Archiv článků
   v roce 2011

Kategorie: ostatní  

 


Nemocnice Blansko obdržela osvědčení pro screening nádorů kolorekta

Na základě rozhodnutí Komise Ministerstva zdravotnictví ČR pro screening kolorektálního karcinomu byla gastroenterologická ambulance Nemocnice Blansko po splnění náročných kritérií zařazena mezi centra pro screeningovou kolonoskopii.


Zubní pohotovost v 1. pololetí 2012

Zubní pohotovost je sloužena od 8:00 do 12:00 h. Mimo níže uvedené termíny pak v Úrazové nemocnici Brno, Ponávka 6, tel. 545 538 111 ve všední dny od 17.00 do 7.00 h, o sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě.


Na ohňostroj přijďte opět až na Nový rok

Symbolické přivítání Nového roku a s tím související ohňostroj na náměstí Republiky se uskuteční opět první den v novém roce, tedy 01.01.2012 v 18:00 hodin.



Blansko přivítalo Vánoce

Ilustrační foto k článku: Blansko přivítalo Vánoce

Existuje mnoho způsobů, jak si ukrátit čekání na Vánoce. Tradičně to bývají firemní vánoční večírky, umělecky založené osoby tráví advent na koncertech, věřící návštěvou bohoslužeb.


Nejen sportem žije „Erbenka“

Ilustrační foto k článku: Nejen sportem žije „Erbenka“

Dne 15.12. 2011 se v chemické učebně Základní školy Blansko na Erbenově ulici konalo Vánoční čarování – vědecká soutěž pro žáky 7. až 9. ročníku.


Cena vody příští rok vzroste

Od začátku příštího roku cenu ovlivní několik vzájemně nesouvisejících faktorů. Prvním z nich je zvýšení sazby DPH z deseti na čtrnáct procent. Toto zvýšení je dáno rozhodnutím vlády a není možnost ho nijak ovlivnit, DPH se zvedá plošně. A pak je tady samotná cena za kubík, jak ji účtuje Vodárenská akciová společnost.


Nastal čas vyměnit kalendář

Starý rok končí, nový brzy začne, a to mimo jiné znamená, že je nejvyšší čas na výměnu nástěnného kalendáře. Věrný průvodce, který nám celý rok připomínal schůzky a povinnosti, většinou skončí v koši, v lepším případě v separovaném sběru, což je ovšem škoda.


Punkevní pstruh – tradiční lahůdka známá i na vídeňském dvoře

Ilustrační foto k článku: Punkevní pstruh – tradiční lahůdka známá i na vídeňském dvoře

Pstruhárna v Lažánkách k Blansku prostě patří. Řidiči, cyklisté i bruslaři na inlinech mířící ke Skalnímu Mlýnu ji míjí jako cosi známého, co je tady odjakživa. Staré a známé ovšem může příjemně překvapit, což jsem zjistila vzápětí poté, co mě poutač navedl na opravený most přes Punkvu a udržovanou přístupovou cestu do areálu.


Děti poslaly svá přání Ježíškovi

Ilustrační foto k článku: Děti poslaly svá přání Ježíškovi

Navzdory pošmournému počasí a rychle houstnoucímu šeru to v pátek po třetí hodině vypadalo na náměstí Svobody jako na letním palouku plném obřích borůvek.


Den otevřených dveří na „Dvorské“

Zaměstnanci ZŠ a MŠ Blansko, Dvorská 26 zvou budoucí prvňáčky a jejich rodiče na Den otevřených dveří, který se bude konat 14. 12. 2011.


Nejlepší jihomoravské město pro život? Blansko!

To, o čem byli blanenští patrioti léta skálopevně přesvědčeni, je nyní potvrzeno oficiální studií. V žebříčku 63 českých a moravských měst, který sestavili odborníci z Vysoké školy ekonomické v rámci studie MasterCard česká centra rozvoje, se Blansko umístilo na výborné dvanácté pozici, mezi jihomoravskými městy pak bylo nejlepší.


Policisté hledají svědky nehody

Policisté hledají svědky nehody, při které vozidlo v Blansku srazilo na přechodu malého chlapce. Řidič z místa nehody ujel. (Aktualizováno: Totožnost řidičky je již známa.)


Podzimní setkání s módou

Na sobotu 10. prosince je připravený večer plný módy z regionu Blanenska.


Blanenské studentky reprezentují ČR v Jihoafrické republice

Ilustrační foto k článku: Blanenské studentky reprezentují ČR v Jihoafrické republice

Znalosti studentů gymnázia na soutěži s názvem Žirafa v rámci Festivalu vědy v Brně přinesly dvěma blanenským studentkám jedinečnou příležitost zastupovat Českou republiku v mezinárodním kole v Jihoafrické republice. Tam odlétají právě dnes.


Blanenské kroužky vystavily své výtvory

Ilustrační foto k článku: Blanenské kroužky vystavily své výtvory

Po roce představily blanenské zájmové kroužky své výtvory. Letos se k nim přidali senioři z Domova v Černé Hoře.


Férově v knihovně

Ilustrační foto k článku: Férově v knihovně

Navštívit Peru a nespatřit záhadné město Machu Picchu, planinu Nazca, jezero Titicaca či jiný z turistických trháků? Pro Stanislava Komínka ze společnosti Na Zemi skrývá Peru mnohem lákavější destinace.


