Archiv článků
   za měsíc říjen 2005

Kategorie: ostatní  

 


VRBA, s. r. o.: Nebýt jen druzí, ale také první

Ilustrační foto k článku: VRBA, s. r. o.: Nebýt jen druzí, ale také první

Tentokrát je naše zastavení v Sukově ulici a nahlížíme pod pokličku firmy VRBA, s. r. o. Už druhou desítku let patří neodmyslitelně k Blansku. Obvykle se na ni obracejí lidé v době, kdy mají nějaké „instalatérské“ problémy. Ovšem poslání firmy je určitě širší, což by měl potvrdit její ředitel (a majitel) Josef Vrba, kterého jsem však na úvod poprosil o krátký návrat do minulosti.


Setkání koordinátorů programu Socrates

Ilustrační foto k článku: Setkání koordinátorů programu Socrates

Projekt spolupráce škol v rámci programu Socrates Comenius 1 vstoupil letos do svého závěrečného roku. Začátkem října jsme v Blansku v obchodní akademii a střední zdravotnické škole přivítali koordinátory a zástupce partnerských škol z Francie, Nizozemí, Řecka a Itálie. Byli přijati ředitelkou ing. Svatavou Dvořákovou, provedeni prostorami školy, někteří z nich se aktivně zúčastnili vyučování a diskutovali se studenty.


Už budeme zase...

...vstávat v zimním čase. Vskutku, v noci ze soboty 29. 10. na neděli 30. října se posune čas zpět o jednu hodinu, a to ze třetí na druhou. Vrátíme se nejen do středoevropského času, ale i k povinnosti celodenně jezdit s rozsvícenými světly motorových vozidel. Jak však praxe ukazuje, povinnost to bude jen pro někoho, poněvadž již nyní většina řidičů má rozsvíceno i v „letním čase“.


Ministr sliboval Pendolino, to bude ale Blanskem jen projíždět

Při nedávné návštěvě v Blansku sliboval ministr dopravy Milan Šimonovský, že v Blansku bude zastavovat Pendolino. Skutečnost je ale jiná. Kontaktoval jsem mluvčího ČD, a.s. Petra Šťáhlavského a ten mi odpověděl na několik otázek.


UPC zařadila ČT24 do nabídky MINI

Uživatelé kabelové televize v Blansku, kteří mají zakoupenou nabídku MINI, se dočkali. Od včerejšího dne je v Blansku její součástí zpravodajský kanál ČT24.


Seniorská blanenská vlaštovka

Ilustrační foto k článku: Seniorská blanenská vlaštovka

Blansko se opět může pochlubit dobrým nápadem. Přišla s ním paní ředitelka Domova důchodců v Blansku Mgr. Lenka Dražilová, a to uspořádat 1. Den seniorů Jihomoravského kraje. Od nápadu nebylo daleko k realizaci, zvláště, když našla pochopení, takže se 30. září zaplnil velký sál Městského klubu hosty ze 14 domovů důchodců z Jihomoravského kraje, které pozdravili mj. ředitel Krajského úřadu Ing. Jiří Crha, jenž společně s hejtmanem Ing. Stanislavem Juránkem převzal nad setkáním záštitu, a starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.


Nová silnice na Ráječko dána do užívání

Nově postavená silnice č. II/374 vedoucí kolem průmyslové zóny Vojánky směrem na Ráječko a Boskovice byla předána do předčasného užívání. Řidiči ji určitě využijí, neboť průjezd Horní Lhotou bude uzavřen.


Zdenek Srstka nabízel psy z blanenského útulku

Ilustrační foto k článku: Zdenek Srstka nabízel psy z blanenského útulku

Pořad České televize „Chcete mě?“ má poměrně velkou popularitu. Nemalou zásluhu na tom má samozřejmě Marta Kubišová, ale také její spolupracovník a pokračovatel Zdenek Srstka, který se se štábem pořadu nedávno objevil v Městském psím útulku na Starém Blansku.


