Archiv článků
   za měsíc červen 2020

Kategorie: ostatní  

 


Fara hostila největší slavnost roku. Svou první mši sloužil blanenský rodák Martin Mokrý

Ilustrační foto k článku: Fara hostila největší slavnost roku. Svou první mši sloužil blanenský rodák Martin Mokrý

Zhruba tisícovku lidí hostilo o víkendu nádvoří blanenské fary. Největší letošní setkání věřících v Blansku doplnily desítky kněží z celé Moravy. Kostel sv. Martina se kvůli tomu proměnil na zákristii, areál Správy a údržby silnic na parkoviště. Kvůli takzvané primici, první mši, kterou po svém vysvěcení na kněze samostatně sloužil blanenský rodák Martin Mokrý.


Sběr potravin za týden končí. Na okrese v jeden den lidé darovali tunu potravin

Ilustrační foto k článku: Sběr potravin za týden končí. Na okrese v jeden den lidé darovali tunu potravin

Lidé hned ze sedmi obcí na Blanensku se na jeden den přidali k těm z Blanska, aby pomohli potřebným, kteří kvůli karanténě a omezením souvisejícím s nouzovým stavem nemají dostatek peněz ani na nejzákladnější potraviny. Charita využila termínu, kdy tradičně od lidí vybírá šatstvo, a vyhlásila Velký sběr potravin. Dárci přinesli téměř tunu potravin i finanční příspěvky na jejich nákup.



Velký sběr potravin – ve středu se akce rozšíří na dalších devět míst v regionu

Ilustrační foto k článku: Velký sběr potravin – ve středu se akce rozšíří na dalších devět míst v regionu

Sběr potravin pro potřebné se ve středu 10. června rozšíří z Blanska do celého regionu. Darovat jídlo a další věci budou moci lidé na dalších devíti místech. Sběrná místa se otevřou v charitních zařízeních napříč okresem. Jen v Blansku se zatím od soukromých dárců a za peněžní dar města podařilo vybrat 935 kilogramů potravin, dalších 400 kilogramů věnovaly školy.


Projekt za téměř čtvrt miliardy zlepší zásobování vodou. Práce potrvají dva roky

Ilustrační foto k článku: Projekt za téměř čtvrt miliardy zlepší zásobování vodou. Práce potrvají dva roky

Práce na projektu Pitná voda Jedovnicko, které oddálil nouzový stav, se už naplno rozběhly. Svazek vodovodů a kanalizací chce díky investici 228 milionů vyřešit problémy se zásobováním obcí na Blanensku, zejména v okolí Jedovnic. Pomoci jim má propojení lokálních vodovodů s páteřním přivaděčem z Blanska. Společnost pro Pitnou vodu Jedovnicko, která stavbu provádí, vybuduje přivaděče, vodovodní řady a propoje pitné vody v délce asi 16,5 kilometru.