Podzim v Blansku oživí barvy kampaně na třídění odpadu

Ilustrační foto k článku: Podzim v Blansku oživí barvy kampaně na třídění odpadu

Pilotní projekt zaměřený na podporu a popularizaci třídění odpadů proběhne v následujících dnech v Blansku. Více než pět set domácností obdrží zdarma speciální sadu obsahující žlutou, modrou a zelenou tašku určenou na tříděný odpad. Cílem této aktivity je zejména zvýšení množství, kvality a čistoty vytříděných odpadů.


Sportem podpořili Domov Olga

Ilustrační foto k článku: Sportem podpořili Domov Olga

Benefiční sportovní odpoledne uspořádané manželi Šustáčkovými pod záštitou starosty města Blanska Ing. Lubomíra Toufara dostalo v pátek 25. 11. příjemnou tečku v podobě předání symbolického šeku na 17.800 Kč zástupcům Domova Olga.



Adventní zamyšlení

Ilustrační foto k článku: Adventní zamyšlení

Asi nejsem sám, kdo už v září sleduje letáky a reklamy obchodních řetězců a čeká, který z nich nám uprostřed babího léta nabídne jako první bohaté a štědré Vánoce. Na jednu stranu všechny obchodníky chápu.


Policie učila: Kdo je vidět, vyhrává

Ilustrační foto k článku: Policie učila: Kdo je vidět, vyhrává

V budově Policie České republiky v Blansku se již potřetí konala preventivní akce pro děti s názvem Kdo je vidět, vyhrává.


Strom splněných přání

Zveme vás v průběhu adventní doby do restaurace Punkva na Rožmitálově ulici, kde i letos po celou adventní dobu bude prostředí restaurace zdobit „Vánoční strom splněných přání“.


Před 178 lety padaly na Blansko meteority

Astronomické weby se zmiňují o zajímavém úkazu, který se nad Blanskem, a nejen nad ním, vyskytl před 178 lety.


Tarokový turnaj O pohár starosty

Ilustrační foto k článku: Tarokový turnaj O pohár starosty

V restauraci Punkva se letos konal již 12. ročník turnaje v taroku s názvem O pohár starosty.


Kino má graffiti na dveřích – legálně

Ilustrační foto k článku: Kino má graffiti na dveřích – legálně

Kino Blansko má všechny dveře na západní straně pomalované graffiti. Slibuje si od toho, že s tímto lepším vzhledem vydrží déle nepočmárané.


Žáci strávili Sportovní den v Amatérské jeskyni

Ilustrační foto k článku: Žáci strávili Sportovní den v Amatérské jeskyni

I letos uspořádali v ZŠ T. G. M. sportovní den pro žáky 6.–9. tříd, jejichž rodiče jsou členy nebo přispívajícími do SRPDŠ. Letos navštívili Amatérskou jeskyni – část Sloupský koridor.


Na Dvorské znají recept, jak vyhrávat dopravní soutěže

Ilustrační foto k článku: Na Dvorské znají recept, jak vyhrávat dopravní soutěže

Dne 13. 10. 2011 se uskutečnilo setkání členů Aktivu BESIP při Městském úřadu v Blansku a žáků ZŠ a MŠ Dvorská Blansko, navštěvujících Dopravní kroužek na této škole. Tato akce se konala na půdě ZŠ a MŠ Dvorská Blansko a kromě dětí se jí rovněž účastnili ředitel školy Dušan Krumnikl a paní učitelka Eva Gregorová, která je vedoucí Dopravního kroužku na této základní škole.


Svátek studentstva na ZŠ Salmova – Den otevřených dveří

Loni jsme poprvé nabídli všem zájemcům o prohlídku naší školy Den otevřených dveří v poněkud netradičním termínu, a to 17. 11. 2010, v den státního svátku. Skoro stovka dětí, jejich rodičů a dalších návštěvníků, kteří tehdy tuto příležitost využili, byla dvojnásobkem počtu, který průměrně navštěvuje školu při tradičních dnech otevřených dveří. Rozhodli jsme se proto tuto akci letos zopakovat.


Klub un*xování zahájil svou činnost na Ulitě

Zajímají vás počítače, servery, sítě a podobné „záhady“? Nebo snad pro vás tyto věci záhadou nejsou a rádi byste se s ostatními podělili o své zkušenosti, nebo si nechali poradit? Pro všechny holky, kluky, dámy i pány a počítačové nadšence, co se zajímají serverové technologie, je tady Klub un*xování, každou neděli od 17.30 v Blansku na Ulitě.



Blansko – město osobností

Tvář každého města tvoří do značné míry lidé, kteří v něm žijí. Blansko mělo vždy to štěstí, že s ním byla spojena řada vynikajících osobností, které se zde buď narodily a nebo s městem v průběhu života spojily své osudy.


Svatomartinské menu v blanenských restauracích

Již od prvního ročníku Vítání sv. Martina se blanenské restaurace připojily k oslavám a nabídly svým zákazníkům speciální svatomartinské menu. O tom, že má tato tradice podporu nejen mezi návštěvníky akce, ale i mezi podnikateli v cestovním ruchu v Blansku a jeho městských částech, svědčí také rekordní počet spolupracujících restaurací – v letošním roce se připojí 16 restaurací, z nichž 13 nabídne k menu nápoj zdarma.