„90% NAŠTVANÁ DEMOKRACIE“ – povídání nad knihou Miloslava Kaly

Ilustrační foto k článku: „90% NAŠTVANÁ DEMOKRACIE“ – povídání nad knihou Miloslava Kaly

Brněnské nakladatelství Doplněk vydalo jako svoji 294. publikaci knížku s titulem „90% naštvaná demokracie“, jejímž autorem je Ing. Miloslav Kala, současný poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, dříve starosta města Blanska, ale také konstruktér, obchodní ředitel i podnikatel. Tedy člověk, který asi hodně ví o lidech, s nimiž prožívá každý den. Svoje poznatky pak shrnul do publikace, mající přes 120 stran. O knize jsme si povídali ještě před tím, než ji slavnostně pokřtil předseda vlády Jiří Paroubek.



Nemocnice Blansko: cvičení pro ženy

Rehabilitace v Nemocnici Blansko připravila sobotní dopolední cvičení pro ženy. Nabízí cvičení na míčích, aquaerobic, vířivý bazén nebo saunu.


Po kanalizaci jsou na řadě elektrické kabely

Od počátku roku je město rozkopané kvůli pracím na projektu Ochrana vod povodí Dyje. Rekonstrukcí prochází také ulice Rožmitálova, která má být hotova do konce října. Město se ale výkopů nezbaví, od pondělí 10. 10. započala firma EON s rekonstrukcí elektrického vedení na ulici Bezručově.


Týden zdraví nabídl vegetariánské pokrmy i cvičení

Ilustrační foto k článku: Týden zdraví nabídl vegetariánské pokrmy i cvičení

Blansko, jakožto správné „zdravé město“ se každým rokem připojuje k akci, která propaguje zdravý styl života. Uskutečňuje se vždy začátkem října a účastní se jí blanenské firmy a organizace zabývající se zdravou výživou, stylem života nebo vyrábějící ekologické produkty.


INTERNATIONAL YOUTH CAMP 2005

Ilustrační foto k článku: INTERNATIONAL YOUTH CAMP 2005

Stejně jako loni v Blansku jsme se i letos zúčastnily Mezinárodního tábora mládeže, který se tentokrát konal ve Španělsku, v malém městečku Casas Ibaňez. Byl to v pořadí již osmnáctý tábor a sjelo se na něj více než sto mladých lidí z celé Evropy. Cílem tohoto tábora není jen pracovat na závěrečném vystoupení, tzv. final show, ale také naučit se vzájemné toleranci a respektu, poznat kulturu jednotlivých zemí a její zvyky.


Mezinárodní štafeta v Blansku

Ilustrační foto k článku: Mezinárodní štafeta v Blansku

World Harmony Run je nesoutěžní štafetový běh, jehož cílem je posílit mezinárodní přátelství a vzájemné porozumění. Na trase vedoucí přes území více než 70 států nesou běžci symbol harmonie — hořící pochodeň, kterou si předávají z ruky do ruky lidé, se kterými se běžci na své cestě setkávají.


Město Blansko oslavilo 40 let partnerství s italským Scandianem

Ilustrační foto k článku: Město Blansko oslavilo 40 let partnerství s italským Scandianem

Letošní rok byl pro město Blansko skutečně výjimečným a co do oslav velmi bohatým. Poslední větší akcí, která se v našem městě odehrála, byly oslavy 40.výročí partnerství s italským městem Scandiano. Pakt o přátelství byl podepsán v roce 1964 právě ve Scandianu a o rok později následně i u nás, v Blansku. Po celých 40 let spolupráce mezi oběma městy se uskutečnila celá řada zajímavých akcí, které mají vesměs výměnný charakter.


Domovinka pro blanenské seniory

Ilustrační foto k článku: Domovinka pro blanenské seniory

Za účasti zástupců Města Blansko, organizací zabývajících se charitní činnosti a novinářů byla v pondělí 19. září otevřena v přízemí domu s pečovatelskou službou Domovinka — zařízení pro denní pobyt seniorů.