Blansko vypracovat navazující projekt Digitalizace Nemocnice Blansko II a podat žádost o získání prostředků EU z programu ROP NUTS II – Jihovýchod. Projekt byl dokončen a odevzdán v průběhu měsíce října 2008. Dne 5. 2. 2009 bylo pokračování projektu Výborem Regionální rady soudržnosti Jihovýchod schváleno.


SMS pro ikony

Ilustrační foto k článku: SMS pro ikony

Ikony z dřevěného kostelíka soutěží mezi dvaceti nejlépe opravenými památkami Jihomoravského kraje.


Údržba komunikací a chodníků

Aktuální odkazy na informace související se zajištěním sjízdnosti a schůdnosti komunikací a chodníků.


Klub Ratolest se zapojí do Národního týdne manželství

Mateřské centrum Klub Ratolest při Oblastní charitě Blansko se připojuje ke 3. ročníku Národního týdne manželství v týdnu 9.–15. 2. 2009. Síť mateřských center je jedním z oficiálních partnerů této kampaně.


První blanenský občánek roku 2009

Ilustrační foto k článku: První blanenský občánek roku 2009

Mamince prvního občanka Blanska v roce 2009 Andree Pánkové přišel za komisi pro občanské záležitosti Rady města Blanska poblahopřát místostarosta Ing. Lubomír Toufar. Předal jí dary věnované komisí a popřál oběma hlavně hodně zdraví. Lukáš Pánek se narodil 1. 1. 2009 v 8.20 h v Brně. Na svět přišel se 48 centimetry a 2750 gramy.




Miroslav Starycha jubilant

Ilustrační foto k článku: Miroslav Starycha jubilant

„Je to tak, třeba je to k nevíře, ...“, že pan Miroslav Starycha, blanenský rodák, emeritní technik podniku Metra Blansko a známý vlastivědný pracovník, se dne 1. února 2009 dožívá krásného životního jubilea 80 let navzdory všem neduhům, které ho od mládí provázely. Jeho pevná vůle a víra v Boha ho šťastně převedla přes všechny zdravotní potíže a naznačila mu směr jak žít a ještě pomáhat jiným.


Kameny na curling nahradili žehličkami

Ilustrační foto k článku: Kameny na curling nahradili žehličkami

Hasiči z Olešné uspořádali v neděli 19. 1. soutěž v „curlingu“. Místo pravých kruhových kamenů použili hráči ke hře různé typy domácích žehliček od nejstarších těžkých až po moderní s teflonovou žehlící plochou.



Regionální značka s modrou kapkou má dva roky

Ilustrační foto k článku: Regionální značka s modrou kapkou má dva roky

Ochrannou známkou Moravský kras – regionální produkt® zaregistrovanou pro MAS Moravský kras o.s. se v současnosti může chlubit 20 výrobců a 21 skupin výrobků.



Dávky státní sociální podpory od 1. 1. 2009

S účinností od 1. 1. 2009 je novelizován zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Zákonné úpravy se týkají především dávky rodičovský příspěvek, a to zejména v případě, kdy rodič pečuje o zdravotně postižené dítě.