Pochod světýlek ke sv. Martinovi

I letos pořádá Centrum „PRO“ Pochod světýlek ke sv. Martinovi – v pořadí již třetí.



Skauti oslavili 100 let hned několika akcemi

Ilustrační foto k článku: Skauti oslavili 100 let hned několika akcemi

Ve školním roce 2011/2012 slaví Junák 100 let své existence. Právě před 100 lety Antonín Benjamin Svojsík plánoval svůj první skautský tábor. Výročí skauti na Blanensku oslavili několika akcemi.


Na střední školu nastoupí studenti už jako tým

S nástupem na střední školu přicházejí i noví spolužáci. Abychom se lépe a rychleji poznali, uspořádala OA a SZdŠ Blansko seznamovací a adaptační pobyt na jižní Moravě u obce Radějov.


Výzva pro pořadatele kulturních akcí

Informační kancelář Blanka připravuje i pro rok 2012 Kalendář akcí regionu Moravský kras a okolí. Rádi bychom do něj zařadili co největší množství akcí, které se budou na Blanensku konat. Dovolujeme si tedy požádat pořadatele a organizátory akcí o zaslání informací o termínech kulturních, sportovních a společenských akcí, které plánují v příštím roce.


Volno? Prázdniny? Víme, co s nimi.

Sdružení Ulita v rámci svého klubu Šnek připravilo pro děti 1. - 4. tříd další zábavné, povídací, tvořivé, pohádkové a všeobecně nezapomenutelné dny pro období podzimních prázdnin pod heslem „Všude dobře – ve Šneku v Ulitě nejlíp.“


DDM na plný pecky

Zahájení školního roku 2011/2012 bylo v Domě dětí a mládeže Blansko nad očekávání příjemné. Do stávajících i nových kroužků se přihlašuje stále více dětí.Z nových kroužků můžeme jmenovat například kroužek střelecký, myslivosti a ochrany přírody, kroužek plastikových modelářů, rocková kytara a jiné.


Bílá pastelka pomáhá

Ilustrační foto k článku: Bílá pastelka pomáhá

Celonárodní sbírka Bílá pastelka se koná každoročně od roku 2000 u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole (15.10.).


Festival Rajbas Outdoor Kotlík se blíží

Zatímco podrobný program festivalu, který se letos uskuteční o víkendu 25.–27. listopadu, pořadatelé připravují, zanedlouho je uzávěrka doprovodné filmové soutěže OKEM DOBRODRUHA 2011.



Potkaní mazlíčci v Olešné

Ilustrační foto k článku: Potkaní mazlíčci v Olešné

Letos již podruhé se v Olešné konala výstava potkanů, kteří se pro svou nenáročnost, čistotnost, přítulnou povahu a inteligenci stávají stále oblíbenějšími domácími mazlíčky.


Koláč pro domácí hospicovou péči 2011

Podpořte domácí hospicovou péči charitativní sbírkou, při které budou nabízeny koláče za dobrovolnou cenu. Výtěžek bude použit na nákup vysoce kalorických nápojů, určených pro onkologicky nemocné.


Mladý politolog vystoupí v knihovně

Ilustrační foto k článku: Mladý politolog vystoupí v knihovně

Po loňském úspěchu, kdy vystoupil s přednáškou o napjaté situaci v Čečensku, se do Městské knihovny Blansko vrací student Katedry politologie Univerzity Palackého v Olomouci Aleš Blaha.


Senior Point – informační místo pro seniory nově i v Blansku

Ilustrační foto k článku: Senior Point – informační místo pro seniory nově i v Blansku

V pátek 23. 9. 2011 byl v Blansku za přítomnosti krajské radní Marie Cackové a starosty města Blanska Lubomíra Toufara a slavnostně otevřen Senior Point, informační středisko pro seniory zřízené díky aktivitě obecně prospěšné společnosti s výstižným názvem „Společně“.


Pořádání svatebních obřadů na zámku dočasně zrušeno

Z důvodů plánované opravy budovy zámku jsou počínaje 1. říjnem 2011 a konče 30.červnem 2012 dočasně zrušeny svatební obřady na zámku. Vzhledem k náročnosti stavebních úprav je možné, že termín 30. června nebude konečný.


O víkendech nuda nehrozí

Ilustrační foto k článku: O víkendech nuda nehrozí

V letošním školním roce Sdružení Ulita opět zahajuje své tradiční „Víkendovky“, které letos pořádá již sedmým rokem.



Výstava mapuje 100 let skautingu na Blanensku

Ilustrační foto k článku: Výstava mapuje 100 let skautingu na Blanensku

Ve školním roce 2011/2012 oslaví Junák 100 let své existence. Právě před 100 lety Antonín Benjamin Svojsík plánoval svůj první skautský tábor. Výstava mapující historii Junáku na Blanensku a Boskovicku je umístěna v Galerii města Blanska. Potrvá do 7. října.


V Legnici žijí fotbalem

Ilustrační foto k článku: V Legnici žijí fotbalem

Velká fotbalová událost v Polsku a Ukrajině, Euro 2012, se blíží, a tak i v našem partnerském městě, polské Legnici, žijí fotbalem. Pro novináře z partnerských měst zde uspořádali turnaj MediaEuro 2011.


Vodní elektrárny v Blansku – tradice více než stoletá

ČKD Blansko Holding, a.s. je přímým pokračovatelem ČKD Blansko, strojírenské firmy s bohatou historickou tradicí, která sahá až do roku 1698. Již více než 100 let se ČKD Blansko specializuje na výrobu vodních turbín a zajišťuje kompletní hydrotechnické zařízení pro vodní elektrárny.



Vzácná pozůstalost zamířila do muzea

Ilustrační foto k článku: Vzácná pozůstalost zamířila do muzea

Muzeu Blansko se před nedávnou dobou podařilo získat do sbírky předměty a různé písemnosti z pozůstalosti paní Věry Lesné. Tato blanenská občanka, potomek rodu Bakešů a Wanklů, zemřela počátkem letošního roku.


Manželský pár zachránil život řidiči uvězněnému pod malotraktorem

Ilustrační foto k článku: Manželský pár zachránil život řidiči uvězněnému pod malotraktorem

Česká pojišťovna společně s Policií ČR předala dnes v Blansku v pořadí již 66. a 67. titul Gentleman silnic. Certifikáty a značkové hodinky jako poděkování za záchranu života po závažné dopravní nehodě byly uděleny manželům Lence a Janu Kozílkovým z Vyškova.





Společnost Služby Blansko provozuje od poloviny roku další blanenská sportoviště

Ilustrační foto k článku: Společnost Služby Blansko provozuje od poloviny roku další blanenská sportoviště

V polovině letošního roku se seznam spravovaných nemovitostí na stránkách společnosti Služby Blansko, s.r.o. rozrostl o fotbalové areály, sportovní haly, tenisové kurty i rekreační objekty – majetky sportovních jednot, které přešly pod město. S ředitelem společnosti Radkem Snopkem hovoříme o převodu a souvisejících věcech.



Seminář pro podnikatele na podporu exportu

Okresní hospodářská komora Blansko ve spolupráci s vládní agenturou CzechTrade vás srdečně zvou na seminář VAŠE MOŽNOSTI EXPORTU- AKTUÁLNÍ PODPORA PODNIKATELŮM. Uskuteční se 14. září 2011 od 9.30 do 15.00 hodin.


Stoleté výročí Metry Blansko

Ilustrační foto k článku: Stoleté výročí Metry Blansko

Dne 30. října 2011 si podnik Metra Blansko připomene 100leté výročí od založení oboru měřicí techniky významným průmyslníkem a vynálezcem Ing. Erichem Roučkou. Výročí připomene i Muzeum Blansko.


Humanitární sbírka – pomoc potřebným

Tradiční sbírka humanitárního materiálu se bude konat ve čtvrtek dne 8. září 2011 od 14.30 do 17.00 hodin u dřevěného kostelíku na ul. Rodkovského v Blansku.


Prvňáčci na Salmovce

Ilustrační foto k článku: Prvňáčci na Salmovce

Do dvou tříd nastoupili letos noví žáci v Základní škole Salmově.


Projekt „Nebojte se PC“ bude pokračovat

Od podzimních měsíců počítá Městská knihovna Blansko s pokračováním tradičního projektu „Nebojte se PC“, který je určen zájemcům, kteří chtějí zvládnout základní obsluhu osobního počítače.


Emil Vašíček se věnuje kaktusům už 45 let

Ilustrační foto k článku: Emil Vašíček se věnuje kaktusům už 45 let

Pětačtyřicet let se věnuje Emil Vašíček své zálibě – pěstování kaktusů. O rostlinách s trny povídá zasvěceně a s nadšením. Na kaktusech miluje všechno. Od jejich vytrvalosti a schopnosti přežívat náročné podmínky, květy i hábit. Plánovaná krátká návštěva u něj doma se tak protáhla na hodinu.



Květiny na náměstí Svobody

Ilustrační foto k článku: Květiny na náměstí Svobody

Ohlédnutí za výstavou květin na náměstí Svobody. V článku odkaz na virtuální prohlídku květinovým náměstím.


Krytý bazén je opět v provozu

Po rekonstrukci střechy, zateplení a vzduchotechniky je krytý bazén od soboty 6. 8. 2011 opět v provozu.



Za dvanáct hodin najeli 2.660 kol

Ilustrační foto k článku: Za dvanáct hodin najeli 2.660 kol

Úspěch v náročném dvanáctihodinovém závodu modelů aut zaznamenali blanenští jezdci. S odstupem 25 kol před týmem na druhém místě po dvou letech zvítězili s celkovými 2.660 najetými koly.


Na sportovním ostrově vzniká nová dráha pro buggyny

Ilustrační foto k článku: Na sportovním ostrově vzniká nová dráha pro buggyny

Pod patronát si ji vzal Pavel Pernica. Autíčkům se věnuje asi pět let. Zatím jezdí hlavně silniční závody na nedaleké asfaltové dráze jako člen RC Autoklubu Blansko. Buggynu s benzínovým motorem si pořídil, aby si mohl zajezdit kdekoliv a v jakémkoliv terénu.


Studenti obchodní akademie za památkami ve Vídni

Ilustrační foto k článku: Studenti obchodní akademie za památkami ve Vídni

Dne 16.6.2011 měla třída Z1 a Z2 Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Blansko možnost navštívit hlavní město Rakouska. Dozor dělaly tři učitelky odborných předmětů – Mgr. Kateřina Staňková, Mgr. Eva Tichá a Mgr. Karolina Zemanová, překladatelkou nám byla Mgr. Soňa Vojáčková.



Legionáři si připomenou výročí bitvy u Zborova

Vzpomínková slavnost k 94. výročí bitvy u Zborova se uskuteční v sobotu 2. července 2011 v 10 hodin u pomníku československého legionáře v Blansku v parku na ul. Svatopluka Čecha. Program: položení kytic k památníku, přivítání a úvodní projev Ing. Lubomír Toufar – starosta, hlavní projev přednese bratr Bohuslav Páral.


Farmářské trhy pokračují i o prázdninách

Ilustrační foto k článku: Farmářské trhy pokračují i o prázdninách

Ani s přicházejícím létem, dovolenými a prázdninami se na konání farmářských trhů nic nemění. Jen nabídka prodejců s tím, jak dozrávají jednotlivé produkty.


Svazek plánuje snížit ztráty vody

Ilustrační foto k článku: Svazek plánuje snížit ztráty vody

Ztráty vody, které jsou dnes asi 30 %, chce Svazek vodovodů a kanalizací postupně rekonstrukcemi nejkritičtějších míst snížit na 25 %.


Náměstí Svobody zaplní balkonové květiny

Ilustrační foto k článku: Náměstí Svobody zaplní balkonové květiny

Jedinečnou výstavu balkonových květin plánují připravit v Blansku na náměstí Svobody zahradník Petr Lebiš z Boskovic a Svaz zahrádkářů Ráječko pod záštitou starosty města Blanska Lubomíra Toufara a za finanční podprory Jihomoravského kraje, který poskytl dotaci ve výši 15.000 Kč.


Starosta navštívil s basketbalisty Bouloc

Ilustrační foto k článku: Starosta navštívil s basketbalisty Bouloc

Francouzské partnerské město Bouloc navštívil společně s blanenskými basketbalisty i starosta města Blanska Lubomír Toufar.



Rozpis zubní pohotovosti pro 2. pololetí 2011

Služba je sloužena od 8.00 do 12.00 h. Mimo níže uvedené termíny pak v Úrazové nemocnici Brno, Ponávka 6, tel. 545 538 421, 545 538 111 ve všední dny od 17.00 do 7.00 h, o sobotách, nedělích a svátcích nepřetržitě.


Sýpka získává nový kabát

Ilustrační foto k článku: Sýpka získává nový kabát

Stará zámecká Sýpka má nového majitele a ještě do konce roku dostane novou střechu. Otevřít se má za rok.


Praha v Blansku, Blansko v Praze

Ilustrační foto k článku: Praha v Blansku, Blansko v Praze

Výměnný pobyt páťáků z pražské základní školy Umělecké a blanenské ZŠ Salmovy je jedním z projektů podpořených z výtěžku z výherních hracích přístrojů.


Pozvánka na Den s Policií ČR

Z ukázek vybavení a možností integrovaného záchranného systému, složek policie, záchranářů, hasičů a dalších jednotek zapojených do systému se stává tradice. Další Den s Policií se uskuteční ve středu 22. června na stadionu ASK Blansko od 8.30 hodin.


Výluka vlaků Brno – Adamov

18. a 19. 6. 2011 od 8.30 do 16.30 h proběhne v úseku Brno hlavní nádraží – Adamov na trati 260 – (Praha -) Česká Třebová – Brno (a zpět) výluka.


Informace k dopravní situaci 16. 6. 2011

Podle sdělení Koalice dopravních odborových svazů by měla být ve čtvrtek 16. června 2011 od 00:00 do 24:00 hod. zahájena stávka ve veřejné dopravě. Aktualizováno. Ke stažení jízdní řády.


Na sraz do Blanska dorazilo 50 škodovek

Ilustrační foto k článku: Na sraz do Blanska dorazilo 50 škodovek

Ve dnech 3. - 5. 6. 2011 se v okolí rekreačního centra Vyhlídka Blansko Češkovice uskutečnil každoroční sraz škodovek. I letos se zde sjely vozy značky Škoda nejrůznějšího stáří, typu a barev. Nadšenci a milovníci aut si mohli vychutnat dva dny plné soutěží, které pro ně organizátoři přichystali.




OHK Blansko mapuje zájem podnikatelů o tradiční řemesla

OHK Blansko v součinnosti s městem Blansko a městem Boskovice připravuje v rámci potřeb a rozvoje podnikatelské činnosti oživení výuky tradičních řemesel pro region Blansko. OHK Blansko tímto žádá podnikatelskou sféru o zaslání návrhů opomíjených řemesel. Vaše konkrétní požadavky zasílejte nejpozději do 22. 6. 2011 na e-mail: ohk-blansko@seznam.cz.



Hasiči z Těchova postoupili do okresního kola

Ilustrační foto k článku: Hasiči z Těchova postoupili do okresního kola

V neděli 22. května se sjela družstva dobrovolných hasičů okrsku Blansko do Dolní Lhoty, aby se opět po roce utkala v disciplinách požárního sportu.



Cyklostezka kolem Svitavy

Ilustrační foto k článku: Cyklostezka kolem Svitavy

Jak by měl vypadat připravovaný úsek cyklostezky kolem Svitavy? Jednání na toto téma přímo v místech plánované trasy inicioval Ekologický institut Veronica.



V Blansku se opět sjedou milovníci vozů značky Škoda

První víkend v červnu se jako již tradičně Blansko a blízké okolí zaplní vozy různého stáří, vzhledu i výkonu. Všechny tyto automobily budou mít jedno společné. A to znak Škoda na přední kapotě!


Skauti pomohli na farní zahradě

Ilustrační foto k článku: Skauti pomohli na farní zahradě

Setkání Obrok znamenalo pro skauty nejen zábavu, poznávání okolí a hry, ale také pomoc ostatním. Pomohli například uklidit zahradu římskokatolické farnosti.


Výluka vlaků Brno – Adamov

Ve dnech 28. a 29. května 2011 vždy od 8.30 hod. do 16.30 hod. proběhne výluka vlaků mezi Brnem a Adamovem.


V Senior centru otestují vaši paměť

Ilustrační foto k článku: V Senior centru otestují vaši paměť

Blanenské Senior centrum se zapojilo do projektu „Dni paměti“, díky kterému si mohou všichni zájemci nechat bezplatně vyšetřit svou paměť.




Organizace připravují letní tábory

Ilustrační foto k článku: Organizace připravují letní tábory

Blanenské organizace zaměřující se na děti a mládež plánují letní tábory. Na výběr máte z mnoha příměstských i turistických i pobytových táborů s různým zaměřením.



Senior centrum se rozšíří

Ilustrační foto k článku: Senior centrum se rozšíří

Základní kámen nové přístavby Senior centra Blansko položil ve středu 20. dubna hejtman Michal Hašek a další představitelé z Jihomoravského kraje.


Další farmářské trhy již zítra

Po úspěšné premiéře bylo dohodnuto zkrácení termínu pořádání dalších farmářských trhů. Uskuteční se tedy ne za měsíc, ale již za 14 dní, tedy ve čtvrtek 5. května. Další budou následovat 19. května.


Blanenšťané, jakou chcete mít stezku okolo Svitavy?

10. května v 16 hodin se mohou obyvatelé Blanska setkat s odborníky a se zástupci blanenské veřejné správy na břehu Svitavy. Tématem bude zejména plánovaná stezka mezi vlakovou zastávkou a nádražím. Blanenšťané budou mít příležitost diskutovat o způsobu využívání stezky, jejím zázemí a celkovém prostoru říčního břehu. Na setkání zve Ekologický institut Veronica.


Pálení čarodějnic na Palavě

Ilustrační foto k článku: Pálení čarodějnic na Palavě

Filipojakubská noc neboli Pálení čarodějnic. Tradiční akci pro děti i dospělé uspořádalo v Rekreační oblasti Palava kulturní středisko města Blanska. [fotografie]


Evropský den melanomu v Nemocnici Blansko

Evropský den melanomu proběhne v pondělí 9. května 2011 na území celé České Republiky. Nemocnice Blansko se této akce také aktivně zúčastní. Nabídne zájemcům preventivní vyšetření.


Setkání s Christerem Dahlbergem

Američtí misionáři (COI – Christian outreach international) působili v Blansku v polovině 90. let. Její představitel Christer Dahlberg teď míří do Blanska na setkání s přáteli a známými.



V Blansku se setkají skauti z celé republiky

Ilustrační foto k článku: V Blansku se setkají skauti z celé republiky

Do městské části Češkovice se začátkem května sjede na celorepublikové setkání Obrok 2011 bezmála tisíc skautů z celé ČR. Celou akci i to, jaký program je v Blansku čeká, přiblížil zástupce hlavního organizátora Lubomír Rek mladší.


Za památníky, pomníky a pamětními deskami …

Ilustrační foto k článku: Za památníky, pomníky a pamětními deskami …

…to je název nového výstupu, který vznikl na ZŠ Dvorské v rámci projektu EU Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno, komunikace tak trochu jinak.




Omezení dopravy na silnici II/379 z Blanska na Šebrov a Lipůvku

Z důvodu pokračující těžby dřeva v blízkosti komunikace bude v sobotu 9. dubna 2011 v době od 6.00 hodin ráno do 18.00 hodin do večera omezen provoz na silnici II/379 vedoucí ve směru od Blanska na Lipůvku. V úseku od odbočky na Olomučany po Novohradský tunel bude doprava řízena kyvadlově pomocí semaforu. / por. Mgr. Iva Šebková, Policie ČR Blansko


Meziplanetární výlet turistů do Černé Hory

Ilustrační foto k článku: Meziplanetární výlet turistů do Černé Hory

By si jeden řekl, že se asi zbláznil, kdyby opravdu nevěděl, do čeho jde. Jenže tak to není. Akce v Černé Hoře, přesněji v tamějším pivovaru, byla dlouho dopředu plánovaná a připravená do posledních detailů. Měli se tam setkat turisté ze Země i ti z dalekého vesmíru.


Cesta ve tmě – soutěž vodicích psů

Ilustrační foto k článku: Cesta ve tmě – soutěž vodicích psů

Zkoušeli jste si někdy zavřít oči a projít se po louce, uvařit oběd, něco vytvořit …? Myslíte si, že to není možné? Existují lidé, pro které je tento stav celoživotní skutečností. Právě jim pomáhají vodicí psi.


„Nebojte se PC“ s novým lektorem

Městská knihovna Blansko nabízí veřejnosti, kromě pestré palety dalších aktivit, již tradiční cyklus „Nebojte se PC“. Je určen zejména seniorům a lidem na rodičovské dovolené, ale nejen jim.


Krásné Krásensko

Ilustrační foto k článku: Krásné Krásensko

Žáci třídy 8.A ZŠ Salmova se zúčastnili pobytového programu s přírodovědnou a ekologickou tématikou s názvem Týden pro trvale udržitelný život. Prožitky a zážitky z krásného okolí Kojálu žáci popsali v deníku: Krásné Krásensko.


Prázdninové tvoření ve školní družině

Ilustrační foto k článku: Prázdninové tvoření ve školní družině

Pro děti, které rády malují, vyrábí a neměly první den jarních prázdnin žádný vlastní program, připravily paní vychovatelky na celé dopoledne výtvarnou dílnu.



V krajském kole Zlatého erbu vyhrály Boskovice

Ilustrační foto k článku: V krajském kole Zlatého erbu vyhrály Boskovice

Ceny vítězům krajského kola soutěže Zlatý erb 2011 předali 24. 3. 2011 na slavnostním ceremoniálu náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ivo Polák, Radek Prchal z firmy Webhouse a předseda krajské poroty Jan Forbelský.


Senioři hodnotili rok 2010

Ilustrační foto k článku: Senioři hodnotili rok 2010

V pátek 18. března se členové Městské klubu důchodců Blansko (MKD) sešli na výroční schůzi, aby rekapitulovali činnost klubu v loňském roce.


Finanční úřad rozšiřuje na konci března úřední hodiny

Z důvodu zkvalitnění podmínek pro výběr daňových přiznání daní z příjmů za rok 2010 rozšiřuje Finanční úřad v Blansku úřední dny v termínech pro podání přiznání. V letošním roce je posledním termínem pro podání přiznání pátek 1. 4. 2011.


Klub vojenství Blansko hledá nové členy

Klub vojenství funguje v Blansku již čtvrtým rokem a opět jako každý rok dává šanci dalším zájemcům o sdílení svého volného času společnou aktivitou a zájmem – vojenským výcvikem.


Rok 2011 je Mezinárodním rokem lesů

Ilustrační foto k článku: Rok 2011 je Mezinárodním rokem lesů

Rok lesů má zvýšit povědomí o lesích a posílit trvale udržitelné obhospodařování lesů, ochranu přírody a trvale udržitelný vývoj všech typů lesů k užitku současných i budoucích generací. Jaký je lesů v Jihomoravském kraji?



Taneční pro dospělé 2011

Dospělé zájemce čeká pět základních lekcí tance s příchutí country. První se uskuteční 27. března 2011.



Zahájení turistické sezony 2011 se blíží doslova kosmickou rychlostí!

Ilustrační foto k článku: Zahájení turistické sezony 2011 se blíží doslova kosmickou rychlostí!

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí, které mají první dubnovou neděli už tradičně v režii města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora, se pokaždé odehrává ve znamení dobré nálady, dobrého pití a dobré muziky.


Silnici do Blanska uzavře těžba dřeva

Upozorňujeme řidiče směřující z Blanska do Brna přes Šebrov a v opačném směru, že se během března musí připravit na dopravní komplikace. POZOR! Změna časů.




Znalostní olympiády v plném proudu

Okresní kola předmětových soutěží MŠMT pro základní a střední školy okresu Blansko, která z pověření Jihomoravského krajského úřadu pořádá DDM Blansko, Údolní 2, se rozběhla v prvním únorovém týdnu naplno.



Sčítání lidu, domů a bytů 2011 – informace

Ilustrační foto k článku: Sčítání lidu, domů a bytů 2011 – informace

Již brzy, od 7. března, navštíví sčítací komisaři vaši domácnost a přinesou formuláře. Každý občan dostane zelený SČÍTACÍ LIST OSOBY. Majitelé a uživatelé bytů dostanou navíc žlutý BYTOVÝ LIST a majitelé či správci domů ještě oranžový DOMOVNÍ LIST. Roznáška formulářů končí 25. března 2011.


Dobrovolní hasiči zhodnotili uplynulý rok

Ilustrační foto k článku: Dobrovolní hasiči zhodnotili uplynulý rok

V neděli 6. února se sjeli představitelé dobrovolných hasičských sborů okrsku Blansko do Spešova, aby zhodnotili svoji činnost v uplynulém roce a stanovili si úkoly pro nadcházející období.


Jarní prázdniny v DDM

Ilustrační foto k článku: Jarní prázdniny v DDM

Dům dětí a mládeže připravil v týdnu jarních prázdnin od 14. do 20. března tábory pro chlapce a děvčata různých věkových hranic.


Do Keni poputuje na pět set lékárniček

Ilustrační foto k článku: Do Keni poputuje na pět set lékárniček

Studenti Střední zdravotnické školy v Blansku v těchto dnech roztřídili a připravili k odeslání zdravotnický materiál z asi 500 vysloužilých autolékárniček.


Poslanecké a senátorské kanceláře

Ilustrační foto k článku: Poslanecké a senátorské kanceláře

Kanceláře a kontakty na zvolené zástupce za Blansko. Senátor Jozef Regec, poslanci Michal Babák, František Sivera a Zuzka Bebarová-Rujbrová.


Dnes začíná kácení v zámeckém parku

Ve středu 16. února začala I. etapa údržby zeleně v zámeckém parku, která zahrnuje kácení stromů a odstranění keřů.



Lékařská pohotovost v Blansku zůstane – na provoz přispěje i Město Blansko

Jihomoravský kraj schválil novou koncepci lékařské služby první pomoci. Ta stanoví počet zdravotnických zařízení lékařské pohotovosti s ohledem na podmínky kraje. Vždy jde o jedno lůžkové zdravotnické zařízení v okrese, s výjimkou okresů Brno-město a Brno-venkov.


Zápis žáků do 1. ročníku ZŠ Blansko, Nad Čertovkou 17

Ředitelka Základní školy, Blansko, Nad Čertovkou 17 (škola pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) sděluje, že zápis dětí, které zahájí ve školním roce 2011/2012 povinnou školní docházku – tzn. zápis dětí do 1. ročníku základní školy – se uskuteční v úterý 15. února 2011 v době od 10.00 do 16.00 hodin. Případné informace poskytne na telefonním čísle 516 410 631.


Policie rozdávala dětem reflexní pásky

Ilustrační foto k článku: Policie rozdávala dětem reflexní pásky

Druhého ročníku preventivní akce Kdo je vidět, vyhrává se přímo v sídle dopravního inspektorátu v Blansku zúčastnilo kolem dvou set šedesáti návštěvníků, převážně rodičů s dětmi.


Blansko se zapojí do projektu Dům přírody Moravského krasu

Ilustrační foto k článku: Blansko se zapojí do projektu Dům přírody Moravského krasu

Návštěvnické středisko Dům přírody Moravského krasu vzniká na místě stávajících nemovitostí, které jsou ve vlastnictví státu a spravuje je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Návštěvníkům nabídne komplexní informace o Moravském krasu.


Den otevřených dveří v Gymnáziu Blansko

Gymnázium, Blansko, Seifertova 13 pořádá pro všechny zájemce o studium, především pro žáky pátých a devátých tříd základních škol, dne 31. 1. 2011 od 12 do 17 hodin Den otevřených dveří.


Nemocnice v Blansku otevřela nový pavilon jednodenní péče

Ilustrační foto k článku: Nemocnice v Blansku otevřela nový pavilon jednodenní péče

Od 1. ledna 2011 je v Nemocnici Blansko v provozu nové moderní pracoviště – pavilon jednodenní péče. Byl vybudován ve spojovacím traktu mezi poliklinikou a nemocnicí jako nadstavba nad současným radiodiagnostickým oddělením. Slavnostně otevřen byl ve čtvrtek 20. ledna.


Jubilant Blahomil Grunda

Dne 15. ledna 2011 se dožil doc. Ing. Blahomil Grunda, CSc., emeritní vědecký pracovník a pedagog Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně významného jubilea, a to 85 let.



Měla v Blansku dům a byla zde šťastná

Ilustrační foto k článku: Měla v Blansku dům a byla zde šťastná

Zemřela paní Věra Lesná, milá, skromná a kultivovaná dáma, která žila ve svém domě na Starém Blansku ve společnosti svých pejsků, starala se o zahrádku, přijímala návštěvy především z řad blanenských pamětníků a vzpomínala na uplynulá léta svého pohnutého života, v němž nechyběly i chvíle mimořádně dramatické.



Psi v útulku – leden 2011

Ilustrační foto k článku: Psi v útulku – leden 2011

V útulku po Vánocích přibylo hodně pejsků, ale jedná se o několikaměsíční psy, tedy takové, které si majitelé pořizovali v létě.


Sportovní den s Jožkou v DDM

Ilustrační foto k článku: Sportovní den s Jožkou v DDM

V sobotu 8.1.2011 se v Oblázku sportovalo. A i když počasí nepřálo, soutěžit přišlo bezmála třicet dětí v doprovodu se svými rodiči.


Regionální vysílání nyní také přes satelit

Česká televize zahájila 3. 1. 2011 pravidelné regionální vysílání zpravodajství a informací ze severní a jižní Moravy na satelitu Astra. Doposud bylo možné přes satelit sledovat jen pražské regionální vysílání.


Nehod bylo v roce 2010 více, hlavně ve městech

Čtrnáct lidí zemřelo během roku 2010 na silnicích Blanenska, dalších dvaadvacet bylo zraněno těžce, dvě stě dvacet jedna pak lehce. To jsou čísla ze statistik dopravních nehod, k nimž vyjížděli v loňském roce policisté.


Sběrné místo starých autolékárniček v Blansku

Pokud jste si zakoupili autolékárničky s novým obsahem a nevíte kam se starou autolékárničkou, přineste ji do konce ledna 2011 do budovy OA a SZdŠ Blansko, Nad Čertovkou 18. Může ještě pomoci.


Dávky státní sociální podpory – změna platné právní úpravy od 1. 1. 2011

Přijetím zákona č. 347/2010 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, dochází od 1. ledna 2011 mimo jiné i ke změnám dávek poskytovaných podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.